Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 419407 razy)

carnivale, jasiu1978 i 4 Gości przegląda ten wątek.

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1830 dnia: Pt, 06 Czerwiec 2025, 22:41:39 »
  Odpuść i tak już wszystkie tematy o kolekcjach muszę mijać szerokim łukiem, teraz tutaj się zaczyna. Zaklej taśmą pakową jak Cię tak razi i zapomnijmy o temacie.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1831 dnia: Pt, 06 Czerwiec 2025, 22:46:17 »
Dla mnie już temat skończony, ale tu aż się prosiło o taką ripostę:) A ty jak nie lubisz dyskutować to może w ogóle całe forum powinieneś omijać? Nie odpowiadaj - odpuść

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1832 dnia: Pt, 06 Czerwiec 2025, 23:10:22 »
Zapewne nie lubi dyskutować z idiotami.

« Odpowiedź #1833 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 00:34:42 »
   Nie chodzi o dyskusję, niespecjalnie często się w nie wdaję, raczej wchodzę, żeby przeczytać coś ciekawego. Kolekcje to żerowisko Bazyliszka, a on z sensem coś napisze tylko jak ma jakiś wyjątkowo słaby dzień, więc omijam z reguły to miejsce. Weszły zapowiedzi na sierpień i zamiast zobaczyć jakąś polecajkę od kogoś bardziej zorientowanego, to muszę przewijać trzy strony, jakichś dziwnych pretensji. Weź pod uwagę, że nie wszyscy są tak zajebiście stabilni i rozsądni jak twa skromna osoba, jeżeli choćby jeden dzieciak pozytywnie zareagował na ostrzeżenie, to chyba było warto?

Offline Pestak

« Odpowiedź #1834 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 05:28:30 »
Skoro wydawca tak troszczy się o potencjalnych samobójców to może po prostu wogole powinien zrezygnować z wydania komiksu przedstawiającego taką drastyczną scenę (w szczególności że ten konkretny to żadne arcydzieło). Taki Disney tak robi przecież. Nie wznawiają komiksów ktore ich zdaniem urażają np. czarnych(vide niektóre komiksy Rossy). Marvel też nie chce wydawać starego Punishera ze względu na brutalność głównego bohatera.

Ps. Możecie przekazać Castiglione że ja mam tak samo, a więc niech nie liczy na moją odpowiedź na jego zaczepkę.

Offline sokratesik

« Odpowiedź #1835 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 08:56:12 »
Temat jest dla mnie zakończony, co nie przeszkadza mi pisać dalej o nim kolejne posty.
Dobrze, że dają takie ostrzeżenia, bo czytelnicy komiksów bywają wewnętrznie sprzeczni ;)

Offline WeaponX

« Odpowiedź #1836 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 10:28:18 »
Znamy już komiksowe zapowiedzi od wydawnictwa Egmont na sierpień 2025 roku.

https://filmozercy.com/wpis/zapowiedzi-na-sierpien-2025-roku-od-egmontu-punisher-pingwin-spider-man-i-inne

Ja biore Punisher Max, Batmana, Usagiego i Przedwiecznych. O ile nie zapomne, bo na gildia.pl ciężko śledzić co kiedy eychodzi i nie ma możliwości zapisania koszyka

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1837 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 10:31:11 »
Ale wreszcie jest sensowny wniosek, tj. nie sensowny, ale zgodny ze spotykaną myślą odnośnie spraw społeczno-politycznych - coś może być szkodliwe to zakazać dostępu.

@Pestak jak napisałeś ile komiksów przeczytałeś, to ktoś Ci wyliczył, że musisz być w wieku senioralnym, a nawet jeśli nie jesteś, to ewidentne już nie odczuwasz wstydu mówiąc/pisząc to co na poprzednich stronach... Komiksy faktycznie zdają się być szkodliwe dla szarych komórek, ale że ostrzeżenie byłoby na pokaz, to od razu powinno się zakazać!

« Odpowiedź #1838 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 12:22:27 »
Hehe, no pewnie, lepiej w ogóle nie wydać tego i problem z głowy  ;D Bosz, myślenie po najniższej linii oporu.
I wiesz drogi Pestak dlaczego w Usagim nie ma takiego znaczka? Ponieważ jak już masz tam pokazane samobójstwa to są to seppuku - japońskie rytualne samobójstwo, coś co jest związane z kulturą Japonii.
Z tego samego powodu w podręczniku od historii nie ma ostrzeżenia, że będziemy czytać o zabójstwie miliardów ludzi.
Bo to jest historia, to się działo w rzeczywistości, i każdy czytelnik sięgając po książkę od historii, lub komiks który jest osadzony w jakiś realiach może spodziewać się takich treści.  To tak jakby w Medalionach Nałkowskiej, dziwić się, że masz tam opisy z obozów koncentracyjnych.
Ale cóż widzę Pestak, że to dla ciebie ciężkie do zrozumienia. Ale hej, czego ja oczekuję od narcyza.
Nie powiem, rozbawiłeś mnie tym tekstem, że skoro się troszczą tak o nich to nie powinni w ogóle tego wydać. Oj jakie myślenie po najniższej linii oporu, bo przecież hej, po co właśnie kompromis jaki zastosowali? Najeloeik zakazać, nie wydać, i problem z głowy! Prawda? Prawda...?
Pogrążasz się z każdym wpisem co raz bardziej, nie sądziłem, że to możliwe, ale jednak możliwe.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Kadet

