Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278332 razy)

Kandor, dmlakers1, Michał, Crono, Kodo i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline Antari

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1740 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 18:12:18 »
Za to przy omnibusie zdecydowanie mniejszy komfort czytania, no i dosyć istotna kwestia - jednak spora część osób w Polsce woli czytać po polsku.

Okej, ja pisze ze swojej perspektywy. Z tym komfortem kwestia subiektywna. Obiektywnie patrząc jeden plus tego rozwiązania jest - język polski. Jak dla mnie szkoda, że to nie wychodzi na miękko taniej, tak za 25-30 zł po rabatach. Z Odrodzenia kupiłem sporo jedynek żeby pogapić się na polskie wydanie. Ale przy takim wydaniu jak Absolute Batman to dla mnie bez sensu.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1741 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 18:22:24 »
Nie będę każdego z osobna cytować, także tylko wtrącenie: o tym "co było pierwsze" pisane było nieraz (kiedyś sam powoływałem się na linki z relacji ze spotkania z Egmontem itp. [edycja: daty, przywołane zresztą też przez kogo innego w poprzednich wiadomościach]), z racji że światek wydawniczy był/jest względnie mały, to cała akcja New52 była skoordynowana z WKKM [edycja: "dowodów" nie ma oczywiście ;) ]; podczas gdy niektórzy piszą wciąż tak jakby uważali, że Egmont o kolekcji Hachette dowiedział się z kiosków :P

Format, tj. twarda okładka - nietrafione (z obecnej perspektywy), ale takie wtedy mieli podejście, po tylu latach stagnacji rynku przedruków z USA każdy ruch był ryzykiem (New52, Muchowe Długie Halloween itd.), co zresztą może i było dobrym podejściem, bo jak by to wyglądało że w kioskach Marvele "kolekcjonerskie" twarde, a od faktycznego wydawcy komiksowego seria w niższym standardzie i do tego droższa (bo taniej wtedy i tak by nie było - tak, na miękko i po rabatach wówczas wciąż byłoby drożej niż WKKM)...

Seria Absolute na twardo? W moich oczach naturalny kierunek, jakbym to gdzieś stawiał to obok innych Snyderów, "kojarzy się" (okładki, tzw. klimat, bo interior to to samo co dawniej itd.) z innymi Batmanami od niego, w tym kryzysem Metal/Death Metal podpiętym pod Batmana u nas przecież, wszystko na twardo.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Lipiec 2026, 18:26:12 wysłana przez Piterrini »

Offline Antari

« Odpowiedź #1742 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 18:28:56 »
Jest jeszcze jedna kwestia, którą mało kto tutaj bierze pod uwagę. Zwłaszcza ci co zakładają, że film sprzeda byle gówno z postacią na okładce tylko dlatego, że ta postać tam jest.

Mianowicie różnice w poziomie i odbiorze poszczególnych runów. W przypadku Batmana run Snydera z N52 był bardzo dobry i dziś jest już kultowy, przynajmniej w ujęciu modern. Z kolei run Kinga z Odrodzenia uchodzi za kontrowersyjny i raczej słaby. Było co prawda spore zamieszanie w trakcie ślubu ale później była już równia pochyła. Dziś nie jest tak pozytywnie odbierany jak run Snydera z N52. Z kolei Absolute Batman Snydera na ten moment jest niesamowicie popularny i generuje ogromny ruch dla DC. Moim zdaniem Egmont po prostu miał pecha i źle się wstrzelił z miękkimi okładkami w słaby run Batmana. Ktoś wyciągnął wnioski i padła decyzja, że Absolute poleci na twardo a do Absolute podejdą zachowawczo z kilkoma seriami. Moim zdaniem gdyby puścili AB na miękko to osiągnęli by o wiele lepszy efekt niż w Odrodzeniu (oczywiście to tylko gdybanie i nic wiecej). Sporo się mówi o AB i sprzedaż w pewnym sensie sama się nakręca.

Offline Antari

« Odpowiedź #1743 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 18:38:43 »
Seria Absolute na twardo? W moich oczach naturalny kierunek, jakbym to gdzieś stawiał to obok innych Snyderów, "kojarzy się" (okładki, tzw. klimat, bo interior to to samo co dawniej itd.) z innymi Batmanami od niego, w tym kryzysem Metal/Death Metal podpiętym pod Batmana u nas przecież, wszystko na twardo.

