Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 1423002 razy)

Offline Darth_Simon

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #4485 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 06:32:55 »
Rysunki nawet robią wrażenie. Jest jakaś "głębsza" fabuła? czy fabuła jest tylko pretekstem do nawalanki?
Na razie to dość klasyczne motywy.
Najlepszy wojownik świata który zawiesił z powodów osobistych karierę będzie musiał wrócić z emerytury by uratować królestwo i jakąś dziewczynkę.
I oczywiście sporo nawalanki.

Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Xmen

« Odpowiedź #4486 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 08:14:53 »
Raczej za jakiś czas kupię. Rysunki wyglądają jak mix mangi z edgy superbohaterszczyzną.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #4487 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 10:13:01 »
Kroniki Francine R. - komiks w mojej opinii słaby. Warstwa graficzna jest jak najbardziej ok, pomimo uproszczeń, ale dobrze pasuje do opowieści. Natomiast scenariuszowo już nie do końca. Wiem, że to wspomnienia, że to podobno zapis tego co mówiła bohaterka plus notatki uzupełniające autora, ale w kilku momentach było tak, że tekst nie współgrał z tym, co było na kadrach lub był wcześniej niż obrazy. Kilka razy tak miałem, że się cofałem, by sprawdzić, czy coś przegapiłem. Co do bohaterki to totalnie nie wzbudziła jakiejkolwiek sympatii, była mi obojętna. Jak dla mnie to głupiutka Francuzka, która miała więcej szczęścia niż rozumu. Zresztą już samo to, że pamiętała, kto jakie miał poglądy a niektórych kluczowych rzeczy nie, wystawia jej "laurkę" (autor też udowodnił, że kilku rzeczy nie mogła być świadkiem). Ogólnie też sama opowieść nie jest poprowadzona zbyt ciekawie a jak ktoś zna dobrze historię obozową, to z wspomnień Francine R. nie dowie się niczego nowego.

Na innym biegunie jest z kolei "Ziemia, niebo, kruki". Komiksu jeszcze nie ukończyłem, jestem gdzieś w połowie, ale to już zdecydowanie lepiej się czyta i przyjemniej dla oka. Świetne rysunki, idealne kolory a zakończenie historii i losy bohaterów aż chce się poznać. Co prawda nieco może razić laurkowe przedstawienie Rosjan, którzy (przynajmniej póki co) pomagają bohaterom, choć dwóch z nich jest przecież wrogami w tym Niemcem. Z historii wojennej obraz ZSRR w tamtych czasach rysował się jednak nieco inaczej, a te sielskie momenty to kojarzę, ale z lat dzieciństwa, gdy trochę oglądało się produkcji ruskich. Z drugiej strony zwykli ludzie mają gdzieś wojny i raczej pomagają drugiemu człowiekowi bez względu na to kim jest i najpewniej z tego założenia wychodzą autorzy. Potem sobie przypomniałem jednak filmiki z podróży po Rosji różnych blogerów i w większości jednak trafiali na serdecznych ludzi, więc coś w tym jest. w każdym razie póki co, komiks oceniam wysoko. Zobaczę, czy wrażenia utrzymają się do samego końca.

"Trzy siostry" - do komiksu powróciłem, bo zastanawiałem się nad kupnem "Mój daleki bliski" tej samej autorki. A trochę jednak zapomniałem z lektury i chciałem ją sobie odświeżyć. W kolejnym komiksie w prezentowanych grafikach rysunki wyglądają już znacznie lepiej od tego, co można zobaczyć w "Trzech siostrach", ale scenariuszowo ponoć dojrzały czytelnik nie znajdzie nic dla siebie. W sumie i "Trzy siostry" pomimo dość dobrze poprowadzonej historii, nie jest opowieścią, w której można się jakoś zatracić, zmusić do przemyśleń a na pewno nie zostaje z czytelnikiem długo. To by też potwierdziło, dlaczego nie pamiętałem za wiele z lektury za pierwszym razem. Komiks szybko się czyta, więc to na plus, ale też szybko się czyta, bo oka na rysunkach nie zawiesimy, bowiem są zwyczajnie brzydkie i bardziej przypominają szkice i storyboardy niż jakiś końcowy efekt. Taki zamysł autorki. Mi nie podszedł. Ostatecznie wśród 7 zamówionych wczoraj komiksów "Mój daleki bliski" się nie znalazł.

