Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278476 razy)

Hajsencat i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1710 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 01:28:20 »
Miał bana parę miesięcy, dlatego znalazłeś coś z 2023r., xDD no spoko, ma to sens xD
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #1711 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 05:46:10 »

Na Wikipedii jest
Marvel NOW! - 110 tomów
DC Odrodzenie - 106 tomów

Czyli to Rebirth tak źle się nie sprzedało.
Trzymanie się wikipedii jako źródła nieraz bywa zwodnicze. Egmont u nas z DC Odrodzenie popłyną bo w rzeczywistości podciągnął pewne tomy pod to inicjatywę wydawniczą, które już Odrodzeniem nie były. Tych tomów w rzeczywistości jest jakieś 20 kilka (max do 25). Więc jeśli chcesz rozpatrywać Odrodzenie to musisz brać poprawkę że tam też są tomy z Uniwersum DC. W przypadku Marvel Now czegoś takiego nie ma, tam są zbiorczy tylko z Marvel Now. Ale rozumiem Egmont wydał to jak wydał, więc będziesz się tego trzymał wyłączając całkowicie swoje myślenie i zdrowy rozsądek, bo bardziej pasuje to pod twoje tezy.

ty to faktycznie masz coś nie tak z banią, przychodzisz tu, wyzywasz ludzi od idiotów, lecz się człowieku.
Widzę że próbujesz odebrać koronę forumowemu błaznowi, który ignoruje masę faktów tworząc swoje własne pasujące pod narracje, więc zdecydowanie to nie ja powinienem się leczyć. Może jak włączysz racjonalne myślenie z powrotem to przestanę cię traktować jak idiotę.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1712 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 09:28:19 »
5. Musieli się już trzymać tej twardej aż do końca linii wydawniczej - nie musieli, bo każdego roku wychodziły nowe serie z innymi nakładami niż Batman i one też wychodziły na twardo. Nic nie stało na przeszkodzie żeby wychodziły na miękko. Cała linia wydawnicza nie jest magicznie zablokowana bo 1 czy 3 tytuły wychodziły na twardo w poprzednich latach.
Polemizowałbym. Egmont raczej jest spójny w liniach wydawniczych, które obiera i nie ma czegoś takiego, że nagle zmienia sposób wydania. Jedyne przykłady, jakie przychodzą mi do głowy, to niektóre eventy jak "Rok łotrów", które wyszły w hc, mimo że cała reszta była na miękko, ale to pojedyncze tomy. Ale nie zdarza się, że mamy np. Marvel Now i jedna seria w obrębie tej linii idzie na twardo, bo lepiej się sprzedaje.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1713 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 10:38:06 »
Tak tylko w ramach przerwy od tych emocjonujących wymian: Snyder zapowiedział, że Absolute Batman jest rozpisany na 50 numerów. Z możliwością przedłużenia. I Capullo uraczy swego talentu.

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #1714 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 12:47:01 »
Oesu, ale długa dyskusja, gdzie w kółko piszecie to samo, de facto się ze sobą zgadzając, a jednocześnie ze sobą kłocąc. Nie doczytałem do końca  ::)

To ja też "nie znam się, ale się wypowiem". Wszystko co napiszę jest potwierdzone przez moją pamięć, zatem na pewno jest prawdzwiwe i nie trzeba tego weryfikować.

Ja pamiętam, że po upadku TM-Semic, jesli pojawiały się jakieś zbiorcze superhero, to były w twardych. Zatem logiczne, że new 52 też było w twardych. Dyskusja, że było w twardych "bo cośtam" jest bez sensu. Były w twardych, bo wszystko było w twardych.

Miękkie zaczęły się pojawiać po bużetowych Star Wars Komiks kiedy ten zmienił format po przejęciu marki przez Disneya oraz sukcesie Marvel Now. New 52 nie zmieniło jednak oprawy, bo Egmont jest mądry i nie zmienia oprawy w trakcie trwania serii. Zrobił to dopiero przy Odrodzeniu, bo to była nowa inicjatywa, nowy początek, nowe wszystko.

