Dobrze przynajmniej, że te kompetentne osoby nie wyłożyły się, wydając komiksy formatu Giganta w twardej oprawie po 80 zł, nie wypuściły francuskiej serii albumów, gdzie w połowie musieli obniżyć standard wydawniczy, nie wybrali na następcę kolekcji Rosy serii 6 tomów z komiksami-ciekawostkami, która nijak nie reprezentuje ogromu twórczości ich autora i nie wypuścili dwóch tomów Sknerusa, przy których silili się na dostosowanie oprawy do Rosy, co im oczywiście nie wyszło.
Jednak nie wsadzajmy wszystkiego do jednego wora. Zarówno "Pamiętniki Sknerusa McKwacza" jak i "Niezwykłe losy Sknerusa McKwacza" to dobre pomysły, być może mogły być wydane w ładniejszy sposób, nie na siłę dopasowany do tomów Rosy, ale sam pomysł i ogólne wykonanie było dobre, zresztą oba tomy bardzo dobrze się sprzedały.
Tak samo z Mikim - nie do końca ich wina, że drukarnia, w której to drukowali, się zamknęła, a koszty druku zaczęły wariować. A biorąc pod uwagę, że oba tomy Camboniego, wydane początkowo z "płóciennym" grzbietem, już się wyprzedały, to mam nadzieję na jakiś dodruk w "nowym" standardzie.
Ale "Czarodzieje"... no ja do dziś nie potrafię to przeboleć, i nadal nie potrafię zrozumieć, i jaka była tam logika w podejmowaniu decyzji. Bo wystarczyłoby się przejść do... Empika i zobaczyć rozrastającą się ofertę "wewnętrznej konkurencji", by wiedzieć, że w tym formacie, to nie wypali. Gdyby to wyszło w momencie, gdy na rynku były tylko "zwykłe" Giganty, ale to akurat pojawiło się równo z tym, jak dział prasowy zaczął wydawać "Giganty Extra" w coraz większej liczbie.
A i oczywiście, bo być może to nie wybrzmiało odpowiednio dosadnie wyżej, nawet, jeśli nie zgadzamy się z decyzjami, nawet jeśli uważamy, że są one głupie, to nie wyzywajmy ludzi od "debili". Po pierwsze - bo jednak to poniżej pewnego poziomu dyskusji. A po drugie - tak jak zarówno ja i Kadet tutaj wspominamy, często decyzje, które z daleka wydają się nie mieć sensu, tak naprawdę mają sens, jeśli pozna się kulisy. Mój komentarz wyżej odnosił się tylko do tego, że nie można zwalać wszystkich problemów z kaczymi komiksami w ostatnim czasie na zewnętrzne przyczyny.