Autor Wątek: Studio Lain - wybór okładek  (Przeczytany 79837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Studio Lain - wybór okładek
« Odpowiedź #690 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 11:00:26 »
Wchodzę od czasu do czasu bo lubię zerknąć jakie okładki są proponowane do przyszłych wydań. I co ja widzę? Regularna napierdalanka. Nikt nie odpuszcza. Nie ma sie co dziwić, że ciągle gdzieś na świecie spadaja bomby bo ludzie nie potrafią odpuścić, dogadać się. Kolejny temat do unikania. Już tak mało ich zostało do przeglądania, gdzie nie ma gównoburzy....

to nie tak, media spolecznosciowe maja tendencje do generowania sporow - przekladamy wlasne emocje na pisane teksty - nie ma nic zlego w spieraniu sie, a leyek poki co nie przekroczyl jakis mega granic, zebym go zlal - staram sie mimo wszystko mu cos wyjasnic
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #691 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 11:47:46 »
Często przeceniamy znaczenie tego forum w komiksowym świecie, więc dajmy przemówić liczbom.

Na Facebooku na okładki Magdaleny oddano 1117 głosów, co (przy założeniu, że każdy oddał trzy głosy) daje co najmniej 372 osoby, a na forum zagłosowało 25 osób (z czego pewnie część i tak głosowała też na Fejsie). A zatem cała zabawa z wklejaniem tu obrazków i zliczaniem głosów dotyczyła kilkunastu osób, więc nie dziwię się brakowi motywacji.

Jak dla mnie wystarczy, że Arek skrobnie tutaj (albo w stopce), że trwa wybór okładek na Fejsie i będzie OK.

Online Castiglione

« Odpowiedź #692 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 11:54:24 »
ja napisalem wyraznie czemu przestalem wrzucac tu ilustracje
ale kilka osob slusznie zauwazylo ze nie tylko je tu wybierano
ze byly merytoryczne dyskusje o doborze pakietow , logach itp
co mi zupelnie umknelo
Mnie się ogólnie wydaje, ze tak jak dla Ciebie kłopotliwe jest wrzucanie 30 obrazków, tak samo taka pula do wyboru jest zbyt duża. Ja bym robił jakąś wstępną preselekcję, też żeby uniknąć sytuacji, w której zwycięża jakaś ilustracja od czapy, która do treści komiksu pasuje średnio.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #693 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 12:05:21 »
wiem ze trudno uwierzyc, ale robie to - tylko czasem i tak zostaje tego masa
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline michał81

« Odpowiedź #694 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 18:03:27 »
Ja tylko dodam, że była tu w pewnym momencie dyskusja przy wyborze okładki Slaine: Pogromca smoków, że nie będzie tej która wygrała na forum (ta niesławna czerwona) i wiecie co się stało? Arek dał się przekonać i forum dostało swoją LIMITOWANĄ. Efektem jest to, że jest to okładka do tej pory jest do kupienia. Limitowana czarno biała się sprzedała, podstawowa której jest najwięcej też się sprzedała (mówię tu oczywiście o gildii, bo na komiksiarni cały czas dostępna, ale pewnie jakieś ostatnie sztuki). Forum nie dowiozło, więc nie jestem zaskoczony, że tym razem całe głosowanie na Witchblade jest robione na facebooku.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #695 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 19:29:52 »
Ja tylko dodam, że była tu w pewnym momencie dyskusja przy wyborze okładki Slaine: Pogromca smoków, że nie będzie tej która wygrała na forum (ta niesławna czerwona) i wiecie co się stało? Arek dał się przekonać i forum dostało swoją LIMITOWANĄ. Efektem jest to, że jest to okładka do tej pory jest do kupienia. Limitowana czarno biała się sprzedała, podstawowa której jest najwięcej też się sprzedała (mówię tu oczywiście o gildii, bo na komiksiarni cały czas dostępna, ale pewnie jakieś ostatnie sztuki). Forum nie dowiozło, więc nie jestem zaskoczony, że tym razem całe głosowanie na Witchblade jest robione na facebooku.

Niezły cope. Aż trzeba było sprawę sprzed dwóch lat wyciągnąć, żeby sobie zrobić samobiczowanie. Wtedy forum dostało swoją okładkę, bo biznes nie żarł tak dobrze jak teraz i tutejsza społeczność była istotnym konsumentem. Afrykanin zrobił swoje i może odejść.

