Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 448921 razy)

Offline michał81

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1185 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 13:00:40 »
Do 1995 wychodził przecież wydawany przez Prószynskiego KOMIKS, a od lat 2000 wznawiany jest przez nich regularnie Tytus. I patrząc na daty premier to Prószynski wygrwa na miesiące jednak po tym jak zrezygnował on około 2018 z wydawania komiksów nazwie ktoś Prószyńskiego jeszcze wydawcą komiksowym? Bo jedyne co on teraz robi to wznowienia Tytusa oraz Mausa.

Kanał Egmontu nie jest kanałem komiksowym, gdzie jest publikowana historia komiksu w Polsce. Chyba trochę co nie którzy nie rozumieją czym jest i jakie zadanie ma docelowo.

Offline michał81

« Odpowiedź #1186 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 13:03:14 »
Chyba sporo mang tak wychodzi.
No właśnie nie. Większość serii jest wydawana na miękko. Jeśli seria ma mieć dwie oprawy to twarde są tylko w preorderach i jak się wyprzedadzą to nie ma już dodruków.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1187 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 13:04:20 »
Chyba sporo mang tak wychodzi.

A, sorry, nie siedzę w mandze, więc mi to umknęło.

Nie wiem jednak, czy można taki sposób wydawania nazwać standardem dla komiksów zachodnich; mangi, z ich nakładami, pewnie lepiej przyjmują takie warianty.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1188 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 13:20:57 »
"Thorgal" i teraz "Asteriks" właśnie od Egmontu.

Asterix ponownie dopiero od 2024 po tych 14-15 latach przerwy. Właśnie Thorgal jest dobrym przykładem. Jeśli TK nazywa jeszcze do niego Asterixa i Kajki koniami pociągowymi Egmontu, to wydawanie ich w dwóch wersjach okładkowych nie byłoby chyba zbyt wielkim wymaganiem ze strony klientów.

Kanał Egmontu nie jest kanałem komiksowym, gdzie jest publikowana historia komiksu w Polsce. Chyba trochę co nie którzy nie rozumieją czym jest i jakie zadanie ma docelowo.

No dobra, ale mówienie czy też dawanie do zrozumienia, że na polskim rynku komiksowym był tylko Egmont, jest mijaniem się z prawdą. Jeśli TK nie będzie używać słów typu "jedyny" ja tam więcej się czepiać nie będę.

Offline Reverith

« Odpowiedź #1189 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 13:23:21 »
Ale fakt, że wypowiedź TK brzmiała tak, jak gdyby był Asteriks i długo długo nic. A to nie jest prawda, bo był jeszcze Semic (swoją drogą, w moim wówczas ok. 200 tysięcznym mieście niebieska seria była słabo dostępna, a Semiki praktycznie do samego końca były w każdym kiosku), że o pojawiających się wówczas mangach nie wspomnę. W 1996 roku powstało JPF, które w 97 roku zaczęło wydawać Czarodziejkę z księżyca. Oczywiście nie znam nakładu i jak miał się on do Asteriksa, ale sądząc po popularności czarodziejek w tamtym okresie śmiem przypuszczać że był on duży. Od tomu 5 czy 6 Czarodziejki były dostępne też w kioskach Ruchu, sam tak kupowałem. Że o Dragon Ballu nie wspomnę, co ukazywał się co dwa tygodnie (!) w kiosku, ale to już lata trochę późniejsze.

W tamtym okresie TM-Semic też wydawał Czarodziejkę z Księżyca. Mam wszystkie ich zeszyty, czyli trzydzieści sześć oraz pięć sztuk Sailor Moon Fan Book.

Online radef

« Odpowiedź #1190 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 14:12:47 »
Standardem? Przecież z tego, co kojarzę, niemal żadne wydawnictwo w Polsce tak nie wydaje... Mnie do głowy tak na szybko przychodzą tylko niektóre frankofony Ongrysa (i Żbiki), które wychodzą jako integrale w twardej i pojedyncze albumy w miękkiej oraz "Thorgal" i teraz "Asteriks" właśnie od Egmontu.
Według mnie przy nakładach "Asteriksa" dwie oprawy powinny być standardem. I dlatego nie powinniśmy tutaj przywoływać tytułów innych komiksów, ponieważ 95% z nich nie ma nakładu zbliżonego do "Asteriksa".
Natomiast na rynku książkowym to jest norma, że większość lepiej sprzedających się tytułów jest wydawana i tak, i tak.

Oczywiście ja rozumiem, z czego wynikł brak twardej oprawy przez kilkanaście lat - oczywiście chodzi o wspomniane wcześniej załamanie rynku. Ale sam się dziwię, że dopiero teraz Egmont zauważył, że można dodatkowo zmonetyzować "Asteriksa". Jednak to jest typowy Egmont - czasem dużo wody w Wiśle musi przepłynąć, zanim dojdą do właściwych wniosków.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1191 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 14:14:48 »
Na pewno jego zadaniem nie jest zakłamywanie rzeczywistości. Fakt faktem ta wypowiedź TK jest przynajmniej w jakimś stopniu - zamierzenie czy nie - wyolbrzymieniem, więc nie ma się co spierać, że jest inaczej.

