Autor Wątek: Piłka Nożna  (Przeczytany 246947 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Saruto

Odp: Piłka Nożna
« Odpowiedź #1950 dnia: Cz, 21 Maj 2026, 22:51:09 »
Planuję oglądać wszystkie mecze sędziowane przez  Slavko Vinčića – jestem wielkim fanem jego talentu.  :P
To jakaś beka czy serio dobrze sędziuje?

Offline Spiff

« Odpowiedź #1951 dnia: Pt, 22 Maj 2026, 10:00:02 »
To jakaś beka czy serio dobrze sędziuje?
Bardzo dobrze sędziuje.
Sędzia Vinčić uchodzi za jednego z najlepszych arbitrów na świecie.
Po jego występie w meczu barażowym  Szwecja -Polska okrzyknięto go drugim Pădureanu. :)

Victor Pădureanu

Zapadł w pamięć polskich kibiców po meczu eliminacyjnym do Igrzysk Olimpijskich 1972 Bułgaria - Polska, który został rozegrany 16 kwietnia 1972 w Starej Zagorze.
 Spotkanie to było bardzo ważne dla reprezentacji Polski, gdyż porażka w tym meczu oraz wysoka wygrana Bułgarii nad Hiszpanią doprowadziłaby do odpadnięcia już w eliminacjach.

Reprezentacja Polski prowadziła po pierwszej połowie z Bułgarią 1:0 po bramce Włodzimierza Lubańskiego. Jednak w 67 minucie meczu po przepychankach w polu karnym, ku zaskoczeniu polskich zawodników, sędzia podyktował rzut karny dla Bułgarii. Po wykorzystaniu rzutu karnego przez Christo Bonewa, Lubański wdał się w kłótnię z sędzią. Reakcją była czerwona kartka dla Lubańskiego, a Polska musiała grać kolejne 20 minut w osłabieniu.
Kolejna kontrowersyjna decyzja Victora Pădureanu to nieuznanie bramki Jana Banasia. Sędzia, który znajdował się wówczas blisko całej akcji, początkowo nie przerwał gry i uznał gola. Jednak po protestach Bułgarów i konsultacji z sędzią liniowym, który nie podniósł chorągiewki, odwołał bramkę.
 W 80 minucie gospodarze objęli prowadzenie po bramce Mładena Wasiliewa. Siedem minut później miała miejsce kolejna kontrowersyjna decyzja sędziego, który uznał bramkę Christo Bonewa, choć ten był na kilkumetrowym spalonym. Mecz zakończył się wynikiem 3:1 dla gospodarzy, a Victor Pădureanu stał się w Polsce symbolem stronniczego sędziowania.

źródło: wikipedia

« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Maj 2026, 10:01:42 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline szulig

« Odpowiedź #1952 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 14:49:56 »
Witam, czy bawimy sie w typowanie w tym roku?

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1953 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 15:06:09 »
Obecny!

Offline perek82

« Odpowiedź #1954 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 11:58:28 »
Jak się pojawi jeszcze parę osób, to służę organizacją wg utartych zasad.
Black Dahlia **
Dylan Dog: Mater morbi ***
Chaos, Podróż do piekła ***
Nonnonba **
Historia Dylana Doga **

Offline perek82

« Odpowiedź #1955 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 09:28:50 »
Nie ma za bardzo odzewu. Napiszę na priv do uczestników poprzedniej zabawy.

Black Dahlia **
Nonnonba **
Historia Dylana Doga **

Offline Leyek

« Odpowiedź #1956 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 15:11:28 »
Ja jestem chętny. Nie zamierzam zbytnio oglądać tych mistrzostw (dopiero od 1/8, może od ćwierćfinałów), a tak to przynajmniej będę śledził wyniki ;)

Offline Spiff

« Odpowiedź #1957 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 16:36:05 »
Dzięki perek82 za zaproszenie.

Po „Czarnym wtorku” moje zainteresowanie mundialem drastycznie spadło, a do tego moja wiedza na temat egzotycznych reprezentacji spoza Europy i Ameryki Południowej jest żadna.
Biorąc powyższe pod uwagę, wchodzę do zabawy i powalczę ze @Skandalistą o przedostatnie miejsce.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline perek82

« Odpowiedź #1958 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 17:23:58 »
Podejrzewam, że mało kto ma jakieś większe pojęcie o tych egzotycznych drużynach. Niektórych to chyba na globusie mógłbym nie zlokalizować. Śledzić nocnych szlagierów też nie zamierzam, ale bawiąc się w typowanie przynajmniej zapewnie sobie śledzenie wyników 😀
Może będzie przez to wszystko zabawniej.

