Autor Wątek: JPF  (Przeczytany 289659 razy)

Offline eyesore

Odp: JPF
« Odpowiedź #1170 dnia: Pn, 29 Czerwiec 2026, 14:17:01 »
Myślę że jednak chodzi bardziej o nie opłacone zamówienia, to nie są wielkie kwoty jednostkowo ale zważywszy ile mang ilościowo się sprzedaje to mogą być grube tysiące.

Offline Melkazir

« Odpowiedź #1171 dnia: Pn, 29 Czerwiec 2026, 18:30:11 »
To by tak było od początku.

AI mi co takiego napisało - "W krajach, gdzie COD jest bardzo popularne (np. Rumunia, Włochy), ogólny wskaźnik nieodebranych zamówień online może sięgać nawet 30–40%. "  ::)

Życzę im w takim razie powodzenia. Świadomy klient nie będzie ryzykował (bez względu na renomę sklepu), ale zwracam uwagę każdemu, że z opłacaniem preordera można się przejechać.

Miałem tak z winylami, których premiera się opóźniała. W końcu się wkurzyłem, więc uznałem, że mam to gdzieś i rezygnuję z zamówienia. Sklep się przestał odzywać no to jadę reklamację na PayPal, taki uj, bo minęło 180 dni od płatności. Robię reklamację przez Bank, to samo.

Musiałem wejść na ścieżkę sądową i dopiero odzyskałem pieniądze. Nie polecam takich przygód. Od tamtego czasu preorder tylko przy płatności przy odbiorze

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1172 dnia: Pn, 29 Czerwiec 2026, 18:33:51 »
Bardzo słaby ruch z ich strony, dobrze, że już uzbierałem prawie wszystko co chciałem, a  kilka procederów mam do przodu za pobraniem. Ignorowanie pytań na fb też chujowe.

Offline michał81

« Odpowiedź #1173 dnia: Pn, 29 Czerwiec 2026, 19:48:24 »
Świadomy klient nie będzie ryzykował (bez względu na renomę sklepu), ale zwracam uwagę każdemu, że z opłacaniem preordera można się przejechać.
Tak samo może się przejechać sklep wydawca w przypadku zakupów za pobraniem, bo się kupujący rozmyśli i następuje zwrot towaru a sklep/wydawca poniósł koszty wysyłki plus oczywiście ryzyko, że towar może wrócić uszkodzony. To nie jest takie jednostorne jak przedstawiasz.

Offline xanar

« Odpowiedź #1174 dnia: Pn, 29 Czerwiec 2026, 20:53:52 »
Ja tam im się nie dziwie, jak to faktycznie tak jest, że im do 40% tych zamówień wraca, jaki to interes, muszę za przesyłkę zapłacić 2x i jeszcze im towar zostaje.
Jak "dzieci" zmawiają to tak jest, możecie mieć pretensje do tych wspaniałych klientów co tak robią.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline wagner

« Odpowiedź #1175 dnia: Pn, 29 Czerwiec 2026, 21:19:20 »
A może to ma jakiś związek z ich nową polityką sprzedażową. Szefostwo wprowadziło radykalne zmiany m.in. w udzielaniu rabatów innym sklepom internetowym, to i zmieniło sposób zamawiania preorderów.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1176 dnia: Pn, 29 Czerwiec 2026, 21:23:04 »
Ja tam im się nie dziwie, jak to faktycznie tak jest, że im do 40% tych zamówień wraca, jaki to interes, muszę za przesyłkę zapłacić 2x i jeszcze im towar zostaje.
Jak "dzieci" zmawiają to tak jest, możecie mieć pretensje do tych wspaniałych klientów co tak robią.
Tak odpowiedzialność zbiorowa najlepsza.

Offline michał81

« Odpowiedź #1177 dnia: Pn, 29 Czerwiec 2026, 22:39:18 »
Tak odpowiedzialność zbiorowa najlepsza.
Przecież Studio Lain wiele razy informowało że te ich wracające komiksy do sprzedaży to są właśnie nieopłacone zamówienie z przedsprzedaży (jest o tym w wątku wydawcy wystarczy poszukać), więc nie jestem zaskoczony że w przypadku mang jest tak samo i sklep/wydawca chce zminimalizować takie sytuacje do minimum.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1178 dnia: Pn, 29 Czerwiec 2026, 23:28:06 »
Ale w dzisiejszych czasach można bardziej to spersonalizować i nie karać klientów którzy sumienie opłacają pobrania zabraniem tej opcji. Wystarczy tylko chcieć.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1179 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 00:05:48 »
A może to ma jakiś związek z ich nową polityką sprzedażową. Szefostwo wprowadziło radykalne zmiany m.in. w udzielaniu rabatów innym sklepom internetowym, to i zmieniło sposób zamawiania preorderów.
A co się zmieniło?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Antari

« Odpowiedź #1180 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 00:36:07 »
Ale w dzisiejszych czasach można bardziej to spersonalizować i nie karać klientów którzy sumienie opłacają pobrania zabraniem tej opcji. Wystarczy tylko chcieć.

Ciekawe jak? Ty naprawdę myślisz, że jesteś kimś wyjątkowym dla nich? Nie, jesteś tylko kolejnym numerkiem zamówienia.

Mają statsy odnośnie każdej opcji wysyłki. Jeżeli podjęli taką decyzję to w ŻADEN sposób nie odczują tej "straty" sumiennych klientów.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1181 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 11:16:12 »
Po prostu nie blokować tej opcji dla uczciwych klientów. A na sam wpierw odnieść do pytań, które pojawiają się pod każdym postem.

Offline Antari

« Odpowiedź #1182 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 11:40:06 »
To by wymagało indywidualnego podejścia do każdego klienta. A u nich to masówka.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1183 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 13:02:02 »
Mogliby zrobić w sklepie jakiś system, że po kilku zamówieniach nadaje się kontu status stałego klienta czy coś i włącza się możliwość płatności za pobraniem, a np. brak odbioru zamówienia skutkuje ponownym usunięciem tego statusu.

No albo zwyczajnie chcą mieć kasę wcześniej.

Offline xanar

« Odpowiedź #1184 dnia: Wt, 30 Czerwiec 2026, 13:28:00 »
Ja to głownie firmą sprzedaje, także jest mało takich orłów co nie odbierają towaru, ale to chyba raczej standard, jakiś czas temu zamówiłem paleciak na baterie za pobraniem, dzwoni do mnie rano kurier się pyta czy ja to będę odbierał bo nie wie czy ma na samochód pakować ;D

Ostatnio klient zamówił towar za pobraniem, paczka pojechała, parę dni minęło, dzwoni gdzie jest moja paczka, wchodzę na ten status a tam dwa dni z rzędu, że nikogo nie było po adresem, koleś mówi, że cały czas jest a kuriera nie było.
Na infolinii mówią, że nie nikogo nie ma pod tym adresem, później się okazuje, że koleś jest w tym mieście, ale nie siedzi cały czas pod adresem xD, przekierowali mu tą paczkę do paczkomatu, z którego też nie odebrał.
Zadzwonił jak już ta paczka wróciła i mówi, że on zrobi przelew i żeby mu to jeszcze raz wysłać a z paczkomatu nie odebrał bo nie umiał xD
No spoko jak pan mi zapłaci za przesyłkę 3x to nie ma problemu, no to, że on pomyśli xD
Mi to bardzo potrzebni tacy klienci.

Jak ktoś w miał problem z płaceniem w terminie (no powiedzmy, że te parę dni może się spóźnić) to więcej nie dostawał na przelew i tym wspaniałym sposobem zniknął problem niezapłaconych faktur.
Twój komiks jest lepszy niż mój