Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 187282 razy)

Rusty i 10 Gości przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #810 dnia: Pn, 09 Marzec 2026, 19:41:59 »
Z tym Garfieldem to masakra, ale zakładam, że to nie wina E, a wymóg licencjonodawcy, który zmienił się w trakcie wydawania serii.

Już to nieraz tłumaczyłem. Sprawny wydawca jest w stanie wynegocjować aby przynajmniej grzbiety były w tym samym formacie. Ja na szczęście w te garfieldy nie wchodziłem.
Poczekam aż będzie jakieś jednolite wydanie. Poza tym te trojpaki jakoś od samego początku mi się nie podobały pod względem „grzbietowym”. Brzydko to wygląda - nawet jakby wszystko bylo równo.

Online radef

« Odpowiedź #811 dnia: Pn, 09 Marzec 2026, 19:58:49 »
Już to nieraz tłumaczyłem. Sprawny wydawca jest w stanie wynegocjować aby przynajmniej grzbiety były w tym samym formacie. Ja na szczęście w te garfieldy nie wchodziłem.
Z jakiegoś powodu było 1,5 roku przerwy.
Jeśli Paramount uparł, że ma być logo Nickelodeona na grzbiecie, to logo musi być, choćby to wyglądało koszmarnie źle.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Kadet

« Odpowiedź #812 dnia: Pn, 09 Marzec 2026, 22:47:20 »

Jeśli dobrze pamiętam, raz to "tłumaczyłeś" - stwierdzając, że licencjobiorca może zmusić licencjodawcę do przyjęcia swoich warunków... Na jakiej podstawie opierasz taką tezę - nie wiem.

Jeżeli grzbiety "Garfielda" wyglądają teraz tak, jak wyglądają (a nowy wygląd jest dość szkaradny, z tym olbrzymim logo), to dość jasne jest, że nie z własnej woli Egmontu, tylko dlatego, że Nickelodeon (a konkretniej Paramount, jak pisze radef) narzucił im taki format i powiedział, że inaczej wydania nie będzie, bo nie da licencji. Najwyraźniej bardziej niż estetykę Nick ceni możliwość eksponowania swojego logo. Można jeszcze zobaczyć, że kazał też dodać znaki (R) po słowie "Garfield" na grzbiecie...

Skoro negocjacje z licencjodawcą są tak łatwe, jak mówisz, to aż nie mogę się doczekać, aż Egmont wymusi na Disneyu wznowienie pełnej wersji "Życia i czasów Sknerusa McKwacza". W końcu "sprawny wydawca byłby w stanie". Co z tego, że w USA, Skandynawii, Niemczech się nie udało... najwyraźniej nie są to sprawni wydawcy ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Castiglione

« Odpowiedź #813 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 04:24:12 »
Teraz zbieracze Garfielda będą też mieli zmianę:

Nie wiem, czy nie lepiej by wyglądało, gdyby usunąć numer tomu i zostawić samo logo Nicka, ewentualnie numer przenieść na dół, może w jakiejś mniejszej wersji.

Offline Pestak

« Odpowiedź #814 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 06:59:31 »
Jeśli dobrze pamiętam, raz to "tłumaczyłeś" - stwierdzając, że licencjobiorca może zmusić licencjodawcę do przyjęcia swoich warunków... Na jakiej podstawie opierasz taką tezę - nie wiem.

Nie zmusić ale wynegocjować. Ostatecznie takiemu licencjonodawcy nie tyle zależy na jakimś logo tylko głównie na kasie. Jeśli licenjodawca nie zgodzi się na pewne „poprawki” to licencjobiorca nie kupuje/nie przedłuża licencji i licenjodawca nie ma ani kasy ani loga. Proste. Licencjobiorca ma więc swoje argumenty. Ale do tego trzeba mieć jaja a nie stosować praktykę trzymania licenjodawcy palca prosto w dupie.

A opieram to na tym, że czasami nawet egmontowi udawało się takie rzeczy wynegocjować. Spójrzmy choćby na  Conana na twardo, gdzie Logo/Wydawca zmieniały się parę razy ale grzbiety wyglądają w miarę jednolicie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Marzec 2026, 07:01:05 wysłana przez Pestak »

Online radef

« Odpowiedź #815 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 08:17:38 »
Nie zmusić ale wynegocjować. Ostatecznie takiemu licencjonodawcy nie tyle zależy na jakimś logo tylko głównie na kasie. Jeśli licenjodawca nie zgodzi się na pewne „poprawki” to licencjobiorca nie kupuje/nie przedłuża licencji i licenjodawca nie ma ani kasy ani loga. Proste. Licencjobiorca ma więc swoje argumenty. Ale do tego trzeba mieć jaja a nie stosować praktykę trzymania licenjodawcy palca prosto w dupie.
Przecież dla takiego Paramountu czy Disneya zyski z Garfielda czy kaczek w Polsce to są promile promili. Więc patrząc na to jak wyglądała sytuacja (gigantyczna przerwa w wydaniu) jasne jest to, że po prostu nie było innej opcji. Licencjodawca uparł się i wolał stracić jakieś grosze z Polski niż zezwolić na wydanie bez loga na górnej części grzbietu.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Pestak

« Odpowiedź #816 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 08:47:24 »
skoro dla licenjodawcy kasa z Polski to jakies grosze i generalnie ma to w dupie to tym bardziej powinien mieć w dupie czy w takiej zasciankowej Polsce będzie na grzbiecie jego logo czy nie.

Offline _Paweł

« Odpowiedź #817 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 08:49:16 »
Jak plan był 100% komiksów z logo, to ktoś by premii nie dostał przez jedną małą galijską osadę świecącą się na czerwono.

Offline misiokles

« Odpowiedź #818 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 09:27:10 »
skoro dla licenjodawcy kasa z Polski to jakies grosze i generalnie ma to w dupie to tym bardziej powinien mieć w dupie czy w takiej zasciankowej Polsce będzie na grzbiecie jego logo czy nie.

Większe firmy mają to do siebie, że nie ciągną rozmów z nieskończoność o 'pierdółki' i ludziom w Ameryce nie chce się tygodniami bądź miesiącami wymieniać maili dotyczących wielkości i kształtu loga, gdyż każdą taką zmianę muszą dyskutować z prawnikami. Więc walą z mostu - ma tak być i już.

Online radef

« Odpowiedź #819 dnia: Wt, 10 Marzec 2026, 09:46:33 »
Właśnie nie rozumiesz, jak to wygląda w dużych korpo.
Jeśli z góry przyszedł prikaz, że logo ma być takie, a nie inne, to logo musi być takie, a nie inne. I są to decyzje, na które osoby faktycznie sprzedające licencje, najczęściej nie mają wpływu.
I oczywiście, być może, ale co podkreślam, być może, gdyby u nas sprzedawało się tego "Garfielda" z milion sztuk rocznie, to dałoby się pogadać z jakimś wyższym menadżerem i jakoś coś wynegocjować. Ale nikt nie będzie naginać się dla Polski, gdzie tego "Garfielda" sprzedaje się z max. 50 tysięcy rocznie.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #820 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 12:28:02 »
GDZIE ONE SOM

Offline xardas

« Odpowiedź #821 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 13:16:50 »

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #822 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 13:58:39 »
kręcą się już

« Odpowiedź #823 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 14:38:00 »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kandor

« Odpowiedź #824 dnia: Śr, 11 Marzec 2026, 15:33:10 »

Parafrazując klasyka: "Ciężka jest głowa, na której spoczywają comiesięczne zapowiedzi"😆