Zapomniałeś chyba kolego o Batku Snydera na miękko z DC Compact, co przecież było ogromnym sukcesem Egmontu. Zaryzykuję stwierdzenie, że obecnie więcej osób go ma na półce niż te HCki z ery N52.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1744 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 19:17:53 »
Sagę Miotu na pewno dla tych co widzieli filmy z X-menami, które tak świetnie sie sprzedały że aż przestali je robić.
Akurat Fox miał bardzo duże plany na rozwój serii o mutantach, te filmy przestały powstawać, bo studio zostało kupione przez Disneya, dla którego to tylko kolejna marka do wplecenia w MCU. A sama marka nadal znajduje się w top 10 najlepiej zarabiających filmowych franczyz, wyżej niż filmy o Batmanie czy całe DCEU.

Za to przy omnibusie zdecydowanie mniejszy komfort czytania
Tu bym powiedział, że mocno subiektywna kwestia, dla mnie nie ma większej różnicy, czy czytam Omnibusa czy mniejsze polskie wydanie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Lipiec 2026, 19:21:26 wysłana przez Castiglione »

Offline xanar

« Odpowiedź #1745 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 19:29:20 »
No właśnie o to chodzi, że nie do końca. W 2024 roku, czyli w roku, w którym wyszedł "Deadpool & Wolverine" w kinach, "Deadpool (Marvel Fresh) - 01 - Najemnika śmierć nie tyka" wydany w 2021 roku, nagle wbił się na 21. miejsce na toplistę sprzedaży Egmontu. Czyli najlepiej sprzedającym się komiksem Marvela w Polsce okazał się być tytuł sprzed 3 lat. Zero efektu filmu, co nie? Pokolenie TM-Semic 3 lata zwlekało na kupno tego komiksu i nagle go kupiło.
No a te wszystkie Deadpoole przed 2021, to drukowali żeby na półkach leżały, no właśnie o to chodzi, ze na filmy Daeapoola i Marvela ludzie chodzili do kin, teraz już pewnie gorzej a na DC to raczej średnio, co się przełożyło na popularność i sprzedaż.

No a takiego Ghost Raidera czy X-menów z sprzed 40 lat to kto kupuje, no raczej ci starzy ludzie.

Jeżeli Absolute Batman będzie miał minimum 50 numerów jak krążą plotki to będziemy mieli 8-9 tomów w twardej oprawie. Przy cenie po rabatach 55 to daje 495 zł. Jeżeli DC wyda to w 2 omnibusach po +/-850 stron to wyjdzie podobnie przy większym formacie i lepszym wyglądzie na półce (moim zdaniem). No i zajmie pewnie 2x mniej miejsca niż wydanie Egmontu. 
Gorzej jak wydadzą tak jak Nightwinga po 600 stron.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline radef

« Odpowiedź #1746 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 19:40:26 »
No a te wszystkie Deadpoole przed 2021, to drukowali żeby na półkach leżały, no właśnie o to chodzi, ze na filmy Daeapoola i Marvela ludzie chodzili do kin, teraz już pewnie gorzej a na DC to raczej średnio, co się przełożyło na popularność i sprzedaż.
Zauważ, że najlepsza sprzedaż "Deadpoola" była przy okazji filmów w latach 2016-2018, potem była bardzo dobra, ale jednak spadła, aż w 2024 roku przy okazji filmów znowu wystrzeliła i jako, że Egmont nie przygotował nic nowego, to ludzie rzucili się na "jedynkę" z 2021 roku, która sprzedała się tak dobrze, że przebiła wszystkie nowości z Marvela i DC z tego roku.
No a takiego Ghost Raidera czy X-menów z sprzed 40 lat to kto kupuje, no raczej ci starzy ludzie.
Oczywiście, przecież pisałem - są różne targety. Tylko że nakłady Muchy są zdecydowanie mniejsze niż Egmontu i Mucha może pozwolić sobie, by iść tylko w stronę starszych klientów, których ilościowo jest mniej, ale są zdecydowanie bardziej pewni i są w stanie wydać większe pieniądze. Egmont jednak nie może pozwolić sobie, by ze swoimi tytułami trafiać tylko do największych fanów, bo są tak wielką machiną z tak szeroką dystrybucją, że muszą szukać szerzej. I mniej lub bardziej udanie im się to udaje przez ostatnie kilkanaście lat.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline xanar

« Odpowiedź #1747 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 20:22:31 »
No, ale to chyba normlane, że większa firma więcej wydaje.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Szysza32

« Odpowiedź #1748 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 22:39:13 »
Nie wiem czy dobrze rozumiem tę wypowiedź ale chyba sugerujesz, że Egmont traci wydając na miękko w porównaniu do zysków jakie by osiągnął wydając na twardo. Albo ty albo ja się w tym pogubiliśmy. Innej opcji nie ma. Ja dalej obstaję przy tym, że wydawanie na miękko kosztuje mniej niż na twardo.
:-[ myślałem, że pisze jednoznacznie. Po prostu podparłem przykładem twoje zdanie, że twarda oprawa jest sama w sobie zdecydowanie droższa niż miękka, z czym właśnie się zgodziłem. Nie wiem co miałoby znaczć, że Egmont traci, ale to zostawmy.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Lipiec 2026, 22:40:44 wysłana przez Szysza32 »

Offline Antari

« Odpowiedź #1749 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 10:52:00 »
:-[ myślałem, że pisze jednoznacznie. Po prostu podparłem przykładem twoje zdanie, że twarda oprawa jest sama w sobie zdecydowanie droższa niż miękka, z czym właśnie się zgodziłem. Nie wiem co miałoby znaczć, że Egmont traci, ale to zostawmy.

