Autor Wątek: JPF  (Przeczytany 268517 razy)

Offline Rodrigues

Odp: JPF
« Odpowiedź #1155 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 18:09:19 »
Oglądałem anime i było spoko. Od razu da się rozpoznać Niheia. Mamy nawiązania do Toha Heavy Industries (heh, jakże by inaczej Panie Nihei). Mam wrażenie, że tematycznie nawiązuje do Nausikii.
Przede mną jeszcze film. Mangi nie czytałem, ale jak widać styl Takemoto jest inny, niż Niheia.
Ogólnie mamy do czynienia z ciekawą sytuacją kiedy anime i manga były ogłoszone w tym samym czasie. Manga teoretycznie wyszła pierwsza (26.02.2022), anime drugie (12.01.2023), ale ponieważ serial był oryginalnym konceptem, to właśnie manga jest adaptacją serialu, a nie na odwrót.

EDIT:
Jeszcze sprostuje, że to anime nie jest mroczne, w przeciwieństwie do wcześniejszych dzieł Niheia.
JPF mnie zaskoczył, że tak szybko się za to wzięli. Pytanie, czy wydadzą też Aposimz.

EDIT 2:
Tutaj dawałem fajną muzę z anime:
https://forum.komikspec.pl/muzyka/muzyka-filmowa/msg240187/#msg240187
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Maj 2025, 19:04:58 wysłana przez Rodrigues »

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #1156 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 14:46:35 »
Czyta ktoś może prequel Attack on Titan - Before the Fall? Mam zagwozdkę z tłumaczeniem - "Tytany" zamiast "Tytani". Czy to jakaś specjalna odmiana czy po prostu ktoś aż tak babol zrobił i ciągnie przez kolejne tomy? :)

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1157 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 08:29:52 »
Kupiłem sobie pierwszy tom Neon Genesis Evangelion i mam pytanie. Czy pozostałe tomy też są tak ciemno wydrukowane? Rozumiem, że to jakiś dodruk, czy wcześniejsze druki też takie były? Traci się mnóstwo szczegółów.

« Odpowiedź #1158 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 09:16:20 »
JPF samo robi dodruki, chyba drukiem cyfrowym, jak pamiętam. I tak, pozostałe tomy też takie są, chociaż nie wszystkie, więc nie wiem od czego to zależy. Tak samo jest przy Hellsingu czy chociażby Death Note, które też mam z dodruków.

Co do Evangeliona, to od jakiegoś czasu krążą plotki, że w tym roku mamy dostać nowe wydanie - powiększony format, więcej kolorowych stron, jakieś dodatki, itp. Czy tak będzie? Zobaczymy :)
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1159 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 09:59:59 »
Dziękuję za informację. Byłoby miło jakby wydali to w jakiejś wersji deluxe bo ten komiks zasługuje na to

Offline Cringer

« Odpowiedź #1160 dnia: Cz, 22 Styczeń 2026, 10:45:05 »
O tak, czekam na deluxa. Ale pewnie wydadzą dopiero jak uzupełnię zwykłe wydanie.

Online Czarek.

« Odpowiedź #1161 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 23:24:12 »
Czy JPF albo jakiś inny wydawca mang w Polsce ma w planach wydanie mangi Rycerze zodiaku? Niestety, do tej pory nikt nie wydał tego po polsku, a szkoda. Pamiętam, jak za dzieciaka oglądało się anime na RTL7.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1162 dnia: Pt, 23 Styczeń 2026, 23:58:52 »
Czy JPF albo jakiś inny wydawca mang w Polsce ma w planach wydanie mangi Rycerze zodiaku? Niestety, do tej pory nikt nie wydał tego po polsku, a szkoda. Pamiętam, jak za dzieciaka oglądało się anime na RTL7.
Nie, na razie tylko polski reżyser im film aktorski nakręcił, przypominam😆

Offline bluespark21

« Odpowiedź #1163 dnia: So, 24 Styczeń 2026, 08:44:55 »
Cześć, wiecie może lub domyślacie się kiedy może być dodruk Berserka? Zacząłem zbierać i widziałem że w tamtym roku dodrukowali 1-20 ale teraz cisza a i w Mangarden wywiało wszystko.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1164 dnia: Pn, 26 Styczeń 2026, 18:18:07 »
Nic o tym nie słyszałem. Spojrzałem na wiki i jest ogrom tomów z tej serii i pełno spin-offów. Niezłe wyzwanie logistyczne i to na lata. Chociaż będąc ostatnio w Yatta, odbyłem ciekawą rozmowę z miłą Panią z obsługi, na temat innych wyczekiwanych serii. Pani podsumowała całość konwersacji zdaniem: "Wszystkie te mangi wyjdą. To tylko kwestia czasu." I może coś w tym jest. Gantza tyle czasu nie było i cyk, nagle jest.

Cześć, wiecie może lub domyślacie się kiedy może być dodruk Berserka? Zacząłem zbierać i widziałem że w tamtym roku dodrukowali 1-20 ale teraz cisza a i w Mangarden wywiało wszystko.
Ostatnio był dodruk tomów 1-5 pod koniec czerwca 2025 i 6-10 na początku lipca 2025, a wcześniej koniec października 2024. Reguły nie ma. Trzeba śledzić jpf i mangarden na fejsie.