Autor Wątek: Lucky Luke  (Przeczytany 66038 razy)

Offline buczanova

Odp: Lucky Luke
« Odpowiedź #180 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 22:50:10 »
Podłączę się do pytania o dodruki brakujących tomów. Były gdzieś jakieś informacje?

Offline Death

« Odpowiedź #181 dnia: Cz, 18 Grudzień 2025, 10:02:34 »
Czytał już ktoś Chocoboysów? Fajne?

Offline Midar

« Odpowiedź #182 dnia: Cz, 18 Grudzień 2025, 13:40:52 »
Wg mnie bardzo fajne. Kupując miałem mieszane uczucia, ale po przeczytaniu mogę zdecydowanie polecuć. Dowcipna, fajna historia z charakterystycznym stylem rysowania. Wątek „męski” poprowadzony rubasznie i ze smakiem, bez zbędnego epatowania tą orientacją. Polecam.

Offline Kadet

« Odpowiedź #183 dnia: Nd, 08 Luty 2026, 17:22:24 »
Z tematu "Nowości komiksowe na blogach" przerzucam tutaj wiadomość, że w tym roku ukaże się kolejny album Mathieu Bonhomme'a o Lucky Luke'u, "La Longue Marche de Lucky Luke":

Więcej informacji na Blogu o komiksach.

Ja się mocno cieszę, bo poprzednie dwa albumy Bonhomme'a wg mnie były bardzo dobre.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Luty 2026, 17:29:50 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kadet

« Odpowiedź #184 dnia: Nd, 08 Luty 2026, 19:07:23 »
Takie pytanie mam o "Dalton City". Czy komuś udało się rozszyfrować jaką widomość nadał Lucky Luke do więzienia (strona 16)?

I taki "blast from the past", ale niedawno akurat trafiłem na ten fragment w komiksie:

Wiadomość od Luke'a brzmi "IDIOTA!" (kierowane do naczelnika więzienia, który znowu pozwolił uciec Daltonom). Niedoświadczony radiotelegrafista zapisał ją "AMAOTI!", bo na s. 15 tłumaczy, że D myli mu się z M, a A z I. Zdenerwowany dyrektor, widząc niezrozumiałą depeszę, nazywa radiotelegrafistę "Idiota!", przez co przypadkowo odszyfrowuje telegram - co zauważa nieświadomy jego złości podwładny.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline tomsawyer

• Polubień: 447
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #185 dnia: Pn, 09 Luty 2026, 20:07:49 »
Świetnie, że będzie kolejny Luke tego autora. Do czasu aż wyjdą porządne integrale, to będzie trzeci album w mojej kolekcji.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline JanJ

« Odpowiedź #186 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 00:41:03 »
Kiedy u nas??

Offline Takesh

« Odpowiedź #187 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 10:35:03 »
Ale klimat..... :o 8)

Offline Death

« Odpowiedź #188 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 10:44:01 »
Ogólnie powinni wydać wszystkie brakujące albumy z tej serii.
Ten miałem w rękach w wersji niemieckiej i wyglądał zajebiście. Fajny humor tam był.

https://m.bedetheque.com/BD-Lucky-Luke-vu-par-Tome-2-Jolly-Jumper-ne-repond-plus-294945.html

Offline Takesh

« Odpowiedź #189 dnia: Śr, 04 Marzec 2026, 08:04:05 »
Recenzja Chocoboys. Nie moja. Chyba pierwsza "jedynka" z Poltera?

https://polter.pl/komiks/Lucky-Luke-Chocoboys-komiks-18-c33541

Offline JanJ

« Odpowiedź #190 dnia: Śr, 04 Marzec 2026, 09:44:37 »
Ciekawe czy jacyś rodzice kupili Chocoboys przez nieuwagę i potem po latach TK czy inny redaktor znowu będą wspominać listy oburzonych rodziców do redakcji. Choć teraz to bardziej komentarze na FB, czy emaile.

Swoją drogą ciekaw jestem, czy ktoś w E czyta te komiksy przed wydaniem/zakupem licencji, czy tylko tak idą na żywioł.
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Marzec 2026, 09:51:02 wysłana przez JanJ »

Offline Midar

« Odpowiedź #191 dnia: Śr, 04 Marzec 2026, 15:34:20 »
Recenzja Chocoboys. Nie moja. Chyba pierwsza "jedynka" z Poltera?

https://polter.pl/komiks/Lucky-Luke-Chocoboys-komiks-18-c33541
Przecież ta recenzja, to jakieś złe i przekłamane brednie. Nie mam nic wspólnego z prezentowaną w komiksie orientacją, ale to, co autor tam wypisuje (widać, że miał misję do spełnienia) jest wierutną bzdurą i to w każdej kwestii, zarówno lansowania gejostwa, scenariusza, czy rysunku (choć ten jest specyficzny nie każdemu się spodoba).
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Marzec 2026, 15:39:19 wysłana przez Midar »

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #192 dnia: Śr, 04 Marzec 2026, 21:21:49 »
Ciekawe czy jacyś rodzice kupili Chocoboys przez nieuwagę i potem po latach TK czy inny redaktor znowu będą wspominać listy oburzonych rodziców do redakcji. Choć teraz to bardziej komentarze na FB, czy emaile.

Swoją drogą ciekaw jestem, czy ktoś w E czyta te komiksy przed wydaniem/zakupem licencji, czy tylko tak idą na żywioł.

Ale przecież na froncie jest naklejka "TYLKO DLA DOROSŁYCH". To co wydawnictwo ma jeszcze zrobić, żeby rodzice przez nieuwagę nie kupili dla dziecka?

Offline Takesh

« Odpowiedź #193 dnia: Śr, 04 Marzec 2026, 22:36:12 »
Ale przecież wszystkie komiksy są dla dzieci... ::)

Offline srogin

« Odpowiedź #194 dnia: Cz, 05 Marzec 2026, 17:24:15 »
Właśnie przeczytałem Chocoboys - bardzo udany, nienachalny album. Recenzent dający mu pałę, moim zdaniem się wygłupił.
A etykietka „tylko dla dorosłych” dodana zachowawczo, żeby nikt się nie dopieprzył - komiks nie jest ani wulgarny, ani brutalny. Po prostu jest o gejach.