Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 447571 razy)

Offline misiokles

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #165 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 08:53:42 »
Tak w ogóle nie kojarzę oficjalnych streamingów live z biletowanych imprez, więc to niekoniecznie Egmont nie ogarnia, tylko zrozumiała polityka organizatorów.

Offline Dracos

« Odpowiedź #166 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 09:13:12 »
Tak w ogóle nie kojarzę oficjalnych streamingów live z biletowanych imprez, więc to niekoniecznie Egmont nie ogarnia, tylko zrozumiała polityka organizatorów.

Ok sam pisałem że live nie oglądałem, ale jednak nagranie można by zrobić i puścić po evencie. (chyba że coś jest na rzeczy i czekają do końca targów, ale jakoś w to powątpiewam bo info na ten temat by podawali wcześniej czy to na imprezie czy to na socialach)

Offline stab

« Odpowiedź #167 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 09:35:48 »

Niby tak, tylko we wsześniejszych latach ktoś sobie streamowal i jakoś nie było problemu. Druga sprawa że Egmont nigdzie nie udostępnia tych slajdów z zapowiedzi w postaci jakich press realisow, czy choćby na swojej stronie. Wszędzie hulają zdjęcia robione przez publiczność.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #168 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 09:43:53 »
Oczywiście oklaski i komplementy dla kontynuacji aktualnych serii. Ja się cieszę z Spider-Mana Marvel Knights tom 2, Epiców i Fresha. Sprawdziły się posty forumowiczów przewidujące Punisher War Journal Pottsa/Lee oraz Furry'ego - też brawa. Widać zapadła decyzja by pociągnąć dalej Loeba/Sale'a. Wezmę Challengers Unknow, bo w dodatkach do BiZDC Cztery Pory Roku ciekawie rzucili zajawkę o tej serii. To samo z All Star Superman. Jak z Kingdom Come nie miałem pierwszego wydania, teraz wezmę drugie. Batman Pray też, ale za kolejne Black Labele podziękuję.

Ciekawa będzie zawartość tego Flasha z DC Limited. Jeśli będzie to powtórka, to będzie to nieporozumienie. Jeśli idziemy dalej w Johnsa, to ja bym chciał Wojnę Zielonych Latarni a nie dubelka. To samo z tym, że teraz wydadzą ponownie Cztery Pory Roku. Po co? Co do Millesa Moralesa - super byłoby gdyby 1 tom zawierał zawartość WKKM i SBM, żeby można było zbierać od drugiego. Mi tam niezbyt przeszkadza przejście Daredevila z twardych okładek na miękkie. Byleby były one zauważalnie tańsze a nie, że w tej samej cenie bo inflacja. Widać powrót do ustawiania się pod premiery filmowo-serialowe. Nie jest to zła praktyka, byleby wszystko wychodziło.

Offline misiokles

« Odpowiedź #169 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 09:48:20 »
Przecież to nie jest aż tak trudne do zrozumienia. Organizatorzy, żeby ludzie chcieli przyjechać na ich imprezę, robią jak najwięcej ekskluziwów; magnesów przyciągających publiczność (bez wchodzenia w tegoroczny poziom organizowania). I czymś takim jest panel Egmontowski, jako największego gracza na rynku komiksowych. Więc fakt, że nie oficjalnego przekazu live podczas imprezy jest zrozumiałe - dla kogoś to mógłby być powód by pojechać na imprezę, na przykład dla blogerów czy jutuberów.

I organizatorzy dobrze wiedzą, że tydzień po imprezie, gdy internet zaleją już dokładne transkrypcje prezentacji Egmontu, mało kto będzie oglądał ewentualny zapis, w nadziei, że między słowami usłyszy coś tam nowego, czego nie donieśli inni. Dlatego fanowskie streamy zajmują niszę  - to w końcu praca blogerów.

