Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 1355034 razy)

Online Leyek

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #4290 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 21:56:26 »

Krew dziewicy - fajny setting (środowisko twórców grindhouse'owego kina) to jeszcze za mało na dobry komiks obyczajowy, jeśli główna fabuła nie dowozi. Drugi plan, historie poboczne zdecydowanie ciekawsze, bo główna oś w postaci problemów w związku młodego reżysera po narodzinach dziecka to sam banał. Niestety to typowa obyczajówka z Ameryki od KG, która dużo obiecuje, a najczęściej dostajemy problemy pierwszego świata. Graficznie ok, czyta się dobrze, ale po lekturze zostaje niewiele. 7/10

Ta teksańska krew t.1 - wydaje się, że już stały kolorysta komiksów duetu Brubaker/Sean Phillips czyli Jacob Phillips zapragnął zrobić swój komiks w tych klimatach. Niestety na scenarzystę dobrał sobie wyrobnika o co najmniej klasę słabszego niż Brubaker, w wyniku czego dostaliśmy "Criminal/Reckless dla ubogich". Niby wszystko jest ok, fabuła nie jest zła, rysunki są ok, ale do klasy początkowo wymienionego duetu jeszcze sporo brakuje. Przeczytać warto, ale bez nastawianie się na coś więcej niż solidne czytadło. 6+/10

Batman. Łowy - dawno nie czytałem nic z Batmanem. I po tym albumie w sumie pewnie znów zrobię sobie przerwę. Nie jest to w żadnym przypadku komiks zły, jak na kryteria superhero to na pewno w górnej połówce. Scenariusz próbuje całkiem udanie ugryźć wątki obsesji czy zemsty. Do tego niezłe rysunki, szczególnie w drugiej części. Ale jednocześnie podczas lektury brak jakiegoś napięcia, przejmowania się losami bohaterów (wiadomo, że Batman na końcu i tak skopie tyłki złolom ;) ) itp. Najlepsza z całości relacja Batmana z Catwoman. Choć sądzę, że ktoś mocniej siedzący w SH będzie się dobrze bawił. 7/10

Przeczytalem jeszcze World33 t. 3. Ale nie wiem w sumie jak go ocenić.
Spoiler: PokażUkryj
Nagły przeskok w czasie
był niespodziewany i trochę pójściem na łatwiznę. I jak dla mnie załatwił całe napięcie, które zbudowały dwa pierwsze tomy.

Offline donT

« Odpowiedź #4291 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 22:30:24 »
Myślisz, że w ostatecznym rozrachunku "Eternauta" będzie stał aż tak wysoko? Aż takie dobre? "Prosto z piekła" Alana Moore`a i Eddiego Campbella w wersji kolorowej, "Krew dziewicy" Harkhama i "Drom" Lonergana to u mnie potężni kandydaci do topki, a piszę z głowy, zawężając się tylko do rzeczy z USA.

Mysle, ze tak. Ciezko bedzie go przebic. Prosto z Piekla czytalem dawno temu w pierwszym, czarno-bialym wydaniu, Drome mam w oryginale i chociaz oba to komiksy genialne, Eternaute oceniam pol oczka/oczko wyzej.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Marzec 2026, 22:32:05 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #4292 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 10:09:51 »
A nie zapominacie, że jeszcze Jimmy na się w tym roku ukazać ? ;)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4293 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 17:15:40 »
Skonczylem Eternaute i chcialbym dorzucic dwa slowa aby uzupelnic powyzsza opinie. Wczesniej uzylem okreslenia "bomba". Duzy blad z mojej strony - Eternauta to jest "Tsar Bomba" i komiksowa Liga Mistrzow. Zazdroszcze wszystkim, ktorzy beda czytac go po raz pierwszy.
Kupcie, nie pozalujecie.

Przeczytaj sobie jeszcze Miasto od LiT. Jest tam bardzo obszerne nawiązanie ;)

EDIT. No może przegiąłem z tym bardzo oszczędnym, ale jest :P
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Kwiecień 2026, 17:17:53 wysłana przez Rodrigues »

Offline Galador

« Odpowiedź #4294 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 18:44:09 »
Może mnie zbesztacie, ale zacząłem czytać Funky'ego Kovala i jak narazie potwornie mnie znudził.

Offline Midar

« Odpowiedź #4295 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 18:59:03 »
Nie ma za co besztać. Tego się nie czyta, tylko przerzuca kartki z sentymentu.

Offline Dracos

« Odpowiedź #4296 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 19:01:30 »
@Rodrigues to w końcu to nawiązanie jest oszczędne czy obszerne :P ?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4297 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 20:24:44 »
Poprzestańmy na tym, że jest nawiązanie. Ta autokorekta mnie wykończy XD.

Offline donT

« Odpowiedź #4298 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 22:52:27 »
Przeczytaj sobie jeszcze Miasto od LiT. Jest tam bardzo obszerne nawiązanie ;)

Dzieki panie Kierowniku. Wlasnie odswiezylem sobie Miasto i przy okazji przypomnialem, jak solidny jest to tytul. Przyznam, ze w ogole tego nawiazania nie pamietalem i podczas ponownej lektury bardzo na nie czekalem. To mocny, soczysty i zgrabny hold oddany dzielu Oesterhelda.