Offline JakubM

« Odpowiedź #4488 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 14:44:07 »
Moby Dick - Bill Sienkiewicz.

Dla fanów stylu Billa Sienkiewicza pozycja którą warto mieć w swojej kolekcji.
Natomiast jeśli chodzi o treść tego przekładu to już nie koniecznie, jest to streszczenie i osoba która nie czytała dzieła Hermana Melville'a dostanie tylko zarys tej przygody, który można porównać do grania w gry wędkarskie na telefonie.

Cena za to "kolekcjonerskie" wydanie wg. mnie 50 zł była by spoko.

Podsumowując:
Jako baza dot. treści powieści MOBY DICK wg. mnie ten komiks odpada, natomiast jako uzupełnienie graficzne  jak bajbardziej :-)

Offline Popiel

« Odpowiedź #4489 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 17:51:04 »
"Trzy siostry" - do komiksu powróciłem, bo zastanawiałem się nad kupnem "Mój daleki bliski" tej samej autorki. A trochę jednak zapomniałem z lektury i chciałem ją sobie odświeżyć. W kolejnym komiksie w prezentowanych grafikach rysunki wyglądają już znacznie lepiej od tego, co można zobaczyć w "Trzech siostrach", ale scenariuszowo ponoć dojrzały czytelnik nie znajdzie nic dla siebie. W sumie i "Trzy siostry" pomimo dość dobrze poprowadzonej historii, nie jest opowieścią, w której można się jakoś zatracić, zmusić do przemyśleń a na pewno nie zostaje z czytelnikiem długo. To by też potwierdziło, dlaczego nie pamiętałem za wiele z lektury za pierwszym razem. Komiks szybko się czyta, więc to na plus, ale też szybko się czyta, bo oka na rysunkach nie zawiesimy, bowiem są zwyczajnie brzydkie i bardziej przypominają szkice i storyboardy niż jakiś końcowy efekt. Taki zamysł autorki. Mi nie podszedł. Ostatecznie wśród 7 zamówionych wczoraj komiksów "Mój daleki bliski" się nie znalazł.

Dla mnie "Trzy siostry" to topka roku, w którym były wydane. Pomijając już nawiązania do Czechowa, końcowy twist, stawiający pod dużym znakiem zapytania intencje jednej z bohaterek daje jednak dużo do myślenia i absolutnie "został z czytelnikiem", przynajmniej w moim wypadku.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #4490 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 19:44:42 »

Na innym biegunie jest z kolei "Ziemia, niebo, kruki". Komiksu jeszcze nie ukończyłem, jestem gdzieś w połowie, ale to już zdecydowanie lepiej się czyta i przyjemniej dla oka. Świetne rysunki, idealne kolory a zakończenie historii i losy bohaterów aż chce się poznać. Co prawda nieco może razić laurkowe przedstawienie Rosjan, którzy (przynajmniej póki co) pomagają bohaterom, choć dwóch z nich jest przecież wrogami w tym Niemcem. Z historii wojennej obraz ZSRR w tamtych czasach rysował się jednak nieco inaczej, a te sielskie momenty to kojarzę, ale z lat dzieciństwa, gdy trochę oglądało się produkcji ruskich. Z drugiej strony zwykli ludzie mają gdzieś wojny i raczej pomagają drugiemu człowiekowi bez względu na to kim jest i najpewniej z tego założenia wychodzą autorzy. Potem sobie przypomniałem jednak filmiki z podróży po Rosji różnych blogerów i w większości jednak trafiali na serdecznych ludzi, więc coś w tym jest. w każdym razie póki co, komiks oceniam wysoko. Zobaczę, czy wrażenia utrzymają się do samego końca.

