Autor Wątek: Co teraz czytacie? Forumowicze forumowiczom polecają/odradzają  (Przeczytany 131044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: Co teraz czytacie? Forumowicze forumowiczom polecają/odradzają
« Odpowiedź #765 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 23:21:04 »
Wklęty też bardzo mi się podobał, rytuału jeszcze nie czytałem.

Nie wiem czy w sprzedaży jest dostępne coś oprócz ksiąg krwi 1-3, 4-6.

komiks masz rację, King napisał kilka bardzo dobrych rzeczy. Wczesny King był dobry, później zmienił się w coś ala autor harlequinów z nielicznymi wyjątkami.

Koontza do tej pory nic nie czytałem, muszę to zmienić.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Październik 2025, 23:24:34 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #766 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 23:42:58 »
Tez skupiałem się na Kingu i Mastim. Koontza czytałem kiedyś pierwszy tom "Odda Thomasa" i pamiętam, że nawet mi się podobał, aczkolwiek był chyba jakoś specyficznie napisany, przynajmniej tak mi się kojarzy. Z tego, co widzę, to nigdy nie skończyli u nas wydawać tego cyklu, a dziwne, bo pamiętam, że to był dość popularny autor. Ale widzę, że i jego Albatros ostatnio wznawia, więc może po coś sięgnę.

Offline komiks

« Odpowiedź #767 dnia: Nd, 19 Październik 2025, 23:46:22 »
Jak już jesteśmy przy niszowych rzeczach, to pamiętam, że podobał mi się cykl Tytus Crow autorstwa Briana Lumleya.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #768 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 00:01:38 »
Widzę, że cykl nekroskop Briana lumleya jest popularny, 18 tomów, chociaż wtedy przeważnie były jakieś cieniutkie tomy.
Np księgi krwi kiedyś były w 6 tomach, teraz całość mieści się w dwóch.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #769 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 00:04:44 »
Nekroskop też dobry, ale jak ostatnio do niego wróciłem, to mnie znudził, tyle, że słuchałem w formie audiobooka.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #770 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 00:10:42 »
A co najfajniejsze jest z Clive Barkera? Tylko Księgi krwi?
Fajne to raczej nie jest najlepsze określenie na twórczość Barkera. Z całą pewnością Księgi krwi są znacznie bardziej brutalne i krwawe niż cokolwiek spod pióra Kinga czy Koontza. Wolę właśnie takie horrorowe oblicze Barkera niż jego mroczne, baśniowe opowieści.

Poza wspomnianymi Księgami, najbardziej podobała mi się Potępiencza gra i Powrót z piekła, czyli Hellraiser. Wysoko ceniona jest także Imajica, ale to raczej mroczna baśń, mroczne miejskie fantasy, pełne dziwacznych istot, miejsc i zjawisk, z głównym bohaterem homoseksualistą, przeżywającym seksualne uniesienia z jakimiś nieludzkimi stworzeniami. W podobnym klimacie utrzymana jest cienka nowelka Cabal, ale już bez homoseksualnych elementów, na podstawie której nakręcono film Cabal nocne plemię.

Jest jeszcze Galillee - ta powieść mnie znudziła. Kobierzec, w którym tytułowy kobierzec, stanowi bramę do innego świata. Generalnie, po pozostałe dzieła Barkera nie chciało mi się sięgać, na swoją kolej czekają więc Wielkie sekretne widowisko i jego kontynuacja Everville, Historia Pana B i Wąwóz kamiennego serca.

Barkera czytałem dobre kilkanaście lat temu, może teraz inaczej bym odebrał, jego mniej makabryczną, a bardziej klimatyczną twórczość.

Na komiksowym polu, autor także odcisnął swoje piętno. W Polsce w serii "Obrazy grozy" Egmont wydał dwa tomy Hellraisera, w tej samej serii wydana  została także powieść Złodziej wszystkich czasów, z  której Hill zerżnął chyba swoje Nos4a2, z dobrym jednak skutkiem, chociaż to powieść bez obrazków, więc pewnie dlatego wypada lepiej. Serial natomiast jest nudny i nijaki, no ale z domeny Barkera, zawędrowałem już na ziemie syna Kinga, a najlepszym co ten stworzył jest Locke and Key. Zawsze też bardzo ubolewałem, nad faktem że Hill zdecydował się na formę komiksową swojego największego dzieła. Sądzę że Locke and Key w formie książkowej, mogłoby być fenomenem na miarę Harrego Pottera. Powieść graficzna, nigdy nie wyszła ze swojej niszy, a serialowa wersja Netfliksa, raczej nikogo nie zachęciła, do poznania pierwowzoru.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Październik 2025, 01:19:22 wysłana przez Horyzont Snu »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #771 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 00:16:35 »
Jak już jesteśmy przy niszowych rzeczach, to pamiętam, że podobał mi się cykl Tytus Crow autorstwa Briana Lumleya.
No i w tamtych czasach furorę robiła jeszcze "Twierdza" F. Paula Wilsona - czytałem i zapamiętałem jako naprawdę dobry horror. Kilka lat temu Vesper to wznowiło, dziwne że nie poszli za ciosem z kolejnymi tomami. Chyba, że było jakieś zamieszanie z prawami, bo jakoś tak zniknęła ta książka z rynku.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #772 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 00:26:04 »
Temat kontynuacji Twierdzy przewijał się na Fb Vespera, nakład się długo wyprzedawał, a wydawca w międzyczasie zrezygnował z wydawania grozy i nie zdecydował się na kontynuację. Teraz chyba coś tam znowu próbują, ale poszli już zdecydowanie w kierunku sf i fantasy. Poza tym kolejne tomy Twierdzy były utrzymane już w zupełnie innym klimacie, jakiejś inwazji nocnych, latających bestii i miały raczej niewielkie wspólnego z wampiryczną Twierdzą.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #773 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 21:00:38 »
Na marginesie nowych wydań Bonda - zupełnie nowa książka z uniwersum 007.