Uwaga, uwaga! Największy hejter Azylu i naginacz rzeczywistości, na przekór logice zrobił zamówienie na Azylu z polecanej oferty ekspozycyjnej. Po tygodniu od zamówienia wreszcie dostałem od nich paczkę.
Szkoda, że żadna z osób, które ostatnio tak ochoczo się tutaj wypowiadały o Azylu nie odważyła się zrobić zamówienia, żeby pokazać co i w jakim stanie przyszło. No ale możemy przynajmniej zobaczyć co ja dostałem. Zawsze to większy konkret (bo zdjęcia nie kłamią) niż takie sobie "gadanie" i przepychanki słowne.

Zamówiłem 3 pozycje:
1) Omniak Spider-mana 2099
2) Omniak X-TREME X-MEN
3) Omniak X-men 2099
Całość wyszła 855 zł z wliczoną wysyłką. Czyli uśredniając 285 zł za tom. Najdroższy był omniak Spider-mana 2099, który kosztował 420 przed dodatkowym rabatem z koszyka.
1) Spider-man 2099 omnibus:
Zdecydowanie najlepszy stan z całego zamówienia. "Tylko" jeden ubity róg i naderwana obwoluta w tym miejscu. Grzbiet w stanie ok. Odrobinę wylanego kleju czy innego syfu na górze grzbietu. No i oczywiście klasycznie ryski na powierzchni całej obwoluty, z przodu i tyłu (dla mnie drobnostka ale nie jest to nówka;). Ogólnie stan bym ocenił -8/10. W sumie spore zaskoczenie, bo myślałem, że ten komiks był mocno maltretowany przez "czytelników". A tu zdziwienie.

2) Omniak X-TREME X-MEN:
Tutaj stan już gorszy. Widoczne uszkodzona obwoluta z przodu w dolnej czści grzbietu i górnej oraz ubite rogi. Stan bym określił na 6+/10. Cena przed upustem z koszyka 280.

3) Omniak X-men 2099.
Tutaj zdecydowanie największe rozczarowanie. Liczyłem, że komiks będzie raczej mało popularny i niewiele osób go "macało". Okazało się że było zupełnie na odwrót. Jak to mawiał klasyk chyba przetłoczyli go przez bagna. Stan absolutnie kloaczny. Rozerwana obsoluta, wszystkie rogi ubite, widocznie uszkodzony grzbiet. Z 5 metrów bez okularów korekcyjnych można nie zauważyć, ale bliżej już wygląda to źle. Stan oceniam na -4/10. Cena przed koszykiem - 350 zł. Do własnej oceny

Podsumowując: Widać, że cena odzwierciedla stan jaki dostajesz. Tu nie ma drogi na skróty. Pająk był najdroższy i ma akceptowalny stan, reszta to mocno zużyty outlet. Oczywiście można oszukać system i oprzeć się na uśrednieniu ceny całości zamówienia w przeliczeniu na pojedynczy tom. Wówczas pająk wyszedł za 285 zł, czyli bardzo korzystnie, w cenie nie do dostania obecnie bo jest OOP.
Na szczęście jestem osobą, która aktywnie czyta to co kupuje, a nie jak niektórzy kupuje i trzyma na półce w folii. Ze Spidera się cieszę, bo wreszcie będę mógł opchnąć moje stare tpb z cześcią tego runu. X-men 2099 wziąłem z uwagi na mojego ulubionego Lima, a X-treme z uwagi na kontrowersje tego runu i Claremonta. Spoko ale "pozytywa" tej transakcji bym nie wystawił. Raczej neutral.