Autor Wątek: XIII  (Przeczytany 27135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: XIII
« Odpowiedź #75 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 22:09:43 »
"Wersja Irlandzka" - nice... Za takie rzeczy polubiłem Van Hamme.

Offline Wolfman

« Odpowiedź #76 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 15:16:41 »
Pytałem dziś Egmont czy wydadzą również w zeszytach w twardej oprawie jak to miało miejsce.
Odpowiedzieli , ze nie mają takich planów. Łapy opadają. Mam pojedyncze wszystkie komiksy i teraz mam kupować te zbiorcze , żeby ciąg dalszy poznać...

Offline Kadet

« Odpowiedź #77 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 15:21:32 »
Szczerze mówiąc, to ja akurat tutaj nie widzę żadnego powodu do krytykowania Egmontu czy "rąk opadania"... Co za problem kupić integral? Wyjdzie i tak taniej, niż gdybyś kupował pojedyncze w twardej...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Takesh

« Odpowiedź #78 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 16:19:39 »
A czy Taurus nie wydał wszystkiego? Co jest nowego?

Offline Klima

« Odpowiedź #79 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 17:06:57 »
Taurus zatrzymał się na 24 tomie a obecnie jest ich 30 i ciągle seria nie zakończyła się. No i nie dokończyli też serii XIII Mystery gdzie zostały im do końca 3 tomy.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Lipiec 2026, 17:10:59 wysłana przez Klima »

Offline Wolfman

« Odpowiedź #80 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 18:01:54 »
Szczerze mówiąc, to ja akurat tutaj nie widzę żadnego powodu do krytykowania Egmontu czy "rąk opadania"... Co za problem kupić integral? Wyjdzie i tak taniej, niż gdybyś kupował pojedyncze w twardej...

Mam wszystkie tomy pojedynczo kupowane od poprzednich wydawców i takie mi się podobają. Razem tworzą całość. Thorgala tłuką w różnych wydaniach kontynuując poprzednie.
Ale jednemu widać pasuje, jak kupi w miękkiej , okładce, jeden zbiorczy, a inny jako pdf wydrukowany u kumpla i takie trzyma na półce

Offline Wolfman

« Odpowiedź #81 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 18:07:22 »
A czy Taurus nie wydał wszystkiego? Co jest nowego?

https://pl.wikipedia.org/wiki/XIII_(komiks)

Skończyło się dawno temu. Niestety poprzedni wydawca, często zaczyna, ale nie kończy. Egmont zabrał się znowu za wydawanie i widać mają zamiar skończyć serię

Offline Castiglione

« Odpowiedź #82 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 18:39:28 »
No ale to nie wina Egmontu, że Taurus nie podobał.

Offline Wolfman

« Odpowiedź #83 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 19:51:45 »
No ale to nie wina Egmontu, że Taurus nie podobał.
Nie, ale wydawali w tych zesztach kontynuując od 13 tomu. Ta seria miała trzech wydawców. Nic nie szkodziło tu wydać i w taki sposób. Te komiksy mają ładne okładki, a te zbiorowe, to takie sobie coś

Offline Dalthon

« Odpowiedź #84 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 20:33:29 »
Nic nie szkodziło tu wydać i w taki sposób.

Takie wypowiedzi, można tylko w jeden sposób skomentować: "W takim razie nic nie szkodzi wydać samemu w takiej formie jaka ci odpowiada".

Offline Kadet

« Odpowiedź #85 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 07:49:01 »
Podsumowując: Taurus wydał albumy do 24 włącznie, natomiast szósty integral Egmontu będzie zawierał albumy do 25, tak więc jeśli ktoś ma wszystkie pojedyncze tomy, to zakup szóstego wydania zbiorczego tylko ze względu na jeden album może być niewygodny, to mogę przyznać.

Ale naprawdę nie sądzę, że sensownym byłoby krytykowanie Egmontu za to, że nie oferuje pojedynczych albumów w twardej oprawie... Egmont wydał ostatni album ze swojej poprzedniej edycji "XIII" w 2008 r. - 18 lat temu. Minęło tyle czasu, że raczej niczym dziwnym nie jest nowa edycja w innej formie. Integrale wydają mi się w tym wypadku najlepszym wyborem, bo pozwalają wydać serię szybciej i mniejszym kosztem dla nowych czytelników, nie wspominając o dodatkach.

Jeżeli chodzi o jednoczesne wydanie w zbiorczych i w pojedynczych albumach w twardej oprawie - obawiam się, że u nas rynek nie jest na tyle rozwinięty, by przyjąć coś takiego. Tylko naj-najbardziej popularne serie Egmontu sprzedają się w wystarczająco dużej ilości, żeby uzasadnić biznesowo wydanie kilku wersji naraz: do głowy przychodzi mi "Asteriks" (pojedyncze w miękkiej i pojedyncze w twardej z dodatkami), "Kajko i Kokosz" (pojedyncze w miękkiej i zbiorcze w twardej) i "Thorgal" (pojedyncze w twardej i pojedyncze w miękkiej - integrale "Thorgala" to już zupełnie inna firma i inny sposób sprzedaży). Zresztą w przypadku "Thorgala", jeśli dobrze pamiętam, licencjodawca chciał, żeby wychodził on tylko w twardej i dopiero po dłuższych negocjacjach zgodził się na dodatkowe wydania w miękkiej z uwagi na związki serii z Polską i fakt, że była już tradycja wydawania "Thorgala" w ten sposób w Polsce. "XIII" takiego statusu w Polsce nie ma.

Ongrys często wydaje równolegle integrale i albumy w miękkiej, za co należy mu się słuszna pochwała, ale Ongrys jest w dużej mierze wydawnictwem hobbystycznym. Wiadomo, że Egmont ma wyższe progi zwrotu ze sprzedaży, to jest: zysk z wydania, który zadowala Ongrysa, może być za mały dla Egmontu z uwagi na koszty skali i warunki korporacyjne. Podobnie niektóre mangi są jednocześnie wydawane w twardej i miękkiej oprawie, ale manga to inna bajka pod względem sprzedaży od tradycyjnego komiksu.

Biorąc to wszystko pod uwagę, myślę, że jeśli jesteśmy trochę obeznani z naszym rynkiem, to brak nowych pojedynczych albumów w twardej oprawie nie jest niczym zaskakującym... i piszę to jako posiadacz starego wydania od Siedmiorogu.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Wolfman

« Odpowiedź #86 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 10:33:03 »
Takie wypowiedzi, można tylko w jeden sposób skomentować: "W takim razie nic nie szkodzi wydać samemu w takiej formie jaka ci odpowiada".

To jest odpowiedź typu, nie podoba ci się film, nakręć lepszy. Czasami nie uważasz, że lepiej nic nie pisać?
Jestem konsumentem ,nie reżyserem, nie wydawcą  i jako taki krytykuję pewne kroki jakie podejmuje wydawca.

Offline Wolfman

« Odpowiedź #87 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 10:35:51 »
Podsumowując: Taurus wydał albumy do 24 włącznie, natomiast szósty integral Egmontu będzie zawierał

Słusznie wytknąłeś nasz biedny rynek.
Ale bronić corposu nie ma co. Po prostu usiadł smutny pan w garniturze i zaczął liczyć na kalkulatorze zyski. Wynik wyszedł jeden, zbiorcze robimy po taniości, olewamy najstarszych kolekcjonerów serii

To jest jeden z powodów , dla których pozbywałem się zeszytowych miekkich wydań jak tylko wyszło zbiorcze. Ale XIII akurat była wydawana w bardzo przyzwoity sposób od początku

Offline Kadet

« Odpowiedź #88 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:09:51 »
Cóż, jak kilka razy mówiono na tym forum, wiele osób woli wydania zbiorcze od pojedynczych tomów w twardej oprawie, głównie dlatego, że zajmują mniej miejsca na półce - więc dla niektórych to integrale są tym bardziej "przyzwoitym" sposobem wydawania serii.

Oczywiście masz pełne prawo do swoich odczuć, ale szczerze mówiąc nie zauważyłem ani tu, ani gdzie indziej w internecie jakichś licznych głosów sprzeciwu czy niechęci wobec nowego wydania ze strony kolekcjonerów, którzy mieli już stare tomy "XIII" sprzed kilku bądź kilkunastu lat. Ja ze swej strony nic przeciwko takiej decyzji Egmontu nie mam.

Dziękuję z całego serca!

Offline michał81

« Odpowiedź #89 dnia: So, 11 Lipiec 2026, 13:53:16 »
Wydawca wydaje komiksy w pojedynczych tomach - marudzenie, bo powinny być zbiorcze. Wydawca wydaje zbiorcze wydania - marudzenie, bo powinny być w pojedynczych. Komiksowo zawsze dowozi, ale sprawdzają się słowa Kołodziejczaka, jak czegoś Egomnt nie wydaje to źle, jak już wyda to też źle.