Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278353 razy)

dmlakers1, Michał, Crono i 13 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1365 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 13:45:26 »
Dobra, to teraz pytanie do wszystkich — co musiałby zapowiedzieć Egmont, żeby urwać wam cztery litery? Macie jakieś komiksy, na które czekacie od lat i dalej wierzycie, że w końcu pojawią się po polsku?...

Tylko jedyny, prawilny
- Batman Alana Granta i:
- Thor Walta Simonsona
- Dżołsi Larry'ego Hamy
- wszystko czego jeszcze nie było od Alana Moore bo jestem fanatykiem.

No może ewentualnie:
- epic Spider-Mana Rogera Sterna o ile już go zrobili
- New Teen Titans duetu Wolfman/Perez.

Do tego ale to już bez urywania niczego:
- Batman Morrisona
- Supek sprzed śmierci i po Byrnie
- Excalibur Claremonta
- Suicide Squad Ostrandera
- Hulk. X-Factor bądź Aquaman Petera Davida
- Czwarty Świat Kirby'ego
- coś tam z Batgirl bo podobno było coś świetne
- Justice League International
- omnibusy Transformers.
- Conan the Barbarian od Marvela
- Ogólnie ze dwa razy tyle to pewnie zapomniałem a bym się pewnie jarał jakbym usłyszał.

Spoza poletka się nie znam za bardzo, ale napewno coś by się nadało.
- Mind MGMT wszyscy chwalą
- Cubitusa i Marine bo miło wspominam z dziecięcych lat
- Hugo od Bedu z jakimś normalnym kurw... tłumaczeniem
- Prince Valiant
- Caddilacs & Dinosaurs
- Onward Toward Our Noble Deaths bo lubię temat a nie oddalając się od klimatów:

- nowe wydanie War Stories Ennisa
- jakieś przedruki staroci z EC Comics zwłaszcza tych Harvey'a Kurtzmana i Wally Wooda
- omnibus The 'Nam
- kompletnie nie pamiętam tytułu, ale kiedyś w latach 90-tych wydano taki mały w formacie komiks o brytyjskim żołnierzu co się nie bał i dostał zadanie wraz z sierżantem który już był absolutnie normalny i się bał zajeb...ia jakiegoś uber-nazistowskiego komandosa. Na 90% był to przedruk z angielskiej kieszonkowej serii "Commando", która istnieje do dzisiaj więc jeżeli są jakieś zbiorczaki to, to.

- Jimmy Corrigana ale to podobno miało być
- coś tam jeszcze co nie wydali Warrena Ellisa.
- Fun Home Alison Bechdel oraz American Born Chinese Gene Luen Yanga, nie wiem co to, ale kiedyś przeglądałem z ciekawości listy najlepszych nie-superhero i praktycznie na każdej się powtarzały więc bym z chęcią sprawdził.
- I Kill Giants bo mi się film bardzo podobał
- Nightly News Hickmana

Tak naprawdę ciężko cokolwiek wybrać, bo sporo tych the best już wydano w Polsce. Miałem to szczęście, że załapałem się na początek boomu na komiksy więc to co chciałem to właściwie mam i nie czekam na wznowienia Valerianów czy tam innych Superiorów.

« Odpowiedź #1366 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 14:12:35 »
Dobra, to teraz pytanie do wszystkich — co musiałby zapowiedzieć Egmont, żeby urwać wam cztery litery? Macie jakieś komiksy, na które czekacie od lat i dalej wierzycie, że w końcu pojawią się po polsku?
Z DC przede wszystkim Latarnie Geoffa Johnsa, naprawdę mnie dziwi, że nadal nie mają odwagi sięgnąć po to, przecież to byłby dla nich murowany sukces
Z Marvela przede wszystkim bym chciał więcej Marvela z pierwszej dekady tego wieku - New Avengers (idealnie teraz wychodzą wydania zbiorcze Modern Epic, mogli by bazować na nich, tak jak robią to z Milesem Moralesem), Mucha to urwała, aż się prosi, żeby Egmont to wydał właśnie w całości, ale i Dark Avengers, Young Avengers, Sentry Jenkinsa, Kapitan Ameryka Remendera czy przede wszystkim Fantastyczna Czwórka Waida
Ale i z przełomu wieku bym nie pogardził Avengers i Thunderbolts Busieka
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kadet

« Odpowiedź #1367 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 14:20:51 »
Czy ja dobrze widzę, że Egmont PORZUCIŁ Shade'a, gdy został im jeden tom do wydania??!!

Przy ostatnim wydanym tomie nie ma znaczka "OSTATNI TOM", którym oznaczają zakończone serie, więc na razie przy braku innych wiadomości bezpieczniej chyba założyć, że po prostu odroczyli wydanie ostatniej części na późniejszy termin.

Oby się na tym nie zatrzymali. Avengers Busieka i Pereza to powinien być pewniak do klasyki Marvela.

Moim zdaniem to może być ryzykowniejszy wybór, bo niektórym wyda się "zbyt archaiczne", a pokolenie TM-Semic do tego runu nie ma chyba sentymentu (co nie znaczy, że komiks sam w sobie uważam za zły). Już prędzej bym się spodziewał "New Avengers" Bendisa i powiązanych serii.

Dobra, to teraz pytanie do wszystkich — co musiałby zapowiedzieć Egmont, żeby urwać wam cztery litery? Macie jakieś komiksy, na które czekacie od lat i dalej wierzycie, że w końcu pojawią się po polsku?

Cokolwiek nie zapowie, będzie krótki okres euforii, a potem tytuł wejdzie do sprzedaży, pojawi się parę przychylnych opinii, parę głosów "nie rozumiem, o co był taki hałas", i ostatecznie zapadnie cisza (o ile nie będzie jakichś nietypowych perypetii związanych z wydaniem lub sprzedażą). Tak w zasadzie jest chyba z większością rzeczy, których ludzie domagają się na tym forum... ;)

Ze względu na zbliżający się film możemy też spodziewać się Secret Wars z 1984 roku i patrząc na politykę Egmontu, mam wrażenie, że ten tytuł może pojawić się pod koniec 2027 roku.

Patrząc na zapowiedzi filmu, spodziewałbym się nie "Tajnych wojen" z 1984 (od których niepasjonat pewnie i tak może się odbić w związku z niedzisiejszym sposobem narracji), co raczej wznowienia "Tajnych wojen" z 2015-2016 albo wydania ich w nowym formacie - bo to ta seria będzie chyba służyć za podstawę do filmu.

- jakieś przedruki staroci z EC Comics zwłaszcza tych Harvey'a Kurtzmana i Wally Wooda

Wooda już Los Kraba zapowiedział.

- Fun Home Alison Bechdel

A to już miało u nas kilka wydań, to tytuł Timofa.

Mi się marzy Pająk Slotta sprzed Marvel Now, ale to pewnie też już po ptakach skoro nie dodrukowują już samego Now i zdaje się Now 2.0.

Spider-Man to przedsięwzięcie długofalowe i chyba jeden z nielicznych bohaterów Marvela, który sprzedaje się u nas dość dobrze, by uciągnąć epiki i zbiorcze wydania grubości epików. Na razie idą starszymi epikami i serią z Moralesem, zobaczymy, co potem.

Prędzej czy później pewnie i "Brand New Day" oraz run Slotta u nas wydadzą w ramach tych grubszych wydań, może jak Marvel zrobi trochę więcej Modern Epików z tego okresu - bo na razie są tylko dwa, "Big Time" i zapowiedziany "Spider-Island". Razem te dwa zbierają numery "ASM" 648-676, a "BND" zaczyna się od "Amazing Spider-Man" 546, więc na razie dziura jest na ponad 100 numerów.

naprawdę mnie dziwi, że nadal nie mają odwagi sięgnąć po to, przecież to byłby dla nich murowany sukces

Parę lat przeglądania internetu i obserwowania działań wydawców sprawia, że z lekkim sceptycyzmem podchodzę do każdej propozycji zagorzałych fanów, którzy twierdzą "to byłby murowany sukces"... Zwykle takie deklaracje napędza uwielbienie dla danej serii (nie mówię, że niezasłużone), ale pod względem rynkowy czasem faktycznie może byłby to murowany sukces, ale czasem wcale nie taki murowany albo nawet niekoniecznie sukces. I mówię to z własnego doświadczenia, jako fan innego "murowanego sukcesu sprzedażowego", Star Wars, który już parę razy przekonał się, że w zależności od aktualnej koniunktury na rynku to może być zarówno sukces, jak i lekkie rozczarowanie pod względem sprzedażowym.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Maj 2026, 14:40:39 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Masonna

« Odpowiedź #1368 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 14:24:13 »
Nie doprowadzi. Zachodnie rynki, które od dekad są przesycone (m.in. z powodów o których piszesz) zapaści nie doświadczają. Owszem, nastąpią przetasowania, kilka wydawnictw upadnie, zmieni się oferta, nakłady, liczba tytułów - ale to nie ma w sobie nic z zapaści. Zapaść by była, gdyby czytelnik miał pieniądze i miejsce na półkach a nie miał co kupować.

