Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1821765 razy)

Offline Juby

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #9060 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 11:15:27 »
Cytat: Mucha Comics
Format: 180x275 mm
Stron: 384
Cena: 219 zł
Rozumiem, że Mucha to mniejszy wydawca, który ma mniejsze nakłady i od zawsze jest trochę droższy od Egmontu, ale mam wrażenie, że coraz bardziej zaczyna to odstawać. Batman: Hush w DC Deluxe - taki sam format +obwoluta, której Mucha nie daje - ma cenę okładkową o blisko 50 zł niższą przy różnicy 8 stron. Batman: Mroczne zwycięstwo był nawet o 24 strony grubszy od tych X-Menów i też za 169,99 zł. Mucha jest o blisko 29% droższa, więc mogłaby też chociaż dodawać jakąś fajną obwolutę do swoich wydań.

Offline Crono

« Odpowiedź #9061 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 11:48:50 »
O nie, tylko nie obwoluty. Ten kto wymyślił obwoluty powinien być na stosie spalony.

Offline Murazor

« Odpowiedź #9062 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 12:19:54 »
Ale wiesz, że możesz ją ściągnąć jak Ci się nie podoba, nie? Do czytania też się ją zdejmuje, żeby nie przeszkadzała.

Offline michał81

« Odpowiedź #9063 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 12:39:44 »
Sorry, nic z tego nie zrozumiałem. Czytałem Legendy Jima Lee jakieś 5 lat temu i niewiele pamiętam.
Wydarzenia z zeszytów X-men #4-7 dzieją się równolegle z zeszytami Uncanny X-men #281-287. Jest kard w X-men #4 kiedy drużyna Storm zostaje wysłana do pomocy Emmie Frost. Natomiast Bishop debiutuje w zeszycie #282. Więc jeśli ktoś czyta najpierw album Jima Lee a potem Portacio to on się pojawia w serii X-men z nikąd. Natomiast zeszyty Uncanny X-men pokazuja jego przybycie do tej linii czas. To co podałem to jest czytanie zeszytów pod kątem chronologii wydarzeń.

Online xanar

« Odpowiedź #9064 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 12:53:22 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Takesh

« Odpowiedź #9065 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 12:59:23 »
No niestety ciężko ułożyć zeszyty tak, żeby było dobrze. Chociaż czasem można pociąć, jak w Heroes Reborn omnibus. Albo Larsen w Savage Dragon.

Offline Crono

« Odpowiedź #9066 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 13:29:28 »
Ale wiesz, że możesz ją ściągnąć jak Ci się nie podoba, nie? Do czytania też się ją zdejmuje, żeby nie przeszkadzała.
Serio? Szczególnie warto ją ściągać w starszych wydaniach Egmontu z DC, gdzie pod obwolutą jest czarna okładka. Albo z omnibusów Marvela gdzie często na okładce są nawet fajne grafiki, ale nie nadają się one w ogóle do postawienia na półce.
Obwoluty dla mnie to rak dzisiejszego komiksowa, a szczególnie rynku mangowego w Polsce.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #9067 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 14:05:25 »
Ale w czym ta obwoluta przeszkadza?

Offline Crono

« Odpowiedź #9068 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 14:38:15 »
Trochę z tematu Muchy schodzimy, ale ja nie wiem po co są obwoluty na książki/komiksy. Obwoluta (chyba) ma chronić komiks przed zniszczeniem, tj. zarysowaniem, kurzem, plamami i pełnić funkcję ozdobną. Nie byłoby z tym problemu gdyby nie fakt, że często okładka nie zawiera żadnej ilustracji (patrz Egmont DC, często mangi) lub zawiera inne ilustracje/grafiki (np. omnibusy Marvela). Innymi słowy, obwoluta pełni rolę głównej okładki, a sprzedaż komiksu bez obwoluty jest traktowana jako sprzedaż produktu wybrakowanego, bo w mniemaniu wielu obwoluta podnosi standard wydania.
Dla mnie to kawałek papieru, który szybko się niszczy, a wobec braku takiej samej grafiki na właściwej okładce komiksu, jej brak powoduje że komiks fatalnie wygląda na półce.

Offline Koalar

« Odpowiedź #9069 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 14:46:50 »
Ale w czym ta obwoluta przeszkadza?