Ok, czyli jednak ja źle zrozumiałem. Czyli się zgadzamy :)

Akurat Fox miał bardzo duże plany na rozwój serii o mutantach, te filmy przestały powstawać, bo studio zostało kupione przez Disneya, dla którego to tylko kolejna marka do wplecenia w MCU. A sama marka nadal znajduje się w top 10 najlepiej zarabiających filmowych franczyz, wyżej niż filmy o Batmanie czy całe DCEU.

To generalnie temat na odrębną dyskusję, którą można podsumować w łatwy sposób. Gdyby franczyza była dochodowa, miała "przyszłość" lub mieli na nią jakikolwiek "plan" to Fox by jej Disyeyowi nie sprzedał.

Pierwsze 2 filmy Singera były dobrze przyjęte i sprzedały się dobrze, co było chyba dla nich zaskoczeniem. Last Stand już było katastrofą (najgorzej ocenioną przez krytyków), która zarobiła z nich najwięcej, choć podejrzewam, że budżet też był o wiele większy, więc zyski mogły być niższe.

Z jakiegoś powodu później rebootowali całą serię z nowymi aktorami, raczej nie dla zabawy.

First Class i Days of Future Past się udały. Wysokie oceny i oglądalność ok. Apocalypse i Dark Phoenix to już szorowanie po dnie mimo wprowadzenia nowej obsady w tym ostatnim (i modnej w tamtym czasie aktorki jako Jean). Dark Phoenix ma ocenę 22% na RT co już chyba samo mówi za siebie.

Fox kompletnie nie miał pojęcia co dalej robić z marką więc postawił na żerowanie na nostalgii, czyli combo w postaci Patrick Steward i Hugh Jackman w Loganie. To się sprawdziło ale doskonale wiedzieli, że to ostatnie podrygi trupa więc przyjęli ofertę Disney'a. I ten także kontynuuje żerowanie na nostalgii, co już było widoczne w ostatnim Deadpoolu, Doktorze Strange Multiverse of Madness czy nadchodzącym Avengers Doomsday. Póki co wielkich planów na rozwój uniwersum filmowego z mutantami nie ma. Tak naprawdę wszystko okaże się po premierze Doomsday.

Online Crono

« Odpowiedź #1750 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 11:07:27 »
Antari, piszesz tak, jakby Disney wykupił tylko prawa do mutantów. A oni całego FOXa kupili.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1751 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 11:51:12 »
To generalnie temat na odrębną dyskusję, którą można podsumować w łatwy sposób. Gdyby franczyza była dochodowa, miała "przyszłość" lub mieli na nią jakikolwiek "plan" to Fox by jej Disyeyowi nie sprzedał.
Fox jej Disneyowi nie sprzedał, to Disney kupił Foxa.

A w kwestii dochodowości czy planów wystarczy wejść wyniki box office czy poczytać zapowiedzi, które studio ogłaszało przed przejęciem, zamiast pisać takie głupoty.

Offline michał81

« Odpowiedź #1752 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 12:25:20 »
Niezależnie kto by kupił Foxa to prawa do X-men i tak by wróciły do Marvela/ Disneya. Jedyna różnica byłaby taka, że Disney nie miałby praw do filmów, ktore nabył kupujac całego Foxa filmowego. Natomiast w przypadku Ghost Ridera, Blade i Hulka, gdzie prawa do postaci wróciły do Disney/Marvelu, ale prawa do filmów mają inne wytwórnie (np. do Blade'a nadal ma Warner).

Offline lis22

« Odpowiedź #1753 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 13:20:23 »
W sierpniu wydawnictwo  Olesiejuk wyda komiks "Kubuś Puchatek. Antologia komiksu" w twardej oprawie ale czy czasami Egmont też czegoś takiego nie zapowiedział na ten rok?

Offline Szysza32

« Odpowiedź #1754 dnia: Wt, 14 Lipiec 2026, 13:23:29 »
A skąd wieść, że Egmont zapowiedział tą pozycję?
Olesiejuk już prezentował ten zbiór na Komiksowej Warszawie i było to wspominane na forum ;)