Autor Wątek: Wydział 7  (Przeczytany 228880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Wydział 7
« Odpowiedź #1110 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 13:16:09 »
A jak wygląda sytuacja z slipcasem na drugi sezon? Gadaliśmy na którymś z festiwali i mówiłeś, że jest problem, bo osoba która robiła slipcase do pierwszego sezonu, nie będzie wstanie zrobić kolejnych. Coś udało się zadziać w tej sprawie i znaleźliście zastępstwo?

To trochę bardziej skomplikowane, ale mam świadomość (i imperatyw), że slipcase do 2 i 3 sezonu musi powstać, musi być być tej samej jakości i musi być w rozsądnej cenie. Pracujemy nad tym, powinno się udać ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Masonna

« Odpowiedź #1111 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 13:41:30 »
Kurde kusi mnie Ignacy tą serią, ale jak sobie pomyślę, że rysuje to Turek, to mi się odechciewa. Nie będę dziada dorabiał! Trzeba mieć zasady  8)
Komary rypią...

Offline Popiel

« Odpowiedź #1112 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 14:04:08 »
Kurde, kusiło mnie skomentowanie tego posta, ale jak sobie pomyślałem, że autor nie ma pojęcia o serii (Turek rysuje! ::) to mi się odechciało. Nie będę ignoranta dorabiał! Trzeba mieć zasady  8)

Offline srogin

« Odpowiedź #1113 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 14:08:47 »
To trochę bardziej skomplikowane, ale mam świadomość (i imperatyw), że slipcase do 2 i 3 sezonu musi powstać, musi być być tej samej jakości i musi być w rozsądnej cenie. Pracujemy nad tym, powinno się udać ;)

Byłoby spoczko jakbyście się zdecydowali udostępnić szablony takich etui do własnego wykonania. Mam wszystkie zeszyty i z chęcią skorzystałbym z takiej opcji.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1114 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 14:17:21 »
Kolega pożyczył mi 12 pierwszych zeszytów plus wydania specjalne i z wyjątkiem Pościgu na E81, który jest  świetny, to reszta jest albo średnia albo bardzo słaba. Co ciekawe , czytałem w tym samym czasie mangi Junji Ito i czułem się, jakby były to całkiem dwie inne galaktyki poziomów.
Poza tym, staram się oddzielać zachowanie autora od jego twórczości, ale w tym przypadku po prostu nie mogę i dziwię się że ktoś wspiera jeszcze takiego buca jakim jest turucorp, poprzez kupowanie jego pozycji.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Marzec 2025, 14:53:52 wysłana przez Raveonettes »

Offline Dracos

« Odpowiedź #1115 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 14:28:04 »
Już dajcie spokój panowie, seria jak na nasz rodzimy rynek jest bardzo zacna. Osobiście się cieszę że takie historie tak mocno osadzone w naszych realiach historycznych mają wzięcie i się ukazują w miarę regularnie.  Ogólnie sam również często głosuję portfelem, ale tutaj to chyba jednak wylewanie dziecka z kąpielą :)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1116 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 14:41:09 »
Zgadzam się, sam koncept jest świetny, ale za nim idą strasznie sztampowe historie. Dla przykładu, Martwa Woda czy epizod Kły i Pazury mają tak ograne schematy fabularne, że czytając je, miałem wrażenie, iż scenariusz był robiony na przysłowiowym "kolanie". A potem, nagle autorzy wracają z taki "Upiorem" i znów robi się ciekawie i oryginalnie. Dla mnie ten rozstrzal poziomów jest męczący, zwłaszcza że wtop jest zdecydowanie więcej. Nie wiem natomiast , jak to wygląda obecnie bo ja swoją przygodę zakończyłem na wyżej wspomnianym Upiorze.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1117 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 15:09:35 »
Kurde kusi mnie Ignacy tą serią, ale jak sobie pomyślę, że rysuje to Turek, to mi się odechciewa. Nie będę dziada dorabiał! Trzeba mieć zasady  8)

Kolekcjonuję takie wypowiedzi, żeby mieć realne argumenty w ręku, kiedy ktoś się mnie pyta, czemu mam bekę z niektórych użytkowników specforum. Na razie z tej „zasady” zrobił ci się niezły kwas XD

Byłoby spoczko jakbyście się zdecydowali udostępnić szablony takich etui do własnego wykonania. Mam wszystkie zeszyty i z chęcią skorzystałbym z takiej opcji.

Szablony są cały czas dostępne chociażby na naszym profilu na FB.

Kolega pożyczył mi 12 pierwszych zeszytów plus wydania specjalne i z wyjątkiem Pościgu na E81, który jest na świetny, to reszta jest albo średnia albo bardzo słaba. Co ciekawe , czytałem w tym samym czasie mangi Junji Ito i czułem się, jakby były to całkiem dwie inne galaktyki poziomów.
Poza tym, staram się oddzielać zachowanie autora od jego twórczości, ale w tym przypadku po prostu nie mogę i dziwię się że ktoś wspiera jeszcze takiego buca jakim jest turucorp, poprzez kupowanie jego pozycji.

No to sobie wybrałeś „zestawienie” XD
BTW oczywiście, że jestem „bucem”, niezmiennie, od 55 lat (i nigdy tego nie ukrywałem :) ). Doceniam, że kupujesz jakiekolwiek komiksy, kompletnie nie znając ich autorów. Wyrzucisz jakiś komiks, kiedy zorientujesz się, jacy oni są? Tak z ciekawości pytam, bo to bardzo interesująca kwestia.

Już dajcie spokój panowie, seria jak na nasz rodzimy rynek jest bardzo zacna. Osobiście się cieszę że takie historie tak mocno osadzone w naszych realiach historycznych mają wzięcie i się ukazują w miarę regularnie.  Ogólnie sam również często głosuję portfelem, ale tutaj to chyba jednak wylewanie dziecka z kąpielą :)

Seria jest skrojona pod (pozytywną) koncepcję komiksu „mainstreamowego/pulpowego” i dociera do bardzo różnych czytelników. Mamy jakiś tam wgląd na to, kto ją czyta (1800 osób na FB (to chyba trochę więcej niż zarejestrowanych użytkowników speca?), wśród których nie ma „przypadkowych przechodniów”), dostajemy dosyć regularny i konkretny feedback.
Po tylu latach mógłbym być zaskoczony, że ktoś żyje z myślą, że ja tam rysuję, albo, że to jest horror w stylu Ito. Ale nie jestem, bo przecież wiadomo, forko to forko, nie takie fikołki się tutaj zdarzają ;)

Zgadzam się, sam koncept jest świetny, ale za nim idą strasznie sztampowe historie. Dla przykładu, Martwa Woda czy epizod Kły i Pazury mają tak ograne schematy fabularne, że czytając je, miałem wrażenie, iż scenariusz był robiony na przysłowiowym "kolanie". A potem, nagle autorzy wracają z taki "Upiorem" i znów robi się ciekawie i oryginalnie. Dla mnie ten rozstrzal poziomów jest męczący, zwłaszcza że wtop jest zdecydowanie więcej. Nie wiem natomiast , jak to wygląda obecnie bo ja swoją przygodę zakończyłem na wyżej wspomnianym Upiorze.

Nie za wiele zrozumiałeś z tej serii, ale cóż, bywa i tak. Wszystkim nie da się dogodzić. Napisz, proszę, jak to jest z tym twoim sortowaniem komiksów wedle „bucowatości autorów”, bo naprawdę mnie to intryguje.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online michał81

« Odpowiedź #1118 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 15:25:46 »
Turek tam nie rysuje. Zrobił tylko jedną okładkę alterantywną, więc możesz wybrać podstawową, która wg mnie jest lepsza (sorry Marku, ale Wojtek pozamiatał)

To ja mam jeszcze jedno pytanie. Kiedy 3 zbiorczy?
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Marzec 2025, 15:30:19 wysłana przez michał81 »

Offline turucorp

« Odpowiedź #1119 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 15:31:26 »
Turek tam nie rysuje. Zrobił tylko jedną okładkę alterantywną.

W sumie, to czasami coś tam rysuję, ale „niezauważalnie” ;)
Ale korzyści z tytułu udziału przy współtworzeniu serii nie osiągam żadnych, więc jeśli kogoś to blokuje, to bez krępacji, można brać z czystym sumieniem, jedyne co zyskam, to kolejne siwe włosy XD

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1120 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 15:44:24 »
Nie za wiele zrozumiałeś z tej serii, ale cóż, bywa i tak. Wszystkim nie da się dogodzić. Napisz, proszę, jak to jest z tym twoim sortowaniem komiksów wedle „bucowatości autorów”, bo naprawdę mnie to intryguje.
Zajebisty argument: nie zrozumiałeś serii. No tak, jak coś jest chujowe, to najlepiej po prostu odbić piłeczkę na zasadzie : "nie znasz się" i dalej grać wielkiego niezrozumiałego artystę.
Co do "bucowatości", chodziło mi że staram się rozgraniczać zachowanie autorów komiksów (np. Landis czy Ellis) i ich dzieł. Natomiast, w twoim przypadku, dochodzi kwestia tego, że czytam nieraz twoje wysrywy na tym forum i po prostu uważam cię za buca, którym jak sam przyznałeś jesteś.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1121 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 15:56:17 »
Zajebisty argument: nie zrozumiałeś serii. No tak, jak coś jest chujowe, to najlepiej po prostu odbić piłeczkę na zasadzie : "nie znasz się" i dalej grać wielkiego niezrozumiałego artystę.
Co do "bucowatości", chodziło mi że staram się rozgraniczać zachowanie autorów komiksów (np. Landis czy Ellis) i ich dzieł. Natomiast, w twoim przypadku, dochodzi kwestia tego, że czytam nieraz twoje wysrywy na tym forum i po prostu uważam cię za buca, którym jak sam przyznałeś jesteś.

Dla ciebie „chujowe” (swoją drogą, piękny „argument”) dla innych niekoniecznie. Mając na uwadze, jaką jesteś „alfą i omegą” w kwestii komiksów, mogę jedynie wzruszyć ramionami. Byłoby cudownie, gdybyś chociaż trochę uruchomił procesy myślowe i ogarnął kwestię tego, że jestem tam jedynie jednym z bardzo wielu trybików. Ale mam coraz większe przekonanie, że niestety tego też nie ogarniesz.

To miło, że tyle czasu poświęcasz na zapoznawanie się z moimi „wysrywami” na forum, nie mając jednocześnie absolutnie żadnego pojęcia o tym co robię i piszę w innych miejscach. Rozumiem, że twoja „ocena twórcy” jest w 100% zależna od tego, czy dany autor jest obecny na specforum i czy włazi ci tutaj do d…y, a nie jedynie „wysrywa”?
Należy się w takim razie cieszyć, że większość twórców nie ma pojęcia o istnieniu tego miejsca, a ci którzy mają, nie garną się tutaj do zabierania głosu. Dzięki temu wciąż możesz czytać komiksy i nie zawracać sobie głowy czymś takim jak logika  ::)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1122 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 16:02:46 »
Sam przyznałeś, że jesteś bucem, więc wynika z tego jednak, że moje procesy myślowe zadziałały i trafnie cię scharakteryzowałem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1123 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 16:17:10 »
Sam przyznałeś, że jesteś bucem, więc wynika z tego jednak, że moje procesy myślowe zadziałały i trafnie cię scharakteryzowałem.

Oczywiście, że jestem bucem, często zachowuję się jak idiota, słoma z butów też mi często wypada, ale czy to cokolwiek zmienia?
Symultanicznie działam charytatywnie i jako wolontariusz, podejmując inicjatywy, do których jedynie się dokłada. Ale nie uważam tego za powód do noszenia piór czy kija w d…pie.
Popracuj nad tymi swoimi „procesami myślowymi”, bo rzucając, lekką ręką, wulgaryzmami i swoimi „obserwacjami”, daleko nie zajedziesz.
Pozdrawiam troskliwie, unikaj kontaktu z innymi twórcami, bo wylądujesz samotnie na pustyni XD

Offline Pinto

« Odpowiedź #1124 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 16:26:54 »
Proponuję prosty eksperyment, weź z półki dowolne wydanie zbiorcze amerykańskich zeszytów i czytaj jeden zeszyt (czyli zazwyczaj 22 strony), raz na trzy-cztery miesiące.
Ciekawe, kiedy dojdziesz do wniosku, że pojedynczy zeszyt Sandmana, Kaznodzieji itp. są „za krótkie” albo, że fabuła się wlecze (bo po trzech miesiącach nic już nie pamiętasz z poprzedniego. Serio, spróbuj tak zrobić.
To jeszcze napisz, jak długo Amerykanie czekają na wydanie zbiorcze tych zeszytów.