Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 417490 razy)

Adolf i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #870 dnia: So, 22 Luty 2025, 17:19:43 »
Też podoba mi się opcja Daredevil (dosyć realne) i X-Men (byłoby fajnie, ale...).

Jeśli Daredevil to w tempie 1 tom rocznie.
Bo?

Offline Cringer

« Odpowiedź #871 dnia: So, 22 Luty 2025, 17:32:04 »
Problem z Epikami Star Wars jest taki, że wiele osób, które byłoby nimi zainteresowane, kupiło kolekcję SW od DeAgostini, kiedy wychodziła.
Zgadzam się z tym co napisałeś, dodam jedynie że kolekcja Deagostini sama w sobie też miała tzw "duble". Znajdowały się tam komiksy wydane wcześniej przez Egmont i Amber. Zresztą mam wrażenie że Egmont też szczęścia do Legend to nie miał. Star Wars komiks chyba jakoś super się nie sprzedawał. "Star Wars Legendy" uwaliło Deagostini ze swoja kolekcją. Za to Star Warse Marvela im się świetnie sprzedają.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #872 dnia: So, 22 Luty 2025, 17:44:59 »
Też podoba mi się opcja Daredevil (dosyć realne) i X-Men (byłoby fajnie, ale...).
Bo?

Bo wydaje mi się, że popularność postaci podobna jak Wolverine. A jego E wydaje 1 tom rocznie.
Jak jestem fanem Daredevila, więc jakby chcieli wydawać więcej to dla mnie super.

Offline Kadet

« Odpowiedź #873 dnia: So, 22 Luty 2025, 17:46:19 »
Zresztą mam wrażenie że Egmont też szczęścia do Legend to nie miał. Star Wars komiks chyba jakoś super się nie sprzedawał. "Star Wars Legendy" uwaliło Deagostini ze swoja kolekcją. Za to Star Warse Marvela im się świetnie sprzedają.

To też kwestia wielu czynników; pamiętam faktycznie, że częstotliwość starego SWK spadła, ale ostateczne zaprzestanie wydawania miało chyba związek z wykupieniem SW przez Disneya - zabrało trochę czasu, zanim udało się wznowić tytuł już z nowymi komiksami Marvela.

Pamiętam też, że na jednym z konwentów Jacek Drewnowski mówił, że "Przebudzenie Mocy" nie przyniosło takiego wzrostu sprzedaży komiksów SW, na jaki liczyli; z drugiej strony "Mandalorianin" miał chyba znacznie lepszy efekt i to po części dzięki niemu te nowe albumowe Marvele zaczęły dobrze się sprzedawać. Czasem trudno przewidzieć z wyprzedzeniem, co jak zadziała.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #874 dnia: So, 22 Luty 2025, 18:32:31 »
Bo wydaje mi się, że popularność postaci podobna jak Wolverine. A jego E wydaje 1 tom rocznie.
Jak jestem fanem Daredevila
No to jak jesteś fanem postaci to chyba powinieneś zauważyć, że od czasów Bendisa mamy ciągłość w Daredevilu, lecą z każdym kolejnym runem jego, wydali nawet tom 0 który jest przed Bendisem - jakby popularność była u niego taka jak Logana to by im Bendisy zalegały na magazynach tak jak Wolverine Aarona - który co wyprzedaż Egmontu jest -60% bo nikt tego nie chce od nich kupić  ;D
A jakoś DD dostał dodruk brakujących tomów i nadal czekają niektórzy na dodruk 3 tomu który nie jest aktualnie dostępny.
Gdyby DD był tak samo popularny co Wolverine to by Egmont po Bendisie dawno przestał go wydawać, a jakoś potem bez problemu wydali wiele cegieł grubych Waida, Soule'a a teraz zaczynają Zdarsky'ego (i to miesiąc po ostatnim tomie Soule'a przypominam!)
« Ostatnia zmiana: So, 22 Luty 2025, 18:34:41 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #875 dnia: So, 22 Luty 2025, 18:51:34 »
Chętnie zobaczyłbym epici Daredevila. Po wydaniu wszystkich tomów sprzed v2 mogliby się cofnąć do tomów Millera i wydać je z porządnymi materiałami Z modern epików Avengersi Bendisa to powinien być pewniak. Seria, która przez lata była najważniejsza w całym Marvelu i kształtowała uniwersum, a przy tym trzymała poziom (aż do Siege włącznie, po resecie numeracji ciężko mi się to czytało). Po drodze genialne Dark Avengers, które w głowie traktuje jako sequel niedawno wydanych Thunderbolts - może to jakiś trop wskazujący właśnie na ten kierunek. Pająk po runie JMS to bezpieczny wybór, fani po latach współczesnego ASM polubili się z tymi komiksami (dla mnie od przejęcia przez Slotta w okolicach 648 aż do Superiora poziom jest wysoki, nic ambitnego, ale dużo frajdy z lektury miałem), nie trzeba będzie za szybko myśleć o tym, co dalej, bo to kilkanaście tomów. Klasyczny pająk powinien się (gdy będą materiały) cofnąć co najmniej do początków runu Sterna, bo tam sięgają jeszcze macki nostalgii. Wiadomo, nie było za dużo jego zeszytów w semikach, ale sam Władca murów i Hobgoblin napędzą sprzedaż.

