Autor Wątek: DC Compact Comics  (Przeczytany 18935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bibliotekarz

Odp: DC Compact Comics
« Odpowiedź #30 dnia: Śr, 08 Listopad 2023, 15:23:59 »
Tania opcja to są komiksy z Carefoura - jakość jest niska, ale nic się tam nie rozpada.
Batman returns
his books to the library

Offline Piterrini

« Odpowiedź #31 dnia: Śr, 08 Listopad 2023, 15:43:49 »
Gdyby super-hero wydawane było na papierze toaletowym, maksymalnie nędznie i tanio - czytałbym tego dużo więcej. Większość tego szrotu w moim przekonaniu nie zasługuje na twarde oprawy, duże formaty, błyszczący papier, itp.
99%, bo to co dla jednego "szrotem" dla drugiego... W latach 90 Spidery, Batmany, Punishery itd. jak "szrot" w Semicach, a teraz to samo w twardej na kredzie ekskluzywnie to nagle "szrotem" nie jest :P
Różne są spojrzenia jak widać, ale dla mnie nie ma dyskusji - gdyby nie "przyziemne" ceny Semiców to poza Donaldy, Asterixy czy Garfieldy w ogóle bym nie spojrzał, kupowałem żeby przeczytać (i mieć, żeby móc później przeczytać jeszcze raz ;)), jak się kartka przedarła albo położyłem na brudnym podłożu to nic się nie stało, gazetka może droższa od Auto Świata, ale przeznaczenie podobne. Po latach wiadomo, mniej czasu, masa innych rzeczy itp., ale to że zamiast czytać/pochłaniać te historie to niemało czasu poświęcam na porównywanie wydań, wnerwianie się na ubite rogi, słabe klejenie czy jakość edytorską, to nie ma usprawiedliwienia... I zdaję sobie sprawę jak bardzo jest to pozbawione "sensu", ale nawet nie wiem czy jakbym spróbował tą całą otoczkę "wydań" odsunąć na dalszy plan to by mi się udało. No i trawa bardziej zielona tam gdzie nas nie ma, jakby rynek zalany był Carrefourami to pewnie chciałbym porządnych wydań ulubionych historii... Gdyby jednak było to realne, to w pełni popieram to co piszesz.

A, nieraz na forum pisały osoby, że Carrefourowe wydania im się rozleciały :/

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #32 dnia: Śr, 08 Listopad 2023, 16:02:56 »
A, nieraz na forum pisały osoby, że Carrefourowe wydania im się rozleciały :/
Mam cztery tomy z Carefoura, kompletnie nic się z nimi nie dzieje a Spider-Man był nawet czytany już trzy razy. Kojarzę natomiast dosyć dobrze wpisy o drogich albumach Muchy, Screamu itd. że trzeszczą, pękają, krzywo złożone, fatalna jakość kopii, coś ucięte, pełno literówek, itd.

Do tego większość amerykańskich zeszytówek to pulpa. Miała dostarczyć przeciętnemu czytelnikowi kilku minut niewyrafinowanej rozrywki za parę marnych centów. Scenarzysta pisał to na kolanie a rysownik tłukł maszynowo żeby wyrobić jak najwyższą normę w tygodniu. Mam mocno mieszane uczucia wobec tego, że ja mam to teraz czytać tylko w ekskluzywnych wydaniach na najwyższej jakości papierze, w twardej oprawie, powiększonym formacie jak albumy z dziełami sztuki Beksińskiego.

Batman returns
his books to the library

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #33 dnia: Śr, 08 Listopad 2023, 18:55:00 »
Wiesz, może przesadzone porównanie, ale takie sztuki Szekspira też były pisane dla gawiedzi i roboli, którzy po pracy wpadali do Globe'a się rozerwać.