« Odpowiedź #1839 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 12:35:09 »
Wayne_collector, tak jak pisałem wcześniej - głęboki oddech, krok w tył i czasem lepiej dać sobie spokój.

"Dni demonów" są związane z kulturą Japonii tak samo, jak "Usagi". Słabo więc wypada argumentacja, że w "Dniach" potrzebna jest notka, a w "Usagim" już niekoniecznie. Stąd wcześniej w tym wątku proponowałem, żeby dodać ostrzeżenie też w albumach "Usagiego", które zawierają sceny seppuku. Czy Egmont tak zrobi? Ich decyzja (i może jeszcze jakieś kwestie licencyjne).

Niemniej to, czy takie ostrzeżenie pojawi się w "UY", czy nie, nie ma wpływu na to, że fajnie, że jest w "Dniach demonów".

A teraz może zakończmy już naprawdę tę dyskusję i pomówmy o zapowiedziach sierpniowych. Bardzo cieszę się z Usagiego; to wielkie "E" na okładce może być wymogiem licencyjnym, bo tak czasem działa ta machina (tak samo kiedyś na "ŻiCSM" trzeba było dodać ten znaczek z buźką Sknerusa). Cieszę się, że idą z gazem z nowymi albumami "LL" - po "Arce Bzika" zostanie chyba tylko jeden, najnowszy - "Kowboj pod ciśnieniem", ale on niedawno wyszedł we Francji, więc na niego może jeszcze chwilę poczekamy. W każdym razie będziemy z serią niemal na bieżąco. I nie wiem, czy zauważyliście, że okładka "Idefiksa" to nawiązanie do okładki "Wielkiego rowu" Uderzo ;)

Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #1840 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 12:41:25 »
Czasem może i tak, po prostu ciężko mi jak widzę osoby o tak znikomej empatii. Ale życie, dużo takich ludzi jest niestety.
A co do zapowiedzi na sierpień to dobry miesiąc, biorę kolejny tom No Man's Land, All Star Supermana (no wreszcie, szkoda tylko, że Egmont skopał i nid wyda go w lipcu na film), Przedwiecznych, Pingwina i Venoma
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline death_bird

« Odpowiedź #1841 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 12:42:01 »
Hehe, no pewnie, lepiej w ogóle nie wydać tego i problem z głowy  ;D Bosz, myślenie po najniższej linii oporu.
I wiesz drogi Pestak dlaczego w Usagim nie ma takiego znaczka? Ponieważ jak już masz tam pokazane samobójstwa to są to seppuku - japońskie rytualne samobójstwo, coś co jest związane z kulturą Japonii.

Głupiej już naprawdę się nie dało.

Biorę "Ziemia Niczyja" i "Skarga...".
Generalnie z tego co widzę z biegiem czasu samoograniczanie przychodzi coraz łatwiej.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online bababatman

« Odpowiedź #1842 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 12:57:16 »
@wayne nie reaguj. Zgadzam się z twoimi argumentami, ale uwierz mi, że będzie ci łatwiej ignorując takie osoby i ich wpisy. Odpisując na te komentarze tylko napędzasz te osoby.

Zmieniając temat - ten Punisher Max trzyma poziom pierwszych pięciu tomów? 

Offline Kandor

« Odpowiedź #1843 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 13:13:11 »
Wayne, taka drobna uwaga: po linii najmniejszego oporu 😃

Offline Juby

« Odpowiedź #1844 dnia: So, 07 Czerwiec 2025, 13:22:27 »
Wydanie Ziemi Niczyjej jest oparte na omnibusie, wiele razy to tłumaczyłem. @Juby nieźle cie pogrzało, że zaprzeczasz słowom tłumaczą, który wie z jakim materiałami pracuje.
Tłumaczyć mogą sobie z czego tam chcą. Polskie wydanie jest oparte na 7-tomowym wydaniu USA, co widać od Wstrząsów wtórnych i nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Jeśli jest inaczej, z chęcią wysłucham skąd moja zdolność do prekognicji. Wytłumacz jak przewidziałem każdy zeszyt, który będzie zawarty w szóstym tomie na 5 m-cy przed jego zapowiedzią.