Offline Crono

« Odpowiedź #1192 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 14:31:34 »
I jeszcze jedna rzecz. TK wspomniał że w 2010 nastąpił restart białej serii z nowymi kolorami i od tego czasu wszystkie albumy są dostępne. To oczywiście prawda, ale szkoda że nie powiedział że już w 2007/2008 wydano na nowo pięć albumów w białej oprawie (jeszcze że starymi kolorami), w tym Asteriks na Igrzyskach olimpijskich w nowej okładce, która już nigdy później nie została wykorzystana. Takie historie mnie ciekawią, dlaczego nie używają już tej okładki (licencjodawca nie pozwala?), a przy Asteriks i Normanowie używają nowej okładki. Jest też np. nowa okładka Asteriks u Brytów która nigdy u nas się nie ukazała.

Online radef

« Odpowiedź #1193 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 14:39:58 »
Takie historie mnie ciekawią, dlaczego nie używają już tej okładki (licencjodawca nie pozwala?)
Ponieważ tak obecnie albumy wydają Francuzi.
Dlaczego w przypadku "Normanów" używają nowej okładki, a w przypadku "Igrzysk" starej? Ciężko powiedzieć.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

« Odpowiedź #1194 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 17:12:14 »
Ale dwie wersje okładkowe powinny być raczej standardem przy normalnym wydawnictwie.
Dla mnie tak samo powinno być i z segmentem Superhero, a dokładniej w Marvel Fresh (i wcześniej, Now 2.0 i Now). Zza oceanem pamiętam, że tak wydawano tak Marvel Now - i co ciekawe najpierw były na twardo wydania, a potem na miękko. Różnica bodaj 5 dolarów, a jak ktoś wolał na twardo, to kupował na twardo, kto na miękko ten na miękko.
Sam bym wolał niektóre komiksy z tego okresu w ładnym wydaniu na twardo - jak np Secret Wars Hickmana, czy Ród X / Potęgi X.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline kemot

« Odpowiedź #1195 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 17:44:13 »
Czy ktoś może sie orientuje czy są szanse na jakikolwiek dodruk brakujących tomów Baśni? Albo planów wydania w innej wersji/formacie?

Offline Kandor

« Odpowiedź #1196 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 20:51:32 »
W tamtym okresie TM-Semic też wydawał Czarodziejkę z Księżyca. Mam wszystkie ich zeszyty, czyli trzydzieści sześć oraz pięć sztuk Sailor Moon Fan Book.
Piszesz tak jakby ta Czarodziejka z JPF i Semica to było to samo a przecież zeszyty Tm-Semic to było kolorowe anime-komiks (do tej formuły wracano w przyszłości przy okazji adaptacji kinowych anime) czyli kadry z serialu animowanego z dodanymi dymkami. Natomiast z PRAWDZIWĄ mangą ruszyło dopiero JPF. Takie pisanie "też wydawało Czarodziejkę" wprowadza w błąd, komiksowi "cywile" mogą sobie tak pisać "a za dzieciaka to Czarodziejkę kupowałam/em w kiosku..." bo to dla nich był"jakiś" komiks, a w "tv bajka leciała".
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Kwiecień 2025, 20:57:30 wysłana przez Kandor »

Offline Kandor

« Odpowiedź #1197 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 20:56:44 »
Ale fakt, że wypowiedź TK brzmiała tak, jak gdyby był Asteriks i długo długo nic. A to nie jest prawda, bo był jeszcze Semic (swoją drogą, w moim wówczas ok. 200 tysięcznym mieście niebieska seria była słabo dostępna, a Semiki praktycznie do samego końca były w każdym kiosku), że o pojawiających się wówczas mangach nie wspomnę. W 1996 roku powstało JPF, które w 97 roku zaczęło wydawać Czarodziejkę z księżyca. Oczywiście nie znam nakładu i jak miał się on do Asteriksa, ale sądząc po popularności czarodziejek w tamtym okresie śmiem przypuszczać że był on duży. Od tomu 5 czy 6 Czarodziejki były dostępne też w kioskach Ruchu, sam tak kupowałem. Że o Dragon Ballu nie wspomnę, co ukazywał się co dwa tygodnie (!) w kiosku, ale to już lata trochę późniejsze.
Nie, już pierwszy tom czarodziejki był dostępny w kioskach, w każdym razie w Koninie, gdzie wtedy chodziłem do ogólniaka. Pamiętam że pierwszy tomik miałem w ręku na jesieni 1997 roku😃

Offline Crono

« Odpowiedź #1198 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 22:30:23 »
No proszę, nie wiedziałem. Myślałem że pierwsze tomy to jedynie przez zamówienie w wydawnictwie można było nabyć.

Online radef

« Odpowiedź #1199 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 09:53:12 »
Nie potrzeba żadnych myszek czy chomików, mam dla was pierwszą Marvelowską zapowiedź Egmontu na czerwiec.

https://www.komiksydisneya.pl/2025/04/gigant-poleca-261-kaczor-donald-jako.html