Sugerowanie, że "Absolute" jest w twardych, bo "New 52" było w twardych jest mocno absurdalne. Start tych tytułów dzieli 13 lat. To był inny rynek, zmienił się naczelny, sytuacja gospodarcza, filmy komiksowe mocno nakręciły zainteresowanie, nowi fani się urodzili, część starych umarła itp., itd...

Ja mam podejrzenie, trudne do zwerfikowania, że Egmont jest przedsiębiorstwem. I mogę się mylić, ale wydaje mi się, że Egmont chce zarabiać pieniądze. Dużo pieniędzy. Jak najwięcej się da. I sobie policzyli, że na twardym Absolute zarobią więcej niż na miękkim Absolute. Pewnie się do tego nie przyznają i wymyślą jakąś wymówkę, bo to, że oni chcą zarabiać, to jakaś teoria spiskowa, której nie da się zweryfikować...

Na koniec dodam, że mowa była o tym, że będzie więcej serii na miękko w klasyce. Przytaczanie miękkich serii z Marvel Now/Fresh/jak to się teraz nazywa nie jest dobrym argumentem.

Nie zapraszam do dyskusji, bo nie ma o czym. Można się rozejść.

Offline Szysza32

« Odpowiedź #1715 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 13:07:18 »
Miękkie zaczęły się pojawiać po bużetowych Star Wars Komiks kiedy ten zmienił format po przejęciu marki przez Disneya oraz sukcesie Marvel Now.
Przecież Egmont wydawał "budżetowe" miekkie albumy Star Wars od 2008 roku...

Offline Kadet

« Odpowiedź #1716 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 13:11:12 »
Ja pamiętam, że po upadku TM-Semic, jesli pojawiały się jakieś zbiorcze superhero, to były w twardych. Zatem logiczne, że new 52 też było w twardych. Dyskusja, że było w twardych "bo cośtam" jest bez sensu. Były w twardych, bo wszystko było w twardych.

Obawiam się, że nie. Egmont próbował wydawać superhero w tamtym czasie po względnej taniości, ale popyt spadł/koszty wzrosły i zmniejszyli częstotliwość wydawania SH, przechodząc na twarde okładki.

Przykłady miękkookładkowych superhero od Egmontu z tamtego okresu: "Diabeł stróż", "Fantastyczna Czwórka: 1234",  " Inhumans", "Czarna Wdowa: Pajęczyca", "Batman: Black and White II", "Ultimates", "1602"...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Castiglione

« Odpowiedź #1717 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 13:37:24 »
Zasadniczo to ten "jeden Batman na rok" też był na miękko. Wyjątkami były "Azyl Arkham" w 2005 roku (wydany jako część kolekcji Mistrzowie komiksu), "All-Star" w 2009 (ponownie Mistrzowie komiksu) i "Joker" w 2011 (który zaś wyszedł w kolekcji Obrazy grozy).

Dopiero w 2012 roku wyszły cztery Batmany i wszystkie na twardo, a 2013 to już start serii "Nowe DC".

Natomiast fakt - tego, że Absolute będzie na twardo, również nie łączyłbym z tym, co działo się 10 lat temu.

Online radef

« Odpowiedź #1718 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 14:11:39 »
Natomiast fakt - tego, że Absolute będzie na twardo, również nie łączyłbym z tym, co działo się 10 lat temu.
Ja bym łączył tylko pod takim względem, że "DC Odrodzenie" nie było wielkim sukcesem, więc Egmont nigdy de facto nie przerzucił całej bieżącej linii DC na wydania w miękkiej oprawie.
Eventy były w twardej, Sandman Uniwersum było w twardej itp. itd.
Gdy jednocześnie w przypadku Marvela od "Marvel Now" de facto cała bieżąca oferta wychodzi w miękkiej oprawie. Niezależnie czy mówimy o eventach czy innych specjalnych wydaniach.
Plus do tego mogą dochodzić jakieś badania, z których wychodzi, że klient kupujący komiksy DC jest przeciętnie starszy niż klient kupujący komiksy Marvela, więc może pozwolić sobie na większy wydatek, bardziej preferuje twardą oprawę itp. itd.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