Offline Kandor

« Odpowiedź #34 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 03:13:30 »

Serwis Bleeding Cool poinformował właśnie o sześciu (prócz dziesięciu zapowiedzianych na ten rok) kolejnych tomach z tej linii, które będą wydawane od maja 2025. Są to (skopiowane ze strony serwisu):
Kingdom Come – 6th of May, 2025
Static: Season One  – 27th of May, 2025
DCeased – 3rd of June, 2025
Batwoman: Elegy – 17th of June, 2025
Superman: Birthright – 24th of June, 2025
Superman/Batman: Book One – 15th of July, 2025

https://bleedingcool.com/comics/dc-comics-expands-finest-and-compact-graphic-novel-lines-into-2025/

Offline Buc

« Odpowiedź #35 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 11:23:53 »
Skusiłem się na zakup „Batman: Trybunał sów” z budżetowej linii DC trochę w akcie rozpaczy. Ceny używek na naszym rynku wystrzeliły daleko poza normy rozsądku, zaś prestiżowa linia komiksów Egmontu jest zupełnie nie dla mnie gdyż brak koloru postrzegam jako minus a nie plus. „Trybunał sów” to ważny komiks dla kanonu, wszędzie chwalony i mocno wpływający na późniejsze historie z Gackiem, chciałem wreszcie to przeczytać. Pięć dyszek za budżetową opcję, którą wymienię bez żalu na  wersje absolute / deluxe czy jak to tam Egmont sobie nazwie decydując się na wznowienie, to nie jest jakiś specjalny dramat.

No dobrze ale jak to wygląda w praktyce, kilka słów na gorąco:

1. Wielkość. Faktycznie małe to ale nie na tyle by przeszkadzało w czytaniu. Wielkość czcionki akceptowalna, siłą rzeczy ilustracje robią mniejsze wrażenie ale udało się utrzymać próg przyzwoitości, moim skromnym zdaniem oczywiście.

2. Papier. Chyba nikt nie liczył na kredę? No i dobrze ze nikt nie liczył. Kolory tracą przez to oczywiście ale zastosowany papier przynajmniej nie odbija światła lampki przy wieczornym czytaniu, więc jakiś plus jest.

3. Okładka / Grzbiet. Okładka miękka, grzbiet sprawia dobre wrażenie, nie zostają żadne ślady  po otwarciu i wertowaniu komiksu, całość sprawia wrażenie że jest dość solidna mimo zastosowanych materiałów. Jeszcze się nie rozłazi no ale kilka dni obcowania z tytułem to żaden test.

4. Dodatki. Dodano oryginalne okładki, kilka grafik z tyłu. Szału nie ma ale chociaż coś jest, nie narzekam, niczego innego nie oczekiwałem. Minimum przyzwoitości zachowane.

5. Podsumowanie. W cenie 10 dolców otrzymujemy jakościowo przyzwoity komiks. Wydaje się że pomysłodawcy dobrze to przemyśleli. To nie jest produkt dla kolekcjonerów, tylko dla ludzi, którzy chcą zapoznać się z samą historią, aby ewentualnie w przyszłości wymienić na lepszą opcję. W tym kontekście wszystko jest na miejscu. Osobiście zamierzam w przyszłości sięgać po kolejne tytuły z tej linii wydawniczej szczególnie po takie, które chcę tylko przeczytać a niekoniecznie eksponować na półce.

Offline perek82

« Odpowiedź #36 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 12:44:18 »
Dzięki za podzielenie się wrażeniami.
Sam też się przyglądam temu Batmanowi. Nie znam historii, a raczej pozytywne opinie czytam. Czekałem trochę na wersję Noir, ale no tanio nie jest. Byłby to dobry prezent pod choinkę ale nie mam pewności, że dotrwa.
Inne tytuły z tej serii albo mam albo średnio mnie interesują. Ale czekam na kolejne zapowiedzi.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline Kandor

