Jakby czytała to byś dostał to Ostanie Halloween.
Może nie zmieściła go w kalendarzu, bo inaczej wszystkie cztery tegoroczne deluxy byłyby z Batmanem?

Ale czyta i wyda na samym początku 2027

Pierwszy tom Gotham w świetle lamp gazowych wychodzi dlatego, że ktoś powiedział redatorom Egmontu, że zaczynają od dupy strony wydawać ten Elseworld, bo od drugiego tomu Kryptonian Age (które jak wiadomo zostało przesunięte i pewnie wyjdzie z League for Justice ).
Ja to wiem. Aczkolwiek, za jakieś 40 dni możesz tutaj przeczytać inną teorię. Bo wiesz, jeśli we wrześniu Hachette jednak zdecyduje się ruszyć z kolekcją Batmana, to jej dwudziestym czwartym tomem będzie:

... więc wiadomo, że zło absolutne miało przecieki i zdecydowało się wydać ten tytuł w DC Deluxe by niszczyć konkurencję, a sami nie mają żadnego pomysłu na swój katalog)

Co do serii Batman Arkham to przytoczę słowa jednego z tłumaczy serii Batmanowych "seria Batman Arkham ma tyle fajnych tomów", po prostu Egmont wykorzystuje premierę filmu, ale nie będę zaskoczony jak za rok dostaniemy kolejny.
Ja też. I już teraz obstawiam, że we wrześniu 2027 pod premierę filmu Matta Reeves'a (o ile kolejny raz jej nie przesuną), w którym Sebastian Stan ma zagrać Harvey'a Denta, Egmont postawi na:

Jeszcze dwie uwagi ode mnie:
- z planu na termin późniejszy przesunięty został nowy BATMAN NOIR... ale w sumie dziwię się, że nadal rozważają kontynuować tę inicjatywę, bo skoro
DK2 zostanie wydany w DC Limited, to pozostają im do wydania już tylko
Dark Victory (niedawno wydane w DC Deluxe, także bez sensu to powtarzać) i
Śmierć rodziny (więc pewnie to będzie ostatni NOIR)

- w planie zabrakło ciągle nieskończonego
Husha 2, którego zapowiadano w Łodzi (czyżby odpuścili i wydadzą na spokojnie w 2027?)
Po zapowiedziach z MFKiG oraz ostatnich nagraniach z ich kanału, na celowniku do kupienia w 2026 mam naprawdę sporo:
-
Batman: Hush (DC Deluxe)
-
Gun Honey, tom 3-
Bat-Man: Pierwszy Rycerz (DC Black Label)
-
Uniwersum DC według Alana Moore'a (DC Deluxe)
-
Batman: Nowe Gotham 1-2 (postanowiłem że będę zbierał aż dojdą tymi tomami do
Husha, czyli zapewne jeszcze dwa w 2027)
-
Batman Arkham. Clayface-
Batman: Dark Patterns-
Batman: Gotham w świetle lamp gazowych (DC Deluxe)
-
Człowiek ze stali Johna Byrne'a
-
Heat Seeker, tom 2- może jeszcze to
WildC.A.T.s Jima Lee w DC Deluxe (do przemyślenia, bo jestem fanem Lee, ale cena może mnie pokonać)
To będzie ok. 12 premier i większość z nich to grube, kosztowne albumy. Oby już nie dokładali niczego fajnego