Autor Wątek: Conan  (Przeczytany 169397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Conan
« Odpowiedź #825 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 22:09:57 »
Ale znowu - niby Kolekcja Conana nie sprzedała się za dobrze. Jakim więc cudem opłaca się Egmontowi i innym wydawanie współczesnego Conana, skoro sprzedaż jest średnia?

Bo kolekcje kioskowe i komiksy w dystrybucji księgarskiej to dwa różne zbiory odbiorców, tylko w niewielkim stopniu wspólne.

Offline komiks

« Odpowiedź #826 dnia: Cz, 09 Luty 2023, 23:42:40 »
Essential Conan zawiera Conan the Barbarian #1-25 publikowane od 1970 r.
Zaś kolekcja Hachette czyli Collection the Savage Sword of Conan zawiera The Savage Sword of Conan, to był magazyn komiksowy, powstały w 1974 r. Wydaje mi się więc, że kolekcja Hachette nie zawiera zeszytów, które są w Essential.
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Luty 2023, 23:44:41 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #827 dnia: Pt, 10 Luty 2023, 00:00:32 »
@UP
Thank you Captain Obwious. ;)

Jasne że to są oddzielne serie, ale jak Barbarzyńcę zakończono wcześniej, to pewne watki kończono w SSoC. Roy Thomas pisał scenariusze do obu serii. Wiadomo że komiksy się nie dublują, więc po zakończeniu SSoC oraz mizerii innych tytułów obecnie z Conanem wydawanych, brałbym.

Offline Motyl

« Odpowiedź #828 dnia: So, 11 Luty 2023, 11:23:35 »
Essential Conan zawiera Conan the Barbarian #1-25 publikowane od 1970 r.
Zaś kolekcja Hachette czyli Collection the Savage Sword of Conan zawiera The Savage Sword of Conan, to był magazyn komiksowy, powstały w 1974 r. Wydaje mi się więc, że kolekcja Hachette nie zawiera zeszytów, które są w Essential.

Nie do końca.

Piąty tom kolekcji Hachette zawiera czterdziestostronicową historię Bogowie Bal-Sagoth (znalazła się nawet w tytule tomu) i jest ona również częścią Essentiala wydanego przez Mandragorę. Czy coś więcej się powtarza, nie pamiętam już dokładnie, bo z pierwszymi Conanami z kolekcji zmagałem się w końcówce 2017 roku. Wydaje mi się, że trafiły się jeszcze krótkie historie, które wcześniej były opublikowane w którymś TM-Semicu czy wydaniu AS-Editor. Ale to trzeba byłoby dokładnie sprawdzić.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #829 dnia: So, 11 Luty 2023, 13:13:36 »
No wiadomo, że skoro materiał z AS Editor czerpał z SSoC to potem powtórzył się w Kolekcji. Ale teraz nie powiem w którym tomie była historia Młyn i jeszcze ze dwie z AS Editora. Sam też znalazłem czarnobiałą wersję komiksu z Kolekcji, który był też w kolorze w TM Semicu.

Muszę też wycofać się z części krytyki współczesnych serii Conana od Egmontu. Ostatnie dwa tomy - Tygiel i Kraina Lotosu mi się nawet spodobały. A to dlatego, że zrezygnowano z urwanych fragmentów i postawiono na ciągłość. I fajnie się to czyta, zwłaszcza, że rysunki też są niezłe. Jeśli ktoś jeszcze nie wiedział, a lubi Conana i inne rzeczy już ma zaliczone, to polecam.

Offline parsom

« Odpowiedź #830 dnia: So, 11 Luty 2023, 13:25:47 »
Takie poboczne pytanie o krewniaka Conana - te komiksy o Solomonie Kane są coś warte?

Offline komiks

« Odpowiedź #831 dnia: So, 11 Luty 2023, 13:31:17 »
Mam już tego Essential Conan, z ciekawostek - niedawno była dyskusja na kanale Studia Lain, dotycząca opłacalności inwestowania w komiksy. Wiec kupiłem Essential Conan za 154 zł, stan nowy (w folii), chociaż w rzeczywistości widzę liczne acz niewielkie ślady na okładce, czyli określiłbym stan jako dobry (a spodziewałem się bardzo dobry). To jest komiks z 2006 roku z ceną na okładce 79,90 zł. Licząc inflację wychodzi, że 80 zł w 2006 roku było warte tyle ile dzisiaj (na 2022 r) jest warte 133 zł. Czyli 154 - 133 = 21 zł, tyle zarobił sprzedawca przechowując ten komiks 17 lat. Oczywiście, liczę cenę okładkową, w rzeczywistości sprzedawca mógł kupić ten komiks taniej z rabatem, ale nadal jest to zarobek na poziomie ceny pizzy.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #832 dnia: So, 11 Luty 2023, 17:44:29 »
Podobnie mam z serialami, jeśli w pewnym momencie serial zacznie zmierzać w kierunku, który mnie nie interesuje, to po wyczerpaniu mojej cierpliwości, potrafię zakończyć serial w połowie odcinka. Sporo seriali tak ubiłem, o dziwo większość to są te współczesne, jakoś starsze seriale nie miały tych problemów.
Miałem podobnie odnoście końca tego cytowanego, a i obecnie jak nie chce mi się zagłębiać w temat to mówię, że "stare to lepsze". Tyle że w którymś momencie, pewnie przy wchodzeniu w różne media szerzej, zdałem sobie sprawę, że to takie proste nie jest - chodzi o to, że "starsze seriale" czy inne starsze media (komiksy, filmy, książki, muzyka...) znasz lub słyszałeś tylko o ich części, tej części która przetrwała tzw. próbę czasu i nie została pogrzebana chwilę po jej stworzeniu. Współczesne media, nawet jeśli Ciebie nie interesują, to słyszysz/czytasz o nich mimo woli (bo reklamy, bo znajomi polecają itp.), a starsze media znasz w większości te, które mają jakieś wartości 'ponadczasowe' (bo po prostu te mniej wartościowe nie są przywoływane po latach). Żeby nie być gołosłownym - na jednego Dirty Harry'ego czy Death Wish przypadały setki kopii lub po prostu 'inspirowanych' filmów na całym świecie (to był potężny trend w latach 70, tyle że mało komu udało się zrobić coś, co by się 'wybiło'), o większości nigdy nie usłyszysz bo np. nie mają żadnej dystrybucji, bo większość to po prostu niewypały, jak zagłębisz się w temat (jak np. tytuły 'podobne' do Indiany Jonesa w temacie "Jest przygodowo!" w dziale filmy i seriale forum) to dotrzesz do tych tytułów, po czym okaże się, że większość już w momencie premiery nie była warta żeby je sprawdzać (identycznie jak to wygląda teraz, tyle że dostęp jest na globalnym Netflixie a nie np. tylko w 3 kinach w jednym stanie w USA). Seriale podobnie - przeleć chociażby programy telewizyjne z wybranego "starszego" roku i zobacz ile z emitowanych wtedy produkcji kojarzysz chociażby z nazwy - to co znasz to przetrwało i wciąż ma dla Ciebie (tj. dla ogólnie widzów) coś do zaoferowania, reszta w większości odwrotnie... Z komiksami - za mało wiem żeby się wypowiadać, świadomie i dobrowolnie zdaję się na selekcję polskich wydawców w kwestii z czym warto się zapoznać ;)

Wydaje mi się więc, że kolekcja Hachette nie zawiera zeszytów, które są w Essential.
Jestem pewien że na tym forum, albo na starym forum gildii widziałem rozpiskę zawartości przynajmniej części (kilkadziesiąt tomów) tej Hachettowej kolekcji, znalezienie pewnie może chwilę zająć, ale jak ktoś chce wiedzieć to poszuka i na pewno znajdzie.

To jest komiks z 2006 roku z ceną na okładce 79,90 zł. (...) w rzeczywistości sprzedawca mógł kupić ten komiks taniej z rabatem (...)
Pamiętam (tj. nie 'osobiście', bo wtedy nie byłem na bieżąco z komiksami) że chyba 100zł za pakiet 4 Essentiali było, na pewno allego, a może też na gildii (coś kojarzę z przeglądania ich oferty lata temu). To oczywiście po zamknięciu wydawnictwa, a i nie było w tych pakietach pierwszych tomów Wolverina i Spidera, były tomy drugie, Punisher, GR, X-Men chyba oba... więc Conan zapewne też był. Dosłownie za grosze to puszczali żeby jak najmniej stracić. Także znów wiele czynników itp., widzę że ten wątek w dziale ogólnym jest rozwinięty, jak będę miał coś do dodania to tam napiszę.
Edit: https://archiwum.allegro.pl/oferta/mega-okazja-essential-4-tomy-70-i2704941175.html
A to na pewno nie był jedyny wariant zestawu, tyle że internet się 'zestarzał' i trzeba by głębiej poszukać, na pewno ktoś tutaj pamięta i może uzupełni.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Luty 2023, 17:48:57 wysłana przez Piterrini »

Offline komiks

« Odpowiedź #833 dnia: So, 11 Luty 2023, 18:37:09 »
Miałem podobnie odnoście końca tego cytowanego, a i obecnie jak nie chce mi się zagłębiać w temat to mówię, że "stare to lepsze". Tyle że w którymś momencie, pewnie przy wchodzeniu w różne media szerzej, zdałem sobie sprawę, że to takie proste nie jest - chodzi o to, że "starsze seriale" czy inne starsze media (komiksy, filmy, książki, muzyka...) znasz lub słyszałeś tylko o ich części, tej części która przetrwała tzw. próbę czasu i nie została pogrzebana chwilę po jej stworzeniu. Współczesne media, nawet jeśli Ciebie nie interesują, to słyszysz/czytasz o nich mimo woli (bo reklamy, bo znajomi polecają itp.), a starsze media znasz w większości te, które mają jakieś wartości 'ponadczasowe' (bo po prostu te mniej wartościowe nie są przywoływane po latach). Żeby nie być gołosłownym - na jednego Dirty Harry'ego czy Death Wish przypadały setki kopii lub po prostu 'inspirowanych' filmów na całym świecie (to był potężny trend w latach 70, tyle że mało komu udało się zrobić coś, co by się 'wybiło'), o większości nigdy nie usłyszysz bo np. nie mają żadnej dystrybucji, bo większość to po prostu niewypały, jak zagłębisz się w temat (jak np. tytuły 'podobne' do Indiany Jonesa w temacie "Jest przygodowo!" w dziale filmy i seriale forum) to dotrzesz do tych tytułów, po czym okaże się, że większość już w momencie premiery nie była warta żeby je sprawdzać (identycznie jak to wygląda teraz, tyle że dostęp jest na globalnym Netflixie a nie np. tylko w 3 kinach w jednym stanie w USA). Seriale podobnie - przeleć chociażby programy telewizyjne z wybranego "starszego" roku i zobacz ile z emitowanych wtedy produkcji kojarzysz chociażby z nazwy - to co znasz to przetrwało i wciąż ma dla Ciebie (tj. dla ogólnie widzów) coś do zaoferowania, reszta w większości odwrotnie... Z komiksami - za mało wiem żeby się wypowiadać, świadomie i dobrowolnie zdaję się na selekcję polskich wydawców w kwestii z czym warto się zapoznać ;)
Jestem pewien że na tym forum, albo na starym forum gildii widziałem rozpiskę zawartości przynajmniej części (kilkadziesiąt tomów) tej Hachettowej kolekcji, znalezienie pewnie może chwilę zająć, ale jak ktoś chce wiedzieć to poszuka i na pewno znajdzie.
W ogóle mnie nie zrozumiałeś. Nie pisałem, że kiedyś były lepsze seriale i filmy, napisałem, że dzisiejsze produkcje potrafią zmienić kierunek. Nie chcę tutaj wchodzić w głębszą dyskusję, ale podam jeden przykład. Serial The Orville, dwa pierwsze sezony są jednorodne, jeżeli bawił Cię specyficzny humor serialu w pierwszym sezonie, polubiłeś jego bohaterów oraz przygody, to samo otrzymujesz w drugim sezonie. Za to w 3 sezonie serial się całkowicie zmienia i nagle staje czymś innym, nie wiadomo skąd zmiana i o co chodzi. Wiele osób w sieci pyta coś w stylu "dlaczego zniszczyliście mój ulubiony serial?". O to mi chodzi, tworzy się content który trafia w gusta grupy odbiorców, a potem się go zabiera podstawiając coś innego. W starych filmach i serialach które oglądałem i oglądam nadal, nie było tych problemów, poza spadkiem jakości co bywa naturalne, produkcje były jednorodne.