Ps. Mnie nieobecność naszej reprezentacji jakoś strasznie nie smuci. Przez całą młodość czekałem na ich występ na jakimś turnieju i jak się doczekałem, to do dzisiaj mnie boli, gdy o nim pomyślę. Kolejne turnieje były również frustrujące. Jedynym wyjątkiem było Euro 2016. A po mundialu 2018 to nawet ogłosiłem wewnętrzny bojkot, który z przerwami kontynuuję do dziś.
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Czerwiec 2026, 17:28:19 wysłana przez perek82 »
Black Dahlia **
Nonnonba **
Historia Dylana Doga **

Offline PJP

« Odpowiedź #1959 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 18:05:43 »
Też nie zamierzam specjalnie śledzić, ale pobawić się mogę :)

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1960 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 19:36:45 »
Skoro na mundialu poszli w egzotykę, to i niech forum zyska egzotycznego gracza. Walka o przedostatnie miejsce będzie bardziej zacięta.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #1961 dnia: Śr, 03 Czerwiec 2026, 07:55:18 »
Dołączam. Będzie jakaś fajna nagroda za przedostatnie miejsce ? :)

Offline perek82

« Odpowiedź #1962 dnia: Śr, 03 Czerwiec 2026, 08:13:46 »
W ostatniej edycji niektórzy się przyznali do nagród domowych - że np. żona kupi komiks, gdy się zajmie jakieś miejsce :)
Black Dahlia **
Nonnonba **
Historia Dylana Doga **

Offline Koalar

« Odpowiedź #1963 dnia: Cz, 11 Czerwiec 2026, 23:32:00 »
Na pewno się starzeję i popadam w melancholię, ale generalnie mam ten mundial w dupie. Kiedyś oglądałem wszystkie mecze MŚ i Euro, a dziś mi się nawet nie chciało oglądać meczu otwarcia, coś tam popatrzyłem, ale emocje jak na grzybach w grudniu. Może coś tam poleci w tle, nastawiam się na półfinały i mecze o medale. Może jeszcze jakby Polska grała... Mierzi mnie ta komercjalizacja i odrażający łysy z FIFA wraz z jego pokojową nagrodą dla pomarańczowego klauna, który prowadzi wojnę z uczestnikiem mistrzostw. Pluję na nich totalnie, obrzydzili mi mundial. Chociaż piłka też już mnie nie kręci jak kiedyś. Nie wiem, może to przesyt, może to ten styl gry, przesuwanie, przesuwanie, przesuwanie, a indywidualne popisy na wymarciu. Do tego mecze zmęczonych piłkarzy w 40 stopniach, to ma być święto piłki? Meh. FIFA jak zwykle wprowadza jakieś nowinki na turniej, pierwszy mecz i już była sytuacja, że należał się ewidentny rzut rożny dla RPA, a VAR milczy. Żenada.
OK, wypisałem się, już mi lepiej. Czekam na mecze w USA i burze z piorunami ;D
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline perek82

« Odpowiedź #1964 dnia: Pt, 12 Czerwiec 2026, 08:42:40 »
Trudno się nie zgodzić. Wiele rzeczy wpłynęło negatywnie na piłkę reprezentacyjną. I w sferze okołofutbolowej, jak i w samym futbolu. Kluby dziś wydają ogromną kasę na zawodników, więc ich doją niemiłosiernie. Biznes przede wszystkim. Finał LM był chyba 30 maja. Tu już nie ma możliwości zrobienia dłuższego zgrupowania kadry. Każdy próbuje wypracować parę schematów rozegrania piłki, czy obrony i tyle. Jeszcze bardziej ogranicza się jakąkolwiek swobodę.
Kiedyś Mundial był ciekawszy, bo grali zawodnicy, których się nie znało, albo rzadko oglądało (ale nie mówię o jakiejś zupełnej egzotyce). Takiego Maradonę mogłem zobaczyć właściwie głównie na Mundialu. Messiego, czy Ronaldo to widziałem już n-razy. Mniej też jest tzw. "objawień" na turniejach, bo w sumie każdy każdego już zna. Czasem ktoś ma formę życia, ale nie będzie to już tak jak Toto Schilacci z Italia 90 (zresztą zmarł niedawno). I to też sprawia, że piłka jest nudniejsza - jak tylko ktoś chce i potrafi, to każdego rywala ma rozpracowanego, przynajmniej na papierze.
No i rozmiar tego turnieju to już gwóźdź do trumny. Przejrzałem listę spotkań i z meczów grupowych na siłę zakreśliłem sobie dosłownie kilka. Spośród 72. Nie wiem, kto będzie resztę oglądał.
Wczorajszy mecz otwarcia chciałem zobaczyć ze względu na... stadion. Po pół godziny, jak już parę razy kamera go pokazała, to moje zainteresowanie spadło. Szczególnie, że RPA ewidentnie nie dojechała na turniej.
Black Dahlia **
Nonnonba **
Historia Dylana Doga **