Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 457044 razy)

adamarluk, Castiglione, Lobo (+ 1 Ukrytych) i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Brzon

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #3000 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 09:44:44 »
Co do Killing Joke DC Limited to rozumiem, że nie będzie to wydanie w 2 wersjach kolorystycznych?

Właśnie takie wydanie bym przyjął najchętniej i pamiętam, że w oryginale wydano coś takiego, właśnie w slipcase. Szczegółów nie podano, więc może może..

Offline elesshar

« Odpowiedź #3001 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 09:54:59 »
To wydanie chyba bazuje na wersji Absolute, więc jak najbardziej powinny być dwie wersje kolorystyczne + jakieś inne dodatki autorstwa Bollanda. Szkoda, że tak mały nakład, bo znając sklep Egmontu złapanie tego wydania będzie graniczyło z cudem.

Offline stab

« Odpowiedź #3002 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 10:44:01 »
W ogóle nie wiem po co ta "limitowatość" w tych wydaniach. w Stanach są normalnie dodruki wydań Absolute

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #3003 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 10:56:07 »
Egmont rozpoczął wydawanie serii DC Compact Comics to w przyszłym roku pora na DC Finest.
Jak myślicie?

Offline Kandor

« Odpowiedź #3004 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 10:57:33 »
Jaki piąty ?
Dokładnie. NIE MA piątego i nie będzie bo być nie może. To 4 tomy na twardo, na cienkim offsecie, z obwolutami ale w zwykłym formacie (to nie omnibusy). Podobnie wydają komiksy Kurta Busieka z Supermanem (papier inny). To cały run Byrne'a. Kontynuacja to "Exile" (omnibus), a teraz (połowa 2026) wyjdzie w USA omnibus z Brainiackiem w tytule. Potem już są omnibusy z Triangle Era.

Online Castiglione

« Odpowiedź #3005 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 10:59:05 »
Egmont rozpoczął wydawanie serii DC Compact Comics to w przyszłym roku pora na DC Finest.
Jak myślicie?

Jak dla mnie to kwestie raczej niezwiązane ze sobą.

Offline Kandor

« Odpowiedź #3006 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 11:10:27 »
Jak myślicie?
Nie. Tzn. ja bym chciał bo zbieram i mam WSZYSTKO z tej serii😄 Ale nie, nie będzie. Z wielu powodów. Np. co byś tam wydał? Tak aby się sprzedało u nas? Batman? No to wydadzą jednego Batmana czy dwa rocznie. To jednak nie będzie taka inicjatywa jak w USA. Cena i format(papier i oprawa)? Nie ośmielą się wydać tego w takim formacie ekonomicznym jak w USA (a i tak będzie drogo), wydzą na twardo to będzie cegła 600 stron. Poza tym w USA DC robi teraz swego rodzaju promocję, ich ceny nie przetrwają długo (Epiki Marvela podrożały). Poza tym też bym się nie cieszył na to nasze Compact bo ja mam sporo z USA i każdy dostałem za niecałe 32 zł a u nas cena okładkowa Watchmen to już 60 zł. Plus jest taki że egzemplarze z USA tych wydań przychodzą z wadami (np. poszarpane grzbiety) a u nas dostaniesz albo dobry egzemplarz albo będziesz w sklepie wymieniać do woli.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Wrzesień 2025, 11:14:14 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #3007 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 11:11:40 »
Jak dla mnie to kwestie raczej niezwiązane ze sobą.
Dokładnie. To serie zupełnie innego rodzaju, o innym "przeznaczeniu rynkowym".

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3008 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 11:47:49 »
Tylko, że w Compact na polskim rynku nie będzie żadnych nowości. Gdzie więc mają trafiać te nowości? Tylko do ekskluzywnych wydań? Compact i Finest nie powinny ze sobą konkurować tylko się uzupełniać.

Batman returns
his books to the library

Offline Juby

« Odpowiedź #3009 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 12:29:58 »
Szkoda, że tak mały nakład, bo znając sklep Egmontu złapanie tego wydania będzie graniczyło z cudem.
Najgorzej, że u nas w cebulandii jak tylko padło wczoraj info, że będzie tak mały nakład, to Janusze na bank już szykują myszki i klawiatury, aby jak najszybciej kupić więcej sztuk i wystawić je 2-3 razy drożej.

Dlatego jak cena będzie fajna i się uda, to się uda. Jak nie - trudno, i tak mam 3 inne wydania w kolekcji.

Offline xanar

« Odpowiedź #3010 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 12:30:09 »
Widzę, ze w tym kraju nie da się zrobić jakiegoś normalnego preodrera z jakimś deadlinem, na te wydania limitowane, tylko mamy 250 sztuk i jak się nie załapiecie to nie dostaniecie - największe wydawnictwo w Polsce, śmiech na sali.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline komiks

« Odpowiedź #3011 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 13:12:41 »
Przecież dopiero co wydali limitowaną Broń X i wszyscy wiemy jak się skończyło.
W ramach przeprosin, Egmont wydał inne wydanie Broni X.

Wczoraj przyznali, że sprzedaż pakietu Batman: Knightfall z etui (na długo po premierze), to był błąd.

No i teraz wychodzą z pomysłem 250 sztuk (sic!) Zabójczego żartu.
Zgadnijcie, co się stanie?

Czy oni nie potrafią uczyć się na błędach?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #3012 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 13:15:48 »
Czy ja dobrze rozumiem, że oni zamierzają się tak wlec z tym Vertigo i w sumie nic nowego nie będzie? Jeden tom Shade'a, jeden Sandman Mystery Theatre? Meh.

Online Castiglione

« Odpowiedź #3013 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 13:22:01 »
Tylko, że w Compact na polskim rynku nie będzie żadnych nowości. Gdzie więc mają trafiać te nowości? Tylko do ekskluzywnych wydań? Compact i Finest nie powinny ze sobą konkurować tylko się uzupełniać.
Raczej nie chodzi o to, że by konkurowały, tylko że Egmont nazbyt nie wchodzi w DC spoza wielkiej trójki i ewentualnie JL. Finest to tak jakby odpowiednik Epików, sądzę, że gdyby się na nie zdecydowali, to w takim samym standardzie, jak wydają te drugie, zależy czy uznajemy to za wydanie ekskluzywne.

Przecież dopiero co wydali limitowaną Broń X i wszyscy wiemy jak się skończyło.
W ramach przeprosin, Egmont wydał inne wydanie Broni X.

Wczoraj przyznali, że sprzedaż pakietu Batman: Knightfall z etui (na długo po premierze), to był błąd.

No i teraz wychodzą z pomysłem 250 sztuk (sic!) Zabójczego żartu.
Zgadnijcie, co się stanie?

Czy oni nie potrafią uczyć się na błędach?
Nie pamiętam dokładnie tego fragmentu, ale to nie było powiedziane tak, że sam komiks będzie mieć większy nakład, a 250 szt. to będzie tylko wersja ze splipcasem?

Skończyło się w sumie tak, jak bym się spodziewał, że będą się kończyć wydania limitowane. Nie wiem, czy to nowe było w ramach przeprosin.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Wrzesień 2025, 13:25:38 wysłana przez Castiglione »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3014 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 13:25:13 »
Te 250 będzie w etui a nakład bez będzie wyższy.
Czas nas zmienił, chłopaki...