Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278433 razy)

BlackoutHV i 2 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #540 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 13:16:38 »
1) Kolekcja poświęcona Batmanowi zawsze ma sens, bo im więcej Batmana, tym lepiej 8) A sam Egmont wszystkiego nie wyda, i nawet przy obecnej, bogatej ofercie (w ubiegłym roku rekordowe 41 wydań z nim, lub innymi postaciami z jego świata) na niektóre tytuły przyjdzie nam czekać wiele, wiele lat.

2) Ty wciąż nie rozumiesz, że w kolekcje nie wchodzą tylko osoby, które już zbierały podobne kolekcje, ale przede wszystkim ich targetem są nowe twarze. BiZ wystartowało w sierpniu 2021. Wtedy 13-latek nie kupował, bo nie miał kieszonkowego. W sierpniu 2026 będzie miał 18 lat, pierwszą pracę na lato i zacznie kupować, bo poprzedniej kolekcji nie miał możliwości zbierać. Pięć lat to sporo, to może być już całe pokolenie nowych zbieraczy komiksów.
Sam jestem tego przykładem. Gdy w 2016 do sprzedaży trafiła pierwsza WKKDC to akurat od kilku lat miałem przerwę w interesowaniu się tym tematem. Do komiksowego hobby wróciłem gdy kolekcji już nie było w sprzedaży (druga połowa 2019 roku), więc cała mnie ominęła.
1. Tylko jak ci pisałem to na podstawie listy tomów jaka jest tamtej kolekcji to 85% to materiał już u nas wydany, głównie przez Egmont - po co blokować slot kolekcyjny na coś takiego? Z resztą nawet jak zrobią test gdzie pierwsze cztery tomy to będzie odpowiednio Powrót Mrocznego Rycerza, Trybunał Sów i Długie Halloween, to ile osób ci to kupi? Każdy kto lubi Batmana raczej kupił te komiksy w wydaniach Egmontu.

2. I nie wiem, wątpię, żeby od 2021 roku nagle przybyło rzeszę nowych fanów, szczególnie DC, może rozbuja to DCU Gunna, mam taką nadzieję - ale tak jak MCU swego czasu mocno rozbujało u nas fanów Marvela którzy sięgali po komiksy (sam się do nich zaliczam) to DC? DCEU nie wypaliło, pokazuje to poziom oglądalności u nas i ogólnie pod względem Box Office, że DC nie było tak popularne. Ja sam sięgnąłem w 2016 roku po komiksy DC nie przez filmy DCEU, a Batmany Nolana między innymi.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kadet

« Odpowiedź #541 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 13:20:09 »
Z resztą nawet jak zrobią test gdzie pierwsze cztery tomy to będzie odpowiednio Powrót Mrocznego Rycerza, Trybunał Sów i Długie Halloween, to ile osób ci to kupi? Każdy kto lubi Batmana raczej kupił te komiksy w wydaniach Egmontu.

Nawiasem mówiąc, ja obstawiam, że są też duże szanse, że "Długie Halloween" i/albo "Powrót Mrocznego Rycerza" mogą się znaleźć w tych zapowiedzianych kolejnych rzutach DC Compact Egmontu...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Juby

« Odpowiedź #542 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 13:56:47 »
1. Tylko jak ci pisałem to na podstawie listy tomów jaka jest tamtej kolekcji to 85% to materiał już u nas wydany, głównie przez Egmont - po co blokować slot kolekcyjny na coś takiego?
A ja już ci pisałem, że to nieprawda, a nawet gdyby tak było, to większość z tych 85% jest niedostępna na rynku, więc ktoś, kto tych komiksów nie ma, będzie traktował nowe wydanie jako okazje, aby w końcu nabyć. Ale jak grochem o ścianę ::)

Zresztą nawet jak zrobią test gdzie pierwsze cztery tomy to będzie odpowiednio Powrót Mrocznego Rycerza, Trybunał Sów i Długie Halloween, to ile osób ci to kupi? Każdy kto lubi Batmana raczej kupił te komiksy w wydaniach Egmontu.
Pisać takie bzdury trzy miesiące po tym, jak kolejne wydania Strażników, Roku pierwszego i Zabójczego żartu podbiły listy sprzedażowe w DC Compact... ::) Każdy kto ich nie ma - kupi, i kupią je kompleciści, którzy kupują po 10 wydań tego samego komiksu, aby je sobie porównywać.

