Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 659042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2640 dnia: Cz, 11 Czerwiec 2026, 02:08:51 »
Zapach Niewidzialnego Manary trafi do sklepów pod koniec tego miesiąca.
75zł (ma być nisko rabatowany, w Gildii w tej chwili 20%) - 112 stron - 215x290 mm - twarda oprawa - 25.06.2026
https://gildia.pl/zapach-niewidzialnego-wydanie-zbiorcze-wyd-2026.html

Offline JanJ

« Odpowiedź #2641 dnia: Cz, 11 Czerwiec 2026, 19:10:15 »
Umowa podpisana więc możemy dać znać, że na wrzesień planujemy pierwszy tom nowej serii Xaviera Dorisona "Goryle Generała" ("Les gorilles du Général"), zatytułowany "Wrzesień 1959". Tytuł ten zbiera bardzo pochlebne recenzje we Francji i mamy nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Rok 1959 wojna we francuskiej Algierii.
Gdy trumny młodych poborowych przybywają tłumnie z Algierii, ataki mnożą się we Francji kontynentalnej pod egidą FLN. W tym toksycznym klimacie politycznym generał de Gaulle zostaje przywrócony do władzy, aby rozwiązać "kryzys algierski". Staje się jednym z najbardziej zagrożonych przywódców na świecie. Do ochrony osobistej Generała skierowano czterech mężczyznach, którzy pozostaną jego jedynymi ochroniarzami przez cały okres prezydentury. Nazywa się ich "Gorylami Generała".
Łącząc osobiste wydarzenia z rozległą historią, Xavier Dorison maluje portret tych ludzi, gotowych zrobić wszystko, by zapewnić bezpieczeństwo prezydenta, jednocześnie tworzących grupę przyjaciół we Francji, która z trudem radzi sobie w tym ważnym momencie zwrotnym w historii: dekolonizacją. Zapierający dech w piersiach pierwszy tom, napisany przez mistrza opowieści Xaviera Dorisona i ożywiony przez wirtuozerskie rysunki Juliena Telo.
Scenariusz:. Xavier Dorison (m.in. "Zamek Zwierzęcy", "Asgard", "Aristofania", "Undertaker", "Long John Silver")
Rysunki: Julien Telo ("Elryk" cykl "Melnibone")
Wydawca: Taurus Media
Data wydania: wrzesień 2026
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
Liczba stron: 80
Format: A4

Offline Konrad

« Odpowiedź #2642 dnia: Pt, 12 Czerwiec 2026, 01:14:40 »
Fajnie, że kolejny Dorison, ale mogliby najpierw dokończyć Aristophanie, gdzie na 2 ostatnie tomy czekamy od 4 lat (na szczęście wreszcie zapowiedzieli premierę 3 tomu na II połowę roku). I z tego co słychać powoli nadchodzi też zbiorcze wydanie Long John Silver.
A jak coś to Goryle Generała będą miały 3 tomy. Pierwszy wyszedł w tamtym roku (80 stron), drugi ma być dopiero w 2027, a finałowy to pewnie 2028 albo 2029.
https://www.bedetheque.com/serie-94150-BD-Gorilles-du-General.html

W ogóle jak patrzę na te rysunki Juliena Telo to od razu widzę Sylvaina Vallee (Katanga, Pewnego razu we Francji czy Antananarywa, a w przyszłości może ktoś skusi się też na jego najnowszy dyptyk - Habemus Bastard).

Offline JanJ

« Odpowiedź #2643 dnia: Pt, 12 Czerwiec 2026, 08:18:13 »
Taurus właśnie zapowiedział wydanie brakujących 3 i 4 tomu serii Aristophanii w jednym dyptyku w pierwszej połowie 2027.

Offline grzesiek_woo

« Odpowiedź #2644 dnia: Pt, 12 Czerwiec 2026, 21:28:48 »
Fajnie że wydają frankofony bo coraz więcej Marveli, a te przejadły mi się jeszcze w czasach TM-Semic. Tylko brak mi dużych integrali z jakimś ciekawym scenariuszem, bo sama grafika to za mało.
Long John Silver wygląda nieźle, ale kojarzy mi się z Raven'em - świetna okładka i nędza w środku.