Offline Leyek

« Odpowiedź #696 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 22:37:13 »
wiec tak, wpadles - celowo pusciles baka w towarzystwie i teraz czujesz sie ofiara bo ktos zwrocil ci uwage ze smierdzi - ale zeby zastanowic sie na swoim dzialaniem i tym co piszesz nie przyszlo ci do glowy, nie?
ja widze leyek twoje wpisy i masa z nich jest toksyczna nie tylko w watkach SL
wiec jesli radzilem terapie to wciaz to podtrzymuje
niskie poczucie wartosci moze mocno utrudnic ci zycie - to nie zlosliwosc z mojej strony
tylko kumpelska porada
ludzie szczesliwi nie chca by inni byli nieszczesliwi
to proste jak drut
warto tez pomyslec skad problemy z zaufaniem i przypisywanie ludziom roznych dzialan bez dowodow
wiec zobaczyles ze nie dostrzegam sensu w okladkach
ale jakos nie widzisz ze wciaz systematycznie dbam o kontakt z ludzmi z forum
ale liczy sie tylko to co sie klei w twojej fantazji
i okej - mi to nie przeszkadza - zawsze beda leyki, masony i tomki :)

i wreszcie wiesz czemu zaregowalem? bo obrazasz nie mnie, ale ludzi ktorzy mnie wspieraja
doponiguja i sie angazuja nazywajac ich sekciarzami
obrazasz fajnych ludzi chlopie, takich ktorym na czyms zalezy, ale to ty czujesz sie oczywiscie obrazony prawda?

wiec ja tu koncze ten dyskurs

jest taki stare anarchoslkie haslo - uwierz w siebie, a lepszy swiat stanie sie mozliwy

Miałem się już do tych Twoich majaków nie odnosić. Do tego, że jakieś swoje problemy przenosisz na innych to już się przyzwyczaiłem, ale jawne przekłamania muszę sprostować. Gdzie ja napisałem o sekciarzach?? Pisałem o fanatykach, a to zupełnie co innego. I podtrzymuje swoje zdanie. Fanatyk jest bezkrytyczny i takie postawy mamy w Twoim wątku niejednokrotnie. I w sumie nie uważam takiej postawy za jakąś złą, pewnie i mnie by się dało przypisać fanatyzm w jakiejś dziedzinie popkultury.
Jedyny kto pasuje do sekciarskiego opisu to Ty. Jakoś nikt się nie poczuł obrażony tym co napisałem, ale guru musiał wyjść przed szereg niby dla dobra ogółu.

Co do dbania o kontakt z ludźmi z forum - hehehe no kurde przecież to w Twoim interesie. Jakoś nie widzę Twojego udziału w innych tematach na forum oprócz tego który generuje Ci kasę :) Twój wkład ogólnie w forum jako miejsce wymiany opinii w szerokim zakresie tematów szałowy nie jest.
Napisałeś bardzo niezręcznego (łagodnie mówiąc) posta, olewczego wobec tych co Cię dotychczas wspierali, a jak Ci to wykazałem to teraz próbujesz całe zło na mnie scedować.

Domyślam się, że za moje toksyczne wypowiedzi to masz na myśli te, gdzie wykazuje kombinatorstwo, brak jakości i inne wady wydawców? No z Twojego punktu widzenia możesz to tak odbierać. Wskaż mi coś innego, gdzie np. obrażam pierwszy jakiegoś użytkownika (z czym Ty nie masz problemu), bo pisać takie ogólne farmazony to łatwo.

Jest i @michal81 obrońca wydawców, przeciw forumowiczom zawsze jak są wydawcy atakowani ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Marzec 2026, 22:51:31 wysłana przez Leyek »

Offline deFranco

« Odpowiedź #697 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 22:56:01 »
Ja nie rozumiem w czym problem ?
Na fejsiaku niech będzie głosowanie i im więcej głosów tym lepiej (co to komu szkodzi),
a w tym temacie niech będzie dyskusja. Dla mnie okładki nie są ważne, o ile nie są jakoś
wyraźnie szkaradne, ale widzę, że dla wielu to mega ważny temat.
Głosowanie i ciągłe wklejanie tego samego jest tu niepotrzebne. Niech sobie ludzie pogadają
i tyle. Widać, że wydawca tu wchodzi, może od czasu do czasu podłapie jakiś pomysł.
Trochę jałowy ten spór.
Wynika chyba z tego, że ten temat u zarania został źle skonstruowany (tu kamyk do wydawcy)
 i parę osób przez to się przejęło. Dajcie spokój. 
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Archie

« Odpowiedź #698 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 23:09:01 »
Na fejsiaku niech będzie głosowanie i im więcej głosów tym lepiej (co to komu szkodzi), a w tym temacie niech będzie dyskusja.
Nie każdy ma / chce mieć FB. Z głosowań tu często wynikały dyskusje, bez głosowań w tym temacie te dyskusje raczej umrą śmiercią naturalną.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #699 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 23:18:54 »
Ja nie rozumiem w czym problem ?
Na fejsiaku niech będzie głosowanie i im więcej głosów tym lepiej (co to komu szkodzi),
a w tym temacie niech będzie dyskusja. Dla mnie okładki nie są ważne, o ile nie są jakoś
wyraźnie szkaradne, ale widzę, że dla wielu to mega ważny temat.
Głosowanie i ciągłe wklejanie tego samego jest tu niepotrzebne. Niech sobie ludzie pogadają
i tyle. Widać, że wydawca tu wchodzi, może od czasu do czasu podłapie jakiś pomysł.
Trochę jałowy ten spór.
Wynika chyba z tego, że ten temat u zarania został źle skonstruowany (tu kamyk do wydawcy)
 i parę osób przez to się przejęło. Dajcie spokój.

Dyskusja z kim i o czym? Wydawca wyraźnie zasugerował, że powoli zaczyna mieć swój najwierniejszy fandom w poważaniu. Z drugiej strony garstka akolitów rzuca się z obelgami na wszystkich mających krytyczne opinie. Są też wujkowie dobra rada, tacy jak ty, którzy sami sobie wmawiają, że w sumie to okładki nieważne (coś co było głównym wyróżnikiem SL nagle przestało mieć znaczenie?) albo, że ktoś ma za duże wymagania, że to tylko komiksy i nie ma co się emocjonować a w sumie to forum to nisza i tysiące wpisów użytkowników w głównym i tym wątku są mniej warte niż kliki randomów na fb. Pozostaje tylko czekać aż padnie stwierdzenie o "toksycznym fandomie" i ewakuacja SL z tego forum.
« Ostatnia zmiana: Cz, 05 Marzec 2026, 23:20:58 wysłana przez tomekrusłan »

Offline deFranco

« Odpowiedź #700 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 00:07:09 »
Ach te problemy pierwszego świata  ::)
Za bardzo to przeżywasz. Co będzie jak trafi ci się poważniejszy kłopot. Od razu na SOR pod respirator.
Przecież ten temat od początku to był pic na wodę i zabawa.
Jak można robić z tego taką dramę ?
Zmieńcie nazwę tematu z "wyboru okładek" na "dyskusję o okładkach" i załatwione.
Nie będzie dyskusji ? Przecież tu cały czas są jakieś opinie, komentarze, pomysły etc.

Nie masz konta na FB, no to sobie załóż. Kto ci każe tam siedzieć ? Włącz obserwację Studia Lain
i głosuj na okładki skoro to taka sprawa życia i śmierci. Oczywiście nie bo nie.
Wydawca może trochę nieelegancko wymiksował się z tego głosowania tutaj. Stało się. Niech
to weźmie na klatę i jedźcie dalej.
A tu taka dziecinada, że ręce opadają.
Dziękuję, to tyle ode mnie.
Pozdrawiam.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline michał81

« Odpowiedź #701 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 06:14:47 »
Jest i @michal81 obrońca wydawców, przeciw forumowiczom zawsze jak są wydawcy atakowani ;)
Ja się dziwię, że żaden z takich mądrali jak ty nie wpadł na pomysł, aby wrzucić tu na forum tych 20 paru okładek. Hmmm..... Może że dla was to za duży wysiłek, zbyt skomplikowane i nie dacie rady.

Offline michał81

« Odpowiedź #702 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 07:20:40 »
Niezły cope. Aż trzeba było sprawę sprzed dwóch lat wyciągnąć, żeby sobie zrobić samobiczowanie. Wtedy forum dostało swoją okładkę, bo biznes nie żarł tak dobrze jak teraz i tutejsza społeczność była istotnym konsumentem. Afrykanin zrobił swoje i może odejść.
Przykład tej okładki pokazuje jak znikomy wpływ na wyniki ma głosowanie na forum. Pamiętam to dobrze, bo liczyłem te głosy i je porównywałem, bo się żadnemu mądrali twojego pokroju nie chciało tego robić i próbowali udowadniać jak ważne są tu te głosowania. Jak czytam te twoje posty to brzmią jak zwykła zadość że gościowi udał się biznes. Spróbuj powtórzyć jego sukces skoro czujesz się taki mocny.

Online amsterdream

« Odpowiedź #703 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 07:50:55 »
Wy tu gadu gadu a ja dalej na oczy nie widziałem tych okładek.
Czas nas zmienił, chłopaki...

« Odpowiedź #704 dnia: Pt, 06 Marzec 2026, 10:44:45 »
Miałem się już do tych Twoich majaków nie odnosić. Do tego, że jakieś swoje problemy przenosisz na innych to już się przyzwyczaiłem, ale jawne przekłamania muszę sprostować. Gdzie ja napisałem o sekciarzach?? Pisałem o fanatykach, a to zupełnie co innego. I podtrzymuje swoje zdanie. Fanatyk jest bezkrytyczny i takie postawy mamy w Twoim wątku niejednokrotnie. I w sumie nie uważam takiej postawy za jakąś złą, pewnie i mnie by się dało przypisać fanatyzm w jakiejś dziedzinie popkultury.
Jedyny kto pasuje do sekciarskiego opisu to Ty. Jakoś nikt się nie poczuł obrażony tym co napisałem, ale guru musiał wyjść przed szereg niby dla dobra ogółu.

Co do dbania o kontakt z ludźmi z forum - hehehe no kurde przecież to w Twoim interesie. Jakoś nie widzę Twojego udziału w innych tematach na forum oprócz tego który generuje Ci kasę :) Twój wkład ogólnie w forum jako miejsce wymiany opinii w szerokim zakresie tematów szałowy nie jest.
Napisałeś bardzo niezręcznego (łagodnie mówiąc) posta, olewczego wobec tych co Cię dotychczas wspierali, a jak Ci to wykazałem to teraz próbujesz całe zło na mnie scedować.

Domyślam się, że za moje toksyczne wypowiedzi to masz na myśli te, gdzie wykazuje kombinatorstwo, brak jakości i inne wady wydawców? No z Twojego punktu widzenia możesz to tak odbierać. Wskaż mi coś innego, gdzie np. obrażam pierwszy jakiegoś użytkownika (z czym Ty nie masz problemu), bo pisać takie ogólne farmazony to łatwo.

Powiedz mi, gdzie widzisz w zachowaniu Arka bycie sekciarzem? W tym, że aktywnie uczestniczy w dyskusjach na forum i jest wzorowym przykładem jak powinno się mieć kontakt z czytelnikami? No jeśli dla ciebie to definicja bycia sekciarzem to co poradzę, Mucha blokująca ludzi za wypominanie im, że w ich komiksie nie ma stron, lub Planeta Komiksów która nie potrafiła odpisywać na maile tygodniami ludziom którzy czekali na komiksy które u nich kupili lepsze tak?
"Twój wkład ogólnie w forum jako miejsce wymiany opinii w szerokim zakresie tematów szałowy nie jest." - czyli rozumiem, że jak Arek nie prowadzi dyskusji na innych nitkach to z góry oceniasz negatywnie jego działalność na tym forum? Pisze z konta wydawniczego, nie dziwota, że jego działalność na forum zwykle ogranicza się do samego Lain, jednak ta działalność to nie tylko właśnie okładki, a dyskusje z czytelnikami, dzielenie się pomysłami, i wiele wiele innych. Dam ci fajny przykład - Afrodyta IX miała problem z latającym grzbietem, ludzie tutaj Arkowi to zgłaszali, ten zgłosił to do drukarni, przez co w Spawn Dark Ages, mimo, że jest dużo grubszy ten problem już praktycznie nie występuje. Więc jak widzisz coś te dyskusje z ludźmi dają co? Taka Mucha woli np. zablokować ludzi za to, że ci napisali o błędach w ich komiksie o woleli na początku kłamać, że takie były materiały itp.
A jeśli chcesz podyskutować sobie z Arkiem na inne tematy, to zawsze są tutaj pruewrne wiadomości lub FB. Polecam z własnego doświadczenia  ;)

Więc jeśli dla ciebie Arek to sekciarz, a Lain to swego rodzaju sekta to w sumie ta sekta nie jest taka zła   ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