Autor Wątek: Corto Maltese  (Przeczytany 51326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wujekmaciej

Odp: Corto Maltese
« Odpowiedź #135 dnia: Nd, 21 Wrzesień 2025, 17:58:00 »
A ja nie znalazłem. Nawet jak kliknę przetłumacz automatycznie, to mając znacznie dłuższą listę nie ma opcji język polski. Jak to robicie?

Mi na smartphonie nie działa, ale na laptopie już tak.

Offline Death

« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 08:25:04 »
No właśnie u mnie nie działa na telefonie i aplikacji w TV, ale jeszcze zobaczę na konsolach i laptopie. Kiedyś też tak miałem, że ten sam filmik miał język polski do wyboru na TV, a na telefonie nie lub odwrotnie. Dziwne.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #137 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 09:23:36 »
No właśnie u mnie nie działa na telefonie i aplikacji w TV, ale jeszcze zobaczę na konsolach i laptopie. Kiedyś też tak miałem, że ten sam filmik miał język polski do wyboru na TV, a na telefonie nie lub odwrotnie. Dziwne.

Na laptopie powinno zadziałać :)

« Odpowiedź #138 dnia: Pn, 22 Wrzesień 2025, 11:31:14 »
Corto Maltese - 2002 - to co wyżej było podane:

Corto Maltese na Syberii:

To akurat to samo. "Secret Court of the Arcanes" to właśnie adaptacja "Na Syberii".

« Odpowiedź #139 dnia: So, 03 Styczeń 2026, 16:35:10 »
Nadrabiam całą serię (po latach powtarzam znane albumy, poznaję te, których wcześniej nie miałem okazji czytać) i jak na razie moim ulubionym odcinkiem pozostaje "Na Syberii". Mam wrażenie , że to seria, do której trzeba dojrzeć. Kiedyś ją czytałem (załapałem się na czarno-białe wydania z Postu chyba w liceum albo na początku studiów), bo wszyscy mówili, że to arcydzieło, teraz rzeczywiście to widzę, zwłaszcza czytając po kolei kolejne przygody Corto w niedużych odstępach czasu. Dziś przeczytałem "Tango" i zaskoczyło mnie tym gangstersko-kryminalnym.klimatem. Jak na razie najsłabiej moim zdaniem wypada "Młodość".

Offline Death

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 03 Marzec 2026, 23:54:21 »

Corto Maltese. Najlepsza seria jaka obecnie ukazuje się w Polsce. Tak uważam od początku pojawienia się tych kontynuacji. Cudowna opowieść o oczytanym marynarzu awanturniku, który podróżuje po całym świecie na początku XX wieku, spotyka znane postacie, bierze udział w nie mniej znanych wydarzeniach, wplątuje się w różne nieprzyjemne sytuacje, a jednocześnie ciągle buja w obłokach i marzy o wolności. Tym razem zwiedza Jukatan, jego majańskie piramidy, trafia idealnie na słynne święto zmarłych i bierze udział w przemycie skarbów Majów dla kolekcjonerów oraz broni dla Cristeros, podczas ich powstania w Meksyku. Hugo Pratt byłby dumny. Kontynuacje są równie dobre jak oryginał, a może nawet lepsze. Tak, może nawet lepsze... Ktoś tu jutro będzie niewyspany w pracy, ale było warto. :) 10/10
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Marzec 2026, 23:58:38 wysłana przez Death »

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #141 dnia: Śr, 04 Marzec 2026, 10:08:32 »
A do tego w tym tomie dyskretne nawiązanie do Skorpionów Pustyni :)

Super seria. Czy lepsza od tej Pratta ? Moim zdaniem zdecydownie nie. Czy najlepsza jaka się u nas ukazuje ? Nie zaryzykowałbym taiego stwierdzenia :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Marzec 2026, 10:11:00 wysłana przez wujekmaciej »

Offline GoNzO

« Odpowiedź #142 dnia: So, 07 Marzec 2026, 07:11:27 »
Corto wiadomo super komiks, top of the top. Już drugi raz podchodzę do serii od nowa. Polecam dla nieznających.
https://comicgang.com - internetowy katalog komiksowy.

Offline Midar

« Odpowiedź #143 dnia: So, 07 Marzec 2026, 15:51:56 »
Właśnie szukam, co by tu poczytać i patrzę na te stojące wysoko na półce 17 tomików i się zastanawiam, czy wreszcie nie napocząć. Do wieczora zdecyduję.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #144 dnia: So, 07 Marzec 2026, 17:35:44 »
Ale, że pierwszy raz ? Jak tak, to pozazdrościć.

Offline Midar

« Odpowiedź #145 dnia: So, 07 Marzec 2026, 20:01:08 »
Tak. Mam trochę fajnych rzeczy na „pierwszy raz”, np. Pasażerowie wiatru, Prosto z piekła, Blankets, Wieże Bois-Maury, itd. Świadomie odwlekam czytanie, często zbierając najpierw wszystkie tomy i przeplatam kultowe pozycje papką i przeciętnymi tytułami, żeby na dłużej starczyło tych wybitnych.
Choć z drugiej strony przyspieszyłem trochę ostatnio, bo niepokoi mnie myśl, że mogę nie zdążyć 😃.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Marzec 2026, 20:03:36 wysłana przez Midar »

Offline Midar

« Odpowiedź #146 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 23:59:11 »
I Opowieść słonych wód dzisiaj pękła. Dobre, bardzo dobre, nie mogłem się oderwać. Jutro drugi tom, a potem przerwa, trzeba dawkować. Cieszę się, że jeszcze tyle Corto przede mną.

Offline Witlold

« Odpowiedź #147 dnia: Pn, 09 Marzec 2026, 07:09:47 »
Czy wskazane jest czytanie od pierwszego tomu, czy można wybrać sobie co nas tematycznie interesuje i nie stracić na tym?

Offline Death

« Odpowiedź #148 dnia: Pn, 09 Marzec 2026, 19:08:07 »
Teoretycznie można czytać w innej kolejności, ale czasem jakieś wątki i postacie wracają, na przykład wyprawa w tomie dwunastym czyli MU była wcześniej wspominana. Ten tom tak jakby kończy pewne wątki i łączy w jednym albumie ekipę znajomych i przyjaciół głównego bohatera.

Offline Takesh

« Odpowiedź #149 dnia: Pn, 09 Marzec 2026, 19:53:10 »
I Opowieść słonych wód dzisiaj pękła. Dobre, bardzo dobre, nie mogłem się oderwać. Jutro drugi tom, a potem przerwa, trzeba dawkować. Cieszę się, że jeszcze tyle Corto przede mną.

W wersji Egmontu czy Postu?

Ja osobiście wybieram wydania Postu, a E resztę.