Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 456552 razy)

Offline panAeL

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2085 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 11:01:32 »
Czytam DC, wiem co to jest young adult, natomiast w życiu nie słyszałem o jakimś Young Animal i jego "grupie oddanych fanów". Podejrzewam więc, że z Kołodziejczakiem było dokładnie tak samo.
Od głównej szychy trzymającej łapę na wszystkich pozycjach DC ukazujących się w Polsce można chyba jednak wymagać troszkę większego rozeznania niż od usera internetowego forum o komiksach :)

Offline Kandor

« Odpowiedź #2086 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 11:03:32 »
Czytam DC, wiem co to jest young adult, natomiast w życiu nie słyszałem o jakimś Young Animal i jego "grupie oddanych fanów". Podejrzewam więc, że z Kołodziejczakiem było dokładnie tak samo.
Przepraszamy że zawracamy ci głowę jakimś imprintem, który istniał nędzne 5 lat i zakończył swój żywot kilka lat temu. Ważne że wszyscy wiedzą kim jest Batman.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2087 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 11:16:45 »
"Nie przekonuje mnie argument, że Egmont wydaje tylko Batmana, bo to nieprawda." - tak, ale czasem Egmont woli wydać słaby lub średni komiks z Batmanem niż coś innego. Poza tym gdyby nie wyłączność Egmontu w Polsce... Ale czemu w kolekcji Hachette jest tak sporo Batmana? Bo pewnie takie są preferencje przeciętnego europejskiego czytelnika (poczynając od UK). Więc nawet nie ma sensu winić Egmontu. Na co im wydawać kolejny Doom Patrol czy Far Sector (kolejny czarny GL i to jeszcze kobieta?) jak boją się że będzie im to leżeć? Czasem się skuszę na jakiś oryginalny omnibus Marvela i lubię jakieś mniej znane tytuły ale pamiętam że co rusz publikowano komentarze "a czemu nie X-men?".

Offline Takesh

« Odpowiedź #2088 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 11:23:03 »
Young Animal to fajny imprint. Doom Patrol wiedzie tam pierwsze skrzypce, ale reszta nie gorsza.

Inny fajny imprint był z postaciami Hanna-Barbera. Serio. Tacy Flinstonowie to całkiem poważna i dorosła seria, a nie jakieś głupoty i śmieszne scenki.
I crossover H-B z głównym DC można by wydać. Te wersje dla dorosłych prezentują się świetnie  :)

Offline panAeL

« Odpowiedź #2089 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 12:08:37 »
"Nie przekonuje mnie argument, że Egmont wydaje tylko Batmana, bo to nieprawda." - tak, ale czasem Egmont woli wydać słaby lub średni komiks z Batmanem niż coś innego. Poza tym gdyby nie wyłączność Egmontu w Polsce... Ale czemu w kolekcji Hachette jest tak sporo Batmana? Bo pewnie takie są preferencje przeciętnego europejskiego czytelnika (poczynając od UK). Więc nawet nie ma sensu winić Egmontu. Na co im wydawać kolejny Doom Patrol czy Far Sector (kolejny czarny GL i to jeszcze kobieta?) jak boją się że będzie im to leżeć? Czasem się skuszę na jakiś oryginalny omnibus Marvela i lubię jakieś mniej znane tytuły ale pamiętam że co rusz publikowano komentarze "a czemu nie X-men?".
Nie, no wiadomo. Batman jest super popularny i ma najwięcej komiksów, nieważne czy mowa o Polsce, UK czy USA. Ja tylko stwierdzam, że prócz (czasem bardzo chłamowatego) Batmana dostajemy też sporo innego dobra.

A Doom Patrol nie sprzedał się chyba tak najgorzej: https://egmont.pl/seria/DOOM-PATROL,s,17111042 :)

Inny fajny imprint był z postaciami Hanna-Barbera. Serio. Tacy Flinstonowie to całkiem poważna i dorosła seria, a nie jakieś głupoty i śmieszne scenki.
I crossover H-B z głównym DC można by wydać. Te wersje dla dorosłych prezentują się świetnie  :)
Ok, cofam "ciężko mi znaleźć coś, co byłoby jakimś ewidentnym brakiem". H-B chętnie bym zobaczył po polsku.

Offline eyesore

« Odpowiedź #2090 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 12:12:53 »

A Doom Patrol nie sprzedał się chyba tak najgorzej: https://egmont.pl/seria/DOOM-PATROL,s,17111042 :)

to chyba akurat wyprzedaż zrobiła swoje,

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2091 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 12:17:52 »
Od głównej szychy trzymającej łapę na wszystkich pozycjach DC ukazujących się w Polsce można chyba jednak wymagać troszkę większego rozeznania niż od usera internetowego forum o komiksach :)
Kołodziejczak nie jest omnibusem. Gość czytający pytanie z kartki też nie wiedział o co chodzi. Na sali nie było nikogo, kto potrafiłby pytanie doprecyzować. Wyszła zabawa w głuchy telefon i się temu nie dziwię, bo sam nie kojarzę. Dlatego nie szarżowałbym z grupami fanów tego imprintu.
Batman returns
his books to the library

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2092 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 13:16:16 »
Wrzucili to akurat na -50%, zresztą nie pierwszy raz.

Offline michał81

« Odpowiedź #2093 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 13:16:39 »
Gość czytający pytanie z kartki też nie wiedział o co chodzi.
Marcin wiedział o co pyta. Ktoś z nim rozmawiał o tym?
Bo ja tak, bo to było moje pytanie. To Kołodziejczak nie wiedział o co chodzi i nakierował rozmowę na Young Adult. Przy ilości pytań jakie wtedy padły, niema co się dziwić, że czytał z kartki, gdzie wyraźnie miał napisane DC Young Animal.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2094 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 13:23:16 »
Skoro wiedział, o co chodzi, to mógł sprostować, że chodzi o imprint, a nie komiksy dla młodzieży.

Offline xanar

« Odpowiedź #2095 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 21:54:59 »
W sumie, przynajmniej rabaty się wyświetlają.
Już "naprawili", nie wyświetlają się  ;D

Takie pytanko, dla kogo wy te sklepy robicie, dla zarządu ? Bo dla klientów to to raczej wątpię.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Wintermute

« Odpowiedź #2096 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 08:03:39 »
Już "naprawili", nie wyświetlają się  ;D

Takie pytanko, dla kogo wy te sklepy robicie, dla zarządu ? Bo dla klientów to to raczej wątpię.
Wchodzisz na stronę główną a tam sklep dla dzieci.

Offline Norbo80

« Odpowiedź #2097 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 10:17:40 »
Czy jest cos z Egmontu z serii Marel Fresh co polecacie kupowac? Mam wszystkie wydane do tej pory i chyba pojda na olx:) Hulk i Thor mimo dobrych opinii troche mnie wymeczyly. Moj subiektywny ranking:

Venom
Daredevil
Jessica Jones
Savage Avengers
X-Men
Dr Strange
Spiderman
Guardians of Galaxy
Avengers
Thor
Hulk
Iron Man
Silver Surfer: Czarny
Wasp: Male Swiaty
Deadpool

Zastanawiam sie czy kontynouwac zbieranie tej serii. Maja wyjsc Ethernals i Moonknight. Daja rade?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2098 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 10:45:00 »
Poza tym gdyby nie wyłączność Egmontu w Polsce... Ale czemu w kolekcji Hachette jest tak sporo Batmana? Bo pewnie takie są preferencje przeciętnego europejskiego czytelnika (poczynając od UK). Więc nawet nie ma sensu winić Egmontu.

No moim zdaniem jest. Bo nagromadzenie Batmana jest dopiero teraz - w rozszerzeniu BiZDC, bo wcześniej jednak było go mniej. Dostaliśmy Młodych Tytanów, Flashe, Johnsa w Latarniach i JSA, kultowych Supermanów, dwa Kryzysy i tie-iny do jednego z nich, Booster Golda, Vigilante, Czterech Aquamanów! Dopiero pod koniec setki Batman wrócił częściej. A w rozszerzeniu Nick Jones postanowił jeszcze podgonić z nowszymi jego przygodami. Kurczę to Hachette dało nam trochę starszych eventów DC, zamiast Egmontu. W sektorze DC jest naprawdę dużo klasycznych pozycji do wydania. Ale powtórzę się - mimo monopolu w DC Egmont wydaje w nim ciągle za mało. Za to w Marvelu, gdzie ma jakąś konkurencję, jest naprawdę bogato i mamy od nich więcej klasyki i nowości. Taka sytuacja jest wbrew normalnej logice.

Offline nori

« Odpowiedź #2099 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 11:16:44 »
Podłącze się do pytania Norbo80, nieco mam dość współczesnego superhero, zastanawiam się, gdzie powiedzieć stop. Zakładam, że Pajączka będę kupował, ale pozostałe serie już niekoniecznie. Gdzie najlepiej przerwać, czy w niedalekiej przyszłości jest jakiś widok na zwyżkę formy? Zarówno jeżeli chodzi o Marvela jak i DC, w przypadku DC Supka będę z pewnością zbierał. Flash ma tera znowu otwarcie, podobno takie sobie, niby niezłe, ale strasznie namieszane. Dobra okazja do powiedzenia stop?