No właśnie do takiej zapaści może to doprowadzić. Bo gdy "nastąpią przetasowania, kilka wydawnictw upadnie, zmieni się oferta, nakłady, liczba tytułów", może się okazać, że nie będziemy mieli co kupować. Zostanie tylko manga, komiks dziecięcy i religijny. Potem oczywiście taka luka zostałaby zapełniona, ale byłby to proces wieloletni, więc jak najbardziej może dojść to zapaści na rynku komiksowym. Ja generalnie jestem zwolennikiem poglądu sinusoidy na rynkach, więc nie wykluczam wieloletniego kryzysu. Mieliśmy hossę w latach 90-tych, za sprawą TM-Semic głównie, potem wieloletnią bessę od upadku TM-Semic do mniej więcej 2010-13 (ja osobiście za przełom uważam start WKKM). Od 2013 roku jest znowu hossa, ale nie wierzę, że będzie ona trwać w nieskończoność.

Valerian  8)

Lista życzeń, jak widać po postach przedmówców jest długa. Pod wieloma z tych pozycji bym się podpisał, a od siebie dodałbym jeszcze Tetfola, Aquamana z N52 i The New 52: Futures End.
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline michał81

« Odpowiedź #1369 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 14:26:28 »
- Hugo od Bedu z jakimś normalnym kurw... tłumaczeniem
A czy kolega sprawdzał ostatnie wydania?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1370 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 14:30:21 »
- Animal Man - Veitch/Dillon
- Doom Patrol - Rachel Pollack
- Batman - Morrison
- The Question - O'Neil/Cowan
- Starman - Robinson
- Swamp Thing - Bronze Age/Veitch/Nancy A. Collins
- Wonder Woman - Perez
- The Books of Magic
- Dead Boy Detectives
- klasyczne horrory DC: The House of Mystery/The House of Secrets
- Captain Britain - Moore/Davis/Delano
- Fantastic Four - Byrne
- Hulk - David
- Thor - Simonson
- The Tomb of Dracula
- War Stories - Ennis
- Battlefields - Ennis
- Tom Strong - kontynuacja po Moorze
- The Dreaming
- The Sandman Presents

Powiedziałbym, że klasyczni mutanci (Uncanny X-Men, New Mutants, itd.), ale już wszedłem w oryginalne omnibusy, więc w sumie mnie to nie grzeje, zresztą tak to u nas rozgrzebano, że to już chyba niemożliwe.

« Odpowiedź #1371 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 14:50:57 »
...
Wooda już Los Kraba zapowiedział.
...
A to już miało u nas kilka wydań, to tytuł Timofa.
...
Spider-Man to przedsięwzięcie długofalowe i chyba jeden z nielicznych bohaterów Marvela, który sprzedaje się u nas dość dobrze, by uciągnąć epiki i zbiorcze wydania grubości epików. Na razie idą starszymi epikami i serią z Moralesem, zobaczymy, co potem.

Wiem, że zapowiedział i kupię napewno, ale mi chodziło o linię komiksów wojennych.
...
A to nawet nie wiedziałem, szczerze mówiąc do mnie komiksy Timofa jakoś nie trafiają, trochę ich kupiłem a z tego co pamiętam na półkach zostały mi całe dwa z czego jeden to Zagubione Dziewczęta, ale sprawdzę.
...
  Tzn. absolutnie nie wykluczam, że wydadzą całego Slotta, ale to musieliby chyba powtórzyć Superriora i poczekać aż zniknie Amazing, chociaż nie wiem co tam z tego jest jeszcze dostępne. Na tę chwilę idzie aktualny Amazing, jest Morales, cofnęli się z Epikami, będzie nowe Ultimate. Nawet jak w to pójdą to zapewne kwestia wielu lat.

A czy kolega sprawdzał ostatnie wydania?

Tzn. wiem że było jakieś wznowienie czy tam nowe wydanie, pamiętam że nawet ktoś pytał tutaj o tę kwestię, ale chyba odpowiedzi nie dostał, albo jakoś ją przegapiłem więc założyłem że to po prostu wznowienie i zapomniałem o sprawie. Tam jest nowe tłumaczenie?

Offline Kadet

« Odpowiedź #1372 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 14:54:41 »
   Tzn. wiem że było jakieś wznowienie czy tam nowe wydanie, pamiętam że nawet ktoś pytał tutaj o tę kwestię, ale chyba odpowiedzi nie dostał, albo jakoś ją przegapiłem więc założyłem że to po prostu wznowienie i zapomniałem o sprawie. Tam jest nowe tłumaczenie?

Z tego, co mi wiadomo, to jest dotychczasowe tłumaczenie od Egmontu, ale zredagowane, żeby usunąć fragmenty, które wzbudzały największe oburzenie wśród fanów.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #1373 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 15:02:09 »
Z tego, co mi wiadomo, to jest dotychczasowe tłumaczenie od Egmontu, ale zredagowane, żeby usunąć fragmenty, które wzbudzały największe oburzenie wśród fanów.

