Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278445 razy)

BlackoutHV i 2 Gości przegląda ten wątek.

Online amsterdream

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1440 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 17:40:04 »
Nie wiem, jaki jest sens tego działania. Że jak się wyda więcej niż powinno, to może trafi się jakaś perełka, która inaczej zostałaby pominięta? Że czytelnicy i tak wszystko wybaczą?

Że trafią drugiego Heartstoppera albo Hanako.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online radef

« Odpowiedź #1441 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 17:53:43 »
Tylko kiedy ostatnio Egmontowi się coś takiego zdarzyło?
"Sisters" jest sporym hitem Egmontu, pewnie największym wśród komiksów europejskich z XXI wieku w Polsce, tylko że sukces serii po części wynikał z tego, że Egmont bardzo ją promował przez pierwsze lata. (A potem Teletoon zaczął emitować kreskówkę, więc pięknie się to połączyło)
A mam wrażenie, że później to często pomysł się kończył na tym, że puszczamy 10 kolejnych serii i liczymy, że coś z tego wypali.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline JanJ

« Odpowiedź #1442 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 18:08:16 »
Czy ktoś kiedyś policzył jaki jest stosunek anulowanych serii do wszystkich tytułów danego wydawcy? Strzelam, że Egmont konkurowałby tu z Taurusem, choć po ostatnim przebudzeniu tego drugiego kto wie, czy E nie byłby liderem.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1443 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 22:28:40 »
Wydaje mi się, że nie jest tak źle, jednak ogrom serii skończyli.

Offline Masonna

« Odpowiedź #1444 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 22:14:05 »
Zapomniałem jaki z ciebie jest wrażliwy płatek śniegu. Przepraszam. Może powinienem napisać "boomer" ale to też pewnie by cię uraziło. Więc inaczej, człowieku w okolicach pięćdziesiątki, który za młodu czytał pewnie wydanie Orbity, ten komiks jest skierowany do dzieci. Nie bez powodu Egmont umieścił go w dziale komiksów dla dzieci. Ma dopisek klasyka taki sam jak np wydawane Smerfy czy Lucky Luke, ale to nadal jest komiks dla dzieci. Chyba dawno go nie czytałeś i zapomniałeś o czy jest skoro piszesz, że jest skierowany do innego targetu. Powiedziałbym że to jest idealny komiks gdzie dorosły który poznał go za młodu może czytając go dziecku lub razem z nim bawić się równie dobrze jak ono przez wykreowany przez autora fantastyczny świat. I pewnie taki dorosły wolałby, aby dziecko nie nabierało złych nawyków nazwania kogoś karłem, bo jest niski, a wynikało by to z komiksu, nie wspominając o dobrym wychowaniu.

A co do moich poglądów politycznych to się nie musisz martwić i nie powinny cię one obchodzić.

Miało być zabawnie z tym "dziadersem" a wyszło że jakiś anonim forumowy nie zrozumiał żartu.

Ja się nie poczułem obrażony, tym bardziej, że wcale nie jestem jeszcze w okolicach 50-tki. A nawet gdybym był to bym się nie obraził. Tak samo jak określenie "karzeł" nie jest pejoratywne i używanie go przez dziecko nie jest złym nawykiem. No ale jak ktoś jest nadwrażliwy, że może go to razić, to powinien być konsekwentny i nie używać określeń takich, jak "dziaders", czy "boomer". Bo ktoś inny może się poczuć urażony. A najlepiej jakby w ogóle milczał, bo w dzisiejszych, absurdalnych czasach czymkolwiek można urazić  ::)
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline JanJ

« Odpowiedź #1445 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 23:21:18 »
Apropo wieku, to niedawno TK zrobił podsumowanie, kto ogląda kanał Otwarte Komiksy na youtubie. Myślę, że jeśli zapomnimy na chwilę o mandze, to można to w dużej mierze przełożyć na czytelników komiksów. Co wyszło: 93% to faceci, 70% ma 35-54 lata. Także kiedy ta kohorta zejdzie ze sceny, zarówno po stronie czytelników jak i wydawców, to śmiem twierdzić, że złoty okres rynku komiksowego niestety odejdzie w zapomnienie.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1446 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 23:37:56 »
tylko, że zgodnie z filmikiem 48% tej grupy czyta mniej niż 20 komiksów rocznie...

Online radef

« Odpowiedź #1447 dnia: Cz, 14 Maj 2026, 23:39:47 »
Po prostu taki target ma TK.
U mnie na Centrum Komiksów Disneya, a to próba bardzo podobnej wielkości co Otwartych Komiksów, 42,8% to osoby w wieku 35-44 lat, a 35,7% to osoby w wieku 25-34%. Czyli +/- publika Centrum Komiksów Disneya jest o dekadę młodsza niż Otwartych Komiksów.
A pewnie, gdyby statystyki podał Jacek Kolekcjoner czy Sylwek, to wyglądałyby jeszcze inaczej.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline vision2001

« Odpowiedź #1448 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 08:38:43 »
tylko, że zgodnie z filmikiem 48% tej grupy czyta mniej niż 20 komiksów rocznie...
Nie jest ważne ile czyta, ale ważne ile kupuje :)

Online Castiglione

« Odpowiedź #1449 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 09:57:24 »
W sumie niedziwne, że młodszy odbiorca woli pewnie oglądać komiksowych influencerów w mniej więcej swoim wieku.

Online radef

« Odpowiedź #1450 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 12:25:19 »
To chyba jakieś żarty.
https://www.facebook.com/swiatkomiksu/posts/pfbid0jADbCcNaf4t7ENQ6BCKSByVWJU9yryEZqpCd3MCZwhTCcSTh4zrz1dQjm4mfa2uwl

W DWÓCH "DC Compact" wydanych w tym miesiącu jest podobny błąd polegający na tym, że błędnie została wydrukowana jedna strona.

Batman: Powrót Mrocznego Rycerza - str. 58
Batman: Biały Rycerz - str. 187

I wydawnictwo zamiast wziąć na klatę taki poważny byk i wycofać nakład, to proponuje rozwiązanie w postaci "a udostępnimy w słabej rozdzielczości w swoim sklepie dwie brakujące strony".

Szkoda gadać.

Offline JonasCrow

« Odpowiedź #1451 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 12:35:30 »
No właśnie chyba nie da się za bardzo czytać tych udostępnionych stron...

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1452 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 12:38:00 »
To trzeba poczekać na poprawny dodruk.

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #1453 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 12:55:45 »
Rozwiązanie z tyłka. Przede wszystkim w poście powinno być info kiedy poprawny dodruk i co mają zrobić osoby, które już mają swój egzemplarz. A jeśli chcieli rozwiązać to wersją elektroniczną, powinni udostępnić CAŁY KOMIKS. A weryfikacja tego kto kupił wersję fizyczną i zabeczpieczenie, żeby nie wyciekło, to już powinno być ich zmartwieniem.

No i jakieś zadośćuczynienie by się przydało. Jakiś kodzik 20-25% + darmowa dostawa w ich sklepie dla wszystkich pokrzywdzonych byłoby spoko.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1454 dnia: Pt, 15 Maj 2026, 13:23:29 »
Ja bym dał conajmniej 50% rabatu, dodatkowo udostępnił cały katalog DC Compact za darmo w wersji cyfrowej i kod na pyszne na 50 zł ::)

Błędy się zdarzają, ale mielenie całego nakładu komiksu wartego ~25 zł to chyba trochę przesada nie sądzicie? Rabat do sklepu, który może dać kilkaset złotych upustu przy dużym zamówieniu też się nie kalkuluje. A przy okazji, 25% w sklepie Egmontu to dalej bieda, spokojnie można kupić z 35-40% zniżką gdzie indziej ich komiksy.

Co do jakości udostępnionej strony, wstyd to prawda. Powinna być w wysokiej rozdzielczości, z możliwością wydrukowania i wsadzenia sobie do komiksu. 

I przypominam, że wadliwie wydrukowany komiks można reklamować o wydawcy i powinni umożliwić darmowy zwrot.