Jest zbyteczna, czasem się niszczy już przy foliowaniu komiksu, przeszkadza przy czytaniu (najlepiej ją zdjąć; zabawa w zdejmowanie i zakładanie), ławo może się uszkodzić (zagiąć, przerwać), podnosi cenę komiksu. Czasem ma uzasadnienie, ale tam, gdzie jest zbędna, według mnie nie powinna być stosowana.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Juby

« Odpowiedź #9070 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 14:59:27 »
"Szybko się niszczy"? Mam jakieś 20 albumów w formacie DC Deluxe oraz wszystkie Dragon Ball Full Color w miękkiej oprawie z obwolutą - brak jakichkolwiek uszkodzeń. Wszystko w takim w stanie, w jakim je kupiłem/ dostałem. Jeszcze swego czasu dorobiłem sobie kilka custom obwolut od obwoluciarza do WKKDC.

Jest dokładnie tak, jak piszesz, @Crono - obwoluta ma chronić komiks przed zniszczeniami, rysami na właściwej okładce, wypaleniu kolorów przez słońce, przed kurzem. I swoją rolę spełnia. Nie znajduję żadnego minusa takiego rozwiązania (jedyne to gdy wydawca pod obwolutą da czarną okładkę, bo wiadomo, że lepiej mieć tam jakąś okładkę).

@Koalar,
Obwoluta tak podnosi cenę komiksu, że komiksy DC Deluxe z obwolutą są 50 zł tańsze od podobnych komiksów od Muchy bez obwoluty ::) Problemu ze zdejmowaniem obwoluty od czytania i wkładaniem jej ponownie po zakończonej lekturze nawet nie będę komentował. Filmy też oglądasz tylko w streamingu, bo obejrzenie czegoś na Blu-ray wymaga wyjęcia płyty z pudełka i włożenia do odtwarzacza, a następnie wyjęcia jej z odtwarzacza i odłożenia do pudełka?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #9071 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 15:21:04 »
Mucha jest o blisko 29% droższa, więc mogłaby też chociaż dodawać jakąś fajną obwolutę do swoich wydań.

Juby mnie blokuje, więc niech ktoś mu powie, że Mucha dała kiedyś obwolutę na komiks DC. Mam do dzisiaj, jest ok. ;)

/

miedzy ktorymi? :)

Między Planem X-Terminacji w którym ostatnie zeszyty serii Uncanny X-Men to 270-272 i SBM #71 z UXM 278-280 a PZ Pieśń Egzekutora z UXM #294-297.

Offline michał81

« Odpowiedź #9072 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 15:24:42 »
Obwoluta tak podnosi cenę komiksu, że komiksy DC Deluxe z obwolutą są 50 zł tańsze od podobnych komiksów od Muchy bez obwoluty ::)
Kilku wydawców już to potwierdzało, obwoluta podnosi cenę komiksu. To są kolejne 4 strony plus skrzydełka które trzeba ująć w kakukacji komiksu, więc nie pisz bzdur.
Prawda jest taka że komiksy Muchy zawsze były droższe, szczególnie te których licencja obejmowała tylko Polskę, a nie jak najczęsciej jest Polskę i Portugalię.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #9073 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 15:52:46 »
Trochę z tematu Muchy schodzimy, ale ja nie wiem po co są obwoluty na książki/komiksy.
Pierwotnie to był element ochronny, dzisiaj raczej dekoracyjny.

Argument, że łatwo ją uszkodzić rozumiem, chociaż podobnie można powiedzieć o miękkich oprawach, które wielu tu preferuje, ale:
przeszkadza przy czytaniu (najlepiej ją zdjąć; zabawa w zdejmowanie i zakładanie)
Serio? To jest dla kogoś problem?

W kategorii łatwości uszkodzenia według mnie nic nie pobije okładek typu soft-touch, które stosuje m.in. Egmont w Marvelach. Mógłbym mieć wszystko w obwolutach, byle wydawcy zrezygnowali z wykorzystywania tego gówna.
« Ostatnia zmiana: Pn, 16 Marzec 2026, 15:57:03 wysłana przez Castiglione »

Offline Koalar

« Odpowiedź #9074 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 16:05:20 »
Pytałeś, w czym przeszkadza, no to odpowiedziałem. Może ta zabawa ze zdejmowaniem obwoluty to malutki problem, ale jednak jakiś problem, więc go ująłem. Nie wiem, mam to traktować jako zaletę obwolut? Czy olać i przemilczeć, bo to mały problem?
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.