Nie chce psuc nikomu zabawy wiec ciach, ciach.
Spoiler: PokażUkryj
To o czym opowiada Juan Salvo ostatnim epizodzie Miasta, to jedna z 2 glownych interpretacji zakonczenia Eternauty, a wlasciwie - odpowiedzi na pytanie "co bylo dalej?". Obie sa prawidlowe, logiczne, choc calkowicie odmienne. Ja osobiscie, bardziej sklaniam sie ku drugiej - petli czasowej i niekonczacym sie koszmarze.

You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4299 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 09:00:08 »
Oesterheld to mistrz. Konstrukcja narracji jest bardziej zbliżona do czasów współczesnych, niż, jakby się wydawało, do lat 50, 60. (wczesne marvelki nie mają nawet podejścia).

Ciekawe, co tam się dzieje w kolejnych częściach. II również pisał Oesterheld, chociaż z tego, co czytałem, to zniekształcił wymowę pierwotnej postaci, w związku z wydarzeniami, które go otaczały. Zaczął przemycać do komiksu treści propagandy politycznej, czego wcześniej unikał. Taką opinię przedstawił Solano.
Niemniej jednak mam nadzieję, że Los Kraba pociśnie całość. Sama postać HGO jest tak interesująca, że zasługuje na książkę biograficzną.

Online Leyek

« Odpowiedź #4300 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 10:30:05 »
Oesterheld to mistrz. Konstrukcja narracji jest bardziej zbliżona do czasów współczesnych, niż, jakby się wydawało, do lat 50, 60. (wczesne marvelki nie mają nawet podejścia).

Ciekawe, co tam się dzieje w kolejnych częściach. II również pisał Oesterheld, chociaż z tego, co czytałem, to zniekształcił wymowę pierwotnej postaci, w związku z wydarzeniami, które go otaczały. Zaczął przemycać do komiksu treści propagandy politycznej, czego wcześniej unikał. Taką opinię przedstawił Solano.
Niemniej jednak mam nadzieję, że Los Kraba pociśnie całość. Sama postać HGO jest tak interesująca, że zasługuje na książkę biograficzną.

Czytałeś komiks czy jak @Bazyliszek oglądałeś serial i na jego podstawie oceniasz komiks? :P :P

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4301 dnia: Pt, 03 Kwiecień 2026, 10:55:57 »
Wszystkie rozważania poczyniłem, oczywiście, na podstawie plakatu promującego serial XDDDDDDDDD

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #4302 dnia: Nd, 05 Kwiecień 2026, 11:34:38 »
W Parque Chas również pojawia się Juan Salvo (razem z Corto Maltese i Giuseppe Bergmanem :P), ale jest to występ epizodyczny.

Offline Lobo

« Odpowiedź #4303 dnia: Nd, 05 Kwiecień 2026, 14:40:00 »
Batman Hush
Ale to było dobre..jestem dosyć wymagający jeśli chodzi o komiksy z Batmanem i zdecydowanie wolę klasyczne historie od tych nowoczesnych bzdurek a takich niestety też tu trochę jest ale Hush nadrabia rysunkiem, tajemnicą kim jest tytułowy Hush i czemu chce uprzykrzyć życie tytułowemu bohaterowi ale przede wszystkim co mi się spodobało to relacja Batmana z Catwoman czy też raczej Bruce z Selina - to napędzało całą opowieść, dodawało jej uroku i sprawiało że z wypiekami czytałem ten komiks. Ogólnie kawał dobrego peleryniarskiego czytadła.
Moja ocena 8/10
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Kwiecień 2026, 14:42:27 wysłana przez Lobo »

Offline elesshar

« Odpowiedź #4304 dnia: Nd, 05 Kwiecień 2026, 21:47:54 »
Przez ostatnie tygodnie więcej czytałem książek, więc znalazłem czas jedynie dla drugiego tomu przygód Ethana Recklessa - tj. Powiernika diabła. W kilku słowach można ten tytuł podsumować następująco - The Best of Ed Brubaker.

Bo jak spojrzymy na tematy, które porusza tym tomie scenarzysta, to znajdziemy sekty/hipisów (były w Scenach zbrodni czy Fatale), skinheadów/neo-nazistów (Fatale). Można też dodawać wątki postaci kobiecej, która wprowadza bohatera w całą intrygę, ale to jedna ze składowych gatunku neo-noir. A przy tym wszystkim, chociaż to wszystko już było w twórczości Brukabera, to w tym tomie doprowadził to do scenariuszowej ostateczności.

Brubaker kapitalnie odnajduje balans między wagą opowiadanej historii o zagubionej w meandrach Hollywood Margaret, a odniesieniami do sekt i rytualnych zabójstw. Widać, że był żywym świadkiem tych wydarzeń + popełnił spory research, żeby oddać ducha tamtych lat. A to wszystko świetnie uzupełniają rysunki i kolory duetu ojca i syna Phillpsa, których realistyczna kresa i żywe kolory kontrastują z ponurą historią scenarzysty.

Reckless: Powiernik diabła to kawał świetnego, zanurzonego w neo-noirowym sosie sensacyjnego komiksu, który jest lepszy, niż pierwszy tytuł o przygodach Ethana. Przeczytałem go na raz, korzystając z wielkanocnej pogody i nie żałuję w niczym spędzonego czasu. Jeśli ktoś lubi tematy Hollywood, sekt i ducha lat 80., to będzie w siódmym niebie. Fantastyczna rzecz, która pogłębia historię Recklessa oraz jego relajce z drugoplanowymi bohaterami.