Autor Wątek: Kapitan Żbik  (Przeczytany 94211 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Kapitan Żbik
« Odpowiedź #315 dnia: Pt, 22 Maj 2026, 15:28:53 »
Marszą?

Offline Dalthon

« Odpowiedź #316 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 13:51:19 »
Ciekawe (nowe!) rzeczy się dzieją ze Żbikiem:

Niedawno informowaliśmy, że Kolekcja Kapitana Żbika od Hachette zostanie przedłużona i będzie zawierać więcej tomów niż pierwotnie planowano. Poznaliśmy szczegóły tych ponadprogramowych części, które zdecydowanie zainteresują każdego fana PRL-owskiego milicjanta.

Seria Hachette będzie się znacznie różniła od serii wznowień Ongrysa. Pierwsza zmiana dotyczy zeszytu Pięć błękitnych goździków ze scenariuszem Władysława Krupki i rysunkami Zbigniewa Sobali, który pierwotnie był wydany w 2001 roku. We wznowieniach został on opublikowany jako numer pięćdziesiąty czwarty regularnej serii, natomiast w Kolekcji będzie on nosił numer zero. Oprócz tego, historia będzie narysowana od nowa przez Rafała Szłapę i ta wersja ma być dodawana jako gratis dla prenumeratorów wraz z dwunastą przesyłką. Prawdopodobnie zatem otrzymamy dwie wersje graficzne tej opowieści.

Kolejna duża zmiana dotyczy zeszytu Tajemnica plaży w „Pourville” do scenariusza Krupki i z rysunkami Bogusława Polcha wspomaganego przez Wojciecha Bema, a pierwotnie opublikowanego przez Kulturę Gniewu w 2013 r. Numer ten, wznowiony niedawno przez Ongrysa jako numer pięćdziesiąty piąty, zostanie przemianowany na Gdzie jest plaża w „Pourville”, rozszerzony do trzech części (jako numery 54-56 Kolekcji) i od nowa narysowany również przez Rafała Szłapę.

Co jeszcze? W kolekcji otrzymamy także sequel w postaci przygód Komisarza Żbika, czyli wnuka głównego bohatera. W 2006 r. pierwszy numer tej serii narysował Michał Śledziński do scenariusza Władysława Krupki, a wydała go Mandragora. Co ciekawe, w Kolekcji nie znajdzie się wersja Śledzia, bowiem i ten zeszyt zostanie narysowany od nowa już przez innego rysownika, który na razie utrzymywany jest w tajemnicy. Stworzy on również kolejne trzy części, a cała historia będzie wyglądała następująco:

Kim jest biała mewa? (część 1)
Przygoda w Caracas (część 2)
Zlikwidować dziennikarza (część 3)
Gratuluję komisarzu (część 4)

Cała Kolekcja, na dzień dzisiejszy, planowana jest zatem na 61 zeszytów

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/intrygujace-zmiany-w-kolekcji-kapitana-zbika-od-hachette/

Offline Takesh

« Odpowiedź #317 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 14:57:03 »
Uuuu! Dzięki się. Kuszą te stare/nowe wersje....

« Odpowiedź #318 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 15:03:56 »
Bardzo ciekawe, zwłaszcza te kontynuacje "Kim jest Biała Mewa?" - tym bardziej, że podobno scenariusz czwartej części zaginął i nie mają go nawet spadkobierczynie Krupki. Śledziu o tym ostatnio opowiadał w kontekście pirackiego wydania tych scenariuszy, gdzie bez jego wiedzy/zgody wykorzystano jego rysunki z niedokończonej części drugiej.
Jakby kogoś interesowało to mówił o tym m.in. tutaj (od ok. 43 minuty):

Czyli co, Hachette nabyło jakieś pirackie wydanie, które ktoś sobie złożył nie wiadomo skąd pozyskując materiały i krzycząc za nie miliony monet, i na jego bazie nowy rysownik narysuje tę czwartą część?  :o
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Lipiec 2026, 15:05:58 wysłana przez Anonimowy Grzybiarz »

