Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278304 razy)

dmlakers1, Michał, Crono, Kodo i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline Lobo

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #525 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 16:42:44 »
Dla mnie wyjątkowo dużo dobrego Batmana na ten rok: Hush, Patterns, W świetle lamp gazowych, New Gotham i nie wymienione wyżej Gargoyle of Gotham i Pierwszy rycerz

Offline michał81

« Odpowiedź #526 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 17:38:33 »
Egmont za optymistycznie podchodzi do wydania Gargoyle of Gotham. Ostatni zeszyt zaliczył kolejną obsuwę i spadł na maj 2026 (ale tu taj chociaż jest data, a nie jak w przypadku Hush 2, bo nie wiadomo, kiedy Jim Lee narysuje ostatni zeszyt), więc zbiorczy też się przesunie.
- z planu na termin późniejszy przesunięty został nowy BATMAN NOIR... ale w sumie dziwię się, że nadal rozważają kontynuować tę inicjatywę, bo skoro DK2 zostanie wydany w DC Limited, to pozostają im do wydania już tylko Dark Victory (niedawno wydane w DC Deluxe, także bez sensu to powtarzać) i Śmierć rodziny (więc pewnie to będzie ostatni NOIR)
nie będzie jest jeszcze Gargoyle of Gotham Noir, tylko że brakuje ostatniego zeszytu ;)

chyba że się zdecydują na Batman/Elmer Fudd Special Noir
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Styczeń 2026, 17:41:52 wysłana przez michał81 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #527 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 22:44:18 »
Kojarzę, że DC wydało też "Watchmen Noir", więc mogliby to puścić jako rozwinięcie linii, a przy okazji Moore by się pewnie sprzedał.

Tak w sumie DK2 i "Dark Victory" też mogą jeszcze kiedyś wydać w tej wersji, może nie od razu po poprzedniej edycji, no i pewnie w zależności jak się sprzeda powiększony Miller w kolorze.

Ja ogólnie Batmanem się nie interesuję, ale uniwersum Millera bardzo lubię. Jeśli by tam były jakieś ciekawe dodatki, to może i bym wziął powiększoną wersję... Chociaż "Watchmen" też miałem brać, a w końcu tego nie zrobiłem.

Offline michał81

« Odpowiedź #528 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 23:03:23 »

Online dmlakers1

« Odpowiedź #529 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 11:48:07 »
Właśnie kurier FedEx dostarczył

Sorki za jakość zdjęć ale nie mam VIPa więc mogę wstawiać zdjęcia w średniej jakości.

Offline Andrzej8666

« Odpowiedź #530 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 15:06:43 »
Zapowiedzi DC:

Z interesujących mnie informacji:

- padła zapowiedź, że będą wydawać nowe serie z restartowanego Vertigo
- w tym roku rusza "Hellblazer" Milligana - będzie w 3 tomach
- potwierdzili antologię Alana Moore'a w DC Deluxe - komiks, który już dawno temu miał się ukazać, ale były chyba jakieś problemy licencyjne.
- w DC Limited wyjdą Batmany Franka Millera - DKR i DK2
- Superman Byrne'a w 4 tomach - jeden w tym roku, dwa w 2017, ostatni w 2018
- będą wznowienia "Gotham by Gaslight" w DC Deluxe
DC Compact - myślałem, że skoro linia okazała się takim sukcesem, pójdą w to mocniej. 6 tomów na rok wydaje mi się małą liczbą. W każdym razie, mam nadzieję, że drugi rzut również dobrze się sprzeda i w 2027/8 dostaniemy Marvel Compact, czy jakkolwiek mogłoby sie zwać podobne wydanie.

Mega cieszy Superman Byrne'a. Liczę na to, że pójdą z tym dalej i jeszcze w latach '20 dostaniemy przygody Supka bliżej jego Śmierci. No i, że ruszą z post-crisis Batmanem, bo tego chyba wciąż brakuje.

Wild CATS też super - ale o tym było wiadomo już wcześniej.

Pewnie wreszcie zapoznam się z linią Absolute.

DC Limited to bardzo fajne wydania, ale wolałbym coś świeżego niż oklepanego Millera

Online Crono

« Odpowiedź #531 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 21:29:17 »
Też odebrałem przesyłkę z Egmontu z tym dodatkiem do Pająka. I co? Wysłali go w kopercie bąbelkowej, bez żadnych zabezpieczeń. Efekt? Ujebany grzbiet. Kto w tym wydawnictwie pracuje ? 😡🤬

Offline Xmen

« Odpowiedź #532 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 23:14:02 »
Tłumaczenia będą takie: nie wydawnictwo odpowiada za wysyłkę tylko sklep, a ze strony sklepu Egmont.pl: nie odpowiadamy za wysyłkę bo nasz sklep obsługuje ktoś inny🤡
Nie ma co się dziwić, jak tam zmiana ceny komiksu na stronie jest "problemem który starają się rozwiązać"🤡
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #533 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 10:02:58 »
DC Compact kupuję tylko po to aby rozdzielać ciekawskim gościom zamiast HCków :D.
https://comicgang.com - internetowy katalog komiksowy.