Aha w takim razie

Offline Spiff

« Odpowiedź #1374 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 15:15:02 »
Dobra, to teraz pytanie do wszystkich — co musiałby zapowiedzieć Egmont, żeby urwać wam cztery litery?

Agent 327 Martina Lodewijka.
Wyszło osiem tomów zbiorczych, a ja zadowoliłbym się przynajmniej czterema pierwszymi.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1375 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 15:18:56 »
Dobra, to teraz pytanie do wszystkich — co musiałby zapowiedzieć Egmont, żeby urwać wam cztery litery?

No oczywiście że klasyczny Batman.
Czas nas zmienił, chłopaki...

« Odpowiedź #1376 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 15:22:56 »
  Tzn. absolutnie nie wykluczam, że wydadzą całego Slotta, ale to musieliby chyba powtórzyć Superriora i poczekać aż zniknie Amazing, chociaż nie wiem co tam z tego jest jeszcze dostępne. Na tę chwilę idzie aktualny Amazing, jest Morales, cofnęli się z Epikami, będzie nowe Ultimate. Nawet jak w to pójdą to zapewne kwestia wielu lat.
Tak wielu to bez przesady, Milesa pewnie skończą wraz z odejściem Bendisa od sterów, więc jeszcze 4 Epic w 2027 (który zbiera zeszyty Spider-Man #1-15 i Spider-Gwen #16-18, piąty Epic więc pewnie będzie zawierał do końca serię czyli #16-21, #234-240, później już jest seria Miles Morales: Spider-Man którą pisał Ahmed, nawet jeśli będą z tego Epici, to nie widzę, żeby Egmont wydał to.
Więc jeśli piąty Epic szybko zapowiedzą to może jeszcze w 2027 go wcisną i skończą Milesa za rok, wtedy by się zwolnił slot z Pajączkiem i by mogli pójść ze Slottem i Brand New Day
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1377 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 15:25:11 »
wtedy by się zwolnił slot z Pajączkiem i by mogli pójść ze Slottem i Brand New Day

Tylko nie to ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

« Odpowiedź #1378 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 15:34:57 »
Tak wielu to bez przesady, Milesa pewnie skończą wraz z odejściem Bendisa od sterów, więc jeszcze 4 Epic w 2027 (który zbiera zeszyty Spider-Man #1-15 i Spider-Gwen #16-18, piąty Epic więc pewnie będzie zawierał do końca serię czyli #16-21, #234-240, później już jest seria Miles Morales: Spider-Man którą pisał Ahmed, nawet jeśli będą z tego Epici, to nie widzę, żeby Egmont wydał to.
Więc jeśli piąty Epic szybko zapowiedzą to może jeszcze w 2027 go wcisną i skończą Milesa za rok, wtedy by się zwolnił slot z Pajączkiem i by mogli pójść ze Slottem i Brand New Day

Jak pokazuje katalog i w sumie ten poprzedni też to czasy wciskania się skończyły, raczej wchodzimy w Erę Spowolnienia™. Chociaż mnie i tak najbardziej Mucha rozwala, właśnie się patrzę na Astro City na półce i śmiać mi się chce a oni jeszcze Powers zapowiedzieli, chyba na emeryturze zacznę lekturę obydwu serii jak już będą wszystkie tomy.

EDIT
No tak zapomniałem oczywiście o Fantomie. Kurde kochałem za dzieciaka tę serię od Tm-Semic lubię nawet te filmidło z Billy Zanem.
EDIT EDIT
A to już do Lain. Dredd - Ameryka, jakoś to pominąłem bo uznałem że Kompletne Akta na początek wystarczą, ale opinie zbyt dobre żeby zignorować a Akta kompletnie mnie wkręciły w temat. To chyba jedyny komiks, który pominąłem a chciałbym naprawdę mieć, inne jeżeli były to po długich polowaniach udawało mi się zdobyć za stosunkowo rozsądną cenę.
DÓŁ
Ale oni tak oznaczają serie, które Egmont kończy fizycznie a nie które rzeczywiście się już skończyły w oryginale. Na 99,9% ten Shade będzie, też czekam zresztą.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Maj 2026, 16:14:42 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #1379 dnia: Nd, 10 Maj 2026, 16:09:02 »
Przy ostatnim wydanym tomie nie ma znaczka "OSTATNI TOM", którym oznaczają zakończone serie, więc na razie przy braku innych wiadomości bezpieczniej chyba założyć, że po prostu odroczyli wydanie ostatniej części na późniejszy termin.

A po co mieliby kłamać skoro to nie jest ostatni tom? Nie stanie się nim, bo tak napisze Egmont. Wyjaśnienie zupełnie bez związku.