Pamiętam (tj. nie 'osobiście', bo wtedy nie byłem na bieżąco z komiksami) że chyba 100zł za pakiet 4 Essentiali było, na pewno allego, a może też na gildii (coś kojarzę z przeglądania ich oferty lata temu). To oczywiście po zamknięciu wydawnictwa, a i nie było w tych pakietach pierwszych tomów Wolverina i Spidera, były tomy drugie, Punisher, GR, X-Men chyba oba... więc Conan zapewne też był. Dosłownie za grosze to puszczali żeby jak najmniej stracić. Także znów wiele czynników itp., widzę że ten wątek w dziale ogólnym jest rozwinięty, jak będę miał coś do dodania to tam napiszę.
Edit: https://archiwum.allegro.pl/oferta/mega-okazja-essential-4-tomy-70-i2704941175.html
A to na pewno nie był jedyny wariant zestawu, tyle że internet się 'zestarzał' i trzeba by głębiej poszukać, na pewno ktoś tutaj pamięta i może uzupełni.
W opisie jest, że te komiksy były uszkodzone. To jest właściwie nieistotne za ile ktoś nabył, bo mógł zamówić przedpremierowo w celu właśnie inwestycyjnym. Istotne, że jest to marna inwestycja. Takich komiksów trzeba mieć kilka tysięcy, przechowywać długimi latami w dobrych warunkach, potem wystawiać na sprzedaż, pakować i wysyłać, co jest jak praca na etacie. Przy czym, ten okres 17 lat przechowywania jest właściwie bezwartościowy, bo jeśli ktoś kupił Button Man dwa miesiące temu, to teraz może sprzedać z podobnym zyskiem co tego 17 letniego Essential Conana.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #834 dnia: So, 11 Luty 2023, 19:41:06 »
Fakt, napisałem zupełnie o czym innym :P
Ale to o czym piszesz... może teraz jest częstsze? Ciężko mi powiedzieć, chyba tak. Ale to też jest z różnych powodów, które można przeanalizować. Zobacz serial Baywatch Nights, powody są raczej jasne (koncepcję trzeba było zmienić żeby wpisać się w tzw. trendy). Strike Back z tą całą zmianą aktorską po pierwszym sezonie, Blackadder jako starszy przykład gdzie dynamika w pierwszym sezonie była zupełnie inna niż w kolejnych (zmiana charakteru postaci). Orville mi nie przypasował, więc nie mogę się odnieść, rozumiem że to jest większa przepaść niż np. po pierwszym sezonie amerykańskiego The Office czy Parks and Recreation, gdzie zmiany były odczuwalne, ale były w całości 'na lepsze'(?).

