Autor Wątek: Batman  (Przeczytany 997785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Batman
« Odpowiedź #4470 dnia: Cz, 16 Kwiecień 2026, 19:14:56 »
Detective Comics to seria oddzielnych historii pisanych przez różnych scenarzystów.
tak naprawdę erę Morrisona to potrzeba uzupełnić tylko o run Paula Diniego, gdzie jest w sumie ciągła historia związana z Hushem

w dwóch tomach jeden z Brucem jako Batmanem i drugi Dickiem jako Batmanem

zeszyty napisane przez Gaiman wyszły ostatnio w zbiorczym DC wg Gaiman (oraz w kolekcji BiZ)
potem jest dość długi run Rucki z Batwoman (który tu był wspominany) ale wydanie tego u nas jest bliskie zeru
potem jest kilka zeszytów Hine'a
i na koniec Mroczne odbicie Snydera, które u nas już wyszło

takim dodatkiem na pewno byłby jeszcze crossover na koniec serii Batmana

Offline michał81

« Odpowiedź #4471 dnia: Cz, 16 Kwiecień 2026, 19:17:28 »
Różni wydawcy to nie znaczy, ze nie podobnie. Wystarczy zerknąć jak w przypadku Cazy porozumieli sie LiT i SL.
ale to nie jest LiT i SL, gdzie chłopaki mogą się dogadać, bo X-men masz od Egmontu, jest Muchy i jest od Hachette i nic do siebie nie pasuje

« Odpowiedź #4472 dnia: Cz, 16 Kwiecień 2026, 19:45:49 »
Podziękuje, wolę poczekać aż Egmont wyda klasycznego Batman po swojemu, a robi to jak na razie bardzo sensownie.
Dokładnie, niech Hachette wydaje takie kolekcje w stylu BiZ czy Marvel Must Have - dzięki temu dostaniemy co jakiś czas mneik popularną rzecz która inaczej by u nas nie wyszła by. Batman jest na tyle u nas mocną marką, że Egmont w przeciągu tych lat wyda go zwyczajnie lepiej i pełniej niż ewentualna kolekcja.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Juby

« Odpowiedź #4473 dnia: Cz, 16 Kwiecień 2026, 19:52:28 »
wg mnie warto
Żeś się rozpisał... no nie przekonała mnie taka rekomendacja ;D

Czyli wszystko w cały świat, w różnym formacie z jeszcze większymi dziurami, których nie da się sensownie uzupełnić jak to jest w przypadku X-men? Podziękuje, wolę poczekać aż Egmont wyda klasycznego Batman po swojemu, a robi to jak na razie bardzo sensownie.
Nie przeszkadzają mi ani różne formaty, ani dziury, a to pierwsze zawsze można rozwiązać custom obwolutami. Wolę, żeby coś na co czekam wydał ktoś inny już w przyszłym roku, lub za 2 lata, niż żebym miał czekać kolejnych 8, bo za osiem - kto wie? - może nie będę miał na chleb, a co dopiero myśleć o kupowaniu komiksów za dwie stówy :P A może nie dożyję?
« Ostatnia zmiana: Cz, 16 Kwiecień 2026, 20:00:26 wysłana przez Juby »

Offline AntekSocjalny

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #4475 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 09:33:45 »
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #4476 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 09:43:48 »
Kolejna kolekcja dubli?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Pocztar

« Odpowiedź #4477 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 09:50:39 »
Tak, mam info, że jest już w kioskach od dzisiaj.

Ktoś może potwierdzić, że widział to faktycznie dzisiaj? Zazwyczaj wychodzą w środy...

