To jeszcze parę komentarzy / obserwacji, które mi się narzucają:
- na początku podskórnie czułem, że nie będzie jakiegoś dominatora w tym roku. Kolejny rok i kolejne zwycięstwo dla Roosevelta, to było dla mnie zaskoczenie. Tak samo aż tak dobre miejsce polskiego tytułu, chociaż na pierwszą 10 liczyłem. Ardalen był w sumie dla mnie pewniakiem do podium.
- pierwsza trójka ukształtowała się dość szybko, natomiast top10 się zmieniała, bo różnice są niewielkie.
- tabela jest bardzo spłaszczona, więc każdy głos coś zmieniał
- niestety zagłosowało 15 osób mniej niż rok temu - trochę to rozczarowujące. Dla mnie sens forum to szukanie informacji o wartościowych pozycjach - opinie / recenzje nt przeczytanych komiksów, wskazywanie potencjalnie ciekawych nowości / zapowiedzi i topki. Mam wrażenie, że niektórzy tutaj zaspokajają jakieś swoje inne potrzeby. No cóż, "świata nie rozumiem, życia w nim nie umiem", że zacytuję klasyka. Dzięki dla wszystkich, którym się jednak chciało.
- mimo mniejszej liczby głosów wzrosła liczba tytułów, co też wpłynęło na spłaszczenie tabeli.
Największe (subiektywnie) zaskoczenie na plus - Święta Barbora. Na minus - Epopeja hiszpańska