Offline Masonna

« Odpowiedź #2645 dnia: Pt, 12 Czerwiec 2026, 23:30:21 »
Kurcze, bardzo ładnie to wygląda od strony graficznej, ale nie wezmę, bo to Taurus, więc rozkopie serię i nie skończy, a do tego niespecjalnie mnie interesuje historia Francji. Ale trochę boli, bo pięknie to wygląda...
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline michał81

« Odpowiedź #2646 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 07:11:14 »
Kurcze, bardzo ładnie to wygląda od strony graficznej, ale nie wezmę, bo to Taurus, więc rozkopie serię i nie skończy, a do tego niespecjalnie mnie interesuje historia Francji. Ale trochę boli, bo pięknie to wygląda...
To w ogóle tu jeszcze robisz, bo nie powinieneś kupować komiksów od polskich wydawców?
« Ostatnia zmiana: So, 13 Czerwiec 2026, 07:39:58 wysłana przez michał81 »

Offline starcek

« Odpowiedź #2647 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 09:19:40 »
Odczekaj 5, do 6 lat i kup całość. Oczywiście termin optymistyczny, bo to Taurus.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2648 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 12:04:32 »
Long John Silver wygląda nieźle, ale kojarzy mi się z Raven'em - świetna okładka i nędza w środku.
LJS ma bardzo dobry scenariusz choć finał rozczarowuje. No i rysunki mega dobre.

Offline tomsawyer

• Polubień: 490
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #2649 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 12:41:38 »
No to jeszcze Ira Dei i Shi. Potem mogę brać od nich integrale. W nowe serie nie mam zamiaru wchodzić. Za duże ryzyko.
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline Takesh

« Odpowiedź #2650 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 13:43:45 »
LJS nie słabego końca. Cały czas trzyma poziom.

Offline michał81

« Odpowiedź #2651 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2026, 10:05:28 »
No to jeszcze Ira Dei
Mowisz i masz
Cytat: Taurus Media
W piątek pisaliśmy o wydaniu dwóch ostatnich tomów "Aristophani" w jednym. I podobnie planujemy zamknąć serię "Ira Dei". Album ten będzie miał premierę również w pierwszej połowie przyszłego roku

« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Czerwiec 2026, 10:07:36 wysłana przez michał81 »

Offline tomsawyer

• Polubień: 490
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #2652 dnia: Nd, 14 Czerwiec 2026, 13:41:52 »
Świetnie, pozostaje zatem czekać. I powściągnąć oczekiwania .
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline JanJ

« Odpowiedź #2653 dnia: Pn, 15 Czerwiec 2026, 09:34:50 »
Nie ukrywamy, że lubimy westerny, więc dajemy znać, że na październik szykujemy dla Was kolejny - one shot "Leave Them Alone" Rogera Seitera (scen.) i Chrisa Regnaulta (rys.). Fani gatunku będą zadowoleni 😉
Zostawcie ich w spokoju!
Rok 1874. Amerykański Zachód to strefa bezprawia. Podróżni i osadnicy są łatwym łupem dla bandytów i rabusiów. Życie mieszkańców, a zwłaszcza kobiet, jest brutalniejsze niż kiedykolwiek. W spokojnym zajeździe Dead Indian Peak, prowadzonym przez starą Marian Potter i młodą Elfie, nikt nie podejrzewa rychłego przybycia zdesperowanej kobiety, tajemniczego jeźdźca i bandy zabójców. A za nimi konwój wiozący kufer pełen pieniędzy...
Scenariusz: Roger Seiter
Rysunki: Chris Regnault
Wydawca: Taurus Media
Data wydania: październik 2026
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
Liczba stron: 160
Format: A4

Smok

• Gość
« Odpowiedź #2654 dnia: Pn, 15 Czerwiec 2026, 15:52:30 »
"Leave Theme Alone" zapowiada się ciekawie, zwłaszcza że rysownik sprawdza się w westernach.

Pytanie do osób, które mają konto na Facebooku - czy Taurus w komentarzach albo wpisach wspomniał coś na temat kolejnych tomów "Ekho"?