Autor Wątek: Jednolita cena książki  (Przeczytany 42459 razy)

Offline Piterrini

Odp: Jednolita cena książki
« Odpowiedź #225 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 11:19:49 »
Agregacja tego co czytam na forum, co piszą wydawcy, jak wyglądają zestawienia, topki itp., zapamiętałem np. ten wykres (tu liczba wydanych stron komiksów [co też ma znaczenie przecież], ale też inne ciekawe w wątku, ten akurat miałem w pamięci jak pisałem wcześniejszą wiadomość):

Nie dodałem legendy, ale ten czarny to Egmont, a ten zielono-szarawy to reszta wydawców.
I krytyczna analiza, np. mimo że ja akurat sięgam głównie po amerykańskie pozycje to pozytywna (dla rynku ogółem) jest większa różnorodność (komiksy z całego świata) kosztem tego co np. ja lubię, a to jest wprost chwalone i przytaczane bardzo często, że nie tylko jest miejsce dla "wszystkiego", ale i widać że się sprzedaje (bo jakby się nie sprzedawało, to nie byłoby wydawane). Także jak wspomniałem - narracja jest jaka jest, nie spotkałem się z próbami jej obalenia, a że punktem wyjściowym ceny, to zdecydowanie ten aspekt zszedł na dalszy plan w kryteriach zakupowych większości klientów (coś co postępuje nie tylko w komiksach, domyślam się skąd taki trend, ale nad tym rozwodzić się nie będę ;) ).

Offline amsterdream

« Odpowiedź #226 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 16:43:53 »
Czego więc się bać względem tego od lat zakopywanego pomysłu? Najlepszym przykładem przywołany na górze tej strony covid i wzrost cen na jaki pozwolił - skok był taki, że ja się praktycznie wypisałem, a chociażby w kilku komentarzach wyżej widać, że i dla innych miał znaczenie - mimo tego liczby (ilość tytułów, potencjalne nakłady, obrót wydawnictw) wskazują tylko na tąpnięcie 2021/2022 (oczywiście z tego co pamiętam, bo to faktycznie było związane z covidem), ale teraz narracja jest klarowna - tak dobrze jak 2025 to nie było na [polskim] rynku [komiksów] nigdy (mimo cen jakie są). Więc w praktyce - ceny skoczą (mimo że mogłyby nie skoczyć, wystarczy ogarnąć rynek "rabatowy", ale skoczą bo będzie pretekst w pełni akceptowalny) i co - dalej wszystko się będzie sprzedawać. Piszę to trochę przekornie, bo nie popieram pomysłu, ale jak pokazał przywołany covid (i nie tylko, ale w politykę się nie bawię) pole na zmiany [na gorsze] jest otwarte i nikt nic nie zrobi żeby sytuację poprawić (np. piszecie, że 3 lata i sytuacja wróciłaby do poprzedniej - jeśli to przejdzie, to ten kto lobbuje musiałby stracić, możemy założyć że nie straci, więc powrotu po wprowadzeniu już nie będzie).

U mnie ten skok cen spowodował zupełną zmianę nawyków zakupowych. Kiedyś komiksy amerykańskie i europejskie stanowiły większość moich zakupów a tylko mała część to była manga, obecnie jest dokładnie odwrotnie. Pamiętam, że początkowo Epiki kosztowały 120zł, potem 150zł a potem skoczyło od razu do 200pln - nie przypominam sobie takiego skoku wcześniej ani później.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline PJP

« Odpowiedź #227 dnia: Cz, 02 Kwiecień 2026, 17:55:24 »
Mam podobnie. Bardzo rzadko decyduję się na "grubasy" i unikam komiksów może i guilty pleasure, ale mocno jednorazowych. Nie mam miejsca i w sumie szkoda mi kasy. Mocno skręciłem w polskie komiksy niezależne i nieśmiało zacząłem mangować ;)

Offline Talvi

« Odpowiedź #228 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 16:36:34 »
Też mocno ograniczyłam zakupy, głównie kupuję ulubionych autorów i kontynuuję ulubione serie. Mam to szczęście, że mieszkam w Krakowie i mamy Artetekę.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #229 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 20:44:35 »
Też mocno ograniczyłam zakupy, głównie kupuję ulubionych autorów i kontynuuję ulubione serie. Mam to szczęście, że mieszkam w Krakowie i mamy Artetekę.
Co tam można wypożyczyć oprócz książek i komiksów?

Offline Talvi

« Odpowiedź #230 dnia: Śr, 08 Kwiecień 2026, 21:32:46 »
Mają też filmy, CD, planszówki: https://www.rajska.info/arteteka