Wydawanie dwóch kolekcji Marvela na raz - o.k. Wydanie kolekcji z Batmanem, podczas gdy nie ma innej z nim, ani z bohaterami DC - "blokowanie slotu na coś innego" ::)

Ja sam sięgnąłem w 2016 roku po komiksy DC nie przez filmy DCEU, a Batmany Nolana między innymi.
I jak rozumiem to, że ty sięgnąłeś po komiksy DC ze względu na trylogię Nolana, która w 2016 nie była już nowością, nie udowadnia, że dzisiaj też ktoś może sięgnąć po komiksy z Batmanem ze względu na to, że po raz pierwszy w 2026 obejrzy Batmany Nolana? ::) I nie wiesz, że The Batman (2022) Matta Reeves'a był u nas dużym sukcesem, serial HBO Pingwin też, a w październiku przyszłego roku wychodzi kolejny film, więc pojawi się nowe pokolenie fanów, którzy weszliby w taką kolekcję?

Twoje myślenie o rynku jest tak ograniczone, że aż kogoś mi przypomina...

Offline michał81

« Odpowiedź #543 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 14:21:52 »
A sam Egmont wszystkiego nie wyda
Wyda, tylko nie tego rysowanego przez Kelly Jonesa (poza jakimś wymaganym minimu).

« Odpowiedź #544 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 14:46:35 »
Pisać takie bzdury trzy miesiące po tym, jak kolejne wydania Strażników, Roku pierwszego i Zabójczego żartu podbiły listy sprzedażowe w DC Compact... ::) Każdy kto ich nie ma - kupi, i kupią je kompleciści, którzy kupują po 10 wydań tego samego komiksu, aby je sobie porównywać.

Wydawanie dwóch kolekcji Marvela na raz - o.k. Wydanie kolekcji z Batmanem, podczas gdy nie ma innej z nim, ani z bohaterami DC - "blokowanie slotu na coś innego" ::)
Twoje myślenie o rynku jest tak ograniczone, że aż kogoś mi przypomina...
DC Compact odniósł taki sukces bo są relatywnie tanie - gdzie indziej dostaniesz za 15-30zł komiksy Superhero które mają taką objętość? Rok Pierwszy za 12zł to grzech nie brać, nawet jak masz już na półce DC Deluxe. Kolekcja Batmana to 54zł (albo i drożej nawet, dałem cenę z Must Have) - co dwa tygodnie, raczej stówka miesięcznie, a jednorazowo kupienie Compacta za 25zł to ciut różnica.

Ile ludzi to kompleciści czy osoby kupujące ten sam komiks w tyłu wydaniach? Sądzę, że może z parę procent, może nawet mniej.

Co do dwóch kolekcji Marvela to chyba nie przeczytałeś mojego cslekgo fragmentu o tym, że Marvel Origins to lata 60, czyli materiał który dotąd nie był wydawany na naszym rynku, i jest to coś innego niż takie Must Have. BiZ a kolekcja Batmana różni się tak naprawdę tylko tym, że ta druga jest tylko o jednej postaci - a nadal wałkowany jest okres od mniej więcej lat 70 do współczesnych.
Sociale:

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #545 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 15:02:41 »

Marvel Origins to lata 60, czyli materiał który dotąd nie był wydawany na naszym rynku, i jest to coś innego niż takie Must Have.

I z tego też powodu ten premierowy materiał, który niczego nie powiela zalega w punktach sprzedaży, a duble w postaci planety Hulka kilka dni po premierze są praktycznie nie do dostania.

