Autor Wątek: Co teraz czytacie? Forumowicze forumowiczom polecają/odradzają  (Przeczytany 131604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rzodkiew

Odp: Co teraz czytacie? Forumowicze forumowiczom polecają/odradzają
« Odpowiedź #690 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 09:46:29 »
Jeśli chodzi o Dzieci z Bullerbyn, to pamiętam jak próbowałem wdzieciństwie  sobie wyrwać ruszającego się zęba tą metodą na sznurek i klamkę, ale się zawiodłem, bo tego sznurka nie dało się zawiązać na zębie  8)

Offline perek82

« Odpowiedź #691 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 10:09:00 »
Jak nie dało, jak dało. Ileś zębów w ten sposób w rodzinie poszło. No ale to zazwyczaj ktoś do pomocy był potrzebny:)
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline Dracos

« Odpowiedź #692 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 11:10:49 »
Hehe też próbowałem, tzn zawiązać się dało, ale to pociągnięcie już przekroczyło moje możliwości. Jak matka zobaczyła co robię od razu ochrzaniła i do dentysty zaprowadziła ;D

Offline perek82

« Odpowiedź #693 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 11:49:55 »
Trzeba było na jakimś mlecznym spróbować, a nie brać się za ósemkę:)
Święta Barbora ***
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline Dracos

« Odpowiedź #694 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 11:54:34 »
No przecież że mleczny ósemki w tym wieku to chyba najwyżej zalążkami są :)

Offline parsom

« Odpowiedź #695 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 11:58:51 »
Bo to się tak robiło - przywiązujesz i czekasz aż ktoś inny szarpnie.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #696 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 12:38:46 »
Przyznam szczerze, że jestem zaskoczony tutejszymi opiniami o książce Molnara. Mnie samemu ilekroć przypomnę sobie Nemeczka tyle razy do głowy cisną się różne spalone Rozalki albo inne zamarznięte na sopel Dziewczynki z zapałkami. Strasznie nie lubiłem tego dziewiętnasto/wczesno dwudziestowiecznego nurtu dziecięcej martyrologii.

Nemeczek - przeżarty ambicjami karierowicz i militarysta. Dla wymarzonego awansu na podoficera gotowy poświęcić własne życie. Żołnierz-marzenie każdego generała.

Offline greg0

« Odpowiedź #697 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 12:45:22 »
Bo to się tak robiło - przywiązujesz i czekasz aż ktoś inny szarpnie.

3:10

Ważne żeby narzekać...

Offline JakubM

« Odpowiedź #698 dnia: Śr, 05 Luty 2025, 11:31:02 »
Ponad 2000 stron - post apokaliptycznej prozy Justina Cronina - 3 tomy

Bardzo mi siadła ta opowieść, na początku obawiałem się tego wątku z "ludźmi wampirami" - bo wiem jak to brzmi i jestem przewrażliwiony na taki banał z wampirami w tle. Na szczęście tutaj ten motyw jest inaczej poprowadzony. I z czystym sumieniem mogę polecić ta pozycje - brak wątku politycznego, liczba bohaterów jest do ogarnięcia aby w pełni móc cieszyć się  rozpoznawalnością kto jest kim, wiele akcji - i szybko się czyta - miodność powieści 100 %

Teraz pozostaje smutek że już to przeczytałem :-/

Offline JakubM

« Odpowiedź #699 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 09:21:39 »
KONKLAWE - Robert Harris.

Kolega polecał i jakoś tak sobie to w głowie ułożyłem że historia będzie dotyczyła - morderstwa na konklawe i kardynałowie w swoim hermetycznym środowisku będą szukać mordercy. Nie czytałem opisu, i filmu tez nie oglądałem - a dodatkowo to  świeżo co wyskoczyłem z świata "Przejścia".

W połowie książki zorientowałem się że tu nic z mojego śledztwa detektywistycznego ws. morderstwa nie będzie.

KONKLAWE - nawet spoko, ale bez fajerwerków - dowiedziałem się jak takie konklawe wygląda od środka, a tam od sporów dot. wizji kościoła robi się czasami gorąco. Jako minus to uważam trochę za szybkie zakończenie.