Jak lubię ten komiks za podjęty temat (czyli szeroko pojmowane próby ucieczki z żelaznego uścisku na zawsze bratniego narodu) jak i całą warstwę graficzną (ah te pejzaże), tak sam scenariusz to bujda na resorach. Fajna przygodówka i nic ponadto. Pomoc uciekinierom przez zwykłych obywateli jest jeszcze do przetrawienia, ale już sama końcówka jest tak wiarygodna jak UFO, yeti i loch ness razem wzięci. Pani Teresa i pan Stefano mogą tu przybić piątkę z Maksimem Gorkim. Takich bezkrytycznych i naiwnych apologetów komunizmu we Włoszech niestety nie brakuje. Ten sam zresztą problem mam z Paco Roca. Aż chciałoby się zakrzyknąć Bella Ciao.

Offline Kadet

« Odpowiedź #4491 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 20:06:08 »
Szczerze ja nie pamiętam, żeby tam była jakaś szczególna apologia komunizmu... bardziej tylko to, że nawet w ZSRR trafiali się też czasem porządni ludzie, którzy nie byli fanatycznymi komunistami
Spoiler: PokażUkryj
(bo nie ma chyba wątpliwości, że gdyby nie ta babcia i major na końcu, to ten politruk z miejsca w najlepszym razie odesłałby Attilę do obozu, a w najgorszym - posłał przed pluton).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #4492 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 22:30:26 »
Raczej za jakiś czas kupię. Rysunki wyglądają jak mix mangi z edgy superbohaterszczyzną.

Generalnie jest to taki miks komiks.
Musze go jeszcze przemyśleć by jakoś zebrać myśli do nagrania omówienia.

Specyficzny komiks, nie do końca w mojej stylistyce.
Aczkolwiek sądzę, że niektórym osobom bardzo się spodoba.
Mi się trochę kojarzył wizerunkowo z Final Fantasy (nie grałem, ale screeny z gry mocno kojarzą mi się z tym komiksem)
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4493 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 22:45:54 »
bardzo dobrze ci sie kojarzy
bo marudeira kochal jrpg i ten komiks byl dla nich holdem
nigdy go nie dokonczyl
wrocili do tego po latach, ale juz bez marudeiry
natomiast ta historie rozwija gra Battle Chaser
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline JanJ

« Odpowiedź #4494 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 13:46:26 »
Więzy matczynej krwi - chyba najlepszy komiks Briana Azzarello i Eduardo Risso jaki czytałem - a na pewno najlepiej narysowany - niektóre kadry mistrzostwo świata - Risso w najwyższej formie.

Offline Kandor

« Odpowiedź #4495 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 13:58:01 »
Właśnie skończyłem pierwszy tom "The Man od Steel", jeszcze 3 tomy przede mną😆

Offline Popiel

« Odpowiedź #4496 dnia: Pt, 05 Czerwiec 2026, 01:49:48 »
Kopista Bartleby - Jose Luis Munuera

„Moby Dicka” zna chyba każdy (przynajmniej ze słyszenia), a „Kopistę Bartleby” raczej nie. Tymczasem ta niedługa nowelka z jednym z najsłynniejszych zdań w literaturze amerykańskiej („I would prefer not to”) to pod wieloma względami negatyw powieści Melvilla.

Blisko 900 stron w opozycji do 60. Determinacja kapitana Ahaba versus bierność tytułowego bohatera. Samotność na morzu kontra zatłoczona Wall Street.

No i jest komiks, wydany przez Los Kraba czyli przez łódzki oddział Stowarzyszenia Pisarzy Polskich.