« Odpowiedź #37 dnia: Pt, 12 Lipiec 2024, 13:19:59 »
 "To nie jest produkt dla kolekcjonerów" - tak MOGŁO by się zdawać bo niby w USA taki był pierwotny zamysł, żeby "DC trafiło pod strzechy" mówiąc w uproszczeniu. Jednak tak nie do końca będzie bo z jednej strony w USA mogą tak system sprzedaży (punkty sprzedaży głównie) rozkręcić żeby zachęcić "casuali" ale tak na co dzień jak ktoś ma "wy$%$$%$e na komiksy" to za dużo to nie zmieni :-) Po drugie U NAS to i tak sobie ściągną kolekcjonerzy, ot choćby tak "z ciekawości" (a wielu bo zbierają wszystko, tzn. wszystko co ich skusi). Po trzecie to nie jest produkt dla kolekcjonerów ale jak na razie w USA i tak to kupują właśnie ci co się na komiksie troszkę znają. To nie jest budżetowa kolekcja "na wielkiej k$##$$#e" jak nadchodząca budżetowa linia "DC Finest", ale to taka ciekawostka do "obczajenia", jak na razie :-)

Chyba że oczywiście "kolekcjoner" definiujemy jako osobę, która kolekcjonując celuje w ładnie wydane komiksy typu "absolute" jakieś tam deluxy, omnibusy - tutaj pełna zgoda :-)
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Lipiec 2024, 13:35:35 wysłana przez Kandor »

Offline Buc

« Odpowiedź #38 dnia: Pn, 15 Lipiec 2024, 10:57:37 »
Masz racje, niepotrzebnie jak sądzę wrzuciłem wszystkich kolekcjonerów do jednego worka i wypowiedź nacechowałem własnym postrzeganiem tematu. Faktycznie, każdy determinuje kolekcjonerstwo jak chce i nic mi do tego,
Generalnie, jeśli komuś zależy by na półce postawić atrakcyjny komiks, cieszące nie tylko fabułą ale i jakością wydania, to linia „Compact Comics” jest nie dla niego.

Offline Buc

« Odpowiedź #39 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 10:59:57 »
Mały update informacyjny:
Komiks jednak zaczyna powoli się rozłazić, chłopaki z DC pożałowali kleju.

Offline Archie

« Odpowiedź #40 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 18:09:19 »
Jest szansa, że wrzucisz foto jak to się rozłazi? Jakoś mocniej rozkładałeś?
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #41 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 19:39:51 »
Qrcze zaintrygowałeś mnie tą budżetową linią od DC. I jak miękka okładka na plus, papier to żaden problem, to jednak ten rozmiar to jakiś kiepski żart. Kilka pozycji widzę już wydanych, w tym Strażnicy. Trochę sobie jednak nie wyobrażam czytania tego komiksu w takim mini formacie, no ale w końcu ma być "to read anywhere". Cenowo natomiast nie do przebicia. No i na półce wcale się to nie musi aż tak źle prezentować.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #42 dnia: Śr, 24 Lipiec 2024, 08:38:18 »
DC które obok Marvela słynęło z najwyższych cen za najniższą jakość wydania wzięło się za budżetowe wydania komiksów, to świadczy o dużej desperacji i niskim popycie.  Komiks dzisiaj jest daleki od rentowności, ale mnie ciekawi kiedy zrezygnują całkowicie z wydań tzw. fizycznych na papierze na rzecz cyfrowych bibliotek wtedy odpadnie koszt druku i oprawy i prostsza dystrybucja

Offline Buc

« Odpowiedź #43 dnia: Śr, 24 Lipiec 2024, 11:39:04 »
Jest szansa, że wrzucisz foto jak to się rozłazi? Jakoś mocniej rozkładałeś?

Po południu / maksymalnie do jutra postaram się ogarnąć temat fotek.

Offline Buc

« Odpowiedź #44 dnia: Cz, 25 Lipiec 2024, 09:33:42 »
Obiecane zdjęcia:
Grzbiet nie wskazuje śladów zużycia.
Rozłożenie komiksu na wybranych stronach z klejem stanowi problem, rzut z góry w miarę dobrze ukazuje proces rozkładu komiksu.
Komiks nie był przesadnie używany, nawet nie zdążyłem przeczytać go w całości.