Autor Wątek: Asteriks i Obeliks  (Przeczytany 94855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Asteriks i Obeliks
« Odpowiedź #285 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 21:29:45 »
Skoro Egmont do pojawienia się kolekcji kioskowych wcale nie dbał o czytelników, to niebieskie wydanie z leksykonem przygotowały krasnoludki czy Hachette? :)

No dobra, ale czemu w takim razie przerwano wydawanie Asterixów z leksykonem? Czemu nie ma ich dodruków jako nowych egzemplarzy? Kupiłem na garażówce tom Asterix Gladiatorem z leksykonem. Fajny ficzer, zawsze coś. Choć te dodatkowe teksty w najnowszym wydaniu zapewne okażą się lepsze niż sam tylko leksykon.

Offline Kadet

« Odpowiedź #286 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 21:59:52 »
Ponieważ niebieska seria z leksykonem była oparta na tzw. "Werkedition mit Lexikon" niemieckiego wydawnictwa Ehapa (oddziału Egmontu), która to seria zakończyła się w 2001 r. i obejmowała tylko tomy od 1 do 31. Leksykony do następnych tomów nie powstały. Nasz Egmont i tak pociągnął to dalej, bo mimo braku leksykonu wydał tomy 32 i 33 w takiej samej szacie graficznej, jak seria z leksykonem, żeby pasowały wyglądem.

Po zakończeniu serii z leksykonem Francuzi pokolorowali na nowo albumy "Asteriksa" i to na wydaniu z nowymi kolorami opiera się nasza druga trzecia (patrz post Crono poniżej) biała seria. Wskutek tego wznowienie wydania z leksykonem stało się problematyczne, bo a) nie ma leksykonów do najnowszych tomów, więc nie da się wydać spójnie serii, b) kolory w edycji z leksykonem to już stara, nieużywana wersja.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Wrzesień 2024, 23:08:20 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline parsom

« Odpowiedź #287 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 22:14:19 »
A tym razem wiadomo ile tego będzie? Wydał to już ktoś w całości w takiej formie?

Offline Kadet

« Odpowiedź #288 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 22:22:21 »
To wydanie jest oparte na serii "Les Archives Asterix", w której ukazały się wszystkie albumy autorstwa Goscinnego i Uderzo oraz samego Uderzo, jak również "Asteriks i Piktowie", "Papirus Cezara", "Jak Obeliks wpadł do kociołka" i kilka adaptacji filmów animowanych.

Istnieją jednak inne wydania z dodatkami, których można by użyć, by kontynuować serię po "Papirusie" albo po dojściu do końca tomów Uderzo, co wydaje się naturalnym punktem przełomu. Jeśli ktoś będzie na MFKiG, można by zapytać o to panią Martynę na spotkaniu, bo ciekawi mnie, jak to dalej planują rozwiązać (choć biorąc pod uwagę czas potrzebny na wydanie tych 34 albumów, to raczej melodia przyszłości).

https://www.bedetheque.com/serie-36874-BD-Asterix-Collection-Atlas-Les-archives.html
« Ostatnia zmiana: So, 07 Wrzesień 2024, 22:31:08 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline JanJ

« Odpowiedź #289 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 22:41:15 »
Ależ tu dziś ruch w dziale Komiksy europejskie  ;)

Offline Crono

« Odpowiedź #290 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 22:43:17 »
Gwoli ścisłości, obecna seria biała to w zasadzie trzecia seria biała a nie druga. Pierwsza seria biała Asteriksa była wydawana w latach 90-tych i zakończyła się na 30 tomach plus dwóch tomach wznowionych (na okładce było nowe logo ówczesnego Egmontu, z tyłu menhir Obeliksa uzupełniony o pozostałe tytuły Asteriksów które się w międzyczasie ukazały oraz (chyba) w stopce była informacja że to drugie wydanie). Potem było niebieskie wydanie, a w okolicy lat 2007-2008 Egmont wydał bodajże pięć albumów w nowej (drugiej) serii białej. Co ciekawe, były to albumy ze starymi kolorami, ale - uwaga - album Asteriks na igrzyskach olimpijskich miał nową okładkę, która niestety nigdy później już nie została użyta. Niedługo później Egmont rozpoczął wydawanie Asteriksa od nowa, od zeszytu pierwszego, z nowymi kolorami, znowu w ramach białej serii.

Offline Kadet

« Odpowiedź #291 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 22:52:22 »
Dzięki za doprecyzowanie :)

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #292 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 09:30:12 »
Na Facebooku Egmont potwierdził, że w twardej oprawie ukaże się cała seria, za wyjątkiem albumów okolicznościowych.
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline Dracos

« Odpowiedź #293 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 11:22:46 »
Na Facebooku Egmont potwierdził, że w twardej oprawie ukaże się cała seria, za wyjątkiem albumów okolicznościowych.
To chyba nie ma wyjścia i trzeba będzie kupić.

Offline dinogal

« Odpowiedź #294 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 19:20:56 »
Ja akurat jestem w opozycji do wydań z masą dodatków które tylko podwyższają koszt komiksu często 2-3 krotnie (HC+dodatki). taki wariant dopuszczam tylko przy jakimś integralu z np min.5 częściami. zobaczymy jak będzie im to schodzić

Offline parsom

« Odpowiedź #295 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 20:21:47 »
Dodatki dodatkom nierówne... Te tutaj wydają się dość sensowne i wnoszące wartość dodaną, nie jak zwykłe zapychacze.

Offline Dracos

« Odpowiedź #296 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:33:57 »
Ja akurat jestem w opozycji do wydań z masą dodatków które tylko podwyższają koszt komiksu często 2-3 krotnie (HC+dodatki). taki wariant dopuszczam tylko przy jakimś integralu z np min.5 częściami. zobaczymy jak będzie im to schodzić

Z reguły bym się z tobą zgodził sam nie jestem wielkim fanem dodatków, często to tylko x stron szkiców niby fajne, ale też mógłbym bez nich żyć. Tutaj wygląda na trochę więcej plus uświadomiłem sobie że moje Asteriksy to miszmasz tych kupowanych w latach 90 z wydaniami o wiele późniejszymi. Biorąc pod uwagę że na zbiorcze nie ma co liczyć w najbliższej 5-latce to chyba jednak się skuszę na takie eleganckie wydanie. A jak już będę miał tą serię to i Integrale nie będą mnie interesować ;)

Offline Crono

« Odpowiedź #297 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 22:38:43 »
No i kupiłem tego nowego Asteriksa z dodatkami (tom 1), a miałem nie kupować...
Uwielbiam Asteriksa. Na Asteriksie się wychowałem i dzięki niemu zacząłem czytać komiksy (oraz dzięki Transformers z Tm-Semic). Mam ogromny sentyment do albumów Goscinnego, a pierwszej białej serii nie zamienię na żadną inną. Niemniej, nie lubię kupować po raz kolejny tego samego (no, prawie), chociaż akurat tom pierwszy mam już w czterech bodajże wydaniach. Dlatego więc pomyślałem, że kolejny nie zrobi różnicy. I powiem szczerze jestem zawiedziony. Nie tyle samymi dodatkami, bo są ok (nie wszystko jednak jeszcze przeczytałem), ile zastosowanym papierem. Ten śliski papier jest paskudny. Naprawdę żałuję że Egmont nie zastosował takiego papieru jak Hachette w swojej kolekcji Thorgala. Tam czyta i ogląda się plansze fenomenalnie, a tu... Szkoda, naprawdę szkoda.

Offline zombie001

« Odpowiedź #298 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 23:19:46 »
Czyli jeżeli ktoś się wybiera, to można dopisać do listy pytań na festiwal:
"czy istnieje możliwość zmiany papieru w nowych Asteriksach, żeby lepiej się czytało, czy taki papier to wymóg licencjodawcy?"
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline parsom

« Odpowiedź #299 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 23:52:04 »
Co to za papier? Jak Lucky Luke? Złota kolekcja?