Online Cringer

« Odpowiedź #170 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 09:52:43 »
Ciekawa będzie zawartość tego Flasha z DC Limited. Jeśli będzie to powtórka, to będzie to nieporozumienie.
Właśnie Limited to idealne miejsce na powtórki. Tak jak zrobili to że Strażnikami, gdzie w pewnym momencie były dwa wydania na rynku. Chcesz nieporęczne i drogie wydanie dla snobów z ograniczoną ilością egzemplarzy i brakiem dodruków to bierzesz limited, chcesz zwykłe wydanie w formacie jakim Bozia przykazała to bierzesz zwykłe wydanie. Szkoda że tak nie robią ze wszystkimi  limitkami.

Offline michał81

« Odpowiedź #171 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 09:53:39 »
@michał81 @zerodwatrzy @marek14 Dziękuję panowie za relację o frankofonach bez was byłaby bieda w tym obszarze.
Zasadniczo to mam jeszcze komplet zdjęć z komiksami dla dzieci i młodzieży bo to co wrzucono to jest liźnięcie tematu, a to też są farnkofony. Ale wczoraj było to wszystko tak wrzucane chaotycznie na forum, że poszedłem już spać, więc dorzuce po drugim dniu festiwalu tego co brakuje.

Offline Dracos

« Odpowiedź #172 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 09:57:33 »
@michał81 Z góry dziękuję :)

@misiokles let's agree to disagree

W braku live'a jest jakaś logika, w braku zapisu nie widzę, a jeśli bym się chciał dopatrzyć to tylko logika XX wieczna (dobrze że do publikacji prasowych za miesiąc od eventu nie odsyłają :D ). Ale ok nie będę kruszył kopii o to, dla mnie to brak profesjonalizmu ze strony wydawcy i tkwienie mentalnie w przeszłości. Nie ma? trudno i tak wyjdzie w praniu co wydadzą, jak wydadzą i kiedy wydadzą.

Offline misiokles

« Odpowiedź #173 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 10:37:17 »
W takich wypadku mentalnie w XX wieku jest właściwie Ameryka i reszta świata, gdyż ze świecą szukać oficjalnych zapisów konferencji z Comic-Conów.

Offline Warpath

« Odpowiedź #174 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 10:59:58 »
Dobre zapowiedzi, sporo zaskoczeń, niektóre decyzje czy wybory są co najmniej dyskusyjne jak:
- Daredevil kontynuowany w miękkiej - totalne nieporozumienie
- Flash repeta w Limited
- Linia DC Horror
- Pozycje coś/ktoś vs coś/ktoś
- Pingwinowanie - rozumiem, że King no ale jednak.

Świetne decyzje:
- info o kontynuacji XIII po zapowiedzianych 5 albumach (!!)
- kontynuacje Hulka i Venoma
- Titans Taylora
- Nextwave: Agents of H.A.T.E
- Lasy Opalu
- Challengers of the Unknown
- Strange Adventures
- Punk Rock Jesus
- Fury
- Punisher Soviet
- Batman: Prey
- dużo Vertigo
- kontynuacje otwartych serii, już bez wchodzenia w szczegóły.

Offline Dracos

« Odpowiedź #175 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 11:03:28 »
No są :D Przecież to tak jak było z piratami gier, filmów, seriali dopóki nie przyszedł Steam GOG Netflix i pokazali że się da sprzedawać content legalnie i na tym zarabiać. Albo jak studia filmowe udowadniały że każdy ściągnięty film to ich strata liczona po cenie biletu kinowego :D Taki zapis konferencji jakby był po 5 zł to każdy tutaj by sobie wykupił i nawet nie mrugnął, a przecież mówię nie musi być live wystarczyłby zapis po skończonej prezentacji/targach. Swoją drogą Blizzconn jest oficjalnie streamowany i ludzie płacą nie małe pieniądze za dostęp więc to nie jest tak że cały świat prowadzi biznes jak za króla Ćwieczka.

Offline Juby

« Odpowiedź #176 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 11:32:54 »
Challengers of the Unknown i Batman: Prey? Fuck yeah! Supermany też by cieszyły, ale oba zdążyłem już kupić (All-Star w wydaniu Muchy z allegro, a Na wszystkie pory roku z WKKDC:BiZ).