Offline eridraven

« Odpowiedź #534 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 10:30:25 »
Też odebrałem przesyłkę z Egmontu z tym dodatkiem do Pająka. I co? Wysłali go w kopercie bąbelkowej, bez żadnych zabezpieczeń. Efekt? Ujebany grzbiet. Kto w tym wydawnictwie pracuje ? 😡🤬

Dostałem wczoraj w takiej samej formie - bez uszkodzeń.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Juby

« Odpowiedź #535 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 11:20:39 »
Juby, w połowie marca skończy się BiZ, trwało ono praktycznie pięć lat, dostaliśmy 120 tomów. Naprawdę wierzysz, że już we wrześniu Hachette będzie testowało nową kolekcję z DC? Nie za wcześnie? Osobiście obstawiam, że jasne, będzie test jakieś kolekcji komiksowej, ale nie DC - na to zdecydowanie za wcześnie, wątpię, żeby po BiZ ludzie by chcieli wchodzić w kolejną kolekcję z DC

1. To był tylko żart z tego nieobecnego, bez którego nie możesz żyć ::)
2. Skoro potrafili ruszyć z drugą kolekcją Marvela wydając od dwóch lat Marvel Origins to nie widzę przeszkód by pół roku po zakończeniu jedynej kolekcji DC ruszyć z nową kolekcją DC.

Egmont za optymistycznie podchodzi do wydania Gargoyle of Gotham. Ostatni zeszyt zaliczył kolejną obsuwę i spadł na maj 2026 (ale tu taj chociaż jest data, a nie jak w przypadku Hush 2, bo nie wiadomo, kiedy Jim Lee narysuje ostatni zeszyt), więc zbiorczy też się przesunie.
O kurde, nie wiedziałem, że znowu przesunęli Gargulca :( Byłem przekonany, że trafi do sprzedaży lada dzień (18 luty).

Info o tym, że Batman#163 nie ma daty premiery też jest mi obce. Ostatnie jakie znajduje to, że jest zaplanowany na 25 marca: https://www.batcave.com.pl/2025/11/na-ostatni-rozdzial-hush-2-trzeba-bedzie-poczekac-dluzej/

nie będzie jest jeszcze Gargoyle of Gotham Noir, tylko że brakuje ostatniego zeszytu ;)

chyba że się zdecydują na Batman/Elmer Fudd Special Noir
No to nie będzie, bo nie ma ostatniego zeszytu (a nawet jak wyjdzie w PL to w kolorze w Black Label), a Elmer Fudd to 40 stron, nie wydadzą tego w naszych NOIRach.

Offline michał81

« Odpowiedź #536 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 11:41:36 »
Info o tym, że Batman#163 nie ma daty premiery też jest mi obce. Ostatnie jakie znajduje to, że jest zaplanowany na 25 marca: https://www.batcave.com.pl/2025/11/na-ostatni-rozdzial-hush-2-trzeba-bedzie-poczekac-dluzej/
Ale to jest aktualna data? Gdzieś mi mignęło,  że chyba było znów przesunięcie, ale nie będę się upierał, to już nawet nie jest to śmieszne, co żenujace, żeby nie można było zakończyć serii. A Jim coś jeszcze przebąkiwał że chciałby wprowadzić poprawki w pierwszym zeszycie ale chyba Williams wybił mu to z głowy.

No to nie będzie, bo nie ma ostatniego zeszytu (a nawet jak wyjdzie w PL to w kolorze w Black Label), a Elmer Fudd to 40 stron, nie wydadzą tego w naszych NOIRach.
Ale już wydali taki jeden cienki Noir, tylko że był dostępny w pakiecie.