« Odpowiedź #1719 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 19:46:02 »
No to coś twoja pamięć szwankuj chyba, bo po upadku Semica mieliśmy np. Fun Media, czy później Dobry Komiks wydawany przez Ringier Axel Springer Polska - wszystko to wydawane było na miękko
Egmont też na początku tego wieku wydając Ultimates, Batman i Syn, czy Fantastyczną Czwórkę 1234 wydał je na miękko
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Szysza32

« Odpowiedź #1720 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 20:01:59 »
No to coś twoja pamięć szwankuj chyba, bo po upadku Semica mieliśmy np. Fun Media, czy później Dobry Komiks wydawany przez Ringier Axel Springer Polska - wszystko to wydawane było na miękko
Egmont też na początku tego wieku wydając Ultimates, Batman i Syn, czy Fantastyczną Czwórkę 1234 wydał je na miękko
Andrzej napisał "wydania zbiorcze", a DK i FM wydawały zeszyty. ;) Z Egmontowymi wydaniami oczywiście racja.

Offline xanar

« Odpowiedź #1721 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 20:02:44 »
No tak a jakby wydali odrodzenie na twardo to byłby sukces.
Oni te eventy "kopiują" z urban-comics, tam jest na twardo to może robią 1:1.
"Starych ludzi" kupujących Marvela czy DC pewnie będzie  podobny odsetek, bo to pokolenie TM-Semic.
To, ze Marvel się lepiej sprzedaje to był efekt filmów, ale to już raczej też siada.
Taka Mucha z tego co widzę wydaje raczej tego starego Marvela a nie nowego, dla tych starych ludzi na twardo.

Trzymanie się wikipedii jako źródła nieraz bywa zwodnicze. Egmont u nas z DC Odrodzenie popłyną bo w rzeczywistości podciągnął pewne tomy pod to inicjatywę wydawniczą, które już Odrodzeniem nie były. Tych tomów w rzeczywistości jest jakieś 20 kilka (max do 25). Więc jeśli chcesz rozpatrywać Odrodzenie to musisz brać poprawkę że tam też są tomy z Uniwersum DC.
No chyba jednak będzie tego pod 50, ktoś tak DOKŁADNY jak ty nie powinien pisać takich rzeczy.

Widzę że próbujesz odebrać koronę forumowemu błaznowi, który ignoruje masę faktów tworząc swoje własne pasujące pod narracje, więc zdecydowanie to nie ja powinienem się leczyć. Może jak włączysz racjonalne myślenie z powrotem to przestanę cię traktować jak idiotę.
Jakoś średnio mnie interesuje twoje zdanie na mój temat, wyzywasz ludzi od idiotów czy debili, to tylko pokazuje jakim prostakiem jesteś.
Tak na marginesie nic do ciebie nie mam, nawet szacunku.
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #1722 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 20:30:36 »
Andrzej napisał "wydania zbiorcze", a DK i FM wydawały zeszyty. ;) Z Egmontowymi wydaniami oczywiście racja.
Jak jesteśmy dociekliwi, to jeden DK to były dwa oryginalne zeszyty, więc na upartego można to nazwać wydaniem zbiorczym  ;)
Sociale:

Offline Kadet

« Odpowiedź #1723 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 21:07:39 »
Przy takich kryteriach to niemal każdy numer TM-Semica można nazwać "wydaniem zbiorczym"  ::)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #1724 dnia: Pn, 13 Lipiec 2026, 00:37:50 »
Nie no, ja tak bardziej dla żartu rzuciłem tym DK  ;D
Ale no ogólnie mimo wszystko kolega Andrzej średnio pamięta jak to wyglądało
Sociale: