Autor Wątek: Wydział 7  (Przeczytany 228307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline starcek

Odp: Wydział 7
« Odpowiedź #990 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 12:29:17 »
Jeden z mundurowych ma jakże znajome rysy. :)
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline michał81

« Odpowiedź #991 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 12:37:16 »
Jeden z mundurowych ma jakże znajome rysy. :)
Obydwaj mają znajome rysy, a co więcej obaj pojawia się się też w komiksie.

Offline starcek

« Odpowiedź #992 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 14:40:18 »
Lektura tego zeszytu jest jeszcze przede mną.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #993 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 16:00:03 »
Planuje zakupić komplet W7 czy to co jest na gildi to wszystko, czyli 10 numerow plus 2 specjalne?

Offline turucorp

« Odpowiedź #994 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 16:02:21 »
Planuje zakupić komplet W7 czy to co jest na gildi to wszystko, czyli 10 numerow plus 2 specjalne?

Jeśli celujesz w wersję z okładkami regularnymi, to tak, na Gildii jest komplet.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #995 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 16:13:30 »
Tak, większość okładek które mi sie podobają to akurat wersje podstawowe.

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #996 dnia: Pn, 03 Kwiecień 2023, 10:24:29 »
Coś tak czuję, że scenariuszowo to warto wziąć pod uwagę i temat:psychotroniki.
Tudzież i mózgi elektronowe.
Spojlerował "Wilków", "IE" nie będę dlatego nie rozwinę, w czym rzecz.

PS. Warsztaty "Athanor" LE Stefańskiego wspomnę, etc.
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #997 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 11:43:33 »
Dla upewnienia się - Import/Eksport będzie w szerokiej dystrybucji (np. Bonito) docelowo czy była gdzieś mowa, że będzie ograniczona dystrybucja?

Offline starcek

« Odpowiedź #998 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 12:12:31 »
Widziałem w Empiku, więc raczej szeroka.

Offline Mertusor

« Odpowiedź #999 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 13:28:06 »
Najpierw kolega @turucorp zasmucił mnie wpisami, że wydawanie komiksów się nie opłaca, bo ludzie nie kupują.
Później ze strefy komfortu wytrąciła mnie zażarta dyskusja w temacie "Niepopularne ...".
Żyłem w błogim przekonaniu, że komiksy polskie kupuję i wspieram, tymczasem, jako prosty czytelnik, większości wymienianych przykładów nie kojarzyłem.
Nie będę czegoś kupował na siłę, ale postanowiłem, że dzieła kolegów z forum warto mieć, choć nie lubię horrorów a z dzieciństwa wyrosłem dawno.  :-)
Udałem się do Empiku (z kuponem) i nabyłem drogą zakupu:

Nie chciałbym nikogo urazić, pozwolę sobie jednak wspomnieć, że osobiście nie lubię treści drastycznych na okładce, więc ta od "Import Eksport" sprawia mi pewien dyskomfort.
Bardziej mnie odstręczała tylko ta z "Thorgal: Selkie".
Poprzednie tomy W7 właśnie do mnie wędrują lub są w fazie zamawiania, natomiast na przyszłość, cieszyłbym się, gdyby okładki regularne były mniej wstrząsające.
Może bym nie ujawniał się z tym odczuciem, ale na półce w Empiku "IE" leżał sobie między Żbikiem i "Nieustraszonymi...", w otoczeniu prasy generalnie dziecięcej.
Takie głowy w lodówce nie bardzo tam pasowały.
Natomiast okładka z Cyganką byłaby tam jak najbardziej spoko.  :-)
To oczywiście moja subiektywna opinia, może niepotrzebnie się czepiam, sorki.
Bardzo proszę o nie znęcanie się nad tą okładką, w nawiązanie do mojego wpisu, przez innych forumowiczów, zwłaszcza jeśli nie kupili "IE".

Przynudzanie nie do końca na temat:
Spoiler: PokażUkryj

W sumie, to oprócz motywów patriotyczno-koleżeńskich, dochodzi jeszcze jedno ...
Jak już każdy z komiksologów napisze po jednej książce o Relaksie,  Żbiku, oraz wybranym twórcy z Panteonu Pierwszych Mistrzów, to będą musieli sięgnąć po nowy materiał.
Głupio by mi było widząc dzieło "Siedem lat Wydziału 7", gdybym nie wiedział o co chodzi. :-)
Zresztą być może nawet koledzy @Xmen i @Skandalista zaistnieją kiedyś na kartach historii polskiego komiksu, gdy pisząc dzieło "Życie i twórczość Marka Turka", wnikliwy biograf postanowi dodać rozdział "Wojny forumowe".
;-p  Hahaha. :-)

W każdym razie, na razie, ze znanym mi autorów z forum kupiłem jeszcze:

Kolega @Chmielu pochwalił się swoim "Dogmatem" kilka dni za późno, bo bym miał to już na półce, a tak to akurat mi niedawno przyszła przesyłka z księgarni, gdzie było to dostępne i nie będę stamtąd zamawiał przez jakiś czas.
Napisałem do Łodzi z zapytaniem o wersję papierową dzieła "Antologia komiksów o Marii Konopnickiej", w którym zaistniał kolega @Rodrigues, ale na razie nie mam odpowiedzi i cieszę się PDFem z ich strony.

Żadnej z powyższych pozycji jeszcze nie czytałem, bo najpierw chcę zebrać komplety W7 i NŁS, więc nie będę się wypowiadał szerzej na podstawie tylko kartkowania.

Offline xetras

« Odpowiedź #1000 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 16:33:52 »
Okładki Wydziału 7 to rozkładówki (przód i tył z blurbem).
Naprawdę są bardzo udane.
Smak lat 60. oddają w pełni.
Postarane jak to w PRL na 10 procent normy :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #1001 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 16:54:19 »
Postarane jak to w PRL na 10 procent normy :)

Intryguje mnie, na czym ty jedziesz? Jakieś alko czy jednak coś mocniejszego? :O
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1002 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 18:25:25 »
@Mertusor w rozdziale "wojna" znalazloby się jeszcze kilka albo kilkanaście nicków. Nie przypisuj wszystkiego dwóm "anonimkom",@turucorp jest jak 300 spartan w jednym ciele. Mój rozdział będzie krótki, pisze jeden post @turu mnie zgłasza i mam blok a on leci dalej przez 30stron.
Mi akurat wspomniana okładka się podoba.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1003 dnia: Wt, 04 Kwiecień 2023, 19:32:55 »
Mój rozdział będzie krótki, pisze jeden post @turu mnie zgłasza i mam blok a on leci dalej przez 30stron.

Oj tam, oj tam, zgłaszam, bo mnie o to permanentnie proszono, a nie dlatego, że lubię. Gdybyś nie naruszał regulaminu w tak ewidentny sposób, to załapałbyś się na dłuższy rozdział. Proste.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Kwiecień 2023, 20:06:35 wysłana przez turucorp »

Offline xetras

« Odpowiedź #1004 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 08:02:00 »
Intryguje mnie, na czym ty jedziesz? Jakieś alko czy jednak coś mocniejszego? :O
Czas mnie goni. Normy nie wyrabiam. Tu na Forum - spekuluję.
Mhm. Jaki to właściwie temat?

Aha - Paranienormalny W7 - no właśnie.
Obiecałem sobie że poznęcam się nad fabułą 5 zeszytów sezonu 2, ale jakoś nie mogę tego ogarnąć. (I jak to zrobić bez spoilerów?)

Pytanko (a nawet 3):
Kiedy zaczynaliście Kortowo? Pierwszy zeszyt, a właściwie prace nad scenariuszem?
Czy dobrze pamiętam, że jakoś ~2017 roku były wstępne przymiarki?

Ciekawi mnie, bo śledzę też wydziałową stronę na FB, a tam jest dostęp mocno zakopany i szkoda mi czasu na grzebanie gdzieś około 2017 roku.