« Odpowiedź #537 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 12:03:55 »
1. To był tylko żart z tego nieobecnego, bez którego nie możesz żyć ::)
2. Skoro potrafili ruszyć z drugą kolekcją Marvela wydając od dwóch lat Marvel Origins to nie widzę przeszkód by pół roku po zakończeniu jedynej kolekcji DC ruszyć z nową kolekcją DC.
O kurde, nie wiedziałem, że znowu przesunęli Gargulca :( Byłem przekonany, że trafi do sprzedaży lada dzień (18 luty).
1. W takim razie wybacz, nie zrozumiałem, żartu. I potrafię żyć, o to się nie martw, wreszcie mogę właśnie np prowadzić normalne dyskusje o komiksach, a nie odpowiadać na bzdury i kłamstwa jego.
2. Tylko wiesz, Marvel Origins jest specyficzną kolekcją która tylko i wyłącznie skupia się na latach 60, dotąd w WKKM czy SBM i przez Egmont ten materiał był pomijany. Kolekcja Batmana to w głównej mierze ten same case co BiZ - czyli komiksy z lat 70 do współczesnych, ale tylko z Batmanem. Można więc powiedzieć, że to samo. Ile ci się znajdzie ludzi którzy 5 lat zbierali BiZ i mają 120 tomów na półce, i zdecyduje się kupić kolejną podobną kolekcję.
Zauważ, że Must Have wystartowało parę lat po zakończeniu WKKM i SBM - właśnie dlatego, że zdawali sobie sprawę, że ludzie nie kupią znów kolekcji która w głównej mierze daje komiksy z tych samych lat i z tej samej stajni. I co najważniejsze serwuje niektóre tomy które już były. Marvel Origins ma ten plus, że właśnie to są nowości w 95%.
Batman wizerunkowo jest świetną opcją - tylko właśnie Egmont, ale i w BiZ dostaliśmy dużo tomów z nim - zwyczajnie jest go na rynki tyle, że cała kolekcja poświęcona tylko i wyłącznie mu, jest moim zdaniem pozbawiona sensu.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #538 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 12:05:17 »
Ale to jest aktualna data? Gdzieś mi mignęło,  że chyba było znów przesunięcie, ale nie będę się upierał, to już nawet nie jest to śmieszne, co żenujace, żeby nie można było zakończyć serii.

Taa aktualna, ostatnie przesunięcie było ze stycznia na 25 marca. A czy Lee ogarnie ten zeszyt do tego terminu... Wszystkiego można się już po nim spodziewać, robi się to mocno żenujące.

Offline Juby

« Odpowiedź #539 dnia: Wt, 27 Styczeń 2026, 12:50:49 »
1. W takim razie wybacz, nie zrozumiałem, żartu. I potrafię żyć, o to się nie martw, wreszcie mogę właśnie np prowadzić normalne dyskusje o komiksach, a nie odpowiadać na bzdury i kłamstwa jego.
2. Tylko wiesz, Marvel Origins jest specyficzną kolekcją która tylko i wyłącznie skupia się na latach 60, dotąd w WKKM czy SBM i przez Egmont ten materiał był pomijany. Kolekcja Batmana to w głównej mierze ten same case co BiZ - czyli komiksy z lat 70 do współczesnych, ale tylko z Batmanem. Można więc powiedzieć, że to samo. Ile ci się znajdzie ludzi którzy 5 lat zbierali BiZ i mają 120 tomów na półce, i zdecyduje się kupić kolejną podobną kolekcję.
Zauważ, że Must Have wystartowało parę lat po zakończeniu WKKM i SBM - właśnie dlatego, że zdawali sobie sprawę, że ludzie nie kupią znów kolekcji która w głównej mierze daje komiksy z tych samych lat i z tej samej stajni. I co najważniejsze serwuje niektóre tomy które już były. Marvel Origins ma ten plus, że właśnie to są nowości w 95%.
Batman wizerunkowo jest świetną opcją - tylko właśnie Egmont, ale i w BiZ dostaliśmy dużo tomów z nim - zwyczajnie jest go na rynki tyle, że cała kolekcja poświęcona tylko i wyłącznie mu, jest moim zdaniem pozbawiona sensu.

1) Kolekcja poświęcona Batmanowi zawsze ma sens, bo im więcej Batmana, tym lepiej 8) A sam Egmont wszystkiego nie wyda, i nawet przy obecnej, bogatej ofercie (w ubiegłym roku rekordowe 41 wydań z nim, lub innymi postaciami z jego świata) na niektóre tytuły przyjdzie nam czekać wiele, wiele lat.

2) Ty wciąż nie rozumiesz, że w kolekcje nie wchodzą tylko osoby, które już zbierały podobne kolekcje, ale przede wszystkim ich targetem są nowe twarze. BiZ wystartowało w sierpniu 2021. Wtedy 13-latek nie kupował, bo nie miał kieszonkowego. W sierpniu 2026 będzie miał 18 lat, pierwszą pracę na lato i zacznie kupować, bo poprzedniej kolekcji nie miał możliwości zbierać. Pięć lat to sporo, to może być już całe pokolenie nowych zbieraczy komiksów.
Sam jestem tego przykładem. Gdy w 2016 do sprzedaży trafiła pierwsza WKKDC to akurat od kilku lat miałem przerwę w interesowaniu się tym tematem. Do komiksowego hobby wróciłem gdy kolekcji już nie było w sprzedaży (druga połowa 2019 roku), więc cała mnie ominęła.