Ciekawe czy Egmont patrząc na Dooma i multiwersum jako tematy przewodnie MCU myśli o nowej edycji Avengers Hickmana. Poprzedniej się już nie skompletuje jako nówek, a dodruków nie planują. Przy okazji zauważyłem, że 18 maja wybije 10 lat od powrotu Egmontu do wydawania Marvela. Zleciało, nie ma co. Można pomyśleć o jakimś podsumowaniu, ja nie mam wystarczającej wiedzy, ale liczę, że ktoś się o nie pokusi (niech ktoś, klasyka internetu xD).

Offline Kvothe

« Odpowiedź #876 dnia: So, 22 Luty 2025, 18:59:32 »
No i? My tu rozmawiamy o Epic Collection, czyli o starszych komiksach. Pajączek jest najbardziej popularną postacią marvela, a E wydaje 2 czasami 3 tomy rocznie. A te starsze może kiedyś ruszy, może nie.
Ale ok, pewnie macie rację i jeśli to będzie DD to można liczyć na 2 tomy rocznie, bo slot po Punisherze się zwolnił.

DD w Epic to 21 tomów, więc pytanie jak to zacząć? Pewnie od środka czyli run Ann Nocenti, bo to #234.

« Odpowiedź #877 dnia: So, 22 Luty 2025, 19:18:37 »
Pająk po runie JMS to bezpieczny wybór, fani po latach współczesnego ASM polubili się z tymi komiksami
Dokładnie, bezpieczny i przede wszystkim są wydania zbiorcze więc Egmont nie musiałby nawet kombinować z własnymi składakami. Brand New Day - The Complete Collection Vol 1-4
New Ways to Live
The Gauntlet - The Complete Collection Vol 1-2
Big Time - The Complete Collection Vol 1-4
To jest cała masa materiału, niektóre rzeczy świetne, niektóre dobre, niektóre średnie. Ale dało by to nam na lata dużo materiału z Pajączkiem z XXI wieku uzupełniło porządnie lukę pomiędzy JMSa a Slottem z Marvel Now. Zważywszy, że zaraz jedynym Amazingiem z tego wieku będzie ten Wellsa który no jest lekko mówiąc tragiczny, to pójście w te wydania zbiorcze było by czymś moim zdaniem wskazanym i świetnym.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Luty 2025, 19:20:23 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Saruman

« Odpowiedź #878 dnia: So, 22 Luty 2025, 19:18:51 »
Ciekawe czy Egmont patrząc na Dooma i multiwersum jako tematy przewodnie MCU myśli o nowej edycji Avengers Hickmana. Poprzedniej się już nie skompletuje jako nówek, a dodruków nie planują.