Pięknie narysowany – cartoonowe postacie (kojarzyły mi się wręcz z Uderzo) wrzucone na tonące w sepii monumentalne i niemal fotorealistyczne pejzaże Nowego Jorku połowy XIX wieku.

„Wolałbym nie” – odpowiada na służbowe polecenie świeżo zatrudniony w kancelarii i dobrze zapowiadający się młody kopista Bartleby. Ale zbyt dużym uproszczeniem byłoby mówienie o jego postawie jako o buncie. Nie jest spadkobiercą Ikara czy Wertera, ani też pierwowzorem bohaterów Sallingera, Keseya czy Kerouaca. To jest wybranie arystotelesowskiej „możności nie”, wycofanie, bierny opór, zniknięcie. Nihilizm i marazm z wyboru, podkreślony patrzeniem na ścianę za oknem, jak bohater „Hotelu Chevalier” Wesa Andersona.

Jego postawa, kontrastująca z amerykańską przedsiębiorczością i etosem pracy, przyciąga uwagę przełożonego. Nie chce go zwolnić – wszak Bartleby nie odmawia wykonywania obowiązków. Po prostu „wolałby nie”. A każdy ma prawo wyboru. Jest kimś egzotycznym, frapującym, nie przystającym do świata. Do świata, który zresztą zdaje się kompletnie go nie obchodzić.

Niektórzy uważają, że zaniechanie jest grzechem. Dla Bartleby’ego jest przywilejem. Wyborem. Podobnie zrobiło wielu „uznanych, sławnych, lub dobrze zapowiadających się”. Wspomniany Salinger, Rimbaud czy choćby Marek Kondrat. Po prostu „woleli nie”.

Świetny komiks, będę wracał.

Online Deepdelver

« Odpowiedź #4497 dnia: Pt, 05 Czerwiec 2026, 09:17:20 »
Oooo, zachęciłeś. "Kopista" przeszedł obojętnie koło radaru, a przedstawiłeś to jako tytuł bardzo dla mnie. Dzięki.

Offline burberry

« Odpowiedź #4498 dnia: Pt, 05 Czerwiec 2026, 10:37:17 »
Więzy matczynej krwi - chyba najlepszy komiks Briana Azzarello i Eduardo Risso jaki czytałem - a na pewno najlepiej narysowany - niektóre kadry mistrzostwo świata - Risso w najwyższej formie.

Zainteresowałeś mnie tym komiksem, dzięki. Jakoś go przegapiłem.

Offline JakubM

« Odpowiedź #4499 dnia: Pn, 08 Czerwiec 2026, 08:34:05 »
CODZIENNA WALKA – komiks przeczytany w jeden wieczór. Bardzo lubię takie niespieszne komiksy, w których powoli poznajemy Naszego bohatera, jego otoczenie, rodzinę, podjęte wybory i ewentualne straty. Codzienna walka – właśnie taka jest – opisuje nam codzienną walkę która niektórzy z nas ciągle toczą z życiem, życie  które nie  lubi monotonii, które wyrywa nas z strefy komfortu w momencie kiedy tego wcale nie chcemy.
Manu Laurent pisał ten komiks 2000—2008 i każda z części była wydawana w odstępach dwóch letnich  – ciekawe jaki byłby wtedy odbiór tego komiksu. (Ja już wiem że za szybko go przeczytałem)
Dodatkowo wydanie francuskie trzeciego tomu Codziennej Walki zawierało dołączony film DVD.
„52-minutowy film dokumentalny poświęcony Manu Larcenetowi. Pokazywał on kulisy jego pracy, proces twórczy stojący za Codzienną walką oraz zawierał wywiady z bliskimi autora i legendami komiksu (jak np. Marcel Gotlib).”
„Kiedy pracowałem nad Codzienną walką, również podążałem za bohaterem, ale unikałem jego mrocznej strony. W Blascie natomiast poszedłem wyłącznie w tę mroczną stronę”.
- Jednak kolejność wydawanych komiksów i ich dostępności ma znaczenie.