Autor Wątek: JPF  (Przeczytany 289549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: JPF
« Odpowiedź #1215 dnia: Śr, 01 Lipiec 2026, 22:13:00 »
Z jednej strony rozumiem, że skoro oczekują tyle przedpłat to brak dodruków jest jakimś tam bonusem dla tych co zbierają całość ale z drugiej strony będę zalegać póżniejsze tomu w twardych okładkac.
No tylko że miękkie oprawy zamawia się w preorderach tak samo, a dodruki już mają.

Ogólnie ten system jest trochę dziwny. Jak na razie miękka i twarda oprawa kosztują w preorderze tyle samo, więc jeśli powoli jedynym miejscem na zakup tych komiksów staje się Mangarden, to opcja na twardo nie będzie już chyba pełnić funkcji ściągania ludzi do sklepu, bo i tak będą musieli kupić tam. Z tego, co widzę, to po czasie wersje miękkookładkowe można dostać taniej, twarde niekoniecznie. Więc tak patrząc, to nie ma żadnego benefitu w braniu preordera, a miękkich okładek się nawet nie opłaca, jedyny plus to pewność, że twardej okładki nie zabraknie, ale realnie i tak większość zalega po premierze. Z tego, co wiem, oni mają własną drukarnię, więc ewentualny dodruk pewnie wyszedłby ich taniej niż przeciętnego wydawcę, także wolałbym, żeby od początku twarda okładka była nieco droższa, ale dało się ją dostać na takich samych zasadach jak resztę oferty.

Ciekawe, że tyle osób tutaj preferuje twarde okładki mangi. Zwłaszcza w kontekście tego, że te same osoby są zagorzałymi zwolennikami wydawania wszystkiego na miękko, bo taniej i lepiej.

Fascynujące, że jak dasz w tej samej cenie na twardo i miękko to wybiorą na twardo. Ba, czasami nawet będą przepłacać na rynku wtórnym za twarde. Ale jak już są różnice cenowe to pojawia się morze argumentów dlaczego na miękko są lepsze. I nie tylko o cenę chodzi. Nagle uzewnętrzniają się inne argumenty, których wczesniej nie było.
Ale kogo konkretnie masz na myśli? Ja tam mangi preferuję na twardo podobnie jak wszystkie inne komiksy.

Choć akurat hardcovery od JPFu średnio lubię. O ile z "Alitą" czy "Blame!", które były w formacie amerykańskim, nie miałem problemów, tak te w standardowym formacie niewygodnie mi się czytało. Często miały też za wąskie grzbiety i na półce średnio to wyglądało.
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Lipiec 2026, 22:17:08 wysłana przez Castiglione »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1216 dnia: Śr, 01 Lipiec 2026, 22:17:18 »
JPF idzie w maksymalizację zysków. Widocznie lepiej opłaca się im sprzedać przez własny sklep 2 tysiące egzemplarzy niż kilka tysięcy z pośrednikami i dzielić się zyskami. Tylko dziwnie to trochę wygląda w kontekście tego co robią inni wydawcy i gdy co chwilę chwalą się jakimiś rekordami sprzedaży rzędu nawet kilkudziesięciu tysięcy. Mam wrażenie że jpf to jest trochę wydawnictwo z poprzedniej epoki i nie do końca potrafią się odnaleźć w obecnych realiach.
« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Lipiec 2026, 22:27:07 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Murazor

« Odpowiedź #1217 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 09:45:03 »
Ograniczają dostępność, podnoszą ceny i cyk... kolejne wydawnictwo, które "zachęca" do kupowania po angielsku ::) W takim tempie to za ~rok nie będę nic brał od polskich wydawnictw.

No dobra, może trochę dramatyzuję, bardziej niszowe/indie pozycję np.: od KG, czy innych mniejszych wydawnictw dalej opłaca się brać, bo są często zarówno lepiej wydane jak i tańsze, niż odpowiedniki zagraniczne.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1218 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 10:00:10 »
Ciekawe, że tyle osób tutaj preferuje twarde okładki mangi. Zwłaszcza w kontekście tego, że te same osoby są zagorzałymi zwolennikami wydawania wszystkiego na miękko, bo taniej i lepiej.

Fascynujące, że jak dasz w tej samej cenie na twardo i miękko to wybiorą na twardo. Ba, czasami nawet będą przepłacać na rynku wtórnym za twarde. Ale jak już są różnice cenowe to pojawia się morze argumentów dlaczego na miękko są lepsze. I nie tylko o cenę chodzi. Nagle uzewnętrzniają się inne argumenty, których wczesniej nie było.

Nie generalizowałbym aż tak. U mnie działa to zwyczajnie tak - na twardo mangi biorę raczej tylko klasyki - DB, FMA, i  starsze rzeczy jak Miecz Nieśmiertelnego. Nowsze rzeczy w które dopiero wchodzę - zdecydowanie na miękko. Dopiero po latach, jeśli seria okaże się dla mnie klasykime mogę myślec o zmianie na twarde wydanie. Z komiksami podobonie - na twardo klasyka, na miękko większość obecnej pulpy.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1219 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 10:12:37 »
Ograniczają dostępność, podnoszą ceny i cyk... kolejne wydawnictwo, które "zachęca" do kupowania po angielsku ::) W takim tempie to za ~rok nie będę nic brał od polskich wydawnictw.

No dobra, może trochę dramatyzuję, bardziej niszowe/indie pozycję np.: od KG, czy innych mniejszych wydawnictw dalej opłaca się brać, bo są często zarówno lepiej wydane jak i tańsze, niż odpowiedniki zagraniczne.
Przykładowo edycje deluxe Dark Horse'a zdecydowanie wygrywają u mnie z naszymi odpowiednikami. Niedługo w podobnym wydaniu wychodzi "Attack on Titan" od Kodanshy i też mam zamiar wejść w tę serię w tej wersji, zamiast kupować polską na miękko.

Ale już taki "Dragon Ball" nie ma na Zachodzie żadnej edycji deluxe, więc tu nie ma się nad czym zastanawiać.

« Odpowiedź #1220 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 10:45:12 »
Przykładowo edycje deluxe Dark Horse'a zdecydowanie wygrywają u mnie z naszymi odpowiednikami. Niedługo w podobnym wydaniu wychodzi "Attack on Titan" od Kodanshy i też mam zamiar wejść w tę serię w tej wersji, zamiast kupować polską na miękko.

U nas Tytani też będą na twardo w przyszłym roku, ale w standardowym dla JPF formacie :)

https://czytamykomiksy.blogspot.com/2023/09/atak-tytanow-w-edycji-specjalnej-od.html?q=atak+tytan%C3%B3w

Ja ogólnie 3/4 mang biorę tylko na twardo, bo czytanie takiej Ality na miękko to był koszmar. Nawet małe tomiki czyta mi się niespecjalnie w miękkiej, ale czasami nie ma wyboru, więc dobrze, że są chociaż tanie, bo lubią się rozklejać :/ Ale jak mam możliwość to tylko twarda oprawa.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1221 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 11:13:33 »
No ale oczywiście "Tomy dostępne będą tylko w twardej oprawie i tylko w ramach zamówień przedpremierowych. Nie będzie dodruków."

Więc jak dodać do tego "w standardowym dla JPF formacie" to żaden interes ;D

Offline Antari

« Odpowiedź #1222 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 11:29:19 »
No ale oczywiście "Tomy dostępne będą tylko w twardej oprawie i tylko w ramach zamówień przedpremierowych. Nie będzie dodruków."

Więc jak dodać do tego "w standardowym dla JPF formacie" to żaden interes ;D

Kolejny raz trzeba powtórzyć jaki jest cel twardych okładek od JPFu.

Celem NIE JEST to, żeby były droższe i cały czas dostępne.

Celem JEST to, żeby przyciągnąć osoby do składania preorderów. Wykreowanie sztucznego FOMO, co w niektórych przypadkach się udaje, a innych nie. Tytuły JPFu rzadko kiedy się wyprzedają na premierze w standardowym formacie. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że nigdy się nie wyprzedały i nawet jeżeli tak się stanie to są dodrukowywane. Gdyby były tylko miękkie okładki ludzie nie składali by tak chętnie preorderów. Bo prędzej czy później dostaniesz KAŻDY tytuł.

Patrząc historycznie w przeszłości, gdy nie mieli twardych okładek, inicjatywą do składania preorderów była darmowa wysyłka pocztą (nie wiem czy jeszcze to mają czy nie) oraz jakieś duperele, zakładki czy pocztówki. W pewnym momencie być może było to za mało i wpadli na pomysł kreowania FOMO twardymi okładkami. Skoro proceder trwa nadal to musi być skuteczny.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1223 dnia: Cz, 02 Lipiec 2026, 11:44:49 »
Kolejny raz trzeba powtórzyć jaki jest cel twardych okładek od JPFu.
Piszesz, jakbym czegoś nie rozumiał. Co mają ich powody do tego, że to dla mnie żaden interes?
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Lipiec 2026, 11:56:58 wysłana przez Castiglione »

Offline xanar

« Odpowiedź #1224 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 13:25:00 »
To z okazji 30-lecia wam to pobranie skasowali  ;D Taki prezencik  ;D

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Cringer

« Odpowiedź #1225 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 16:01:08 »
Ta reedycja przerwanej mangi to jak nic Pokemon  ;D
A reedycja kultowej to niech to będzie Evangelion w powiększonym formacie.

« Odpowiedź #1226 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 16:17:48 »
Ta reedycja przerwanej mangi to jak nic Pokemon  ;D
A reedycja kultowej to niech to będzie Evangelion w powiększonym formacie.

O Evie już dawno mówili, więc pewnie się załapie na nowe wydanie. A niedokończona manga... obstawiam "Dr Slump", bo też kiedyś była mowa, że chcą to dokończyć. Zobaczymy :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1227 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 16:18:48 »
Oto moje typy:

1. Cart Captor Sakura Clear Cart
2. Vagabond
3. Osamu Tezuka x4
4. Aż do Nieba
5. Alita: Mars Chronicle
6. NGE

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1228 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 16:20:28 »
O Evie już dawno mówili, więc pewnie się załapie na nowe wydanie. A niedokończona manga... obstawiam "Dr Slump", bo też kiedyś była mowa, że chcą to dokończyć. Zobaczymy :)
Slumpa dokończyli. Wyszła całość.
A, przerwana seria to może być jeszcze AppleSeed.

« Odpowiedź #1229 dnia: Pt, 03 Lipiec 2026, 16:26:21 »
Slumpa dokończyli. Wyszła całość.
A, przerwana seria to może być jeszcze AppleSeed.

Appleseed obstawiam jaki tego autora z 4 nowymi tytułami, a Slumpa na pewno dokończyli? Miało być 36 tomów, a były chyba 34 tylko - jeden tomik oryginalny pozostał do wydania. Chyba, że to przegapiłem?