Autor Wątek: Conan  (Przeczytany 169207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Bazyliszek

Odp: Conan
« Odpowiedź #840 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 21:33:57 »
Jeszcze przede mną. Ale jeśli będzie gorszy od Pieśni o Belit, to będzie dramat. Ten 6 tom czytało mi się naprawde ciezko.

Offline Klint

« Odpowiedź #841 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 11:45:27 »
Czy ktoś już czytał Cienie nad Kush i czy rzeczywiście jest wyraźny spadek jakości? Czytałem że od tego tomu jest zjazd, są też opinie, że spadek jakości zaczął się od tomu poprzedniego.

Tom trochę lepszy od wyjątkowo słabej PIEŚNI BELLIT, jednak też bez większego szału.

Offline Takesh

« Odpowiedź #842 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 15:07:00 »
Nowy Conan od nowego wydawcy z nową okładką.... Mignoli!!!

https://www.cbr.com/hellboy-mike-mignola-conan-the-barbian-cover/

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #843 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 16:18:58 »
Nope, nope, nope. Po zaczęciu Universum DC wg Mignoli stwierdzam, że to nie są rysunki dla mnie. Jeśli kiedyś to wyjdzie u nas, to podziękuję.

Offline michał81

« Odpowiedź #844 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 16:26:45 »
Nope, nope, nope. Po zaczęciu Universum DC wg Mignoli stwierdzam, że to nie są rysunki dla mnie. Jeśli kiedyś to wyjdzie u nas, to podziękuję.
🤣🤣🤣🤣🤣
Ale on tam narysował tylko okładkę. Rysownikiem serii ma być Roberto de la Torre.

Online Castiglione

« Odpowiedź #845 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 17:37:37 »
Jakiś wychudzony ten Conan.

Offline Midar

« Odpowiedź #846 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 22:32:02 »
Jakiś wychudzony ten Conan.
Przeszedł Covida.

Offline michał81

« Odpowiedź #847 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 10:25:14 »

Offline komiks

« Odpowiedź #848 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 16:06:57 »
O przyszłości Conana

Streszczenie najważniejszego od 13:22

Czyli będą to obszerniejsze historie, na przestrzeni całego życia Conana, które wywarły na jego życiu znaczący wpływ. Historie będą połączone fabularnie, tak, aby czytelnikom chciało się kontynuować komiks jako serię. Lecz będzie można je także czytać jako samodzielne wątki, nie gubiąc się w fabule. Jim Zub mówi, że jest to podyktowane zmieniającym się rynkiem, że nie wystarczy wydawać historii co miesiąc i liczyć, że utrzyma to czytelników przy serii. Dlatego potrzebny jest długi run, w który jednocześnie łatwo wskoczyć w dowolnym momencie.

Będą starali się nie robić adaptacji utworów REH. To co chcą zrobić to "modern pastiche" pulpowych opowieści REH. Nie będą się trzymali ściśle chronologii wydarzeń, ani popularnych schematów linii czasowych (prowadzący wymienia te schematy), odniosłem wrażenie, że nie za bardzo się na tym skupiają, i mają elastyczne podejście do tej kwestii.

Jim Zub zapytany o inspiracje i co lubi powiedział, że ze starych rzeczy to czarno-białe komiksy Roya Thomasa i  Johna Buscemy, z nowych Kurt Busiek i Cary Nord, ale to jak to będzie wyglądało, można zobaczyć w 12 stronicowy darmowym komiksie Conan nr zero z 2023 to jest ich wizja, to uważają za najważniejsze, to jest ten styl graficzny, rodzaj języka, sposób narracji.

Wydawnictwo Titan pozwala im na większą swobodę w komiksie jeśli chodzi o przemoc i wizerunek kobiet, niż np Marvel, bardziej to będzie przypominało Savage Sword.

Potem Jim Zub odpowiada na pytanie w jaki sposób współpracuje z Roberto De La Torre. Więc scenariusz nie jest szczegółowy, Jim ma podejście holistyczne. Rob otrzymuje ogólne wytyczne, sam decyduje ile kadrów umieści na stronie, jeśli potrzebuje więcej informacji, szczegółów, to zwraca się z tym do Jima. Następnie Jim, pisze do tego scenariusz i nanosi dialogi. Jim nazwał to pracowaniem w starym stylu, mówi, że jest to dla niego inspirujące, bo mając świetne rysunki czuje, że musi im dorównać w warstwie scenariusza.

Pierwszy numer ukaże się pod koniec lipca, będzie miał 22 strony, komiksy będą ukazywały się co miesiąc.
Tutaj okładki alternatywne http://www.jimzub.com/zub-comics-arriving-july-2023/
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #849 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 07:48:51 »
Czyli będą to obszerniejsze historie, na przestrzeni całego życia Conana, które wywarły na jego życiu znaczący wpływ. Historie będą połączone fabularnie, tak, aby czytelnikom chciało się kontynuować komiks jako serię. Lecz będzie można je także czytać jako samodzielne wątki, nie gubiąc się w fabule. Jim Zub mówi, że jest to podyktowane zmieniającym się rynkiem, że nie wystarczy wydawać historii co miesiąc i liczyć, że utrzyma to czytelników przy serii. Dlatego potrzebny jest długi run, w który jednocześnie łatwo wskoczyć w dowolnym momencie.

To chciał robić Roy Thomas gdy wrócił do SSoC w latach 90-tych, ale mu nie pozwolili tego doprowadzić nawet do końca istnienia magazynu. :/ Te kilka tomów Kolekcji z ciągłą historią Conana jako korsarza, tuż przed Skarbem Tranicosa, to jedne z najlepszych historii całej serii. No i cudowne rysunki Buscemy. Taki Conan to dla mnie ideał.

Cieszę się, że Conan jest dalej ciągnięty współcześnie. Ale bardzo chciałbym by wydano po polsku starego marvelowskiego Conana Barbarzyńcę. To byłoby najlepsze.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #850 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 08:28:43 »
Gdyby aszet nie przerwało nagle kolekcji z Conanem to kto wie? Może mielibyśmy Conana Barbarzyńcę z Marvela mimo, że byłby to chamski i niepotrzebny dubel po Mandragorze 🤔

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #851 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 10:03:02 »
@UP
Ja kupowałem. Niestety wy nie kupowaliście i przedłużenia nie było.

https://www.bedetheque.com/serie-58509-BD-Savage-Sword-of-Conan-puis-The-Legend-of-Conan-La-Collection-Hachette__7.html

Kto wie jaka to seria "Legend of Conan"? To to co nam Egmont wydał/wydaje, czy jeszcze coś innego?
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Maj 2023, 10:04:42 wysłana przez Bazyliszek »

« Odpowiedź #852 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 10:05:42 »
  Kupowałeś. Te co z ciężarówki wypadły.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #853 dnia: Śr, 03 Maj 2023, 10:32:15 »
Co to za argument „wy nie kupowaliście”? Kto chciał to kupował.  Skoro ludzie nie kupowali to znaczy, że nie było na to popytu ewentualnie były to słabe historie i dlatego aszet urwało tę kolekcję, i nie dostaliśmy reszty 🤔

Offline Takesh

« Odpowiedź #854 dnia: Pn, 08 Maj 2023, 17:00:27 »

Prace Roberto wyglądają, jakby robił je sam John Buscema. Zaintrygowało mnie...