Co do Essentiali - tych pakietów było pełno, od różnych sprzedawców (edit: tj. nie wiem czy od różnych, na pewno w różnych miejscach były dostępne), uszkodzone to pewnie jak te obecne 'outlety' - po prostu ściągnięte z empików i w takim stanie sprzedawane. No ale jak piszesz - nieistotne, bo chciałem wskazać po prostu, że czynników jest wiele, i tak jak w innym temacie przed chwilą nawiązywałem do tzw. baniek tak i tutaj - można uogólniać, ale zawsze są różne ekstrema, różne strony i aspekty każdego przykładu, dla mnie coś może nie mieć sensu a dla kogoś odwrotnie itp. :)
« Ostatnia zmiana: So, 11 Luty 2023, 19:43:00 wysłana przez Piterrini »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #835 dnia: Nd, 12 Luty 2023, 10:40:52 »
"Essentiale" swego czasu latały po Allegro za ok. 40 zł, kiedy już wydawca się zawijał i pozbywali się towarów. Pamiętam, że było wtedy tego całkiem sporo, tak jak i innych komiksów od nich za pół ceny.

Co do zarobków z komiksów, to wydaje mi się, że podobne kwoty osiąga większość wyprzedanych w danym momencie pozycji, z tego co widzę, kiedy sam czegoś szukam, to zazwyczaj okolice 200-250 zł, bez względu na to, czy nakład skończył się rok czy 10 lat temu. Są oczywiście i droższe tytuły, ale to raczej wyjątki niż reguła.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #836 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 17:52:13 »
Kupiłby sobie zaległe Conany od TM-Semic. Bo wyszło 9, mam już 3 numery. Ale ceny na Allegro są dość wysokie. Ważne jest to, że TM Semic zaczęło publikować  od numeru 62, czyli nie ma kolizji z Essentialem, który zbiera numery do #26. Czyli można jak najbardziej, tylko drogo.

Conan #1 (1/1993): Władca Lwów; Śmierć w ruinach
1993 - TM-Semic - wydanie: I - miękka
Conan #2 (2/1993): Demony Pierzastego węża; Bogowie Śmierci
Conan #3 (3/1993): Jeźdźcy jastrzębi z Harakht; Bez miecza w Stygii
Conan #4 (4/1993): Kiedy olbrzymy władały ziemią; Klątwa człowieka, który nie umarł
Conan #5 (5/1993): Zapomniana dolina Iskandera; Próba sił
Conan #6 (6/1993): Oko węża; Czarodziejka z bagien

Conan #7 (1/1994): Taniec czaszki; Dwóch przeciwko jastrzębiemu miastu!; Rycerze i czarownicy!; Pożeracz trupów
1994 - TM-Semic - wydanie: I - miękka
Conan #8 (2/1994): Demony Szczytu!; Królowa i korsarze!; Miecz i wąż!; Diadem króla gigantów
Conan #9 (3/1994): Okrucieństwo w Shem!; Stwór w krypcie; Wściekłość i zemsta; Król zwierząt Abombi!

https://allegro.pl/uzytkownik/ksiazkakropkapl/komiksy-fantasy-science-fiction-261364?order=p

Online michał81

« Odpowiedź #837 dnia: So, 18 Luty 2023, 15:12:04 »
Tak tylko tu zostawię info, że Krew Barbarzyńcy można już zamawiać w przedsprzedaży w sklepie Mandioci. Oczywiście w bonusie preoderowym jest zakładka od Łukasza Mazura.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #838 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 09:54:20 »
W tomie „Cienie nad Kush” pojawił się…Dr Strange

Offline komiks

« Odpowiedź #839 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 21:30:09 »
Czy ktoś już czytał Cienie nad Kush i czy rzeczywiście jest wyraźny spadek jakości? Czytałem że od tego tomu jest zjazd, są też opinie, że spadek jakości zaczął się od tomu poprzedniego.