Autor Wątek: Jednolita cena książki  (Przeczytany 42535 razy)

Offline 79ers

Odp: Jednolita cena książki
« Odpowiedź #210 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 21:19:49 »
Wątpię. Jak podbili ceny w covidu i zaraz po, to już nie zjechali w dół. Najlepiej widać to po cegłach od Egmontu.

Offline Kadet

« Odpowiedź #211 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 21:20:05 »
Najpierw testują na królikach i jak da się zarobić to wprowadzają u siebie, tradycja.

Jestem pełen odrazy wobec tego, co ostatnio wyczynia Izrael z sąsiednimi państwami, ale mam wrażenie, że u Ciebie uprzedzenie wobec nich jest już przegięte - jakby to im trzeba było przypisać odpowiedzialność za jednolitą cenę książki... i może jeszcze trzęsienia Ziemi, gradobicie i koklusz?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline FanEgmontu

« Odpowiedź #212 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 21:32:02 »
Mam nadzieje, że projekt w końcu dojdzie do skutku. to co się dzieje z cenami komiksów w polsce w porównaniu do cen mang to nieśmieszny żart

Offline 79ers

« Odpowiedź #213 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 21:33:22 »
w Polsce

Jestem pełen odrazy wobec tego, co ostatnio wyczynia Izrael z sąsiednimi państwami, ale mam wrażenie, że u Ciebie uprzedzenie wobec nich jest już przegięte
znaczy, że co - mają puścić komuś atomówkę dla ogólnoświatowego pokoju - żeby widzieć, a nie jedynie bezkrytycznie na nich patrzeć?
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Marzec 2026, 21:37:51 wysłana przez 79ers »

Offline Dracos

« Odpowiedź #214 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 21:34:27 »
@Koalar Jest to pewne rozwiązanie (na które ja nie wpadłem, czekam na inne :) ) ale czuję że biorąc pod uwagę opodatkowanie koniec końców i tak wyjdziemy my konsumenci na tym do tyłu, chociaż mniej niż osoba która wchodzi do księgarni i kupuje po okładkowej.

Mam nadzieje, że projekt w końcu dojdzie do skutku. to co się dzieje z cenami komiksów w polsce w porównaniu do cen mang to nieśmieszny żart

Czaję czyli ty chcesz płacić 35-50% drożej za każdy komiks... Na pewno to pomoże w sprzedaży i podniesieniu nakładów (do poziomu Mang) które to są jedynym możliwym sposobem na obniżenie cen. Chyba że to taki rage bait trolling z twojej strony.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Marzec 2026, 21:37:23 wysłana przez Dracos »

Offline Kadet

« Odpowiedź #215 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 21:36:41 »

I masz nadzieję, że ten projekt obniży Ci realne ceny komiksów? To znaczy to, ile będziesz faktycznie płacił za sztukę? Skoro jego deklarowanym celem jest przecież ratowanie księgarni, czyli teoretycznie: zapewnienie im większych przepływów pieniężnych?

Oh, sweet summer child...
:)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kadet

« Odpowiedź #216 dnia: Pn, 30 Marzec 2026, 22:04:15 »
znaczy, że co - mają puścić komuś atomówkę dla ogólnoświatowego pokoju - żeby widzieć, a nie jedynie bezkrytycznie na nich patrzeć?

Ja nie patrzę na nich bezkrytycznie. Obecnie na działania Izraela patrzę bardzo, bardzo krytycznie.

Ale w drugą stronę to nie znaczy, że muszę się podpisywać pod "Protokołami Mędrców Syjonu"... czy np. twierdzić z czapy, że Izrael z jakiegoś powodu wyreżyserował za kulisami pomysł z jednolitą ceną książki i jakimiś machinacjami wprowadził ją w takiej Francji czy Niemczech, bo to już jakieś Himalaje absurdu, a związek tego ze zbrodniami w Strefie Gazy, Iranie i Libanie jest dokładnie żaden...

Dziękuję z całego serca!

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #217 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 08:12:39 »
Jeśli nic się nie zmieniło w ustawie, a pewnie nie, to się da, wystarczy dawać jakieś monety jak na Allegro, np. kup za 100 zł, dostaniesz 35 politykurwiów (za 50 politykurwiów możesz kupić kartę prezentową wartą 50 zł).
W którejś aliteracji projektu ustawy, przez który przebrnąłem, był zapis o zakazie bonifikaty punktami, darmową dostawą itp.. Nie pamiętam jak to było z wydaniem na rynek zagraniczny i sprowadzenie do PL, ale chyba też było to obwarowane.

Offline stab

« Odpowiedź #218 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 09:32:58 »
Ja już od początku roku bardzo ograniczyłem zakupy, bo ceny są absurdalne. Kupuje tylko to co na 100% chcę mieć. Skończyłem ze "sprawdzaniem" czy coś mi podejdzie. Jak ceny jeszcze bardziej pójdą w górę, to już całkowicie przerzucę się na wydania zagraniczne.

