Autor Wątek: Asteriks i Obeliks  (Przeczytany 94630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Asteriks i Obeliks
« Odpowiedź #480 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 12:44:56 »
Po przeczytaniu dodatków w "Asterixie w Hiszpanii", też nabrałem ochoty na "Odyseję Asterixa", bo myślę, że Galowie w Ziemi Świętej to może być coś fajnego. I pewnie kupię. Pytanie jak z jakością albumu 25? Oczywiście odradzam album "Kiedy Niebo spada nam na głowę".

Offline Death

« Odpowiedź #481 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 13:05:15 »
Z jakością w sensie fabularnym? Wielki rów to historia Romea i Julii w świecie Galów. Jest w porządku. Ja dałem 6/10.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #482 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 17:25:10 »
Oczywiście odradzam album "Kiedy Niebo spada nam na głowę".

Ciekawe jakie dodatki będą do tego odcinka.  :D

Pod wpływem Asteriksa postanowiłem wziąć Wojnę Gallicką Cezara. W końcu to sam Julek współtworzył powstanie komiksu a Gościnny i Uderzo zmuszeni byli go przeczytać by wiedzieć co chcą zrobić.

Offline Kadet

« Odpowiedź #483 dnia: Śr, 24 Wrzesień 2025, 23:35:19 »
Mam nadzieję, że nie w wydaniu Bellony - oni to tłumaczyli nie z łaciny, tylko z angielskiego przekładu. Znacznie bardziej polecam przekład z opracowaniem Konika i Nowosielskiej, kiedyś w Bibliotece Narodowej, niedawno wznowiony przez Czytelnika.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #484 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 16:37:57 »
Masz nadzieję? Troszczysz się o moje zakupy?  :D

Tak, z Czytelnika. I to całą serię która ma teraz z 7 tomów i brakuje mi dwóch - Ksenofonta i Salustiusza.

Offline Kadet

« Odpowiedź #485 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 17:42:11 »
A czemu nie? Tłumaczenie i przypisy Konika i Nowosielskiej są bardzo edukacyjne, świetnie się je czytało. Natomiast nie lubię takiego naruszenia sztuki zawodu, jak w przypadku tego wydania Bellony - nie mam pojęcia, jakiej jakości tekst im z tego wyszedł...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!