Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 712713 razy)

Offline Koora

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #3210 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 17:25:39 »
Weźcie pod uwagę, że pewnie i niższe nakłady niż u wydawnictw typowo mangowych, co może dokładać do ceny. Ale to tylko moje domysły :)

Offline Michał

« Odpowiedź #3211 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 18:12:00 »
Weźcie pod uwagę, że pewnie i niższe nakłady niż u wydawnictw typowo mangowych, co może dokładać do ceny. Ale to tylko moje domysły :)

Dokładnie, wydawca sam to sygnalizował :)

Offline eyesore

« Odpowiedź #3212 dnia: Cz, 29 Styczeń 2026, 15:54:50 »
co do cen jeszcze, nie wiem jaki format będą miały te mangi ale jak takie same jak Samotny Wilk czy Poranek Ściętych to tam na okładkach jest 70zł więc jest chyba normalnie  ;)

Offline marcinp

« Odpowiedź #3213 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 14:25:52 »
Ale stron jest więcej u Hanami

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3214 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 23:12:26 »
Na tyskiej komiksowej Zadymce Bartek Rabij w ciekawej rozmowie przekonał mnie do zakupu "Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem", wyrażając jednocześnie zainteresowanie tym jak odbiorę ten komiks.

No to już piszę - to komiks doskonały, kategoria 10/10. Fabularnie przemyślany, poruszający i piękny, a przy tym świetnie narysowany i umiejętnie operujący środkami wyrazu dostępnymi tylko dla komiksu. Zupełnie wyjątkowy tytuł, świetnie wydany, mocno zapadający w pamięć i emocjonalnie drążący ją długo po zakończeniu lektury. Z marszu wpadł na samą górę mojej zeszłorocznej topki - wprawdzie nie przeczytałem jeszcze wszystkiego tego, co chciałem, ale z nieprzeczytanych kandydatów do zepchnięcia go z tego piedestału widzę potencjalnie ... Ardalen i Tu., czyli dwa mandiokowe tytuły. :)

Offline Rautha

« Odpowiedź #3215 dnia: Śr, 25 Luty 2026, 18:10:25 »
Mam pytanie: czy Droga w III powiększonym wydaniu jest sprzedawana w folii? Pytam, bo wcześniejsze wydanie Black&White było zafoliowane. Tymczasem to powiększone przyszło do mnie bez folii, na dodatek z przekrzywionym grzbietem, jakby było czytane.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3216 dnia: Śr, 25 Luty 2026, 21:51:56 »
III wydanie drogi nie było foliowane. Przekrzywiony grzbiet może być skutkiem złego klejenia bloku z okładką (mój egzemplarz też ma taką wadę).

Offline Leyek

« Odpowiedź #3217 dnia: Śr, 25 Luty 2026, 21:58:01 »
(...)"Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem"(...)

No to już piszę - to komiks doskonały, kategoria 10/10. Fabularnie przemyślany, poruszający i piękny, a przy tym świetnie narysowany i umiejętnie operujący środkami wyrazu dostępnymi tylko dla komiksu. Zupełnie wyjątkowy tytuł, świetnie wydany, mocno zapadający w pamięć i emocjonalnie drążący ją długo po zakończeniu lektury.

Nie no, aż tak to nie. Solidna rzecz, ale momentami przegadana, momentami naiwna. Ale w sumie nie dziwię się jeśli za poważne tematy wzięła się młoda laska (jakby był młody facet to uważałbym tak samo, żeby nie było ;) ). Trzecia historia zdecydowanie najlepsza, pierwsza niezła, druga, ta u nas tłumaczeniowo kontrowersyjna, też w miarę ok, choć za długo się ciągnie. Dla mnie całościowo to takie 7+/10, może naciągając 8/10.

Offline Rautha

« Odpowiedź #3218 dnia: Cz, 26 Luty 2026, 10:41:16 »
III wydanie drogi nie było foliowane. Przekrzywiony grzbiet może być skutkiem złego klejenia bloku z okładką (mój egzemplarz też ma taką wadę).
Dzięki za odpowiedź, wątpliwości zostały rozwiane  :)

Offline wagd79

« Odpowiedź #3219 dnia: Pt, 20 Marzec 2026, 17:29:53 »
Prędzej się z Gildii człowiek dowie kiedy będzie w końcu dostępna Codzienna Walka niż od Wydawcy. Nie , nie robię wyrzutów, nic z tych rzeczy ale stawiam zdecydowanie na pełną transparentność. Jeśli ktoś nie rozumie co mam na myśli wystarczy wejść w wątek poświęcony Studio Lain. Pan Arkadiusz nie unika odpowiedzi na pytania (w szczególności te "trudne") i nie udaje, że ich nie słyszy. Osobiście jestem osobą bardzo cierpliwą i wyrozumiałość nie jest mi obca ale wszystko ma swoje granice. Dlatego przykro mi bardzo ale był to mój ostatni tzw. "preorder" w wydawnictwie Mandioca. Z plusów ukłon w stronę Wydawcy za uszanowanie woli klientów w kwestii wyboru okładek (standard/przedsprzedaż).

https://gildia.pl/codzienna-walka.html

Offline Lipa

« Odpowiedź #3220 dnia: Pt, 20 Marzec 2026, 18:12:25 »
Również się wyleczyłem z preorderow w Mandioce

Oferta mocno do mnie trafia i jak najbardziej będę kupował, ale dopiero w momencie jak komiks będzie fizycznie dostępny

Roczne opóźnienie od pierwotnej daty premiery i preordery jeszcze w 2024r.

