Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 659041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kostuch

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2670 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 15:47:55 »
Cieszy, że kontynuują. Mam nadzieję, że najgorszy okres mają już za sobą. I niech jakieś inne wydawnictwo podejmie temat Valeriana, skoro Taurus już się określił w tej kwestii :)

Nie pisz jakies bo jeszcze czasami poliscomicart wezmie ta licencje  :-\

Offline Warpath

« Odpowiedź #2671 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 15:51:32 »
Hah, good point. Powinna być dodana errata, które nie :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #2672 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 19:32:33 »
I niech jakieś inne wydawnictwo podejmie temat Valeriana, skoro Taurus już się określił w tej kwestii :)
Cos jeszcze zostało do wydania z Valeriana?

Offline Warpath

« Odpowiedź #2673 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 19:38:22 »
Wznowienie.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2674 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 19:55:33 »
Na upartego zawsze można wydać Valeriany tworzone przez kontynuatorów. Jeden z albumów był w Relaxie - całkiem fajny.

Offline eRKa

« Odpowiedź #2675 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 20:55:25 »
Nie pisz jakies bo jeszcze czasami poliscomicart wezmie ta licencje  :-\
Mog byś sie starac o bycie w stopce jako pomyslodawca wznowienia ;)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2676 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 21:17:55 »
Mog byś sie starac o bycie w stopce jako pomyslodawca wznowienia ;)

Nie, w takim wypadku w stopce będzie marszand jako "pomysłodawca nie wznawiania przez Taurus".

Online Castiglione

« Odpowiedź #2677 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 00:06:24 »
Najlepiej, kiedy stopka jest prosta i skupiona tylko na najważniejszych nazwiskach:

scenariusz - Pierre Christin
rysunki - Jean-Claude Mézières
Krzysztof Garula - Krzysztof Garula

Offline bababatman

« Odpowiedź #2678 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 13:38:39 »
Drodzy,
jaka jest wasza szczera opinia na temat serii Lazarus? Tomy 1-6 i X+66 to zamknięta historia, a 7 i 8 to początek nowej? Ktoś ma jakieś info czy ewentualnie Taurus też to wyda?

Kupiłem sobie omniaka Gotham Central, Nowe Gotham czeka na wysyłkę, więc mam apetyt na więcej komiksów Rucki  8)

Offline Warpath

« Odpowiedź #2679 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 14:47:21 »
Historia nie dokończona przez autora, buja się z nią od lat. Także jak chcesz powisieć z nami w oczekiwaniu na zakończenie - polecam : ) Jeśli chodzi o samą fabułę / rysunki - fajne.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #2680 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 14:59:23 »
To wszystko jedna historia, w ameryce wyszedł pierwszy (z prawdopodobnie trzech) trejd ostatniej serii, ale nowy zeszyt nie wyszedl od paru miesięcy, więc jeśli chciałbyś to czytać jako zamkniętą całość, to trzeba bedzie trochę poczekać.

A co do samego komiksu - jest świetny, jeden z moich ulubionych komiksów. Fabuła jak to u Rucki - wciągająca, budująca interesujące postacie, a potem w dużej mierze na tych postaciach oparta. Rysunki Larka pasują tutaj idealnie, nie wyobrażam sobie tego komiksu rysowanego przez kogoś innego. Choreografia walk oparta na własnych nagraniach próby odwzorowania scenariusza to dodatkowy kąsek, który podwyższa jeszcze ocenę.

Polecałbym jednak wydania The First, Second, Third i Fourth Collection, bo zawierają mnóstwo materiałów dodatkowych rozwijających cały świat przedstawiony. Tak starannie przygotowane dodatki to rzadkość i warto dla nich wybrać tę edycję, często jest w promkach na atomie/azylu razem z resztą Image.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2681 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 19:21:02 »
Drodzy,
jaka jest wasza szczera opinia na temat serii Lazarus? Tomy 1-6 i X+66 to zamknięta historia, a 7 i 8 to początek nowej? Ktoś ma jakieś info czy ewentualnie Taurus też to wyda?

Kupiłem sobie omniaka Gotham Central, Nowe Gotham czeka na wysyłkę, więc mam apetyt na więcej komiksów Rucki  8)

Szczera? Do X+66 włącznie można brać, bo mimo, że Rucka jak zwykle nie potrafi odpuścić sobie ideologizowania to jednak większość postaci daje radę, akcja przez pewien czas trzyma poziom a pojedynki momentami są filmowe. Taki t.4 to historia wręcz do kina (mimo drobnych głupotek). Później (czego Taurus jeszcze nie raczył wydać z tego co pamiętam - być może chytra baba podnosi cały czas cenę) poziom fabuły spada, ale to co jest u nas daje radę.
7 i 8 to ciąg dalszy. Ze spadającym - po mojemu - poziomem.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline JanJ

« Odpowiedź #2682 dnia: So, 04 Lipiec 2026, 13:48:15 »
Taurus właśnie zapowiedział po jedynym nowym tomie Ekho na kwartał w przyszłym roku.

Jeszcze jakby tak dali jakiś nowy tom Sprycjana i Fantazjusza...
« Ostatnia zmiana: So, 04 Lipiec 2026, 13:55:00 wysłana przez JanJ »

Smok

• Gość
« Odpowiedź #2683 dnia: So, 04 Lipiec 2026, 14:35:02 »
Taurus właśnie zapowiedział po jedynym nowym tomie Ekho na kwartał w przyszłym roku.

Ech, liczyłem na to, że jednak w tym roku coś się pojawi i nie sądziłem, że na kolejną część trzeba będzie czekać dwa lata, a nie zdziwię się, jeśli doszłoby do kolejnego przesunięcia. Nie daję wiary zapowiedziom jednego tomu na kwartał, nie w przypadku tego wydawnictwa.

Chyba jednak zdecyduję się na krok, nad którym zastanawiam się od jakiegoś czasu, czyli na sięgnięcie po wydania oryginalne. Jak mogę, to wolę wspierać rodzimych wydawców, ale już się naczekałem trzy lata na 10. tom i nie zamierzam czekać kolejnych dwóch (albo i więcej) na następną część. Dialogów i opisów nie ma tu dużo, a po serię i tak sięgam głównie dla rysunków. Barbucci tworzy całkiem przyjemne wizje alternatywnych miejsc z naszego świata, a do tego do gustu przypadł mi jego styl. By to podziwiać nie muszę mieć tego po polsku.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2684 dnia: So, 04 Lipiec 2026, 16:44:39 »
Jeszcze jakby tak dali jakiś nowy tom Sprycjana i Fantazjusza...

Ja bym wolał, żeby dali sobie spokój z wydawaniem w takiej formie i żeby ktoś to wydał porządnie. Być może w integralach z dodatkami, ale nie będę zaborczy - jeśli wydawca chciałby trafić do szerszej publiczności, to mogą być i pojedyncze albumy. Najważniejsze, żeby zacząć od Franquina, zamiast męczyć się z tymi kontynuacjami - bo zaczynanie od Toma i Janry'ego to wg mnie trochę tak, jak gdyby ktoś próbował promować "Asteriksa", zaczynając od albumów Uderzo i pomijając te z Goscinnym.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!