Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 414736 razy)

MarcusSz i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline PJP

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2070 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 21:14:56 »
Może ktoś lobbował za tym silnikiem ;) A przy okazji wiadomo, że zmiana jest mile widziana, nawet jeśli gówniana czy pozorowana. Zawsze to jakiś argument do raportów, premii itd.

Offline glutamiluta

« Odpowiedź #2071 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 08:38:33 »
Powodów do zmian było tysiące, ale zostawię je dla siebie.
To, ze mamy niedociągnięcia, ale zamówienia się realizują, to duży sukces.
Będzie lepiej

Offline xanar

« Odpowiedź #2072 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 09:04:04 »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Juby

« Odpowiedź #2073 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 09:28:21 »
To był chyba najgorszy timing na taką zmianę. Dosłownie chwilę po tym, jak Gildia zrobiła przesiadkę na nową wersję i spieprzyła sprawę dokumentnie, przez co obecnie nie nadaje się prawie do niczego. Teraz Egmont.pl sprawił, że drugie najlepsze źródło, z którego czerpało się wiedzę o wydawanych przez Egmont komiksach poszło się... Tyle dni i nadal brak ilości stron przy takim All-Star Batman i Robin, Cudowny chłopiec z DC Limited ::)

No i kolejna podwyżka cen - Batman Arkham: Pingwin kosztuje 10 zł więcej przy 12 stronach mniej niż Batman: Łowy z początku roku. Coraz mniej mam ochotę na takie zakupy, dobrze że NML dobiega końca i jego cena już raczej się nie zmieni.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #2074 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 11:08:06 »
Może w tym Batmanie to bedzie wydanie ala Mucha tylko tym razem nie będzie żadnych stron, sama okładka :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2075 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 11:50:57 »
Nie no, akurat sklep Egmontu nie jest taki zły.

Offline panAeL

« Odpowiedź #2076 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 13:51:28 »
Czytam trzeci tom Shade, the Changing Man (bardzo dobry!) i naszło mnie takie pytanie: dlaczego Egmont do tej pory nie sięgnął po Young Animal? Różne eksperymenty DC dostajemy niemal na bieżąco, a ten imprint całkowicie pominięto.

Offline xanar

« Odpowiedź #2077 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 14:09:05 »
Nie no, akurat sklep Egmontu nie jest taki zły.
W sumie, przynajmniej rabaty się wyświetlają.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kandor

« Odpowiedź #2078 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 14:48:45 »
Czytam trzeci tom Shade, the Changing Man (bardzo dobry!) i naszło mnie takie pytanie: dlaczego Egmont do tej pory nie sięgnął po Young Animal? Różne eksperymenty DC dostajemy niemal na bieżąco, a ten imprint całkowicie pominięto.
Tomasz Kołodziejczakbto zapytany powiedział "ale to się chyba czyta youngdults"(poza tym odczytał mu to pytanie gość, który też nie miał pojęcia o co chodzi o że "tak mu napisano...")? Albo nie wiedział o co chodzi albo trollowal na odczepnego (że tak to nazwę), a moim zdaniem i jedno i drugie. Prawda jest taka że jak coś jest niszowe i nie jest to Batman to Egmont każe ci spadać na drzewo. W dodatku YA miało świetne recenzje i oddaną grupkę (ale tylko grupkę) ale sprzedaż nie była (zapewne) zadowalająca a poza tym to był imprint a DC bardziej od tworzenia wciąż nowych imprintów bardziej chyba tylko lubi kasować stare😁 Generalnie niektórzy z was nie zdają może sobie sprawy z iloma całkiem niezłymi komiksami Egmont w ogóle możliwe nie spróbował abyście mieli możliwie jak najwięcej Batmanów do kupienia(Bruce, chłopie, nie twoja wina ale ten niesmak jednak pozostał...)😆
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Lipiec 2025, 14:53:48 wysłana przez Kandor »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2079 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 14:51:34 »
Powiedział, że chodzi chyba o "young adults" więc być może zrozumiał, że ktoś pyta o komiksy dla młodzieży.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2080 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 14:59:54 »
Powiedział, że chodzi chyba o "young adults" więc być może zrozumiał, że ktoś pyta o komiksy dla młodzieży.
Tak jak pisałem w moim poście: po prostu "zlał" temat, to jest diablo inteligentny facet, wiedział że czymś go chcą zainteresować ale nie chciał w to brnąć i potraktował pytanie (jego anonimowych autorów) - IMHO - nieco protekcjonalnie. W dodatku ktoś mu to obok przeczytał z kartki kwitując to, nieco zmieszany "tak mi tu napisano...".Ja wiem że "Celt" i "Gal" to to samo słowo po zniekształceniach, a "pidżyn" pochodzi od "english", ale to nie taka sytuacja😁
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Lipiec 2025, 15:11:19 wysłana przez Kandor »

Offline michał81

« Odpowiedź #2081 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 16:26:10 »
Było pytanie o DC Young Animal. Pytający dobrze je zadał. Kołodziejczak nie skojarzały o co chodzi i przekręcił na Young Adult. I jakby nie patrzeć wydał z czasem takie komiksy DC jako Powieść graficzba 13+.

Polecam w tym roku zadać na panelu Egmontu na MFKiG pytanie o Young Animal, choć pewnie jedyną odpowiedź jaka otrzymamy to będzie "Pomidor". Może to jednak poskutkować tym, że szefowa Egmontu popchnie temat i dostaniem za rok komiksy z tego imprintu. A są one zdecydowanie warte wydania u nas.

Offline panAeL

« Odpowiedź #2082 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 10:29:47 »
Pamiętam tę odpowiedź Kołodziejczaka i mój zawód nią. Ale to wciąż nie tłumaczy dlaczego nie zdecydowano się chociaż na te najpopularniejsze serie. Doom Patrol Morrisona zaczął wychodzić u nas w 2019. Skończył, strzelam, w 2020. Gdzieś w tym czasie mijałaby właśnie dwuletnia karencja (dalej obowiązują dwa lata?) na Doom Patrol z Young Animal. Teraz z kolei jest świetnia okazja na Shade, the Changing Girl.

Nie przekonuje mnie argument, że Egmont wydaje tylko Batmana, bo to nieprawda. Oferta jest szeroka i coraz bardziej odważna. Wydawane są aktualne serie superhero, zarówno te najlepsze jak i najpopularniejsze. Mamy segment dla starych dziadów :) z historiami z lat 90-tych. Mamy mnóstwo dobrych/ ważnych/ głośnych komiksów wydawanych w ramach DC Deluxe. Mamy mangi, young adult, Black Label, DC horror, Sandman Universe. Z Vertigo nabieramy chochlą już tak głęboko, że powoli zbliżamy do dna gara.
To oczywiście nie wszystko, ale przyglądając się ofercie DC ciężko mi znaleźć coś, co byłoby jakimś ewidentnym brakiem, który dawno już powinien ukazywać się na naszym rynku. Tylko to nieszczęsne Young Animal zostawione, jakby Kołodziejczak rzeczywiście nigdy o nim nie słyszał...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2083 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 10:44:05 »
Czytam DC, wiem co to jest young adult, natomiast w życiu nie słyszałem o jakimś Young Animal i jego "grupie oddanych fanów". Podejrzewam więc, że z Kołodziejczakiem było dokładnie tak samo.
Batman returns
his books to the library

Offline eferce

« Odpowiedź #2084 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 11:00:51 »
Poczytaj DCManiaka, tam kilka recencji Young Animal mialo. Ja wiem stamtąd.