P.S.
Założyłem nowy wątek na kolekcję, żeby 300-stronicowy wątek Batmana nie został zmieszany z tematem kolekcyjnym. Zapraszam do przeniesienia dyskusji tutaj https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/batman-kolekcja-hachette/:
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2026, 10:28:07 wysłana przez Pocztar »

Offline Maragast

« Odpowiedź #4478 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 13:53:51 »
tak naprawdę erę Morrisona to potrzeba uzupełnić tylko o run Paula Diniego, gdzie jest w sumie ciągła historia związana z Hushem

w dwóch tomach jeden z Brucem jako Batmanem i drugi Dickiem jako Batmanem

Ładnie to rozpisałeś tylko czy Egmont podejdzie do tego aż tak kompleksowo?
Bo sporo by tego było na tak krótki - przy tak kompletnym wydawaniu byśmy mieli:
- pewnie z 4 tomy Morrisona po Finał Crisis
- ze dwa tomy serii Batman
- te dwa tomy Detective Comics

Ja się obawiam, że ograniczą się do runu Morrisona.

Zastanawia mnie jeszcze inna rzecz - czy po War Games wydadzą tą serię Catwoman gdzie zakończony jest wątek Czarnej Maski? Chodzi o run następujący po wydanym u nas Brubakerze.

Online dmlakers1

« Odpowiedź #4479 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 14:21:46 »
Czy Egmont zamierza się cofnąć w czasie do lat 80 i początku 90?
Coś wiecie na ten temat?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4480 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:02:22 »
Tak, są plany stworzenia wehikułu i wykupienia Hachette zanim stanie się konkurencją na rynku komiksowym.

Offline michał81

« Odpowiedź #4481 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:27:51 »
Ładnie to rozpisałeś tylko czy Egmont podejdzie do tego aż tak kompleksowo?
jeśli kolekcja zdjęłaby z niego wydawanie klasyki oraz robienie dodruków to może jakaś szansa jest, raczej się trzeba nastawiać na Morrisona (może w jakimś rozszerzeniu, ale raczej bez runu Diniego)
Zastanawia mnie jeszcze inna rzecz - czy po War Games wydadzą tą serię Catwoman gdzie zakończony jest wątek Czarnej Maski? Chodzi o run następujący po wydanym u nas Brubakerze.
Mało prawdopodobne, bo Catwoman im się nie sprzedała. W tym roku mija 10 lat od premiery runu Brubakera i nadal można go normalnie kupić.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:40:34 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #4482 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:33:52 »
Żeś się rozpisał... no nie przekonała mnie taka rekomendacja ;D
to nie kupuj, nikt ci nie każe, po prostu ominie cie chyba najbardziej pomysłowa alternatywna wersja Batman
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2026, 18:40:15 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #4483 dnia: Cz, 23 Kwiecień 2026, 22:23:11 »
to jak lecę z tymi Batmanami to kolejna tak propozycja coś co można nazwać erą War Games czyli okresem pomiędzy runem Brubakera a runem Morrisona

3 gotowe wydania plus jedno 2w1, ciągłość fabularna (z minimalnymi brakami), jest jeszcze jeden tpb poprzedzający Batman: As the Crow Flies, ale nie ma co zbytnio do tych 5 zeszytów dołożyć

i jeszcze na koniec propozycja do DC Deluxe związana z The Resurrection of Ra's Al Ghul, która powinna poprzedzić tą historie

i podobnie można by wydać Hush Saga Diniego w DC Deluxe co by bardziej że pasowałoby do nowego wydania Husha

stay tuned....

Offline michał81

« Odpowiedź #4484 dnia: Pt, 01 Maj 2026, 19:22:13 »
wiem że wszyscy żyją katalogiem Egmontu i kolekcją Batmana w tą majówkę, ale wrzucę kolejną opcję z Batmanami, którą nazwałbym jako Batman Bruce Wayne, czyli run Brubakera w Batmanie, lecący równolegle do runu Rucki w Detective Comics (i mający z nim nawet crossover)

pierwszy tom zbiorczy to składach Batman by Brubaker vol. 1 plus zeszyt Batman #598 z vol. 2 oraz run Vaughan który przecina run Brubakera, dwa kolejne to gotowe nowe edycje Murderer/Fugitive
« Ostatnia zmiana: Pt, 01 Maj 2026, 20:10:46 wysłana przez michał81 »