Autor Wątek: Top Listy - 2025 - pytania i sugestie  (Przeczytany 13047 razy)

Offline michał81

Odp: Top Listy - 2025 - pytania i sugestie
« Odpowiedź #90 dnia: So, 28 Luty 2026, 11:28:44 »
A tu sprytna próba zagłosowania na 11 tytułów
przejrzałeś mnie ;)

już poprawiam

Offline perek82

« Odpowiedź #91 dnia: So, 28 Luty 2026, 13:06:24 »
Tu jest nowy materiał względem tego, co kiedyś wydawał Egmont?

https://komiksopedia.pl/seria/miecz-niesmiertelnego/

1. Miecz Nieśmiertelnego
Murena (1) ****
Kwiat, Bakteria, Bronx ***
Po ucieczce z Alcatraz **
Jesuit Joe ***
Wieszcz (księga 1) ***

Online OokamiG

« Odpowiedź #92 dnia: So, 28 Luty 2026, 13:09:40 »
Tak, Egmont nie dokończył serii. Masz nawet na wikipedii daty wydań Egmontu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Miecz_nie%C5%9Bmiertelnego

Offline perek82

« Odpowiedź #93 dnia: So, 28 Luty 2026, 13:13:04 »
Pytam, bo Egmont wydał ponad 20 tomów, Kotori jest przy 15, ale chyba grubiej.
Dobra, zaliczam  :)
Murena (1) ****
Jesuit Joe ***
Wieszcz (księga 1) ***

Online OokamiG

« Odpowiedź #94 dnia: So, 28 Luty 2026, 13:17:27 »
Czasami 20 to mniej niż 15 :).

Offline michał81

« Odpowiedź #95 dnia: So, 28 Luty 2026, 13:44:39 »
Pytam, bo Egmont wydał ponad 20 tomów, Kotori jest przy 15, ale chyba grubiej.
Dobra, zaliczam  :)
Po dwa tomy w jednym wydało Kotorii

Offline Leyek

« Odpowiedź #96 dnia: So, 28 Luty 2026, 19:42:02 »
5. ERA AI. Robot Oli

Szanujmy się....

Offline perek82

« Odpowiedź #97 dnia: So, 28 Luty 2026, 21:28:00 »
3.Wypadek na polowaniu
5.Arché • Lailah
7.Pośmiertne objawienia

Wypadek na polowaniu - to wznowienie (I wydanie 2023)
Pośmiertne objawienia - no wpadło w pewną dziurę w założeniach, może do przemyślenia w przyszłym roku, ale jak już się rzekło coś na początku, to tego się trzymam.
Ale czy z Cazą nie jest taki sam przypadek? Kiedyś rozkminiałem, czy mam wszystkie te shorty i ostatecznie odpuściłem zakup. Ale coś mi w głowie świta, że było tam coś nowego. Ktoś pomoże?

Kierownik mówi, że wyszło wcześniej, więc to również traktuję jako wznowienie
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/studio-lain/msg297888/#msg297888
« Ostatnia zmiana: So, 28 Luty 2026, 21:53:12 wysłana przez perek82 »
Murena (1) ****
Jesuit Joe ***
Wieszcz (księga 1) ***

Offline tuco

« Odpowiedź #98 dnia: So, 28 Luty 2026, 21:59:02 »
Wypadek na polowaniu - to wznowienie (I wydanie 2023)
Pośmiertne objawienia - no wpadło w pewną dziurę w założeniach, może do przemyślenia w przyszłym roku, ale jak już się rzekło coś na początku, to tego się trzymam.
Ale czy z Cazą nie jest taki sam przypadek? Kiedyś rozkminiałem, czy mam wszystkie te shorty i ostatecznie odpuściłem zakup. Ale coś mi w głowie świta, że było tam coś nowego. Ktoś pomoże?
cholera, nie wiem, jak mogłem przegapić wówczas ten Wypadek, cóż, starośćnieradość.
Cazę sprawdzę jutro, mam gdzieś (na innym kompie) excela z rozpisanymi szortami z Relaxu, nie pamiętam, szczerze, tym bardziej że te szorty znałem już "troszkę" wcześniej niż z relaksu :)

