Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278333 razy)

Kandor, dmlakers1, Michał, Crono, Kodo i 11 Gości przegląda ten wątek.

Online nocny

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #660 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 12:04:45 »
No i w sumie nie było na co czekać ::)

Nie wiem jak wiele miesięcy nie brałem tyle ile wezmę teraz. Było na co czekać.

Jakichś wygórowanych wymagań nie mam, oczekuje chociaż jednego komiksu który chciałbym kupić. Jak ktoś nie czyta komiksów dziecięcych i superbohaterskich z XXI wieku to w ofercie Egmontu praktycznie nie ma czego szukać.

Nie czytam komiksów dziecięcych i superbohaterów a Egmont jest u mnie na drugim miejscu pod względem ilości posiadanych komiksów.
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Luty 2026, 12:08:45 wysłana przez nocny »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #661 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 12:40:10 »
Nie czytam komiksów dziecięcych i superbohaterów a Egmont jest u mnie na drugim miejscu pod względem ilości posiadanych komiksów.
U mnie jest na pierwszym (chociaż ja jednak dziecięcych i superbohaterskich trochę czytam), ale większość ma już po kilka lat od premiery, bądź jest wydawana od jakiegoś czasu i tylko uzupełniam kolejne tomy. Ale aktualnie rzadko mogę powiedzieć, żebym się jakoś super podekscytował jakąś zapowiedzią, kilka ciekawych pozycji wiem, że w tym roku wydadzą, no ale większość ich tytułów nie wywołuje we mnie specjalnych emocji. Te kilka lat temu faktycznie co miesiąc czekałem na ich zapowiedzi, ale to też po części może być kwestia, że z roku na rok coraz ciężej się ekscytować ileśsetną premierą.

Offline michał81

« Odpowiedź #662 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 12:46:21 »
Możemy Egmont powinien przestać przedstawiać zapowiedzi na panelach festiwalowych, a katalog powinien rozsyłać tylko do instytucji i firm z którymi wspopracuje i nie udostępniający go czytelnikom. Wtedy każda zapowiedź na dany miesiąc bardziej by was ekscytowała. Przecież inni wydawcy tak robią i jakoś funkcjonują na rynku.
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Luty 2026, 13:38:40 wysłana przez michał81 »

Offline eyesore

« Odpowiedź #663 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 12:47:37 »
zerkam sobie na stronę E. żeby sprawdzić czy uzupełnili okładki, a tutaj takie cudo
https://egmont.pl/Murena.-Cykl-pierwszy-Matka-101317088.html
nie zastanawiałem się nawet nad tą pozycją a teraz już trochę o tym myślę...

Offline bocik

« Odpowiedź #664 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 12:50:55 »
zerkam sobie na stronę E. żeby sprawdzić czy uzupełnili okładki, a tutaj takie cudo
https://egmont.pl/Murena.-Cykl-pierwszy-Matka-101317088.html
nie zastanawiałem się nawet nad tą pozycją a teraz już trochę o tym myślę...

też tak mam ... szlag!

Online nocny

« Odpowiedź #665 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 13:04:53 »
Murene zapowiadali już w zeszłym roku, ja sprzedałem pojedyncze tomy właśnie po to by kupić te zbiorcze. Tom 1 wygląda pięknie. W sensie okładka ;)

U mnie jest na pierwszym (chociaż ja jednak dziecięcych i superbohaterskich trochę czytam), ale większość ma już po kilka lat od premiery, bądź jest wydawana od jakiegoś czasu i tylko uzupełniam kolejne tomy. Ale aktualnie rzadko mogę powiedzieć, żebym się jakoś super podekscytował jakąś zapowiedzią, kilka ciekawych pozycji wiem, że w tym roku wydadzą, no ale większość ich tytułów nie wywołuje we mnie specjalnych emocji. Te kilka lat temu faktycznie co miesiąc czekałem na ich zapowiedzi, ale to też po części może być kwestia, że z roku na rok coraz ciężej się ekscytować ileśsetną premierą.

Ja też dużo mniej już kupuję od Egmontu niż kiedyś, właśnie dlatego napisałem, że dawno już tyle mnie pozycji nie zainteresowało jak teraz. Dużo mniej wydają frankofonów ale tę część przejęły inne wydawnictwa więc nie narzekam, wszystko się równoważy. 

Online Konrad

« Odpowiedź #666 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 16:22:04 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #667 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 16:29:24 »
Możemy Egmont powinien przestać przedstawiać zapowiedzi na panelach festiwalowych, a katalog powinien rozsyłać tylko do instytucji i firm z którymi wspopracuje i nie udostępniający go czytelnikom. Wtedy każda zapowiedź na dany miesiąc bardziej by was ekscytowała. Przecież inni wydawcy tak robią i jakoś funkcjonują na rynku.
Coś w tym może jest, aczkolwiek koniec końców i tak wyjdzie na to samo. Ja tam lubię te ich coroczne panele.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #668 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 17:24:53 »
Ten "Avengers: Zmierzch" to coś silnie wpiętego w continuity, jakiś event wynikający z szeregu innych serii, czy można czytać niezależnie?

Offline Warpath

« Odpowiedź #669 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 19:02:08 »
Na moją półkę trafią:

Przeznaczenie X: Grzechy Sinistera
Przeznaczenie X: Wolverine #02
Murena, tom 01
Pięć Krain #11
SHIELD

Fajnie się czyta takie listy zakupowe. To pokazuje jak zróżnicowane są gusta.
Dla każdego coś miłego, niekoniecznie zbieżnego.

Offline Kadet

« Odpowiedź #671 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 19:23:59 »
Chyba podałeś właśnie zapowiedzi Egmontu na kolejne lata. ;)

"We wnętrzu ziemi" i "Ląd zapomniany przez czas" były we wrześniu na slajdach z zapowiedziami na 2026 (zresztą "Tarzan" też).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #672 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 19:36:00 »
Ten "Avengers: Zmierzch" to coś silnie wpiętego w continuity, jakiś event wynikający z szeregu innych serii, czy można czytać niezależnie?
Jest to historia osadzona w alternatywnej przyszłości uniwersum Marvela, w której podstarzały Kapitan Ameryka musi zebrać starych i nowych znajomych, aby odbudować Avengers, którzy będą musieli stawić czoła jednemu z starych wrogów. Co się stało z Avengersami to jak pamiętam tam w miarę szybko się wyjaśnia (choć pod koniec jest jeszcze pewien zwrot fabularny z tym związany i jestem ciekaw ja przetłumaczą H-Day, bo ma to finalnie podwójne znaczenie i u nas się tak nie da jak w oryginale). Sam komiks wygląda świetnie pod kątem wizualnym bo odpowiada za nią Daniel Acuna. Fabularnie raczej nikogo nie zaskoczy choć jest to sprawnie napisana historia. Można śmiało czytać nie zależnie od reszty uniwersum, bo z niczym się nie wiąże, natomiast jeśli ktoś zna historię tego świata, to powinien wyłapywać jakieś nawiązania do starszych historii, bardziej na zasadzie mrugnięcia okiem.

Offline Kadet

« Odpowiedź #673 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 19:42:27 »
(choć pod koniec jest jeszcze pewien zwrot fabularny z tym związany i jestem ciekaw ja przetłumaczą H-Day, bo ma to finalnie podwójne znaczenie i u nas się tak nie da jak w oryginale)

Jeśli coś mi nie umyka, to chyba się da.

Spoiler: PokażUkryj
Dzień H: H jak herosi, H jak Hulk.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #674 dnia: Cz, 12 Luty 2026, 19:44:12 »
Dzięki Kadet, rzeczywiście się da.