Ps. Za sprawią tej książki sprawdziłem sobie jak wygląda obraz-  Michała Anioła - Ukrzyżowanie św. Piotra :-)

Takie 6/10

Offline perek82

« Odpowiedź #700 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 12:20:23 »
"Zielona Mila" jest kapitalną książką, a moim zdaniem film tylko nieznacznie jej ustępuje. Napisałeś o niej w punkt.
Może "Dallas '63"? Co prawda nie spełnia Twojego warunku, ale napisałeś "raczej", więc polecam :)
Ewentualnie "Misery".
Dallas 63 weszło na czytnik i nie mogę się oderwać. Od razu kupiłem ten główny pomysł z podróżą w czasie. Poza tym lubię książki / filmy o USA z lat 50-tych do 80-tych. Zazwyczaj książki czytam w pociągu, a w domu komiksy. Tu robię wyjątek i czytam w każdej wolnej chwili. Nie wiem, co będzie dalej, ale oczekiwania mam wielkie. I co do rysu "społecznego" jak i do samych "paradoksów". Bo coś czuję, że historia zaraz zacznie się komplikować.

W międzyczasie wciągnąłem Wielki marsz, Uciekiniera i Bezsenność (mam nadzieję, że nie pomieszałem tytułów), ale to trochę ciągnąłem na siłę. Pierwsze dwa dość krótkie, więc bez problemu ale Bezsenność mnie zmuliła. Te 3 zupełnie mi nie podeszły.

Też przed chwilą przeczytałem Karierę Nikoma Dyzmy. Oczywiście cały czas przed oczami miałem aktorów z serialu. Albo już serial mi się zatarł, albo książka miała lekko bardziej poważny charakter. Jakoś takiego aspektu komediowego mniej czułem. Sam główny bohater na początku był zwykłym biednym człowiekiem, który wykorzystał przypadek, żeby swój los poprawić. Później już brnął dalej i posunął się wręcz do zbrodni. Tego z serialu zupełnie nie pamiętałem. A może nie zrozumiałem, bo to chyba w dzieciństwie oglądałem.
Święta Barbora ***
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Online OokamiG

« Odpowiedź #701 dnia: Śr, 12 Luty 2025, 12:32:08 »
Coś jest chyba atmosfera na Kinga, bo ja zacząłem Bastion.

Offline perek82

« Odpowiedź #702 dnia: Wt, 18 Luty 2025, 08:17:12 »
I Dallas pyknięte całe. Świetnie przemyślane i napisane. Mnóstwo detali dot. lat 60-tych (sport, muzyka, tv, ceny itd.) wskazują na potężny risercz przed napisaniem. Podejrzewam, że Dallas i okolice również wiernie odwzorowane.
Miałem chwilę zwątpienia w środku, gdzie główny bohater wsiąknął w małomiasteczkowe życie i bałem się, że trochę to zamuli całą książkę. Podejrzewam, że niektórzy czytelnicy to tak odbiorą, ale po zakończeniu książki doszedłem do wniosku, że to był bardzo mocny punkt. A w połączeniu z końcówką - tym bardziej.
Bardzo lubię motyw podróży w czasie i ten tutaj też mi przypadł do gustu. Ta teoria, że
Spoiler: PokażUkryj
przeszłość broni się przed zmianą i że różne wydarzenia zaczynają ze sobą rezonować i ten efekt motyla
świetnie się tutaj sprawdza.
Jedną rzecz bym tylko zmienił -
Spoiler: PokażUkryj
to, jak bardzo zmienił się świat po uratowaniu JFK. Pomysł, że zmiany będą bardzo idące był ok, ale żeby miało to doprowadzić do unicestwienia planety w niedalekiej przyszłości? Tutaj zdecydowanie wolałbym coś na mniejszą, bardziej osobistą skalę. Np. gdyby się okazało, że główny bohater się nie urodził, albo coś w tym stylu. Ale na tyle istotne, żeby jego ostatnie decyzje były takie jak opisane.

Wczoraj odpaliłem serial. Kilka odcinków, więc może dam radę. Początek dość obiecujący, chociaż główny bohater dość lekko i z uśmiechem podszedł do tematu.
Święta Barbora ***
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #703 dnia: Wt, 18 Luty 2025, 19:16:27 »
Dallas 63' - chyba jedyna naprawdę dobra jego książka w 21 wieku. Po niej to może Ręka mistrza i... Instytut? Ale wszystko co najlepsze pochodzi z 20 wieku. Biorąc pod uwagę, że ma też s-f na koncie ( Podpalaczka, Matrwa strefa, Bastion czy właśnie Dallas 63 ), dziw, że nie zabawił się w fantastę naukowego piszącego o przyszłości ludzkości i nie wysłał człowieka w kosmos.

Offline komiks

« Odpowiedź #704 dnia: Wt, 18 Luty 2025, 21:41:18 »
Istnieje całkiem przyjemny miniserial na podstawie Dallas ’63 Kinga.
Pod dziwnym tytułem  22.11.63
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness