Autor Wątek: JPF  (Przeczytany 289657 razy)

Offline OokamiG

Odp: JPF
« Odpowiedź #1185 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 13:31:55 »
Mogliby zrobić w sklepie jakiś system, że po kilku zamówieniach nadaje się kontu status stałego klienta czy coś i włącza się możliwość płatności za pobraniem, a np. brak odbioru zamówienia skutkuje ponownym usunięciem tego statusu.

No albo zwyczajnie chcą mieć kasę wcześniej.
Właśnie o takim czymś myślę, ale to trzeba się trochę wysilić i nie mieć klientów kompletnie w dupie, a im nawet na fb nie chce się nić kompletnie napisać.

Offline xanar

« Odpowiedź #1186 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 14:04:24 »
Takie coś pewnie nie jest tanie w realizacji.
Jeszcze kwestia ile jest taki przesyłek przedpłata vs pobranie żeby to w ogóle opłacało się realizować.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Melkazir

« Odpowiedź #1187 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 14:27:16 »
Ciekawe jak? Ty naprawdę myślisz, że jesteś kimś wyjątkowym dla nich? Nie, jesteś tylko kolejnym numerkiem zamówienia.

Mają statsy odnośnie każdej opcji wysyłki. Jeżeli podjęli taką decyzję to w ŻADEN sposób nie odczują tej "straty" sumiennych klientów.

Czemu zawsze wychodzisz z takiej pozycji "służalczej" w kontekście sklepu? Lubisz nie być szanowany jako klient. Mi nikt łaski nie robi wyciągając łapę po moje pieniądze, a rozwiązania są.

Jest Interent, baza danych. Wystarczyłaby analiza wsteczna zakupów jak to wyglądało u danego klienta, żeby oferować mu taką opcję. Wszystko do zautomatyzowania. Natomiast nowy klient musiałby mieć historię powiedzmy trzech zamówień odebranych, żeby uzyskać zakup w preorderze warunkowo, że jeśli pierwszego nie odbierze to traci taką opcję. Tak na szybko pomysł, można by dopracować.

Przede wszystkim to tu jest żenada, bo sklep załączył sobie jedną linijkę tekstu, nie poinformował należycie, że się regulamin zmienia (chyba są zobowiązani prawem do tego, a nic takiego nie widziałem) i olewa komentarze ludzi na swoim FB. Przejrzałem mejla i też nie widzę nic dotyczącego zmiany regulaminu

Offline Antari

« Odpowiedź #1188 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 14:30:58 »
Ja to w ogóle mam problem z ogarnięciem jak można korzystać z tej formy wysyłki w 2026 roku. W latach 90 było to powszechne... ale dziś?

Jakie niby są przesłanki takiej formy wysyłki?

1) Brak zaufania? Nie wyślą?

Tak, firma działająca 25 lat na rynku polskim wydyma cię na 20 zł w preorderze mangi. Na 100% gwarantuję :) Bądź czujny!

2) Nie mam pieniędzy, nie chcę angażować kapitału w preorder, który dostanę dopiero za kilka miesięcy.

Nie masz kasy wyłożyć wcześniej i mieć taniej? Nie kupuj. Proste. To nie jest towar deficytowy, tomy są dostępne długo po premierze i jak zabraknie są dodrukowywane. Niektóre sklepy oferują także zakup na raty tylko problem, że niektórym ich nawet nie przyznają. Ciekawe dlaczego? ;)

Jak myślisz kto płaci za nieodebraną wysyłkę? Sklep. Wysyłając w ciemno ponosi 100% ryzyka, że królewicz się rozmyśli po kilku miesiącach od złożenia preorderu i nie odbierze. Bywa także, że kurierzy lecą w kulki i ściemniają, że nikogo nie było w domu. Bo za ciepło, bo za zimno, bo za daleko itd. Nie zmienia to faktu, że koszt przesyłki poniósł sklep.

Czemu zawsze wychodzisz z takiej pozycji "służalczej" w kontekście sklepu? Lubisz nie być szanowany jako klient. Mi nikt łaski nie robi wyciągając łapę po moje pieniądze, a rozwiązania są.

Szacunek działa w obie strony kolego, a nie jak u Ciebie tylko w jedną. Jeżeli już mówimy tu o pozycji służalczej to prezentuje ją sklep ponosząc 100% finansowego ryzyka w związku z nieodebraniem przesyłki pobraniowej.
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Czerwiec 2026, 14:34:48 wysłana przez Antari »

Offline Melkazir

« Odpowiedź #1189 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 14:38:12 »
Ja to w ogóle mam problem z ogarnięciem jak można korzystać z tej formy wysyłki w 2026 roku. W latach 90 było to powszechne... ale dziś?

Jakie niby są przesłanki takiej formy wysyłki?

1) Brak zaufania? Nie wyślą?

Tak, firma działająca 25 lat na rynku polskim wydyma cię na 20 zł w preorderze mangi. Na 100% gwarantuję :) Bądź czujny!

2) Nie mam pieniędzy, nie chcę angażować kapitału w preorder, który dostanę dopiero za kilka miesięcy.

Nie masz kasy wyłożyć wcześniej i mieć taniej? Nie kupuj. Proste. To nie jest towar deficytowy, tomy są dostępne długo po premierze i jak zabraknie są dodrukowywane. Niektóre sklepy oferują także zakup na raty tylko problem, że niektórym ich nawet nie przyznają. Ciekawe dlaczego? ;)

Jak myślisz kto płaci za nieodebraną wysyłkę? Sklep. Wysyłając w ciemno ponosi 100% ryzyka, że królewicz się rozmyśli po kilku miesiącach od złożenia preorderu i nie odbierze. Bywa także, że kurierzy lecą w kulki i ściemniają, że nikogo nie było w domu. Bo za ciepło, bo za zimno, bo za daleko itd. Nie zmienia to faktu, że koszt przesyłki poniósł sklep.

Już ci pisałem. Jako klient patrząc na obsuwy, a dużo zamawiam uznałem, że nie chcę zamrażać hajsu w próżnię. Ktoś jest we władaniu moich pieniędzy i może sobie nawet to na lokatę wrzucić. Natomiast ja zyskuję, choćby ze względu na inflację. Płacąc później te pieniądze są już mniej warte niż w dniu zakupu  8)

Druga sprawa, o której piszesz to tak. Kupuję to wtedy jeszcze taniej dzięki temu bo promka jest czasowa. Natomiast dodruku twardej oprawy mangi mi nikt nie zrobi tak dla twojej wiadomości. Mi jako klientowi jak widzisz opłaca się to na wielu płaszczyznach

Offline Melkazir

« Odpowiedź #1190 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 14:41:13 »

Szacunek działa w obie strony kolego, a nie jak u Ciebie tylko w jedną. Jeżeli już mówimy tu o pozycji służalczej to prezentuje ją sklep ponosząc 100% finansowego ryzyka w związku z nieodebraniem przesyłki pobraniowej.

Tak dla twojej wiadomości to sklep może się domagać zwrotu kosztów transportu nieodebranej przesyłki zgodnie z obowiązującym prawem. Najwidoczniej nie chce im się tego robić.

A tak dla twojej wiadomości to nigdy w życiu nie zdarzyło mi się nie odebrać przesyłki za pobraniem, więc oczekują szacunku jako wieloletni klient i tyle

Offline Antari

« Odpowiedź #1191 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 14:46:40 »
Już ci pisałem. Jako klient patrząc na obsuwy, a dużo zamawiam uznałem, że nie chcę zamrażać hajsu w próżnię. Ktoś jest we władaniu moich pieniędzy i może sobie nawet to na lokatę wrzucić. Natomiast ja zyskuję, choćby ze względu na inflację. Płacąc później te pieniądze są już mniej warte niż w dniu zakupu  8)

Druga sprawa, o której piszesz to tak. Kupuję to wtedy jeszcze taniej dzięki temu bo promka jest czasowa. Natomiast dodruku twardej oprawy mangi mi nikt nie zrobi tak dla twojej wiadomości. Mi jako klientowi jak widzisz opłaca się to na wielu płaszczyznach

Przez to, że mają "we władaniu" twoje pieniądze otrzymujesz benefity w postaci:

1) Twardej oprawy
2) Tańszej ceny
3) Jakichś pierdół, dodatków, pocztówek itd.

Nie masz ochoty z nich korzystać, nie ma obowiązku. Kupuj na miękko, drożej i bez dodatków.

To jest w 100% uczciwe rozwiązanie dla obu stron.

Szczerze mówiąc jestem w szoku, że pozwalali na taką patologię jak zamawianie za pobraniem preorderów. Przecież to jest całkowite zaprzeczenie idei przedsprzedaży. Możliwe, że w końcu ktoś ogarnięty wziął to na tapetę i naprostował.

Offline Antari

« Odpowiedź #1192 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 14:50:06 »
Tak dla twojej wiadomości to sklep może się domagać zwrotu kosztów transportu nieodebranej przesyłki zgodnie z obowiązującym prawem. Najwidoczniej nie chce im się tego robić.

W praktyce takie coś jest nie do wyegzekwowania bo może to zrobić jedynie na drodze procesu cywilnego, co przy tego typu kwotach jest nieopłacalne.

Offline xanar

« Odpowiedź #1193 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 15:24:19 »

A tak dla twojej wiadomości to nigdy w życiu nie zdarzyło mi się nie odebrać przesyłki za pobraniem, więc oczekują szacunku jako wieloletni klient i tyle
Antari o dziwo dobrze piszczę  :).

No i jak ty sobie to wyobrażasz będą ściągać ludzi żeby im "10 zł" oddali  ::)
A co z tym towarem co nadrukowali, wróci do nich i teraz im będzie zalegał na magazynie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Melkazir

« Odpowiedź #1194 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 15:28:28 »
Przez to, że mają "we władaniu" twoje pieniądze otrzymujesz benefity w postaci:

1) Twardej oprawy
2) Tańszej ceny
3) Jakichś pierdół, dodatków, pocztówek itd.

Nie masz ochoty z nich korzystać, nie ma obowiązku. Kupuj na miękko, drożej i bez dodatków.

To jest w 100% uczciwe rozwiązanie dla obu stron.

Szczerze mówiąc jestem w szoku, że pozwalali na taką patologię jak zamawianie za pobraniem preorderów. Przecież to jest całkowite zaprzeczenie idei przedsprzedaży. Możliwe, że w końcu ktoś ogarnięty wziął to na tapetę i naprostował.

To wiadomość, która jeszcze bardziej cię zszokuje jest taka, że pozostali gracze na rynku mangi nadal to oferują:

- Yatta.pl (vel. Studio JG)
- Mangastore.pl (vel. Kotori)

Z przykrością muszę stwierdzić, że JPF w odwrocie jest już od lat i konkurencja coraz bardziej odjeżdża

Offline Melkazir

« Odpowiedź #1195 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 15:29:06 »
Antari o dziwo dobrze piszczę  :).

No i jak ty sobie to wyobrażasz będą ściągać ludzi żeby im "10 zł" oddali  ::)
A co z tym towarem co nadrukowali, wróci do nich i teraz im będzie zalegał na magazynie.

Twarde oprawy raczej nie będą zalegać ::)

Offline michał81

« Odpowiedź #1196 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 16:40:43 »
Twarde oprawy raczej nie będą zalegać ::)
tak ci się tylko wydaj, ale twarde oprawy zalegają nie tylko na mangarden, ale też Yatta czy mangastore, tak naprawdę to zależy od mangi a nie oprawy co się wyprzeda

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1197 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 16:44:08 »
W JPF za bardzo nie zalegają.

Offline Melkazir

« Odpowiedź #1198 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 16:58:08 »
tak ci się tylko wydaj, ale twarde oprawy zalegają nie tylko na mangarden, ale też Yatta czy mangastore, tak naprawdę to zależy od mangi a nie oprawy co się wyprzeda

wystarczy nie produkować twardych opraw pod badziewne tytuły i zrobić nadwyżkę na pierwszym tomie, bo np. taka Nana zalega, bo pierwszy twardokładkowiec poszedł i nikt teraz nie kupi jak nie może mieć całości

Offline Melkazir

« Odpowiedź #1199 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 16:58:40 »
W JPF za bardzo nie zalegają.

Dokładnie, miałem to pisać, że akurat u nich to prawie tyle, co nic