Skusiłem się na zakup „Batman: Trybunał sów” z budżetowej linii DC trochę w akcie rozpaczy. Ceny używek na naszym rynku wystrzeliły daleko poza normy rozsądku, zaś prestiżowa linia komiksów Egmontu jest zupełnie nie dla mnie gdyż brak koloru postrzegam jako minus a nie plus. „Trybunał sów” to ważny komiks dla kanonu, wszędzie chwalony i mocno wpływający na późniejsze historie z Gackiem, chciałem wreszcie to przeczytać. Pięć dyszek za budżetową opcję, którą wymienię bez żalu na wersje absolute / deluxe czy jak to tam Egmont sobie nazwie decydując się na wznowienie, to nie jest jakiś specjalny dramat.
No dobrze ale jak to wygląda w praktyce, kilka słów na gorąco:
1. Wielkość. Faktycznie małe to ale nie na tyle by przeszkadzało w czytaniu. Wielkość czcionki akceptowalna, siłą rzeczy ilustracje robią mniejsze wrażenie ale udało się utrzymać próg przyzwoitości, moim skromnym zdaniem oczywiście.
2. Papier. Chyba nikt nie liczył na kredę? No i dobrze ze nikt nie liczył. Kolory tracą przez to oczywiście ale zastosowany papier przynajmniej nie odbija światła lampki przy wieczornym czytaniu, więc jakiś plus jest.
3. Okładka / Grzbiet. Okładka miękka, grzbiet sprawia dobre wrażenie, nie zostają żadne ślady po otwarciu i wertowaniu komiksu, całość sprawia wrażenie że jest dość solidna mimo zastosowanych materiałów. Jeszcze się nie rozłazi no ale kilka dni obcowania z tytułem to żaden test.
4. Dodatki. Dodano oryginalne okładki, kilka grafik z tyłu. Szału nie ma ale chociaż coś jest, nie narzekam, niczego innego nie oczekiwałem. Minimum przyzwoitości zachowane.
5. Podsumowanie. W cenie 10 dolców otrzymujemy jakościowo przyzwoity komiks. Wydaje się że pomysłodawcy dobrze to przemyśleli. To nie jest produkt dla kolekcjonerów, tylko dla ludzi, którzy chcą zapoznać się z samą historią, aby ewentualnie w przyszłości wymienić na lepszą opcję. W tym kontekście wszystko jest na miejscu. Osobiście zamierzam w przyszłości sięgać po kolejne tytuły z tej linii wydawniczej szczególnie po takie, które chcę tylko przeczytać a niekoniecznie eksponować na półce.