Mogliby się pokusić o reedycję na twardo.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #879 dnia: So, 22 Luty 2025, 19:23:29 »
Tylko że epici Daredevila są słabe tj. prawie wszystko co dobre zostało już wydane albo zapowiedziane. Tak naprawdę brakuje może z trzech/czterech pozycji: End of Days, Redemption, kilku zeszytów Dennisa O'Neila, no i może Father.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #880 dnia: So, 22 Luty 2025, 20:29:09 »
@UP
"Father" mówisz? Hmmm... ja jestem za.

To zabrzmiało jakby to duch Bazyla przez chwilę nawiedził Alicję  ;)

I prawidłowo. ;) Jak już wspomniano - Saga Mrocznej Fenix miała u nas na razie 3 wydania: TM Semic, Mandragora i Hachette. Ja bym nie przekreślał wydania czwartego w Punktach Zwrotnych, tylko osobiście uważam, że dadzą ją na sam koniec serii, czyli po Age of X. A do tego czasu jeszcze ze 2-3 lata przez które może wiele się wydarzyć.

I jak pisano wyżej. Najpierw Egmont sam z siebie decyduje się na wydawanie Punktów Zwrotnych, a potem mówi, że teraz ciężko ugryźć Epiki (np. z X-Men). Trochę to niepoważnie brzmi.
Ja bym najbardziej chciał tego Thora Gillena, ale żeby Siege wyszło oddzielnie jeśli coś takiego dostaniemy. Żeby nie było jak z "Shadowlandem". ) - "Siege" Egmont mógłby połączyć z "Avengers Prime", jak "Imperatyw Thanosa" złączyli z Annihilatorami. No i Dark Avengers, bo po Thunderbolts, to byłby logiczny ruch. Wobec nowego filmu z Kapitanem Ameryką uważam, że błędem było niewydanie serii z Samem Willsonem przy okazji Tajnego Imperium.

Offline Cringer

« Odpowiedź #881 dnia: So, 22 Luty 2025, 20:49:30 »
To też kwestia wielu czynników; pamiętam faktycznie, że częstotliwość starego SWK spadła, ale ostateczne zaprzestanie wydawania miało chyba związek z wykupieniem SW przez Disneya - zabrało trochę czasu, zanim udało się wznowić tytuł już z nowymi komiksami Marvela.
Masz oczywiście rację. Był jeszcze magazyn Gwiezdne Wojny komiks :) co padł po 11 numerach.
Wychodzi na to że te Legendy to ruletka dla Egmontu.

Offline deFranco

« Odpowiedź #882 dnia: So, 22 Luty 2025, 20:52:17 »
Ja tylko na chwilę w kwestii formalnej
Epici
epici
epici
Ludzie, postarajcie się pisać to poprawnie, epiki, bo strasznie kłuje w oczy podczas czytania.
W dopełniaczu, pod wpływem końcówki -i głoska |k| ulega zmiękczeniu i powstaje |ki|. W takiej sytuacji
musimy zamienić (w pisowni) c na k, ponieważ w innym wypadku formy dopełniacza tych nazw wymawialibyśmy: z |ć|, nie zaś z |ki|.

Każdy porządny Bazyl powinien świecić przykładem. Więc:
Epiki

Dziękuję.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline parsom

« Odpowiedź #883 dnia: So, 22 Luty 2025, 21:03:32 »
Epika to wiem, ale epiki to jakiś nowotwór.

Offline Kadet

« Odpowiedź #884 dnia: So, 22 Luty 2025, 21:05:15 »
Jeżeli używamy słowa "epic" (albo jeszcze lepiej "epik") jako potocznej nazwy tomu Epic Collection, to "epiki" to poprawnie utworzona liczba mnoga tego słowa.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!