Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278432 razy)

BlackoutHV i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Łosiek

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #510 dnia: So, 24 Styczeń 2026, 21:59:05 »
Hellblazer!!! I może Moore.
Wiara nie daje odpowiedzi, tylko blokuje zadawanie pytań. - Frater Ravus

Online Castiglione

« Odpowiedź #511 dnia: So, 24 Styczeń 2026, 23:20:09 »

Podzielam tą opinię. Jeżeli ktoś z Egmont czyta proszę wziąć do serca.
Jednak większość Kinga wydaje się u nas w standardowym formacie, więc być może tym się kierowali.

Offline zombie001

« Odpowiedź #512 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 12:47:47 »
@Castiglione

Może, może... Niemniej wydawało mi się, że ta Supergirl to bardziej samodzielny projekt, bliżej jego Mister Miracle i Omega Men, które u nas wydano jednak w Deluxach :D
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Styczeń 2026, 12:51:15 wysłana przez zombie001 »
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Warpath

« Odpowiedź #513 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 12:49:02 »
Taki Mister Miracle czy Omega Men są w Deluxe. No i zakładać by można, że będzie im zależało na bardziej wypaśnym wydaniu niż Hachette, by skłonić nabywców wspomnianego do wymiany. Jest tu zatem drugie dno, które IMO powinno być wzięte pod uwagę. Ostatecznie nie jest już to premiera na rynku. Są drudzy, więc w mniej uprzywilejowanej pozycji, jako że większość chętnych prawdopodobnie już kupiła. Chcąc nie chcąc, konkurują z poprzednim wydaniem.

Może jeszcze pojawi się refleksja i zmienią, a jak nie - oby przynajmniej twarda oprawa.
Najgorszy scenariusz - miękka.

« Odpowiedź #514 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 12:56:35 »
No właśnie mam nadzieję, że będzie na twardo, bo taki Joker Tyniona IV wydali na miękko, a to komiks z podobnego okresu, i oba były jako regularna seria w oryginale wydawana, a nie jako DC Black Label...
Chociaż mają bazować na Deluxe Edition, a on w oryginale jest na twardo, więc mam nadzieję, że tak u u nas będzie.

Ale najbardziej właśnie liczę na powiększony format, inaczej nie widzę sensu wymieniać swojego egzemplarza z BiZ
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online Castiglione

« Odpowiedź #515 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 13:22:54 »
Taki Mister Miracle czy Omega Men są w Deluxe.
Tylko że one wyszły na początku, kiedy King chyba jeszcze nie był u nas taki popularny. Spekuluję tylko, ale później wszystko już szło w jednolitym formacie.

Aczkolwiek mógłby być i powiększony, nie przeszkadza mi to. Kolekcji nie kupuję, więc dylematu i tak nie mam, a po komiks tak czy inaczej raczej sięgnę, choć "Mister Miracle" mnie ostatnio zmęczył.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #516 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 14:23:30 »
Smuteczek, że w 2026 nici z Ostatniego Halloween. Zupełnie niezrozumiała przeze mnie decyzja, aby nie wydawać ostatniego rozdziału sagi Loeba-Sale'a po ostatnich DC Deluxe'ach.
Wiadomo że to prędzej czy później będzie, takie pewniki sprzedażowe zostają na gorsze czasy (chociaż: czy te obecne są takie dobre?).
Najbardziej cieszy WildCATS, Byrne  i stary Batman.
Stary Batman masz na myśli New Gotham? W sumie Egmont tak samo - komiksy z 2000 to DC Klasyka :'(

Offline michał81

« Odpowiedź #517 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 14:42:06 »
No i trafiłem z Batman Arkham. Clayface, o którym zapomnieli w Łodzi :) Trafiłem też z okładką Husha z puzzlami :) Pani Martyna chyba czyta moje wpisy. No i będzie Gotham w świetle lamp gazowych w DC Deluxe!

Smuteczek, że w 2026 nici z Ostatniego Halloween. Zupełnie niezrozumiała przeze mnie decyzja, aby nie wydawać ostatniego rozdziału sagi Loeba-Sale'a po ostatnich DC Deluxe'ach.
Jakby czytała to byś dostał to Ostanie Halloween. Pierwszy tom Gotham w świetle lamp gazowych wychodzi dlatego, że ktoś powiedział redaktorom Egmontu, że zaczynają od dupy strony wydawać ten Elseworld, bo od drugiego tomu Kryptonian Age (które jak wiadomo zostało przesunięte i pewnie wyjdzie z League for Justice). Co do serii Batman Arkham to przytoczę słowa jednego z tłumaczy serii Batmanowych "seria Batman Arkham ma tyle fajnych tomów", po prostu Egmont wykorzystuje premierę filmu, ale nie będę zaskoczony jak za rok dostaniemy kolejny.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Styczeń 2026, 15:45:19 wysłana przez michał81 »

Online amsterdream

« Odpowiedź #518 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 15:04:03 »
Te New Gotham jaki ma poziom? Bo jak dla mnie to musiałoby mieć wybitny żebym to kupił, w życiu nie widziałem komiksu z Batmanem z gorszymi rysunkami, wyglądają jak z jakiejś kreskówki z CN.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Juby

« Odpowiedź #519 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 15:12:02 »
Jakby czytała to byś dostał to Ostanie Halloween.
Może nie zmieściła go w kalendarzu, bo inaczej wszystkie cztery tegoroczne deluxy byłyby z Batmanem? ;) Ale czyta i wyda na samym początku 2027 8)