A odnośnie ogólnego braku możliwości głosowania na wznowienia oraz na rzeczy z magazynów, to wydaje mi się, że gdyby była pełna dowolność na głosowanie na dowolny komiks z danego roku, to wznowienia i quasi-duble magazynowe siłą rzeczy miałyby o wiele mniejsze szanse. więc wg mnie bez sensu je piętnować na samym wstępie.
ja traktuję to głosowanie przede wszystkim jako możliwość zapoznania się z czymś, co być może uszło mojej uwadze, a widząc taki tytuł na liście (niektórych) forumowiczów, zapala mi się przysłowiowe czerwone światełko i sprawdzam, czy aby na pewno słusznie położyłem na taki tytuł przysłowiową lachę.

Offline perek82

« Odpowiedź #99 dnia: So, 28 Luty 2026, 22:07:35 »
Podział na nowe i wznowienia nie był moim pomysłem (gdzieś kiedyś się wykuło w dyskusji i kilka ostatnich głosowań szło wg tej filozofii). Są plusy dodatnie i ujemne każdego z rozwiązań. Raczej nie ma to wpływu na czołówkę. Ale zgrzytałoby mi głosowanie na n-te wydanie jakiegoś klasyka typu Yans czy inny Sandman. Za to nie byłoby takich rozkmin, tylko upewnienie się, że coś wyszło w danym roku.
Murena (1) ****
Jesuit Joe ***
Wieszcz (księga 1) ***

Offline 79ers

« Odpowiedź #100 dnia: So, 28 Luty 2026, 22:53:05 »
Smuteczek ,że z każdym kolejnym rokiem głosujących ubywa.

Offline Death

« Odpowiedź #101 dnia: So, 28 Luty 2026, 23:48:04 »
Przedłużcie głosowanie do jutra, możesz się jeszcze ktoś ogarnie w wolną niedzielę. :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 00:48:47 »
Przedłużcie głosowanie do jutra, możesz się jeszcze ktoś ogarnie w wolną niedzielę. :)

Ja wydawnictwa przedłużamy bo i tak dopiero jutro po południu będę kończył liczenie 😉

Offline perek82

« Odpowiedź #103 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 10:00:21 »
To jeszcze parę komentarzy / obserwacji, które mi się narzucają:
- na początku podskórnie czułem, że nie będzie jakiegoś dominatora w tym roku. Kolejny rok i kolejne zwycięstwo dla Roosevelta, to było dla mnie zaskoczenie. Tak samo aż tak dobre miejsce polskiego tytułu, chociaż na pierwszą 10 liczyłem. Ardalen był w sumie dla mnie pewniakiem do podium.
- pierwsza trójka ukształtowała się dość szybko, natomiast top10 się zmieniała, bo różnice są niewielkie.
- tabela jest bardzo spłaszczona, więc każdy głos coś zmieniał
- niestety zagłosowało 15 osób mniej niż rok temu - trochę to rozczarowujące. Dla mnie sens forum to szukanie informacji o wartościowych pozycjach - opinie / recenzje nt przeczytanych komiksów, wskazywanie potencjalnie ciekawych nowości / zapowiedzi i topki. Mam wrażenie, że niektórzy tutaj zaspokajają jakieś swoje inne potrzeby. No cóż, "świata nie rozumiem, życia w nim nie umiem", że zacytuję klasyka. Dzięki dla wszystkich, którym się jednak chciało.
- mimo mniejszej liczby głosów wzrosła liczba tytułów, co też wpłynęło na spłaszczenie tabeli.

Największe (subiektywnie) zaskoczenie na plus - Święta Barbora. Na minus - Epopeja hiszpańska
Murena (1) ****
Jesuit Joe ***
Wieszcz (księga 1) ***

Offline Death

« Odpowiedź #104 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 10:23:28 »
Jak Roosevelt się dowie, że znowu wygrał głosami czytelników, to już na pewno ponownie przyjedzie do Polski. :)
Mnie najbardziej cieszy, że praktycznie wszystkie komiksy, które są wysoko, a jeszcze ich nie przeczytałem (Tablica Wenus, Święta Barbora, Ardalen, Dżakarta, Come Prima, Świat Arkadiego, Tu., Frank Cappa, Zbłąkane kule...) mam na półce i już nie muszę wydawać żadnych pieniędzy. :)