Offline eyesore

« Odpowiedź #219 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 09:55:56 »
Ja już od początku roku bardzo ograniczyłem zakupy, bo ceny są absurdalne. Kupuje tylko to co na 100% chcę mieć. Skończyłem ze "sprawdzaniem" czy coś mi podejdzie. Jak ceny jeszcze bardziej pójdą w górę, to już całkowicie przerzucę się na wydania zagraniczne.
dokładnie, po za tym zarówno rynek komiksowy i książkowy jest tak zalany ogromną ilością pozycji że, przynajmniej ja, nie ogarniam nawet połowy tego co mnie interesuje, może przyda się taki plaskacz na wstrzymanie, bo na pewno nie będę kupował takich epików po 200zł
kolejna sprawa że wtedy w drugim obiegi będzie większy ruch,

Offline amsterdream

« Odpowiedź #220 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 10:34:47 »
Ja też już skończyłem z kupowaniem i "sprawdzaniem" czy cos mi podejdzie, teraz sprawdzam na stronach typu comics online i tym podobnych. Przy obecnych cenach inaczej się nie da.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Piterrini

« Odpowiedź #221 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 11:44:55 »
Czego więc się bać względem tego od lat zakopywanego pomysłu? Najlepszym przykładem przywołany na górze tej strony covid i wzrost cen na jaki pozwolił - skok był taki, że ja się praktycznie wypisałem, a chociażby w kilku komentarzach wyżej widać, że i dla innych miał znaczenie - mimo tego liczby (ilość tytułów, potencjalne nakłady, obrót wydawnictw) wskazują tylko na tąpnięcie 2021/2022 (oczywiście z tego co pamiętam, bo to faktycznie było związane z covidem), ale teraz narracja jest klarowna - tak dobrze jak 2025 to nie było na [polskim] rynku [komiksów] nigdy (mimo cen jakie są). Więc w praktyce - ceny skoczą (mimo że mogłyby nie skoczyć, wystarczy ogarnąć rynek "rabatowy", ale skoczą bo będzie pretekst w pełni akceptowalny) i co - dalej wszystko się będzie sprzedawać. Piszę to trochę przekornie, bo nie popieram pomysłu, ale jak pokazał przywołany covid (i nie tylko, ale w politykę się nie bawię) pole na zmiany [na gorsze] jest otwarte i nikt nic nie zrobi żeby sytuację poprawić (np. piszecie, że 3 lata i sytuacja wróciłaby do poprzedniej - jeśli to przejdzie, to ten kto lobbuje musiałby stracić, możemy założyć że nie straci, więc powrotu po wprowadzeniu już nie będzie).

Offline death_bird

« Odpowiedź #222 dnia: Wt, 31 Marzec 2026, 12:15:12 »
Spokojnie. Jak na razie jest jeszcze tak, że ustawę przed wejściem w życie trzeba podpisać.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline NuoLab

« Odpowiedź #223 dnia: Śr, 01 Kwiecień 2026, 20:08:23 »
Niebawem doczekamy się paliwa na kartki i jednolite ceny w komiksowie będą najmniejszym zmartwieniem.

Offline eyesore

« Odpowiedź #224 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 10:39:37 »
Czego więc się bać względem tego od lat zakopywanego pomysłu? Najlepszym przykładem przywołany na górze tej strony covid i wzrost cen na jaki pozwolił - skok był taki, że ja się praktycznie wypisałem, a chociażby w kilku komentarzach wyżej widać, że i dla innych miał znaczenie - mimo tego liczby (ilość tytułów, potencjalne nakłady, obrót wydawnictw) wskazują tylko na tąpnięcie 2021/2022 (oczywiście z tego co pamiętam, bo to faktycznie było związane z covidem), ale teraz narracja jest klarowna - tak dobrze jak 2025 to nie było na [polskim] rynku [komiksów] nigdy (mimo cen jakie są). Więc w praktyce - ceny skoczą (mimo że mogłyby nie skoczyć, wystarczy ogarnąć rynek "rabatowy", ale skoczą bo będzie pretekst w pełni akceptowalny) i co - dalej wszystko się będzie sprzedawać. Piszę to trochę przekornie, bo nie popieram pomysłu, ale jak pokazał przywołany covid (i nie tylko, ale w politykę się nie bawię) pole na zmiany [na gorsze] jest otwarte i nikt nic nie zrobi żeby sytuację poprawić (np. piszecie, że 3 lata i sytuacja wróciłaby do poprzedniej - jeśli to przejdzie, to ten kto lobbuje musiałby stracić, możemy założyć że nie straci, więc powrotu po wprowadzeniu już nie będzie).
Tak z ciekawości, skąd info ze w zeszłym roku było tak super ekstra?