« Odpowiedź #546 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 15:22:23 »

I z tego też powodu ten premierowy materiał, który niczego nie powiela zalega w punktach sprzedaży, a duble w postaci planety Hulka kilka dni po premierze są praktycznie nie do dostania.
Bo lata 60 nie są dla każdego, i większość przeciętnych czytelników którzy sięgną po to zwyczajnie odbiją się.
Tylko wiesz, WKKM było ponad 10 lat temu, jest różnica między Planetą Hulka która właśnie była tak dawno, a BiZ które dopiero co się zaraz skończy i spokojnie każdy tom można kupić na ich stronie np.
Sociale:

Offline Juby

« Odpowiedź #547 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 15:32:18 »
Wyda, tylko nie tego rysowanego przez Kelly Jonesa (poza jakimś wymaganym minimu).
A co z dalszą częścią mojego zdania, które zacytowałeś?

Wydać wyda, ale jeśli na ten rok Egmont planuje dwa tomy Nowego Gotham, a na przyszły w dwóch tomach Bruce Wayne: Murderer/Fugitive, to w 2028 mogą pociągnąć to dalej w postaci War Games, aby w 2029 ruszyć z runem Granta Morrisona, który skończą w 2030...? 2031? Co roku masa osób tutaj i na MFKiG dopytuje się o Batmana rysowanego przez Norma Breyfogle'a, a przy samym Egmoncie i tym tempie (lepszego nie będzie bo muszą wydawać też nowości) możemy na niego czekać do kolejnej dekady.

I Egmont nie pomija tylko Kelley'go Jonesa. Nie wydaje też komiksów "filmowych", tj. pominęli DC Deluxe komiksowej adaptacji filmu Burtona, jego komiksowe kontynuacje, tj. Batmna'89 i Batman'89 Echos, nie wydali The Riddler: Year One, czyli prequela The Batman Matta Reevesa. Jedno wydawnictwo mając 30-40 slotów w roku na Batmana po prostu nie jest w stanie wydać wszystkiego.

DC Compact odniósł taki sukces bo są relatywnie tanie
To tak samo, jak tomy kolekcji Hachette. Gdzie indziej dostaniesz HC po 200-400 stron za 50 zł?

Ile ludzi to kompleciści czy osoby kupujące ten sam komiks w tyłu wydaniach? Sądzę, że może z parę procent, może nawet mniej.
Fajnie, że tak sądzisz. A ja sądzę odwrotnie. I kto ma rację? ::)

BiZ a kolekcja Batmana różni się tak naprawdę tylko tym, że ta druga jest tylko o jednej postaci - a nadal wałkowany jest okres od mniej więcej lat 70 do współczesnych.
Nikogo zainteresowanego tylko Batmanem nie będzie to obchodzić. A twoje wątpliwości odnośnie doboru pierwszych tomów tej kolekcji też są irracjonalne - wróć do początku wątku o BiZ z 2021. Przeczytasz tam dokładnie takie samo pitolenie, jak twoje teraz, a kolekcja wyszła z fazy testu, później dostała przedłużenie o 20 tomów i jest dzisiaj jedną z najbardziej chwalonych przez komiksiarzy. W dodatku przywoływanie BiZ jest absurdalne, bo z dotychczas znanych tomów kolekcji Batmana ilość powtórek względem BiZ wynosi ile, jeden? Dwa?

EOT z mojej strony, bo to wątek o Egmoncie. A to czy kolekcja z Batmanem ruszy w tym roku, czy w przyszłym, czy może wcale - nie wiem, ale ja na pewno byłbym takową zainteresowany. Tak samo, jak i tą Argentyńską:

https://www.instagram.com/p/DSkr_vIEYdJ/?img_index=1
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Styczeń 2026, 15:36:48 wysłana przez Juby »

Offline jahred666

« Odpowiedź #548 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 18:12:02 »
zbiorcze Breyfoglea i Kelleya Jonesa to byłoby coś...

Online Castiglione

« Odpowiedź #549 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 20:05:07 »
Niby każdy "Rok pierwszy", "Powrót Mrocznego Rycerza" i "Zabójczy żart" ma, a jednak od lat stale się je dodrukowuje, te dodruki po czasie się wyprzedają i puszcza się kolejne. Mimo, że przynajmniej od jakichś 10 lat wszystkie są praktycznie nieprzerwanie dostępne. Więc jeżeli przez ostatnią dekadę pula odbiorców tych tytułów się nie wyczerpała, to nie zakładałbym tak z miejsca, że przez 2 tygodnie dostępności w kiosku się wyczerpie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #550 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 23:45:20 »
Niech ktoś mnie wtajemniczy i wyjaśni lore bo wypadłem z historii tego forum na rok i jak czytam poszczególne wątki to oczy przecieram z ilości tych bzdur.