Offline Dalthon

« Odpowiedź #319 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 15:43:11 »
Czyli co, Hachette nabyło jakieś pirackie wydanie, które ktoś sobie złożył nie wiadomo skąd pozyskując materiały i krzycząc za nie miliony monet, i na jego bazie nowy rysownik narysuje tę czwartą część?  :o

Nie doszukiwałbym się sensacji. Hachette jak coś, to nabyło prawa od Ongrys'a, który nad tym panuje. Za jakiś czas (wcześniej niż wyda to Hachette) pojawi się info od nich że "trafiło do drukarni" ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #320 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 17:33:53 »
Nie doszukiwałbym się sensacji. Hachette jak coś, to nabyło prawa od Ongrys'a, który nad tym panuje. Za jakiś czas (wcześniej niż wyda to Hachette) pojawi się info od nich że "trafiło do drukarni" ;)
Tylko że Białej Mewy Ongrys nie wyda, przynajmniej tak do tej pory twierdził Leszek. A juz na pewno nie mówił o wydaniu komiksów którego scenariusze zaginęły, a przecież o tym jest mowa.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #321 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 19:47:15 »
Tylko że Białej Mewy Ongrys nie wyda, przynajmniej tak do tej pory twierdził Leszek. A juz na pewno nie mówił o wydaniu komiksów którego scenariusze zaginęły, a przecież o tym jest mowa.

Nie wyda Białem Mewy od Śledzia (tej zresztą Hachette także nie bo bazują na tym co odtworzył/stworzył Ongrys) - nigdzie nie wspominał że nie wyda Mewy od innego rysownika :P

Online Castiglione

« Odpowiedź #322 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 19:50:14 »
O, ciekawe info. Miałem kiedyś "Białą Mewę" i w sumie przeczytałbym w końcu ciąg dalszy. Szkoda tylko, że oryginalna wersja Śledzia nie będzie wznowiona, bo mam do niej trochę sentymentu, mimo że sam autor w słabym stylu pożegnał się z pracą nad serią, wrzucając do neta post o treści "pierdolę to".

Offline Dalthon

« Odpowiedź #323 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 21:57:14 »
Wydanie też pozostawiało wiele do życzenia - podły cienki papier :/

Niemniej fajnie że to pociągną - jak wyjdą wszystkie Żbiki ze scenariuszami Krupki, otworzy to szeroko drzwi na kontynuacje (warunek spadkobierców).

Online Castiglione

« Odpowiedź #324 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 22:31:54 »
Nawet bym sobie to odkupił, ale dzisiaj ten zeszycik chodzi po 2 stówy ;D Nie pamiętam już, co zrobiłem ze swoim egzemplarzem, pewnie też sprzedałem, mam nadzieją, że też za niezłą kasę ;D

Offline James88

« Odpowiedź #325 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 15:42:05 »
Jeśli ktoś będzie zamawiał prenumeratę to z chęcią odkupię model milicyjnego Fiata.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #326 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 19:56:15 »
Jeśli ktoś będzie zamawiał prenumeratę to z chęcią odkupię model milicyjnego Fiata.

Na alegro masz pełen wybór modeli milicyjnych wozów wszelkich marek.

Offline James88

« Odpowiedź #327 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 20:27:33 »
No patrz nie wiedziałem.
Chodzi mi o ten konkretny - zbierałem modele z kolekcji Samochody Prl-u w skali 1/24 od Hachette i ten byłby idealny do mojej kolekcji.

Offline celtic

« Odpowiedź #328 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 20:37:54 »
Nawet bym sobie to odkupił, ale dzisiaj ten zeszycik chodzi po 2 stówy ;D Nie pamiętam już, co zrobiłem ze swoim egzemplarzem, pewnie też sprzedałem, mam nadzieją, że też za niezłą kasę ;D

Żałuję że nie kupiłem ich jak Mandragora wyprzedawała je w dyskontach książkowych po 50 groszy
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Online Castiglione

« Odpowiedź #329 dnia: Nd, 12 Lipiec 2026, 09:33:00 »
Był taki czas, jak Mandragora upadała (albo nawet już wtedy upadła), że na Allegro jakiś sklep wyprzedawał cały ich asortyment za pół ceny. Essentiale po 4 dychy, wszelkie wydania kolekcjonerskie, itd. Nadal żałuję, że wtedy nie skorzystałem.