Przejrzałem wszystkie zdjęcia i doprecyzuję: Bardzo ucieszyłyby mnie te solowe Supermany, ale Na wszystkie pory roku kupiłem już w wydaniu Hachette w lutym 2023, a All-Star Superman w wyd. Muchy na Allegro we wrześniu 2023 (licytacja wygrana za 124 zł). Nie sądzę, aby nowe wydania Egmontu zawierały coś tak ekstra i wyszły w na tyle atrakcyjnych cenach, aby chciało mi się kupować je ponownie. Te Pingwiny też wydają mi się sporo spóźnione, szczególnie jeśli serial nie przyjmie się w naszym kraju jakoś specjalnie dobrze.

Ogromnie cieszy mnie natomiast wydanie Challengers of the Unknown - jedyny komiks duetu Jeph Loeb & Tim Sale dotąd niewydany w naszym kraju (pisałem o nim już w grudniu w swoim Rachunku sumienia 2023). Poza klasycznymi Batmanami (NML 5-7, Prey), na pewno kupię też kontynuacje serii Gun Honey. Ogólnie dobre zapowiedzi, jest na co czekać :)

Offline Sparnage

« Odpowiedź #177 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 11:42:23 »
Daredevil w miękkiej w Freshu, bo pod koniec runu jest event ważny dla świata, a Egmont wydaje wszystkie eventy.
Kij w oko dla komplecjonistów, co chcą mieć wszystko w jednej oprawie, ale dobra sprawa dla zwykłego czytelnika co lubi być na bieżąco z uniwersum w przystępnym wydaniu.
Mnie ta zmiana cieszy.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #178 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 11:57:35 »
Jak dla mnie dobór zapowiedzi był optymalny. Egmont w tym roku już napoczął wiele ważnych serii, które jeszcze cały kolejny rok będą czekały na ukończenie, więc mam co kupować i czytać. Nie potrzebuję teraz nie wiadomo ile nowości na raz. Dosyć ważne będą zapowiedzi na rok 2026, które wyznaczą kierunek Egmontu.

Fani Batmana mogą czuć się ukontentowani. Dla mnie wisienką jest Prey i liczę, że przy dobrej sprzedaży otrzymamy całą resztę Legends of the Dark Knight vol. 1 (a wciąż czają się tam na polskiego czytelnika takie klasyki jak Shaman czy Going Sane). Z pewnością sięgnę po nagradzane Przygody rodziny Wayne'ów oraz Gargoyle of Gotham.

Niezmiernie cieszy mnie od dawna niedostępny All-Star Superman. Od jakiegoś czasu interesuję się niektórymi mniej znanymi postaciami i drużynami DC i Challengers of the Unknown Loeba i Sale'a trafiły idealnie.

Jest kilka tytułów, przy których zakupie na razie się waham, czyli Strange Adventures i Tytani od Taylora. Podobnie z Punisherem - do rozważenia Soviet Ennisa oraz War Journal Pottsa i Lee.

Natomiast zupełnie nie trafiają do mnie frankofony od Egmontu. Tutaj inne wydawnictwa mają ciekawsze propozycje.
Batman returns
his books to the library

Offline Castiglione

« Odpowiedź #179 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 12:01:32 »
Daredevil w miękkiej w Freshu, bo pod koniec runu jest event ważny dla świata, a Egmont wydaje wszystkie eventy.
Kij w oko dla komplecjonistów, co chcą mieć wszystko w jednej oprawie, ale dobra sprawa dla zwykłego czytelnika co lubi być na bieżąco z uniwersum w przystępnym wydaniu.
Mnie ta zmiana cieszy.
Jak dla mnie byłoby spoko, gdybyśmy dotarli w końcu do takiego etapu, że po pewnym czasie od trejdów na miękko ukazuje się też zbiorcze wydanie w hc, przynajmniej dla tych bardziej uznanych serii.