A już dochodzą jakieś sygnały, że mangi też się coś opóźnią

Mimo wszystko liczę, że to był po prostu wypadek przy pracy i odbudują zaufanie

Offline wagd79

« Odpowiedź #3221 dnia: So, 21 Marzec 2026, 10:20:08 »
Również się wyleczyłem z preorderow w Mandioce

Oferta mocno do mnie trafia i jak najbardziej będę kupował, ale dopiero w momencie jak komiks będzie fizycznie dostępny

Roczne opóźnienie od pierwotnej daty premiery i preordery jeszcze w 2024r.

A już dochodzą jakieś sygnały, że mangi też się coś opóźnią

Mimo wszystko liczę, że to był po prostu wypadek przy pracy i odbudują zaufanie

W pełni się identyfikuję z powyższą wypowiedzią. Oczywiście zostaję z Wydawnictwem. Nie był bym w stanie porzucić Wydawcy takich tytułów jak Blast czy Raport Brodecka, które u mnie są absolutną czołówką czytelniczą. Cieszy fakt, że znalazł się w naszym kraju Wydawca, który w godny sposób jest w stanie dostarczyć nam tytuły Larceneta i wielu innych świetnych autorów.

Przy kolejnych tytułach powstrzymam się jednak z zakupem do czasu aż dana pozycja będzie namacalna :)

Jeśli chodzi o tzw. Preordery/Przedsprzedaże to kwestią do przemyślenia dla Wydawcy - po tej konkretnej wpadce - mogło by być ewentualnie dodanie jako formy płatności przesyłki pobraniowej. Zdaję sobie sprawę, że to nie jest rozwiązanie idealne ale gdyby było zastosowane tylko do tytułów objętych przedsprzedażą (nie wiem czy to jest wykonalne) mogło by być dobrym krokiem w stronę klientów.

Offline wagd79

« Odpowiedź #3222 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 05:13:00 »
W dniu wczorajszym odebrałem w końcu swoją "Codzienną Walkę"...

Właśnie skończyłem czytać i... Jakież to jest DOBRE. Tytuł został pochłonięty przeze mnie na raz (podobnie zresztą jak miało to miejsce przy pozostałych "produktach" Pana Larceneta, z którymi miałem możliwość się zapoznać). "Codzienna Walka" wpłynęła na mnie równie mocno jak wcześniejsze lektury. To jest najprościej mówiąc kolejne dzieło kompletne. Treść i warstwa graficzna tworzą idealną symbiozę. Żadne zachwyty nie oddadzą tego jak wybitny jest to komiks. Niby proza życia ale to jak autor jest w stanie nam ją zaprezentować powala na kolana.

Przestała się nagle liczyć okładka, "bonusy" i wszystkie inne "dramy" związane z wydaniem tego tytułu. Swoją drogą okładka standardowa, która mi średnio podchodziła po poznaniu treści też zaczęła u mnie plusować. Mimo wszystko jednak przy moim poczuciu estetyki lepiej wypada okładka limitowana, która zostanie ze mną na stałe.

Jeśli ktoś jeszcze waha się i zwleka z zakupem to szczerze polecam oddać nawet ostatnie pieniądze bo tytuł jest tego wart.

W tym miejscu jedyne co chciałbym przekazać wydawcy to... DZIĘKUJĘ :) Jednak zdania na temat przyszłych przedsprzedaży nie zmieniam ;)

Offline kostuch

« Odpowiedź #3223 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 10:02:49 »
W dniu wczorajszym odebrałem w końcu swoją "Codzienną Walkę"...

Właśnie skończyłem czytać i... Jakież to jest DOBRE. Tytuł został pochłonięty przeze mnie na raz (podobnie zresztą jak miało to miejsce przy pozostałych "produktach" Pana Larceneta, z którymi miałem możliwość się zapoznać). "Codzienna Walka" wpłynęła na mnie równie mocno jak wcześniejsze lektury. To jest najprościej mówiąc kolejne dzieło kompletne. Treść i warstwa graficzna tworzą idealną symbiozę. Żadne zachwyty nie oddadzą tego jak wybitny jest to komiks. Niby proza życia ale to jak autor jest w stanie nam ją zaprezentować powala na kolana.

Przestała się nagle liczyć okładka, "bonusy" i wszystkie inne "dramy" związane z wydaniem tego tytułu. Swoją drogą okładka standardowa, która mi średnio podchodziła po poznaniu treści też zaczęła u mnie plusować. Mimo wszystko jednak przy moim poczuciu estetyki lepiej wypada okładka limitowana, która zostanie ze mną na stałe.

Jeśli ktoś jeszcze waha się i zwleka z zakupem to szczerze polecam oddać nawet ostatnie pieniądze bo tytuł jest tego wart.

W tym miejscu jedyne co chciałbym przekazać wydawcy to... DZIĘKUJĘ :) Jednak zdania na temat przyszłych przedsprzedaży nie zmieniam ;)

Powiedz jak to sie ma do "terapii grupowej". Z opisu wynika ze dosc podobne. Terapia mnie wymeczyla ale tu widze ze troche inny potencjal

Offline Łazur

« Odpowiedź #3224 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 13:57:41 »
Wcisnę się w dyskusję - mnie Terapia też zmęczyła i poddałem się gdzieś po 1/3, natomiast poprzednie wydanie Codziennej Walki (Wyd. Komiksowe), to była fantastyczna lektura, która została ze mną na długo. Jeśli dobrze kojarzę, to wtedy na którymś z festiwali (FKW?) komiks Larceneta dostał tytuł komiksu roku i było to w pełni zasłużone zwycięstwo. To doskonała obyczajówa o życiu, potrafi chwycic za serducho.

Mandiokowe wydanie kupię na bank.
All Comics Are Beautiful