Zaburzenia vs urojenie wyższościowe. Poza tym bez zmian.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline michał81

« Odpowiedź #551 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 06:50:26 »
A co z dalszą częścią mojego zdania, które zacytowałeś?
Nie da rady wydać wszystkiego na raz, bo wydaje też inne komiksy, co nie znaczy, że nie ma na to planu, a ty dzięki temu będziesz mieć pewnie kilka zaskoczeń.

A proponowana seria z tylko z komiksami Breyfogle jest straszenie dziurawa, wolę poczekać aż Egmont weźmie się za Caped Crusader i Dark Knight Detective, tylko że zrobi to po swojemu dając kompletną serie tak jak w przypadku Knightfall czy Ziemi Niczyjej.

Batmna'89 i Batman'89 Echos, czy The Riddler: Year One to są rzeczy, które ludzi interesują bo są z poza głównego uniwersum.

Offline Warpath

« Odpowiedź #552 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 11:06:08 »
Też czekam na kontynuację po Ziemi Niczyjej do Morrisona +, a następnie powrót do wcześniejszych lat, niemniej akurat Batmana to mamy przesyt na rynku. Osobiście mnie już to nieco męczy, więc z radością przyjąłem fakt, że nieco mocniej wchodzi przykładowo taki Superman z klasyki. W chwili obecnej bardziej czekam na The Man of Steel i dalsze losy z Exile / Triangle Era niż Batmany.

Offline Takesh

« Odpowiedź #553 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 11:17:34 »
Ja już dawno uzupełniłem zarówno Batmana, jak i Supermana po Kryzysie. Plus trochę przed Supka i sporo Batmana od ery O'Neila z Adamsem wzwyż. A że E nie chce tego wogóle wydać, to dla mnie głupota niepojętą. Toż to kawał historii komiksowej, jak i świetne komiksy.

Offline Juby

« Odpowiedź #554 dnia: Śr, 28 Styczeń 2026, 11:44:47 »
Nie da rady wydać wszystkiego na raz, bo wydaje też inne komiksy, co nie znaczy, że nie ma na to planu.
Napisz coś czego nie wiem... ::)
Nawet jeśli planują wydać wszystko i wydadzą wszystko z Batmanem po 1986 roku, to zajmie im to wiele, wiele lat, więc przydałaby się alternatywa, która też będzie wydawać Batmana. Ile razy mam powtarzać to samo, aby w końcu dotarło? Konkurencja przydałaby się też w temacie wyprzedanych tomów, których Egmont nie planuje już wznawiać (np. New52).

A proponowana seria z tylko z komiksami Breyfogle jest straszenie dziurawa, wolę poczekać aż Egmont weźmie się za Caped Crusader i Dark Knight Detective, tylko że zrobi to po swojemu dając kompletną serie tak jak w przypadku Knightfall czy Ziemi Niczyjej.
Komiksy z Batmanem z tamtych lat nie przedstawiały wielkich story-arc'ów, to były historie na jeden zeszyt, góra cztery. Wszystkie braki (czyli zeszyty nierysowane przez Breyfogle'a) nie byłyby odczuwalne. Jak dla mnie spokojnie mogliby to tak wydać, bo nie jestem typem, który musi mieć wszystko-wszystko, wszak ongoingi to i tak telenowele komiksów, więc im bardziej kompletne, tym bardziej nierówne / rozwodnione.

Batmna'89 i Batman'89 Echos, czy The Riddler: Year One to są rzeczy, które ludzi interesują bo są z poza głównego uniwersum.
Oł....kej? No i co, że ludzi interesują te komiksy?

A że E nie chce tego wogóle wydać, to dla mnie głupota niepojętą.
Niepojętą głupotę to właśnie sam napisałeś. Kiedy i gdzie Egmont zadeklarował, że w ogóle nie chcą tego wydać? ::) Na pewno chcą i na pewno wydadzą, tylko przy tym ile są w stanie wydawać rocznie, zajmie im to kolejnych 10 lat, może więcej.