Autor Wątek: Multiversum.pl - opinie o sklepie  (Przeczytany 466401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LoneWolf

Odp: Multiversum.pl - opinie o sklepie
« Odpowiedź #2235 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 23:15:12 »
Ode mnie trzy grosze. Kupuje od lat w atomie/multiversum i zazwyczaj dostaje produkt w folii bez wad, czasami bez folii bez wad a czasami bez folii z jakimś defektem/defektami przy czym to trzecie zdarza się najrzadziej. Przy przeliczniku 1$ - 2zł omnibus kosztuje czasem 100 czy 200 zł mniej niż na atomie i jest to dla mnie warte ryzyka. Szkoda że już dawno nie było takiego przelicznika, przytuliłbym nawet 2.2. Od miesięcy czekam na jakąś dobrą promkę i cisza, dają ze 2.5. Przy zakupach za 1000 zł jest to dla mnie istotne, szkoda że nigdy nie wiadomo czy dany tytuł się w międzyczasie wyprzeda i warto czekać. Co do atomu to tylko w zasadzie jakieś wielkie promocje typu wiosenna/jesienna, szkoda że są to ciągle te same tytuły które albo już mam albo mnie nie interesują. W sumie jak ktoś z was ma coś z poniższej listy w stanie igła w dobrym przeliczniku i może się rozstać to wklejam kilka omniaków których poszukuję:

- Uncanny X-men Bendis standard cover
- Batmany Snydera N52 tomy 1 i 2
- Young Justice 2
- All-star Western Jonah Hex
- Wonder Woman Rucka
- Ghost Rider Danny Ketch tom 2

Offline Antari

« Odpowiedź #2236 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 09:42:17 »
2 ostatnie omniaki jakie brałem w Atomie:

X-FACTOR THE ORIGINAL X-MEN OMNIBUS HC VOL 01  - 215,46 zł
AVENGERS BY JONATHAN HICKMAN OMNIBUS HC VOL 02 - 223,44 zł

Nie wiem, może Azyl miał po 100 oba (wątpię ale pewnie ktoś tutaj będzie wiedział bo śledzi ceny;) ale u nich to na bank byłyby bez folii z wadami. A z Atoma dostałem nówki w folii, grzbiety idealne, obwoluty nieprzesunięte.

To są już tak niskie kwoty, że jak dla mnie ryzykować i się denerwować przez obsługę z Azylu - bezsens.
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Maj 2026, 09:43:53 wysłana przez Antari »

Offline misiokles

« Odpowiedź #2237 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 09:53:44 »
Mam ten omniak X-Factora z Azylu. Niska cena (a Atomie i Azylu) wynikała z nadprodukcji u Marvela, który przeszacował nakład i wyprzedawał nadwyżkę (nie pierwszy raz zresztą). Omniak przyszedł w folii w stanie mint.

Offline vision2001

« Odpowiedź #2238 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 10:48:53 »
X-FACTOR THE ORIGINAL X-MEN OMNIBUS HC VOL 01  - 215,46 zł

Nie wiem, może Azyl miał po 100 oba (wątpię ale pewnie ktoś tutaj będzie wiedział bo śledzi ceny;)
Ha. Ha.
Tak. W Azylu za 206,25 zł. I jak kolega misiokles napisał - u mnie również bez zastrzeżeń i w folii.
(nie piszmy już o darmowej wysyłce w Atomie, bo to chyba wiadomo i dla jednej pozycji pewnie kupiłbym w Atomie, a dla kilku, to wybrałem Azyl)

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #2239 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 12:05:04 »
Kupiłem w Azylu sporo ponad 100 omnibusów i, na ile pamiętam, ani jeden nie przyszedł bez folii albo ubity.

W tym momencie Azyl, niestety, mocno poszedł w górę z cenami. Dawniej standardowo mieli przelicznik dolara w okolicach 1:2,6 a w preorderze i przy zakupach za 1000zł lub w promocjach potrafił spadać do 1:2,2. Na promocjach nawet poniżej 1:2 W tej chwili, niestety, to nieosiągalne.

W Atomie lepsze ceny trafiają się, zwykle, tylko na wybrane tomy z preordera. I tu bywa taniej lub porównywalnie jak w Azylu. Reszta preorderu to już przelicznik ponad 1:3. Dla reszty asortymentu to już ponad 1:4. Mimo wszystko Azyl pozostaje sporo tańszy, choć już nie o tyle co kiedyś.

W przypadku dużych akcji promocyjnych w USA, gdzie te same pozycje pojawiają się na promocji a Azyli i Atomie, faktycznie zdarza się, że część z nich jest tańsza w Atomie.

Offline vision2001

« Odpowiedź #2240 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 13:17:23 »
jotkwadrat - mówisz i masz! Przed chwilą na FB dodali post:

29.05.2026 w okolicach godziny 15:00 na stronie sklepu pojawi się nowa kategoria - OFERTA EKSPOZYCYJNA

Znajdziecie w niej produkty które są w gorszym stanie, ale w odczuwalnie niższej cenie.

Przelicznik bazowy dla produktów w tej kategorii to 1 USD = 2,80 PLN, co w przypadku dobicia do progu rabatowego 20% zależnego od wartości zamówienia można zredukować do przelicznika 1 USD = 2,24 PLN.

Link do strony, na której opisany jest system rabatowy znajdziecie w komentarzu.

Studolarowy omnibus za 280 PLN lub nawet za 224 PLN? Brzmi świetnie, prawda? W ramach małego spoilera - omnibusów w OFERCIE EKSPOZYCYJNEJ będzie całkiem sporo

Dodatkowo:

SYSTEM RABATOWY:

Od 1.01.2026 do odwołania obowiązują następujące progi rabatowe:
- zamówienie o wartości produktów powyżej 500 PLN - rabat 10% dla zamawianych produktów *
- zamówienie o wartości produktów powyżej 1000 PLN - rabat 20% dla zamawianych produktów *
Rabaty z poszczególnych progów nie łączą się ze sobą, wyższy rabat zastępuje niższy.

Opisane powyżej bonusy naliczane są w koszyku automatycznie.

* Rabat zależny od wartości zamówienia nie dotyczy produktów objętych indywidualnymi promocjami na stronie sklepu (dla takich produktów zastosowanie ma rabat wynikający z promocji a nie z wartości zamówienia).

Z ekspozycji też czasem kupowałem i np. Batman Adventures Omnibus i Batman & Robin Adventures Omnibus przyszły w folii w stanie mint. Ale oczywiście tu masz info, że jest to 100% outlet.

Offline Murazor

« Odpowiedź #2241 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 13:46:26 »
To info to imo dalej dupochron, myślę, że 3/4 ekspozycji, którą tam kupiłem to były omniaki/ohc w folii.

Offline Antari

« Odpowiedź #2242 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 15:11:34 »
Kupiłem w Azylu sporo ponad 100 omnibusów i, na ile pamiętam, ani jeden nie przyszedł bez folii albo ubity.

90% rzeczy jakie tam brałem było w folii tylko co to ma do rzeczy? Liczy się okres o jakim mówimy.

Te 100 omnibusów kupowałeś w jakim okresie? W tym roku? Bo ja piszę o tym co jest TERAZ. A nie co było 10, 7, 5 lat temu. Dalej widzę jest problem ze zrozumieniem tego.

Na przestrzeni ostatniego roku u mnie 100% omnibusów jakie tam zamawiałem było bez folii z ubytkami (zgodnie z opisem na stronie;). Na przestrzeni ostatnich 12 lat (bo wtedy kupiłem 1 rzecz w MVM) pewnie proporcje byłyby inne możliwe, że 95% rzeczy w folii i 5% bez. I co z tego?

Chętnie poczekam na wrzute kogoś kto skorzysta z tej ekspozycyjnej i co dostanie, oczywiście jeżeli napisze tu naprawdę co dostał.

Ha. Ha.
Tak. W Azylu za 206,25 zł. I jak kolega misiokles napisał - u mnie również bez zastrzeżeń i w folii.
(nie piszmy już o darmowej wysyłce w Atomie, bo to chyba wiadomo i dla jednej pozycji pewnie kupiłbym w Atomie, a dla kilku, to wybrałem Azyl)

No więc sam widzisz, że różnica cenowa praktycznie nie istnieje, a po uwzględnieniu wysyłki jest wręcz na korzyść Atoma. Właśnie dlatego przestałem być klientem Azylu po wielu, wielu latach bycia wręcz ich psychofanem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 29 Maj 2026, 15:17:16 wysłana przez Antari »

Offline Antari

« Odpowiedź #2243 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 15:27:48 »
Przy okazji jeszcze odkopałem maila, którego kiedyś dostałem od MVM, gdy bawiłem się jeszcze w próbę dialogu z właścicielem w kwestii stanu tego co sprzedaje. To było jakieś 10 lat temu czyli 2016 rok. Wtedy jeszcze na stronie stan produktu był "nowy".

Podejrzewam, że procedura jest kultywowana po dzień dzisiejszy, więc sporo z tego co macie nie raz i nie dwa podróżowało już sobie po Polsce.

Online Crono

« Odpowiedź #2244 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 16:50:32 »
Wtrącę swoje trzy grosze. Dwa tygodnie temu zamówiłem z Azylu omnibusa który premierę miał z półtorej roku temu (mniej więcej). Przyszedł bez folii, obwoluta trochę porysowana, a sam omnibus walnięty w dwóch miejscach. Zrobiłem zwrot, niedawno otrzymałem zwrot pieniędzy.
Dwa miesiące temu otrzymałem innego omnibusa z preorderu. Stan igła. Także kupno komiksu który jest w magazynie to wielka loteria, natomiast w przypadku preorderu jest duża szansa że wszystko będzie ok.

Offline Antari

« Odpowiedź #2245 dnia: So, 30 Maj 2026, 00:42:50 »
Przejrzałem tę nową ofertę ekspozycyjną i szczerze mówiąc znowu jest ten sam dylemat. Kilka, kilkanaście pozycji bym przytulił bo ceny kuszą ale po sprawdzeniu okazuje się, że sporo z tych pozycji jest kilka zł drożej na amazonie (wysyłka przez Amazon). Więc ogólnie te promocje takie sobie, chyba że aktywuje się jeszcze jakiś bonusowy rabat po przekroczeniu jakiejś kwoty. Szczerze mówiąc strasznie to skomplikowane i chyba zwyczajnie nie mam czasu na robienie algorytmu opłacalności ;)

No i znowu, Azyl bez folii i stan dostateczny (nawet w newsie na FB pisali, że stan będzie gorszy) albo dołożyć kilka zł i mieć folię (ale ruletka z wysyłką bo amazon zabezpiecza bardzo słabo).

np.

X-men 2099 omnibus:

Azyl: 350 zł
Amazon: 362 zł

Spider-man 2099 vol.1 omnibus:

Azyl: 420 zł
Amazon: 492,50 zł

X-men X-tincion agenda omnibus:

Azyl: 350 zł
Amazon: 387,02 zł

Koniec końców w moim przypadku wolę chyba zaryzykować zamówienie z amazona, bo jednak folia i w razie czego zwroty robią bez mrugnięcia okiem.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Maj 2026, 00:49:00 wysłana przez Antari »

Offline vision2001

« Odpowiedź #2246 dnia: So, 30 Maj 2026, 09:56:53 »
No i znowu, Azyl bez folii i stan dostateczny (nawet w newsie na FB pisali, że stan będzie gorszy)
Tym razem poglądowe zdjęcia pokazują, że to naprawdę outlet.

Więc tym razem nikomu nie polecam.
« Ostatnia zmiana: So, 30 Maj 2026, 10:49:10 wysłana przez vision2001 »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2247 dnia: So, 30 Maj 2026, 21:24:15 »
Okej, tylko w tej promocji po 300 miałeś na 100% komiks bez folii, w krzywej obwolucie i czytaną przez ileś osób. Tak jest zawsze w przypadku tych "MEGA" promek. Moge ci zagwarantować, że nie dostałbyś nówki sztuki. No i z wysyłką miałbyś 315 vs 389 na amazonie. Serio opłaca ci się tak ryzykować wtopę? Mnie szkoda czasu i nerwów za takie kwoty.
Jak mówię, opieram się na własnych doświadczeniach. Nie biorę jakichś horrendalnych ilości komiksów, po angielsku jeszcze mniej, ale coś tam kupuję i z Azylem nie miałem większych problemów. Zdarzył się też omnibus i fakt, przyszedł bez folii, ale do stanu nie mam żadnych zastrzeżeń.

Uzbierałem też np. sporo deluxów "Power Rangers" i podobnie - jeden tom trafił mi się w słabszej kondycji, ale nadal jest to 100 zł różnicy na każdym, więc przy dziesięciu to już zaoszczędzony tysiąc - jestem w stanie przeżyć ten jeden gorszy.

Zamawiam też na Libristo często, ostatnio trzeci OHC Monstress i kompendium Batman Beyond i znowu - taniej niż na Atomie i Azylu plus jest darmowa wysyłka od 300 zł. Pakowanie mają dość dobre, karton bąbel. Nie pakują tak jak Atom i Azyl, czyli w te grube kartony z bananów z gazetkami z dyskontów, ale nigdy nic mi nie doszło walnięte. No i wszystko nówki.ć o wieeeele niższe żebym podjął ryzyko.
Dzięki za opinię o Libristo (również dla Kadeta). Może jednak skorzystam. Obawiałem się głównie pakowania, bo te nie stricte komiksowe sklepy różnie z tym wyglądają.

No więc sam widzisz, że różnica cenowa praktycznie nie istnieje, a po uwzględnieniu wysyłki jest wręcz na korzyść Atoma. Właśnie dlatego przestałem być klientem Azylu po wielu, wielu latach bycia wręcz ich psychofanem.
Strasznie naginasz rzeczywistość. Owszem, ten omnibus "X-Factor" był w porównywalnej cenie i bardziej opłacało się wziąć go w Atomie (sam tak zrobiłem), właśnie z tych powodów, które wymieniasz - pewność stanu, jakość obsługi, itd. - jednak jest to jednorazowy przypadek, większość czasu różnica cenowa jest zdecydowanie po stronie Azylu.

Offline xanar

« Odpowiedź #2248 dnia: So, 30 Maj 2026, 22:04:31 »
Nie wiem nad czym tak debatujecie, tam nic się nie zmieniło, to cały czas rotuje, raz jest ta oferta ekspozycyjna raz nie ma, ceny się zmieniały jak i oferowany stan.

To, że dostajecie z oferty ekspozycyjnej w folii to pewnie dlatego, że towar z wyprzedaży, który jeszcze im zalega a zamówili więcej bo cena była dobra, reszta rzeczy będzie mniej czy bardziej ubita.

To co wstawił vision2001 :
Ten UNCANNY X-FORCE OMNIBUS to dawno wyprzedany więc jak ktoś chce po taniości to okazja
Ci Guardiansi są też w normlanej ofercie ale drożej.

Antari jak zwykle nie zawiódł, naskrobał posta na pół ekranu, zamiast wrzucić te pozycje do kosza i zobaczyć, że mu się jeszcze rabat 20% naliczy xD No, ale jak ktoś woli z Amazona to co zrobić.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #2249 dnia: Nd, 31 Maj 2026, 23:14:04 »
Strasznie naginasz rzeczywistość. Owszem, ten omnibus "X-Factor" był w porównywalnej cenie i bardziej opłacało się wziąć go w Atomie (sam tak zrobiłem), właśnie z tych powodów, które wymieniasz - pewność stanu, jakość obsługi, itd. - jednak jest to jednorazowy przypadek, większość czasu różnica cenowa jest zdecydowanie po stronie Azylu.

Atom już wrzucił nowy preorder i np.

BATMAN GOTHAM ADVENTURES OMNIBUS HC VOL 01

Atom: 299,99 zł
Azyl: 306 zł

Reszty nie mam jak porównać bo wyłączyli stronę do jutra ale podejrzewam, że będzie podobnie.

Ale nie chodzi mi tutaj o jakieś przepychanki na złotówki, bo to troche dziecinada. Powiedzmy, że oba sklepy mają już ceny praktydznie takie same. Może warto zadać sobie pytanie jakie inne cechy należy więc brać pod uwagę przy wyborze.

Dla mnie nawet jeżeli Atom miałby ten omniak po 350, to dalej by się go opłacało bardziej tam brać z uwagi na obsługę, gwarancję produktu w stanie "nowy" i ogólnie mniejszy stres, duży komfort zakupów (i wszystko to co wczesniej wypisałem). Przy 400 zł już bym się zastanowił. Ale to sytuacja hipotetyczna, bo jest po 299,99 zł.

Wiesz, dla mnie komiksy w takich wydaniach to nie towar pierwszej potrzeby jak chleb, czy papier toaletowy. Dlatego wolę żeby był faktycznie nowy i stanie idealnym. Gdyby liczyła się tylko treść to czytałbym na tablecie.

Ty powiesz, że przepłacam, a ja powiem, że płacę za bezpieczeństwo i większy komfort psychiczny. Tak jak na allegro, olx czy vinted płacisz za "ochronę" mimo, że puszczenie blikiem kasy obcej osobie wychodzi taniej. Do czasu aż się nie przejedziesz.

To co wstawił vision2001 :
Ten UNCANNY X-FORCE OMNIBUS to dawno wyprzedany więc jak ktoś chce po taniości to okazja
Ci Guardiansi są też w normlanej ofercie ale drożej.

Antari jak zwykle nie zawiódł, naskrobał posta na pół ekranu, zamiast wrzucić te pozycje do kosza i zobaczyć, że mu się jeszcze rabat 20% naliczy xD No, ale jak ktoś woli z Amazona to co zrobić.

Gratuluję udało się jak zwykle przyczepić do 1 rzeczy, której faktycznie nie ma na amazonie bo nakład się wyprzedał. Zjedz sobie Monte w nagrodę.

Tylko trochę nie zrozumiałeś tego o co mi chodziło.

Bo żeby faktycznie się dowiedzieć jakie są różnice cenowe między sklepami musisz zestawić ceny we wszystkich sklepach (azyl, amazon, atom, libristo itd.), koszty wysyłki + pierdyliard przeliczników Multiversum. I tego nie chce mi się robić, bo to kupa zabawy dla komiksów które mogą mieć stan kloaczny. I nie jest problemem policzenie -20% od ceny ani dodanie produktów do koszyka.

Chcesz to moge ci podać listę i mi zrobisz takie zestawienie dla tego co mnie interesuje. Bo chyba masz za dużo wolnego czasu. 
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Maj 2026, 23:16:16 wysłana przez Antari »