Pierwszy tom Gotham w świetle lamp gazowych wychodzi dlatego, że ktoś powiedział redatorom Egmontu, że zaczynają od dupy strony wydawać ten Elseworld, bo od drugiego tomu Kryptonian Age (które jak wiadomo zostało przesunięte i pewnie wyjdzie z League for Justice ).
Ja to wiem. Aczkolwiek, za jakieś 40 dni możesz tutaj przeczytać inną teorię. Bo wiesz, jeśli we wrześniu Hachette jednak zdecyduje się ruszyć z kolekcją Batmana, to jej dwudziestym czwartym tomem będzie:

... więc wiadomo, że zło absolutne miało przecieki i zdecydowało się wydać ten tytuł w DC Deluxe by niszczyć konkurencję, a sami nie mają żadnego pomysłu na swój katalog) ;)

Co do serii Batman Arkham to przytoczę słowa jednego z tłumaczy serii Batmanowych "seria Batman Arkham ma tyle fajnych tomów", po prostu Egmont wykorzystuje premierę filmu, ale nie będę zaskoczony jak za rok dostaniemy kolejny.
Ja też. I już teraz obstawiam, że we wrześniu 2027 pod premierę filmu Matta Reeves'a (o ile kolejny raz jej nie przesuną), w którym Sebastian Stan ma zagrać Harvey'a Denta, Egmont postawi na:

Jeszcze dwie uwagi ode mnie:
- z planu na termin późniejszy przesunięty został nowy BATMAN NOIR... ale w sumie dziwię się, że nadal rozważają kontynuować tę inicjatywę, bo skoro DK2 zostanie wydany w DC Limited, to pozostają im do wydania już tylko Dark Victory (niedawno wydane w DC Deluxe, także bez sensu to powtarzać) i Śmierć rodziny (więc pewnie to będzie ostatni NOIR)

- w planie zabrakło ciągle nieskończonego Husha 2, którego zapowiadano w Łodzi (czyżby odpuścili i wydadzą na spokojnie w 2027?)

Po zapowiedziach z MFKiG oraz ostatnich nagraniach z ich kanału, na celowniku do kupienia w 2026 mam naprawdę sporo:
- Batman: Hush (DC Deluxe)
- Gun Honey, tom 3
- Bat-Man: Pierwszy Rycerz (DC Black Label)
- Uniwersum DC według Alana Moore'a (DC Deluxe)
- Batman: Nowe Gotham 1-2 (postanowiłem że będę zbierał aż dojdą tymi tomami do Husha, czyli zapewne jeszcze dwa w 2027)
- Batman Arkham. Clayface
- Batman: Dark Patterns
- Batman: Gotham w świetle lamp gazowych (DC Deluxe)
- Człowiek ze stali Johna Byrne'a
- Heat Seeker, tom 2
- może jeszcze to WildC.A.T.s Jima Lee w DC Deluxe (do przemyślenia, bo jestem fanem Lee, ale cena może mnie pokonać)
To będzie ok. 12 premier i większość z nich to grube, kosztowne albumy. Oby już nie dokładali niczego fajnego ;D
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Styczeń 2026, 15:35:23 wysłana przez Juby »

Online Castiglione

« Odpowiedź #520 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 15:15:33 »
Te New Gotham jaki ma poziom? Bo jak dla mnie to musiałoby mieć wybitny żebym to kupił, w życiu nie widziałem komiksu z Batmanem z gorszymi rysunkami, wyglądają jak z jakiejś kreskówki z CN.
Panie, nie obrażaj pan ;D Kreskówki z CN miały fajną oryginalną kreskę (czy nawet kreski).

Spojrzałem w necie i faktycznie średnio to wygląda, ale komiks i tak nie dla mnie.

« Odpowiedź #521 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 15:43:43 »
Juby, w połowie marca skończy się BiZ, trwało ono praktycznie pięć lat, dostaliśmy 120 tomów. Naprawdę wierzysz, że już we wrześniu Hachette będzie testowało nową kolekcję z DC? Nie za wcześnie? Osobiście obstawiam, że jasne, będzie test jakieś kolekcji komiksowej, ale nie DC - na to zdecydowanie za wcześnie, wątpię, żeby po BiZ ludzie by chcieli wchodzić w kolejną kolekcję z DC, Batman to Batman jasne - ale jak już ci swego czasu pisałem, w tej kolekcji 85% to coś co już było na naszym rynku - zwyczajnie to się nie sprzeda.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #522 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 15:56:37 »
Ja tu na forum ciągle słyszałem że wszyscy chcieli Batman Detektywa, więc takiego Batman będzie tu więcej niż ciągłej akcji. Rucka dowozi scenariuszowo, choć oczywiście niektórym osobom pewnie będzie przeszkadzać postać Sashy Bordeaux.

Spojrzałem w necie i faktycznie średnio to wygląda, ale komiks i tak nie dla mnie.
Rysunki są świetne wg mnie (i pasują klimatem do opowiadanych historii), problemem może być paleta używanych kolorów, gdzie każdy zeszyt jest tworzony w dwóch kolorach np. niebieski i pomarańcz, a kolejny np. w kolorach szary i czerwień (plus odcienie, aby nadać głębi ilustracją) plus oczywiście czerń i biel, więc te komiksy mogą wydawać się monochromatyczne.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Styczeń 2026, 15:59:07 wysłana przez michał81 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #523 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 16:02:58 »
No ja oceniam po takim pobieżnym przejrzeniu, po którym głównie postacie mi się średnio podobają. Gdybym przekartkował ten komiks w księgarni, to rysunki raczej nie zachęciłyby mnie do zakupu, ale nie wykluczam, że w połączeniu ze scenariuszem wrażenie jest inne.

Offline 79ers

« Odpowiedź #524 dnia: Nd, 25 Styczeń 2026, 16:38:02 »
Stary Batman masz na myśli New Gotham?
Nie, jedynie cegłę Millera DK i DKR, niestety.